gosia mazury 25.03.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Czy ktoś jest może z warmińsko-mazurskiego lub okolic w-wa itp. i stawiał c110 lustrzane odbicie i czy była by możliwość zobaczenie domku od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolaked 26.03.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Witam! My również budujemy C110, kto się zastanawia nad kupnem tego projektu mogę powiedzieć, że to naprawdę ładny i funkcjonalny dom. Jesteśmy na etapie zakładania instalacji co. My tez nanieśliśmy kilka zmian i jesteśmy zadowoleni z nich. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewe_Mat 28.03.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 No i przyszła wiosna a wraz z nią murarze ależ to radocha jak widać, że robota idzie do przodu! Wielka prośba do madaw - czy możesz mi podać wymiary waszych drzwi balkonowych u góry? Pozdrowionka dla wszystkich! Oby ta wiosna była dla nas wszystkich "budowlano" owocna! Ewe_Mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_as_k 07.04.2011 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, Poszukuję osób, które budują bądź wybudowały ten dom z woj. śląskiego.Chcielibyśmy zobaczyć go w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 08.04.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, Poszukuję osób, które budują bądź wybudowały ten dom z woj. śląskiego. Chcielibyśmy zobaczyć go w rzeczywistości. Witam wszystkich miłośników ROGACZA. Oj dłuuuugo mnie tu nie było. Widzę, że grono zainteresowanych projektem ciągle rośnie. Mój domek jest już w stanie surowym zamkniętym ( dokładnie rok temu geodeta wytyczał budynek na działce ). Teraz robi się instalacja el. , wkrótce wchodzą hydraulicy, a od maja ( jak wszystko pójdzie dobrze-tynkarze). Jak znajdę trochę czasu spróbuję wrzucić fotki z budowy. tom_as_k , masz do mnie ok. 40 km ( z Oświęcimia ok. 15), jeśli jesteś zainteresowany obejrzeniem domku to zapraszam. Podeślij na priv e-maila to wyślę namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madaw 17.04.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 Wielka prośba do madaw - czy możesz mi podać wymiary waszych drzwi balkonowych u góry? Ewe_Mat drzwi mają wymiary 1480x2080 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 30.04.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 (edytowane) My mamy już wylane posadzki i mam nadzieję,ze latem przeprowadzka,już nie chce nam się stamtąd wracać. Edytowane 4 Maja 2011 przez abigaill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedro73 04.05.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witam właścicieli rogaczy. Jak wszystko będzie dobrze będę kolejnym. Szukam osób, które zbudowały rogacza w okolicy Wrocławia. Ja kupiłem projekt 110a (odbicie lustrzane z dwoma garażami). Mam jednak pewne wątpliwości: 1. Czy schody na piętro w obecnej szerokości nie blokują wnoszenia sprzętu na piętro? 2. W związku z tym myślałem o reorganizacji łazienki na dole: zmiana lokalizacji prysznica, wejście z boku między schodami, prysznic w miejsce toalety, toaleta naprzeciwko, a między tym umywalka. Mam jednak wątpliwości, czy nie będę walił głową w drzwi od prysznica kończąc korzystanie z toalety (). Jak to wypali, to będę miał w schodach tzw. "duszę". 3. Chcę podnieść ściankę kolankową o 25-50 cm w domu, a podłogę garażu obniżyć o 25 cm, żeby był wyższy na dole, ale żeby bryła rogacza nie zmieniła się za nadto. 4. Likwidujemy wszystkie okna dachowe. W zamian za to w pokojach z balkonem obok drzwi dodamy po oknie. W małej sypialni wstawimy lukarnę (będzie większa niż ta w łazience). Na strychu wstawimy w szczycie 2 okna. W garażu zamiast okien będą 2 rzędy szklanych pustaków: jasno będzie, a ciekawscy nic nie zobaczą. 5. Poszerzamy garaż o 2,10, żaby zrobić super pomieszczenie gospodarcze przez całą długość garażu, bo cała kotłownia będzie zastawiona eko-groszkiem, a gratów zbiera się masakryczna ilość. Chodziły nam po głowie różne zmiany, ale w końcu poprzestaniemy tylko na tych. Będę bardzo wdzięczny za możliwość obejrzenia rogacza nawet w promieniu 50-60 km od Wrocławia. Pedro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abigaill 08.05.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 na graty można zagospodarować stryszek - jest tam sporo miejsca i naprawdę wysokoco do likwidacji okien dachowym to się dobrze zastanów,my okien jeszcze dołożyliśmy,było ciemno i nie wiem czy dodanie ich koło drzwi balkonowych wiele zmieni,zalezy jak pada światłoco do schodów to wg nas są w porządku,też mielismy obawy,ze będze ciasno,ale nie jestwg mnie z tymi zmianami jednak domek straci,no zależy co chcecie uzyskaćPowodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzen77 12.05.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 abigaill czy mozna zapytac ile was wynioslo wykonczenie domku od stanu surowego otwartego bo niewiem czy startowac z wykonczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzen77 12.05.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Czy moglby ktos podac kwote jaka jest potrzebna do wykonczenia domu za rogiem od stanu surowego otwartego poniewarz planuje w tym roku zaczac wykonczenie i niewiem jaka kwota jest potrzebna.Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norwegian 19.06.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Witam wszystkich, mam male pytanko czy ktos by mi mogl podac mniejwiecej kwote na budowe domu do stanu surowego otwartego i zamknietego, wiem ze to zalezy od zmian jakie sie wprowadza w projekcie ale one tez nie sa zaraz tak mocno zróżnicowane, w tym roku zamierzam wystartowac z budowa domu za rogiem c110 wersje lustrzana , z gory dziekuje za odpow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eviva 05.07.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Witam wszystkich rogaczy,widze ze duzo nowych osób buduje te nasze domki.U mnie prace ida ze ho ho ,fajnie jak widzi sie postepy,mamy juz hydraulike,elektryke,tynki i wylewki, teraz tylko ocieplenie dachu plyty karton-gipsowe i gladzie i mozna juz plyteczki zakładać,wszystko ustalone wiec szybko to idzie.dziasiaj zakladamy brame garażową i bedzie moze kominek.mam pytanie to tych którzy już mieszkaja czy jesteście w stanie podać mi ile potrzeba wełny na ocieplenie dachu, my mamy krokwie 16 i jakiej sprawdzonej firmy macie ta wełnę.bede bardzo wdzieczna za podpowiedz, bo w sprawie podbitki sprawdzilo sie super. pozdrawiam wszystkich gorąco- dla "nowiczowiczów" powiem ze super wrażenie jak ten nasz dom zaczyna przypominac to co sobie zaplanowaliśmy http://picasaweb.google.com/vivaec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eviva 05.07.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 norwegian nasz koszt zamkniety z oknami i dachem przekroczyl 200 tyś, ale jak zauważysz na zdjeciach my budowalismy mur trzy warstwowy i niestety zaczelismy budowe kiedy był ten boom cenowy, za cegle placilismy 1,5 zł a teraz kosztuje 0,60 wiec polowę tej ceny oczywiście tyczy sie to tez u- maxów klinkierów i reszty materiałów jakie mamy.nie wiem jak teraz ale mysle ze ten koszt jest mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EKOGROSZEK 13.07.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 (edytowane) norwegian nasz koszt zamkniety z oknami i dachem przekroczyl 200 tyś, ale jak zauważysz na zdjeciach my budowalismy mur trzy warstwowy i niestety zaczelismy budowe kiedy był ten boom cenowy, za cegle placilismy 1,5 zł a teraz kosztuje 0,60 wiec polowę tej ceny oczywiście tyczy sie to tez u- maxów klinkierów i reszty materiałów jakie mamy.nie wiem jak teraz ale mysle ze ten koszt jest mniejszy. Witam ROGACZY:D, właśnie robię kosztorys dla banków (3 banki i 3 różne kosztorysy masakra) i szukam ekipy do SSO rozbieżność cen wielka. Czy ktoś z Was może podpowiedzieć ile kosztował Wasz Rogacz ceny materiału i robocizna ? W chwili obecnej interesuje mnie cena SSO dach tylko deskowanie bez dachówki, tyle może zrobić ekipa w tym roku a ceny mają uuu. Proszę podajcie kiedy budowaliście czy w okresie boomu budowlanego, inne kosztorysy mile widziane Edytowane 13 Lipca 2011 przez EKOGROSZEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eviva 21.07.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 ja niestety nie oriętuję się ile to może kosztować bo całą konstrukcję dachu, deskowanie i papowanie robił mój mąz.dzięki temu zaoszczedziliśmy troszkę pieniędzy i ciesze sie z tego bardzo, a co do kosztorysu to my robiliśmy w lutym ale tylko na wykonczeniówke bo dom miał juz zrobiony dach i wstawione okna. co do kredytu to warto podowiadywać sie co nieco bo kazdy bank cos innego oferuje, trzeba brac pod uwage 1. prowizje za udzielony kredyt,2. wyceny.3. możliwość wcześniejszej spłaty, my np nie placilismy prowizji bo tak zabieraja ci na dzien dobry 6-10 tys, niektóre banki robia wyceny ktore troszke kosztuja i jak nie przyznaja ci kredytu to ci przepadaja, pozniej za kazda kontrole po wykorzystanej transzy tez musisz placic no i oczywiscie najważniejsze to marża jaka jest przy udzielaniu kredytu.my zdecydowalismy sie na raty malejace wiec automatycznie zabrano nam troszke pieniazków i dostalismy mniej kredytu ale duza roznica jest w splacie stalych rat po ukonczeniu splacania kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EKOGROSZEK 25.07.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 (edytowane) Dzięki Eviva co do banków to korzystam z ''Open fajansa'' trochę mnie zlewają ale mam to gdzieś i pre do przodu liczy sie cel-mój dom.Mam ofertę z banku DnB Nord jest promocja nie pobierają prowizji, ubezpieczenie na życie nie jest obowiązkowe, tylko wysoki procent 8.9% spread.Niestety wygląda na to że doradca z Open fajansa chce mnie wrzucić na minę i promuje MultiBank ( na dzień dobry 12 tys. prowizji ) ale jestem czujny:-))Dostałem kilka ofert od wykonawców, niestety ceny robocizny poszły do góry:-((( materiału także kolejny raz w tym roku, no ale do rzeczy mam takie oferty od firm budowlanychdom 147 m2 + garaż 36 m2 (bez piwnicy, dach dwuspadowy 257m2, jedna lukarna, 5 okien dachowych) materiały standardowe:jako że wykonawcy różnie rozumieją co to jest SSO podaje co dany wykonawca ma zamiar wykonać w cenie wykonawca nr1 - SSO w tym wieźba - 42 tys nettowykonawca nr2 -SSO w tym więźba, deskowanie, pokrycie dachu (dachówka), 5 okien dachowych, rynny - 57,5 tys. netto wykonawca nr3 -SSO w tym więźba - 58,5 tys. nettoopcja druga wygląda obiecująco, co do referencji to wykonawcy nr 1 i 2 widziałem domy które zbudowali są fachowcami w budownictwie a może macie jakieś podpowiedzi? chętnie posłucham Edytowane 25 Lipca 2011 przez EKOGROSZEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eviva 29.07.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 EKOGROSZEK my tez korzystalismy z biura "open"ale jak pani nam podala banki to podpisalismy umowe bezpośrednio z bankiem,oni tak doradza zeby dla nich bylo dobrze przeciez maja z tego prowizje, chociaz nie powiem bardzo nam pomogli!!!!!!!!!mnie chyba przerazilo , ze do ich biura mamy kolo 60 kilometrów a to przy dwojce malych dzieci nie bylo dla mnie wygodne zeby z kazdym papierkiem jechac do nich wiec zdecydowalismy sie na wybrany bank kolo naszej miejscowosci wiec wszystkie formalnosci moge zalatwic szybciej,jestem bardzo zadowolona.Na budowie praca wre,ostatnie pociagniecia paca i bedzie zrobiony srodek,w nastepnym tygodniu wiezdza piec i zalozymy grzejniki , a poźniej plyteczki .teraz juz cos widac jak dom nabiera jakiegos wygladu bo juz dosc mialam tych pustych scian.Powodzenia zycze Wam wszystkim i do gory mury kochani,chociaz szczerze to jak by to jeszcze troche duzej potrwalo to juz bym chyba nie dala rady,po pracy dzieciaki na rece i na budowe w miedzy czasie jeszcze czegos zabraknie jakies halogenki, sterowniczki,rureczki i sto innych rzeczy ktore trzeba dokupic bo bez nich ani rusz,dobrze ze jeszcze pare dni i bedzie troche oddechu..WAKACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pozdrowionka eviva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norwegian 27.08.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 witam wszystkich rogowiczow, jestem w trakcie budowy domu za rogiem c110 w wersji lustrzanej, obecnie jestem na etapie zalewania stropu nad czescia mieszkalna, mam pytanie do panstwa ile tak trzeba liczyc metrow szesciennych wierzby dachowej okolo ile jej pojdzie, i ile jest mniejwiecej m2 tynkow do poozenia w domu w srodku, w projekcie zmian zbytnich nie wprowadzalem co do polozenia pomieszczen , z gory dziekuje za odpow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 31.08.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 witam wszystkich rogowiczow, jestem w trakcie budowy domu za rogiem c110 w wersji lustrzanej, obecnie jestem na etapie zalewania stropu nad czescia mieszkalna, mam pytanie do panstwa ile tak trzeba liczyc metrow szesciennych wierzby dachowej okolo ile jej pojdzie, i ile jest mniejwiecej m2 tynkow do poozenia w domu w srodku, w projekcie zmian zbytnich nie wprowadzalem co do polozenia pomieszczen , z gory dziekuje za odpow Witam, W naszym domku (lustrzane C110a z poszerzeniem w osi budynku o ok.2m) poszło 19m3 więźby dachowej (krokwie, płatwie, łaty, kontrłaty, murłaty) oraz 720m2 tynku maszynowego na wszystkie ściany wewnątrz budynku (bez sufitów). ps. Przemyślcie dobrze rozkład ścian działowych na poddaszu, zwłaszcza pod odpowiedni typ drzwi i ew. zastosowanie regulowanych ościeżnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts