Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam, mam pytanko nastepne do panstwa. czy z panstwa ktos jak podnosil wysokosc scianki kolankowej zmienial tez kont dachu czy pozostał przy tym samym , dziękuje za odp

Z prostej geometrii wynika, że przy pozostawieniu kalenicy i ścian poddasza bez zmian ich projektowej wysokości - podnosząc ściankę kolanową "wypłaszcza się " dach powodując zmianę pochylenia połaci dachu z 40st. (projekt) na <40st. (w zależności od wysokości ścianki kolanowej).

ps. jeśli dysponujecie większym zapasem gotówki pomyślcie nad podwyższeniem wysokości ścianki kolankowej na poddaszu. Daje to komfort w późniejszej aranżacji wnętrz.

Witam wszystkich którzy już wybudowali swojego rogacza , tych którzy są w trakcie budowy oraz tych którzy... mają marzenia... żeby go zbudować.

Moja przygoda z " za rogiem " zaczęła się jakoś w styczniu tego roku. Po kupnie działki a właściwie jeszcze przed podpisaniem aktu notarialnego

jak chyba wszyscy zaczeliśmy z moją panią przeglądać projekty domów. Rogacz był jednym z pierwszych który przypadł nam do gustu ale jak to bywa

człowiek szuka szczęścia... I szukaliśmy długo ponieważ pamięć jest ulotna i nie mogliśmy znależć ani strony internetowej , nazwy też nie pamiętaliśmy.

Tak zdjęcie po zdjęciu... gdy się udało zamówiliśmy projekt. Przez 8 miesięcy załatwialiśmy sprawy urzędowe , projekty przyłączy , adaptację itd.

A projekt leżał bo nawet nie mieliśmy zamiaru w nim nic zmieniać tak nam się podobał. Temat na forum czytałem przez ostatnich parę dni dlatego nie będziemy

poszerzać domu( za póżno ) natomiast inne zmiany jak najbardziej możliwe. Na dniach będzie pozwolenie na budowę. Fundamenty zaczynamy w przyszłym tygodniu.

Marzenia się spełniają trzeba tylko bardzo chcieć...

• 3 weeks później...

Cisza na forum?

Chyba jeszcze ktoś buduje rogacza...

U mnie plany się zmieniły co prawda fundamenty już gotowe ale majster chcę ciągnąć mury

i dobrze lubię takie niespodzianki...

Mam nadzieję ż mieszkanie się sprzeda bo kończą się zaskórniaki

Jeszcze jedno może ktoś napisze jak się wkleja link do zdjęć tak aby można było otworzyć galerię

Pozdrawiam wszystkich

• 2 weeks później...

Mam pytanie do tych którzy podnosili ściankę kolankową nad garażem

(w zasadzie ją budowali)

czy wylewaliście wieniec czy tylko słupki zbrojone tak jak nad częścią mieszkalną?

Budowa idzie pełną parą chyba w przyszłym tygodniu będzie wylewany strop

(o ile pogoda pozwoli) stąd moje pytanie

Pozdrawiam

Mam pytanie do tych którzy podnosili ściankę kolankową nad garażem

(w zasadzie ją budowali)

czy wylewaliście wieniec czy tylko słupki zbrojone tak jak nad częścią mieszkalną?

Budowa idzie pełną parą chyba w przyszłym tygodniu będzie wylewany strop

(o ile pogoda pozwoli) stąd moje pytanie

Pozdrawiam

Wszystko zależy od wysokości ścianki kolankowej. Przy wysokości dwóch pustaków wystarczą słupki.

Czytam właśnie forum drugi raz i stwierdzam że to skarbnica wiedzy.

Jednocześnie że bardzo dużo rzeczy umknęło za pierwszym czytaniem.

Mam pytanie jak się sprawują wasze dachówki... Po paru latach użytkowania

Zastanawiam się jaką wybrać pod uwagę biorę braasa i euronit.

Jeszcze dokładnie się nie rozglądałem ale ceramika raczej odpada ze wzgędu na cenę.

Proszę o wasze opinie.

Pozdrawiam

Witam wszystkich po dość długiej przerwie.

Widzę, że pojawiło się znowu dużo nowych "rogaczy".

U nas znowu zaczęło się dużo dziać. W końcu wykańczamy poddasze, robimy porządne wejście do domu i robimy taras.

Ze względu na różnice wysokosci nie jest to takie proste zadanie. Musielismy również poprawić drogę wjazdową, ponieważ ta którą zrobiliśmy przy naszym wysokim podjeździe nie za bardzo się sprawdziła.

Niestety czeka nas poprawienie rynien, no cóż wykonawa trochę spartaczył sprawę i czeka nas kolejny wydatek. Do tego postanowilismy zamontować drabinki przeciwśniegowe, ponieważ śnieg z dachu systematycznie zasypywał nam wejście.

Odnośnie samej dachówki, to my mamy Euronit i po czterech latach, jak dla mnie wszystko jest w porządku. Polecam.

Jak już wszystko pokończymy postaram sie wkleić parę zdjęć.

Pozdrawiam gorąco.

co do ścianki kolankowej, jednak z pełnym przekonaniem polecam wykonanie wieńca, tym bardziej że jesteście zainteresowani dachówką (duży ciężar rozporu).

u mnie jest braas z powłoką cisar i jak na moje "ślepe" oko wygląda super - jak to mówią każda myszka swój ogonek chwali

pozdrawiam

P.

Chyba faktycznie nie będziemy oszczędzali na tym wieńcu na ściance kolankowej nad garażem

na chwilę obecną jestem bardziej na tak. Jeszcze niech się wypowie kierbud.

Dachówka Braasa w powłoce Cisar też jakoś do mnie lepiej przemawia ale nie przekreślam Euronitu.

Szukam jakiejś promocji również ceramiki może coś się trafi w dobrej cenie.

I jest zastrzyk gotówki - mieszkanie sprzedane:)

• 2 weeks później...

Witam

Dawno mnie nie było, pisałam tu wieki temu :) Mieszkamy !!! -od maja tego roku. Nie mamy jeszcze pokrycia dachu, nie mamy elewacji, ale jesteśmy u siebie i mamy święty spokój ;) Teraz mogę Wam napisać, że "Rogacz" to świetny rodzinny projekt. Mamy 2 córki i miejsca jest aż za dużo. Wszystkim, którzy się jeszcze zastanawiają polecam, wszyscy, którzy mieszkają potwierdzą ;) Budujemy bez kredytu, taki system gospodarczy... jest do zrealizowania i co miesiąc nie ma pod kreską ponad tysiąc czy dwa na bankowe konto. My zrobiliśmy kuchnię otwartą na salon, jak dla mnie rewelacja, zrezygnowaliśmy z pomieszczenia gosp. obok werandy i mamy fajne duże pomieszczenie z oknem, żeby się rozpłaszczyć czy zdjąć buty. Duże okno w łazience u góry i z pokoju na górze tylko z oknem dachowym zrobiliśmy pralnio-suszarnio- częściowo garderobę. Przerobiliśmy trochę projekt pod siebie i nie żałuję. Dobry piec i podłogowe ogrzewanie na całym parterze (prócz garażu i kotłowni), to jest coś co polecam. Wszystkim zastanawiającym się nad projektem polecam opcję z powiększonym garażem. My będziemy dostawiać wiatę do garażu. Ogólnie jest kilka rzeczy, które da się ulepszyć, ale ten temat, to skarbnica wiedzy i wszyscy cierpliwi i czytający maja okazję z dobrych rad skorzystać. Ja osobiście (taka mała prywata) pozdrawiam Krupiarza, bo to dzięki jego rozpiskom, zdecydowaliśmy się właśnie na ten projekt. Wszystkim budującym i jeszcze nie mieszkającym, życzę żebyście jak najprędzej mogli cieszyć się z własnego domu. Te wszystkie nerwy na wykonawców, godziny spędzone przy komputerze szukając porad, pomysłów itd. są tego warte.

pozdrawiam serdecznie

Agnieszka

Witam

Następny mały kroczek zrobiony w celu zamieszkania w naszym domku ,

wczoraj został wylany strop.

Teraz tydzień przerwy i jak pogoda pozwoli to ciągniemy dalej

może uda się zadaszyć przed zimą.

Dostałem pierwszą wycenę kompletnego dachu bez deskowania i papy.

75 tysi z dachówką tondachu holenderką angoba.

Trochę jestem załamany liczyłem na mniejsze koszty.

Puki co szukamy dalej a może przykryjemy tylko papą.

Pozdrawiam

Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum, spowodowanej głównie przestojem na budowie. W końcu po tak długim czasie udało nam się sprzedać mieszkanie /tzn. wszystko na to wskazuje, że transakcja dojdzie do skutku/ więc można będzie znowu ruszyć z kopyta. Już zacieramy ręce, fachowiec do kafli umówiony na przyszły poniedziałek... gorączkowo przeglądamy katalogi, bo chcemy się wprowadzić jak najszybciej. Oby poszło sprawnie :)