Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Podobny materiał to Porothon (albo Poroton) z Robena. Jak rozpoczynałem budowę w listopadzie, to był to najtańszy materiał ścienny- 2,80 netto za bloczek. A tak przy okazji to pochwalę się, że nasi fachowcy układają właśnie pięknie podrzeźbione krokwie, i po świętach zaczynamy kłaść dachóweczkę- esóweczkę, też z Robena

Pozdrawiam Rogowiczów:)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

Ja jak sobie przypomnę, że ponad rok temu, w zimę kupowałem MAX-a klasy 200 z jednej z najlepszych cegielni (Harasiuki), po 1,8 zł/szt, to aż się serce raduje. ;).

To był na prawdę ostatni dzwonek, a cegielnie były na skraju bankructwa - tak mówili, ale to chyba prawda. Wtedy budowanie z ceramiki było tylko nieco droższe od budowania z suporeksu i nad jednym i drugim się zastanawiałem. Zwyciężyła opcja "tradycyjna" i chyba dobrze. Tym bardziej patrząc z perspektywy czasu, jak ją "cenowo" docenili.

Niewiele wiem o innych podobnych materiałach ceramicznych. Jak szukałem to była tylko tradycyjna ceramika i Porotherm. Ale ten drugi był nawet droższy od zwykłej ceramiki. Teraz widzę, że relacje cenowe się odwróciły.

A nasi fachowcy kończą tynk na elewacji zewnętrznej. Zrobili już główne części ścian. Dzisiaj i jutro skończą jeszcze bonie i glify oraz cokół (tynk mozaikowy). Jak skończą to wrzucę jakieś zdjęcia, bo jest to już krok do przodu w wyglądzie budynku.

Ciągle szukam glazurnika, ale jest szansa, że wkrótce ktoś się podejmie prac przy płytkach (mam nadzieję).

W sobotę przeprowadziliśmy kolegę - sąsiada. "Wybudował się" choć stan na chwilę obecną ma taki jak my. Sprzedał mieszkanie i musiał się przenieść.

Oczywiście wypiliśmy co nieco przy okazji (i przy kominku).

Ale uczucie jest niesamowite, gdy wstaje się rano i wychodzi na taras, słoneczko świeci, ptaki śpiewają, brak miejskiego ruchu, a las w oddali ...

Już wkrótce ;)

Wszystkim życzę wytrwałości.

Pozdrawiam

witam,

Ja jak sobie przypomnę, że ponad rok temu, w zimę kupowałem MAX-a klasy 200 z jednej z najlepszych cegielni (Harasiuki), po 1,8 zł/szt, to aż się serce raduje. ;).

To był na prawdę ostatni dzwonek, a cegielnie były na skraju bankructwa - tak mówili, ale to chyba prawda. Wtedy budowanie z ceramiki było tylko nieco droższe od budowania z suporeksu i nad jednym i drugim się zastanawiałem. Zwyciężyła opcja "tradycyjna" i chyba dobrze. Tym bardziej patrząc z perspektywy czasu, jak ją "cenowo" docenili.

Niewiele wiem o innych podobnych materiałach ceramicznych. Jak szukałem to była tylko tradycyjna ceramika i Porotherm. Ale ten drugi był nawet droższy od zwykłej ceramiki. Teraz widzę, że relacje cenowe się odwróciły.

A nasi fachowcy kończą tynk na elewacji zewnętrznej. Zrobili już główne części ścian. Dzisiaj i jutro skończą jeszcze bonie i glify oraz cokół (tynk mozaikowy). Jak skończą to wrzucę jakieś zdjęcia, bo jest to już krok do przodu w wyglądzie budynku.

Ciągle szukam glazurnika, ale jest szansa, że wkrótce ktoś się podejmie prac przy płytkach (mam nadzieję).

W sobotę przeprowadziliśmy kolegę - sąsiada. "Wybudował się" choć stan na chwilę obecną ma taki jak my. Sprzedał mieszkanie i musiał się przenieść.

Ale uczucie jest niesamowite, gdy wstaje się rano i wychodzi na taras, słoneczko świeci, ptaki śpiewają, brak miejskiego ruchu, a las w oddali ...

Już wkrótce ;)

Pozdrawiam

witam,

Już wkrótce ;)

Pozdrawiam

witam,

Już wkrótce ;)

Pozdrawiam

No i mam pierwszego zonka!

Pierwotnie chcialem miec 2 zrodla zailania w kotlowni,piec gazowy oraz piec wszystkopalny(ekogroszek,drewno,.........)a tu masz.Komin jest tak usytuowany,ze nie mozna wsadzic w niego jeszcze jednego(w tej chwili 1 dymowy + 4 wentylacyjne) przewodu dymowego siegajacego z kotłowni.

Co robic?

Przeciez nie wywale dziury z kotlowni na ogród po to,by wsadzic tam rure z nierdzewki :evil:

Jesli sie nie da to jaki Waszym zdaniem zastosowac piec gazowy,by bylo optymalnie(tanio i wydajnie) przy dobrze opatulonym domku?Kondensat?jesli tak, jaki jest naprawde dobry,trwaly,juz niekoniecznie tani?

Cieplo z kominka nie wchodzi w gre w rozumieniu globalnym domu,natomiast skladowanie drewna,brykietu i innych tego typu bardzo brudzi salon(widzialem u znajomych,ktorzy maja kominek z płaszczem)

pozdrawiam

Witam,

mam prośbę do "Rogowiczów", którzy nabyli projekt w wersji II. Czy byłaby szansa otrzymania skanu projektu poddasza?

Chciałbym porównać rozwiązania w wentylacji domu pomiędzy II a wersją I. Z tego co mi wiadomo miało dojśc do reducji kominków. Z góry dziękuję za przesłanie skanu!

Pozdrawiam Świątecznie,

Rodowity

Lechosia!, nie ma problemu z kominem, bo kotły gazowe kondensacyjne pracują w systemie turbo, czyli z wymuszonym wyrzutem spalin, i najtaniej jest zrobić to z przez ścianę. Nawet jeśli nie będzie to kocioł kondensacyjny, to i tak można wybrać wersję turbo, w efekcie zyskuje się bo nie trzeba budować komina, robić opierzenia na dachu itd. Ja w swoim domu mam tylko jeden komin, do kominka, a zamiast pozostałych kominów ( wentylacja + piec) i kominków wentylacyjnych robię wentylację mechaniczną z reku. Koszt - od 13 do 19 tysięcy w zależności od reku ( materiał + instalacja) . Na niebudowaniu komina , likwidacji kominków i braku nawiewników w oknach już zaoszczędziłem co najmniej 5 tysięcy, więc koszt wentylacji mech. wyjdzie defakto niższy.

Pozdrawiam

Mariusz

Mariusze wszystko pieknie,tylko jak ten kominek bedzie wygladal od strony ogrodu?

Ile on bedzie musiał wystawac ponad dach?

To koszt budowy kominów jest az tak drogi,że taniej zrobić reku?

W razie co,na jakim etapie budowy(adaptacji)trzeba dac znac,jesli sie takze zdecydujemy na reku(gdzie bedzie schowana elektryka do reku)?

pozdrawiamy

Kominek w ogóle nie wystaje ponad dach, to rura o średnicy około 110 mm która wystaje poziomo ze ściany na jakieś 30 cm. I tyle. Jeśli chodzi o rekuperator, to oczywiście kominy wentylacyjne są tańsze. O wyższości reku nad zwykłą wentylacją jest dużo na forum i np na http://www.rekuperatory.pl. Natomiast jeśli się zdecydujesz na reku, to kilka elementów wentylacji grawitacyjnej: Komin, kanały, kominki i dachówki wentylacyjne (ztresztą nieskuteczne i ponoć niezgodne z przepisami - kominek powinien ileś tam wystawać nad połać), nawiewniki w oknach - po prostu nie warto budować/instalować, bo są one niepotrzebne przy wentylacji mechanicznej. Więc jeśli się na to decydujesz, to szkoda pakować kasę w coś co będzie niewykorzystane, i lepiej od razu te - tak na oko 5 tysięcy przeznaczyć na wentylację mechaniczną.

Pozdrowionka, już świąteczne...

Witam

Lechosia - tematu kotłow kondensacyjnych nie rozpoznawalem za dobrze, ale wydaje mi sie ze Mariusze ma racje. Sa specjalne rury (zapomnialem nazwy) jedna w drugiej i jedną jest zaciągane powietrze z zewnątrz, a drugą wyrzucane spalone powietrze. Są jednak specjalne wymagania co do kokalizacji takiej rury (odległości od okien, dachu ...), ,ale wygląda to w miarę estetycznie,wystaje ok. 0,5 m od ściany.

My mamy już prawie elewację zewnętrzną. Zostało do zrobienia trochę cokołu (tynk mozaikowy). Zabrakło towaru i za bardzo wiało by dało się robić. Chlopaki mają kiedyś przyjechać i skończyć. Ale ogólnie to naszej elewacji niewiele już do ostatecznego wyglądu brakuje (gresy na tarasach i balkonie, barierki i podbitka).

Zaczyna to już jakoś wyglądać.

Wrzuciłem parę zdjęć elewacji do albumu.

Wszystkim budującym i myślącym o budowie życzę zdrowych, pogodnych i wesołych Świąt Wielkiej Nocy. Odpocznijcie w gronie rodziny, by po świętach wrócić z zapasem energii do budowlanych zmagań.

Pozdrawiam

Witam!

kupiliśmy dom za rogiem wariant I. Przepraszam, rozpiszę sie trochę przy okazji, ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu - mam tylko wielką prśbe - CZY KTOKOLWIEK ZAMIENIAł POKóJ NR 19 Z łAZIENKą NA GóRZE????????? Jeśli tak - proszę o info jak wypadł ten pomysł. Pozdrawiam wszystkich.

Witamy Wszystkich po Świętach :D A teraz prośba: Mirkaa prosimy o skany i każdego kto ma wariant I o podzielenie sie informacjami o tym projekcie. Wciąż się zastanawiamy jaki projekt kupić. Ja jestem za pierwszą wersją bo choć trzeba kilka rzeczy pozmieniac to wszystko jest świetnie przygotowane przez forumowiczów. Wariant I to dla mnie kot w worku ale myślimy, że warto by tam zajrzeć. Każdy kto może choć trochę nam ten projekt przybliżyć jest przez nas proszony o pomoc. Wiem, że tu piszą zacni ludzie więc za wszystkie odpowiedzi już teraz bardzo dziękujemy :wink:

Krupiarz mam do Ciebie pytanie odnośnie drzwi zewnętrznych - czy to sa drzwi stalowe czy drewniane ? Czy sa wymiarowe tzn, takie jak w projekcie czy standardowe? Patrząc na zdjęcia wydaje mi sie ze sa ciut mniejsze niz w projekcie ( czy dlatego tez zrobiles opaski takze dookola drzwi aby poprawic to optycznie?). My chcemy drzwi metalowe/stalowe i okazuje sie ze nie mozemy za bardzo dobrac takich jakie są w projekcie , bo wszystkie są troche za krotkie. Oczywiscie takie tez mozna zamontowac, ale nie wiem jak to bedzie wyglądało. Mamy już drzwi zamowione, ale teraz zastanawiam sie czy nie zrezygnowac, bo jeszcze nie dokonalismy wplaty.

:D Witam wszystkich wiosennie.

A u nas po pewnym przestoju znowu prace ruszyły. Mamy już rozprowadzoną wodę i kanalizację oraz ogrzewanie po domu. Podłogówka ponoć będzie robiona trochę później, bo .... bo coś tam. :-?

Wkrótce zabieramy się za elektrykę, jak tylko znajdą się jakieś fundusze. Krucho z kasą. Co będzie dalej nawet nie chcę myśleć. Na razie cieszę się wiosną.

W ten weekend może znowu przymierzymy się do naszego nieszczęsnego "sławnego" już murka, bo powoli myślę zabierać się za robienie jakiejś drogi.

Dynamitu jeszcze nie zdobyłam :cry: Ochotników też cuś nie widać :cry: :cry:

Poza tym wrzuciłam parę zdjęć, jak nasz domek prezentuje się z okienkami. :D :D :D

Mirka

myślę, że zamiana pokoju z łazienką na górze nie będzie dobrym pomysłem, bo jak dla mnie to łazienka (w sumie bardzo duża) jest za mała na pokój. Przejrzyj jeszcze raz zdjęcia z naszych budów i zobacz, że pokoik będzie bardzo wąski i nieustawny.

Ja odradzam i wątpię czy ktoś zdecydował się na takie rozwiązanie. Ta łazienka na prawdę jest duża.

Krupiarz

domek/elewacja pierwsza klasa. Piknie, jak mawiali starzy górale.

Ale moja ciekawość nie została nasycona do końca. Jeśli można prosić o trochę zdjęć ze środka...

AgnieszkaiGrześ

z tego co pamiętam to tylko Krupiarz udostępnił swoje skany i tylko te można sobie pooglądać u Niego w albumie.

Ja gdybym chciała zrobić skany naszego projektu, to nie ma sensu, bo w czasie budowydużo dużo pozmienialiśmy i byłyby po prostu nieaktualne.

Pozdrawiam

Wiosna, wiosna...wiosna ach to ty :D :D :D

Witam Agniecha1.

O skanach Krupiarza wiemy od dawna i ciągle je podglądamy. Ale przy przybliżeniu nie możemy rozczytać wymiarów. Miałam nadzieję , że istnieje osoba posiadająca wyraźniejsze obrazki.

Zostajemy przy C 110 ale może kilka pomysłów z C 110a się znajdzie. Na 100% będzie kilka pomysłów Krupiarza np spiżarnia, zamiana drzwi z oknem w kotłowni....... Napiszę jak już będą konkrety.

A na pomorzu takie piękne słońce, że się chce na działce popracować. Może ogródek albo raczej ogrodzisko (10500m\2) założyć.

Pozdrawiam wszystkich wiosennie i życzę zapału do pracy przy Waszych pięknych domkach C 110 i C 110a :D

Ja równiez wszystkich witam,

Tak ładnie się zrobiło, że robić się nie chce. Tylko pić browarek i upajać się pięknem wsi ;)

Anstak -jeżeli chodzi o drzwi to otwór w świetle mam 101x211. Nie wiem jaki jest w projekcie. Ja ten wymiar kilka razy zmieniałem i ostatecznie stwierzam, że jest ok. Na prawdę. Drzwi nie są za duże, są w sam raz by swobowdnie wchodzić. Mamy małą szybkę która doświetla korytarz i widać kto jest na zewnątrz przed drzwiami (polecam).

Drzwi są drewniane, sosnowe firmy Derpal. Póki co polecam. NIc się z nimi nie dzieje. Może trochę się opuściły i należy nieco wyregulować, ale to chyba jest normalne.

Opaskę (bonię) dookoła drzwi zrobiłem poniewaz wszędzie robiłem. Tylko dlatego. Jeżeli wygląda to lepiej, to stało się tak przypadkowo.

Agniecha - póki co nie zaspokoję Twojej ciekawości, ale środek też zaczyna się przedstawiać całkiem dobrze. Mam już prawie gotową ścianke pomiędzy kuchnią i salonem. Fachmen/magik Mirek męczy ją już od bardzo długiego czasu a żona gania z poziomicą i tylko mówi gdzie ma poprawiać. Ja czekam na moment rozliczenia. Cena nie była umówiona, mam nadzieję, że znajdziemy jakiś kompromis, bo apetyt wykonawcy sądząc po spędzinym czasie może być duży, a w sumie to nic wielce trudnego o ile się dobrze zacznie. Ale ogólny efekt jest pozytywny, a koniec ma być jutro rano ;). Może zgram zdjęcia i się nimi z wami podzielę.

Jeżeli chodzi o elewację to jesteśmy póki co bardzo zadowoleni. Prezentuje się w rzeczywistości równie dobrze jak na zdjęciach. Technicznie też wydaje mi się, że jest zrobiona dobrze. Jakby co z powodzeniem polecam ekipę (jako jedną z niewielu z okresu budowy).

W końcu znaleźliśmy glazurników. Ch

łopaki robią od czwartku. Ponieważ znalazłem ich poprzez forum muratora (czytają go), więc nie będę ich tu ani chwalił ani ganił, zresztą póki co nie ma za co. Poprawiają/kończą po poprzednich wykonawcach, a na razie pracują zbyt krótko by cokolwiek powiedzieć. Mam nadzieję, że będzie ok.

A najśmieszniejsze jest to, że z Krakowa przyjechali do pracy pod Warszawę.

Jak tylko dobrze zrobią będę ich wszystkim polecał. Oby tak się stało. Oby. Mam nadzieję, że tak bedzie. Podpisujemy umowe na dokończenie łazienek, balkon i tarasy. W miesiąc powinni się wyrobić.

Drzewo na podłogi jest już w suszarni. Za ok. 1,5 tyg. powinno być gotowe. Wyrobi się i powinni zacząć robotę fachowcy od podłóg ;)

AgnieszkaGrześ - myślałem że kto inny się pofatyguje i wyśle wam skany. Ja mogę to zrobić najwcześniej w pon. bo nie mam ich na laptoku, z którego teraz (z budowy) nadaję.

W taki wiosenny dzień na działce na wsi jest super.

Pozdrawiam wiosennie i wracam do pracy.