agniecha1 08.08.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Hej, hej. W końcu coś się ruszyło ze zdjęciami! Brakuje mi jeszcze nowych zdjęć Anstak i obiecanych od jancia Magdusia muszę przyznać, że sporo się zmieniło od naszej tak niedawnej przecież wizyty. Gratuluję postępu robót. Też planujemy zrobić nową drewutnię w nowym miejscu oraz daszek nad tarasem, którego jeszcze nie ma. Domyslam się, że łatwiej jest coś robić, jak się już mieszka. No cóż na razie mogę sobie tylko powzdychać. Jutro jestem umówiona z p. naczelnik na rozmowę, zobaczymy co da się wskórać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkaa 08.08.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 witam! kurcze, ale fajnie z tymi zdjeciami, oby tak dalej. musze sie pochwalić, że dostałam zaproszenie od Gosi i Marka i jedziemy oglądać to cudo "w realu". Dziś dowiedziałam sie, ze na naszej ulicy bedzie wodociąg 2008/9 r. i co najwazniejsze sfinansuje go miasto - chwała za to! Może za miesiac wystartujemy z fundamentami. Patrząc na zdjecia to najwiecej pracowników fizycznych jest w wieku 2-7 lat. Ciekawe co w tym czasie robią dorośli Moja brygada też jest "wiekowa", wiec pewnie dają radę! pozdrawiam wszystkich Małych Budowlańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 08.08.2007 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Lechosia w sprawie dachu: Dajesz pełne deskowanie i na to papę. Zwykłą (niewiem czy dobrze pamiętam symbol 600/400 ???). W każdym razie nie jest potrzebna termozgrzewalna w przypadku gdy pójdzie na to docelowe nakrycie. Papę daje się na zakładki - ok. 15 cm. Pasy powinny być układane poziomo (wzdłuż kalenicy dachu). Należy pamiętać by zostawić trochę zwisającej papy przy rynnach, tak, by potem można ją było wpuścić w rynnę (by woda która ew. się dostanie pod dachówkę spływała po papie do rynny). Na to potem bijesz kontrłaty i łaty. Potem tylko dachówka. Może trudno ci to sobie wyobrazić, ale powietze pod dachówką (a nad papą) będzie się przemieszczało do kalenicy między kontrłatami, będzie wyfruwało pod gąsiorami. Jeżeli chodzi o wełnę izolacyjną i szczelinę. Potem jak robisz poddasze, to dajesz (od środka pomieszczenia): płyta G-K, folia paroizolacyjna, wełna 15 cm, folia paroprzepuszczalna (chyba nie pomyliłem nazw folii . Między tą ostatnią warstwą a deskami zostaje pewna szczelina (dylatacyjna), którą ew. powietrze będzie się wydostawało na strych, a dalej przez otwór kalenicowy przy gąsiorach na zewnątrz. Tak to chodzi. Żadnej papy potem nie zrywasz. My też mieszkamy. Ciągle. Skończyli nam w końcu tarasy i balkon. Chłopaki zrobili podmurówkę (tynk marmolitowy). Założyłem trochę kontaktów. No i ostatnio poświęcam się robieniu .... domka na drzewie dla swojej pociechy . Jemu też się coś od życia należy. Bardzo mi w tym pomaga. Mam już podłogę i konstrukcję szkieletową góry. Zostało obić dechami i zrobić wejście i dach (no i opapować - rozważę ile dawać wełny i jaką dylatację ... . W samym środku to mamy w końcu blat do mebli kuchennych (granitowy - dlatego czekaliśmy, bo był robiony oddzielnie). Jakoś nie mogę się zebrać by skończyć malowania . Jakoś w tej chwili jest to dla mnie osobiście nieco mniej istotne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożusia i Darek 08.08.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Witam!Jesteśmy totalne żółtodzioby. Dopiero kupiliśmy projekt domku i głowimy się nad zmianami. W związku z tym mam prośbę do Krupiarza o podanie wymiarów okien w pokoju gościnnym ( tych pod balkonem). Z góry dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożusia i Darek 08.08.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Jesteśmy z Górek Wielkich (Gmina Brenna), kóre leżą pomiędzy Cieszynem a Bielskiem. Do Ustronia mamy rzut beretem tj. niecałe 10km więc pewnie będziemy tam krążyć w poszukiwaniu rogacza Gosi i Marka. Narazie tak jak mirkaa planujemy pozwolenie na jesień, żeby zdążyć przed zimą z fundamentami:)Potem zostaje nam negocjowanie kredytu...Może być ciężko...Ale narazie jesteśmy dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaiGrzes 09.08.2007 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam Bożusiu i Darku witamy. Narazie jesteście troche za nami, ale jeśli zamierzacie zrobić fundamenty na zimę, to na wiosnę ruszamy razem z dalszymi pracami. Fajnie wiedzieć, że sa inwestorzy na tym samym etapie, bo np do Krupiarza nam sporo brakuje. Pewnie jesteśmy z tyłu o jakieś 300 000 Trochę to przerażające. My cały czas się zastanawiamy nad kredytem. Ale jeśli się zdecydujemy, to tez na załatwienie sprawy mamy zimę. Jeśli macie uzbrojoną działkę to do załatwienia nie ma za dużo kwitków. My mieliśmy rolniczego golaska i sporo gonienia. Papiery dla nas były w tym wszystkim najgorsze. Życzę szybkiego otrzymania PnB. Mirkaa pewnie piszesz też o moich córciach. To są pomagierki elektrykarza . Na działkę wyciągają mnie codziennie, choćby tylko miały pozjeżdżać na tyłkach z humusowej górki. Bardzo im się podobają szalunki do ław, bo to ich tor wyścigowy i zniszczyć go nie wolno Dobrze, że po zalanych ławach też można pobiegać One są naszym najlepszym dopingiem w czasie budowy. Jest dla kogo budować te pokoje Agniecha trzymam kciuki za rozmowę w banku. Tak mało prac już Wam zostało do zrobienia. Daj znać jak poszło i oby po Waszej myśli Magdusia ja pierwszy raz oglądałam zdjęcia Waszego domku i wyglądałam tak Gdybym zobaczyła tak gdzieś Wasz dom, to nigdy bym nie wpadła na to, że to rogacz. Podziwiam Wasze pomysły, bo ja nie umiałabym tego tak wykombinować i gratuluję mieszkania w nowym domku. Co prawda mam 8 m-cy spóźnienia, ale lepiej póżno niż wcale Wreszcie kupiliśmy taczkę, łopatę i szpadel Koniec pożyczania. A tak na marginesie, to jak w sklepie zapytałam o taczkę "Ile kosztuje ten wózek dla dzieci?'' to gościu wnet się popłakał ze śmiechu Pozdrowionka i życzę dobrego dzionka ps. Ale tu się ruszyło, aż miło zaglądać i czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 09.08.2007 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witam nowych sympatyków projektu. Wymiary okien w pokoju gościnnym: 1. 2x140x180 - szklenie w skrzydle, okna nieotwierane. 2. Wyjście na taras - 240x240, drzwi przesówne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkaa 09.08.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Bożusia i Darek ! cieszę się, że kolejna rodzinka niedaleko nas będzie budować "za rogiem". Możemy powymieniać doświadczenia a może kiedyś się spotkamy? W końcu to niedaleko .... no i jesteśmy chyba na tym samy etapie.Ciekawa jestem tylko ile nas wyjdzie ta budowa - bez działki i uzbrojenia liczymy max do 300 tys. Kredyt chcemy na 150 tys. Jakie są Wasze założenia? W końcu weszliśmy w podobny pułap cenowy i do tych, co wybudowali nawet pół roku temu nie ma już co porównywać. Ehhh .. szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Marek 09.08.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Witajcie, bardzo sie cieszymy, że może i w Górkach powstanie "rogacz", bo to rzut beretem (mieszkamy w Lipowcu) od nas. Jeśli pojedziecie z Brennej do Ustronia, na pewno zobaczycie nasz dom. Czy ktoś myśli o zamontowaniu kolektorów słonecznych??Mamy dach z tyłu zwrócony na poł-zach, taka piękna ekspozycja, że aż się proszą baterie słoneczne... do tego kominek z płaszczem wodnym i piec gazowy. Zbieramy oferty, ale może ktoś z was podzieli się wiedzą na ten temat? Z powodu rożnicy poziomów nieco zmodyfikowaliśmy projekt, nad garażem będzie nasza sypialnia, a pokój z 1 oknem chcemy wykorzystać na pomieszczenie ze zbiornikiem wodnym (baterie na dachu zaraz z prawej) i piecem gazowym. Kotłownia zostaje na wszelki wypadek... Pozdrawiamy Rogaczy, na gości czekamy... M&Msy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 09.08.2007 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Po zdjęciu widać, że w łazience na górze macie tylko okno w lukarnie. I to takie nie za duże. Łoj cimno bydzie, cimno panocku . My dodaliśmy 2. Koszt dodatkowy spory, ale jest widno i doświetlona klatka. Na prawdę okno połaciowe + luksfery się sprawdzają. Ostanio brałem kąpiel w wannie. Noc, prawie północ, otwarłem okno i patrzyłem na gwiazdy. Rewelka! (nie bym denerwował tych co dopiero zacyznają, potraktujcie to jako element motywacji, że warto i was wkrótce też to czeka Wytrwałość zostanie nagrodzona!! Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożusia i Darek 09.08.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Ciepło witamy wszystkich rogowiczów.Forum śledzimy już od zeszłej zimy kiedy zaświtała nam myśl o budowie i odcięciu się od rodziców (jesteśmy młodym małżeństwem i niestety ciagle u nich mieszkamy a staje się to uciążliwe na dłuższą metę i dochodzi na tym tle do pierwszych zgrzytów) Kiedy zobaczyliśmy wśród projektów Dom za rogiem (będziemy sie budować "za rogiem" domu rodziców:) stwierdziliśmy że to strzał w dziesiątkę - idealnie pasuje do naszej działki -wejście od wschodu, jadalnia i salon to południowy zachód, garaż od północy (tylko okna garażowe w widokiem na teściów hehe). Jest jeszcze jeden plus, a mianowicie parter posiada wszystkie pomieszczenia, które sa nam niezbędne plus pom. nad garażem. Górę zamkniemy i nie będziemy jej narazie wykańczać. Oddajemy do użytku tylko parter.Jak większość będziemy zmieniać:1. pom. gosp. zamieniamy z łazienką -wejście do garażu będzie tam, gdzie teraz łazienka, z boku ewentualnie regał na rózne graty2. poszerzamy balkon i chcemy dodać okna obok drzwi balkonowych plus jedno połaciowe w pokoju na górze (tam gdzie jest tylko jedno)3. słyszeliśmy głosy o poszerzeniu korytarza ( budynku) żeby zmieścić dużą szafę i ku temu byśmy sie skłaniali ale projektant zapytany o taką możliwość powiedział że za poszerzenie budynku o 30cm zapłacimy dodatkowo 1700zł bo on ten projekt tak jakby od nowa musi narysować z nowymi wymiarami (plus oczywiście kolejne1700 za adaptację) czy to jest możliwe??? Krupiarz serdecznie dziękujemy za podane wymiary oglądaliśmy twoje zdlęcia a że jesteśmy zwolennikami duuużych okien nisko położonych twoje wydały sie nam idealne więc na pewno skorzystamy;) ps. ale się masz fajnie..... A propos Lipowca to bardzo czesto jeździmy tam do naszych przyjaciół - nawet trzy razy tygodniowo więc będziemy się bacznie rozglądać dookoła ps. pewnie się kiedyś spotkamy "Pod beczką";) A i ponoć arab otworzył tam nową knajpkę gdzie można zapalić tytoń z fajki wodnej -zamierzamy to sprawdzić Co do kredytu to czekamy z tym na zimę. Fundamenty chcemy zrobić jeszcze za "pożyczone u rodziców" a kredyt chcemy chyba też tak jakoś na 150-200 000 (zależy od naszej zdolności kredytowej ale ponoć można przystąpić z rodzicami, którzy tą zdolność nam podwyższa)Zobaczymy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Marek 09.08.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Krupiarz, mamy jedno okno w łazience, za to cztery w sypialni. Pozdrawiamy, M&msy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 10.08.2007 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 a ja myślałem że w sypialni to lepiej gdy jest ciemno ... Dwa okna Velux-y o długości 118 w sypialni bez wyjścia na taras i po jednym w sypialniach z wyjściem na taras spokojnie wystarczają. Mieliśmy pewne obawy, że będzie mało, ale jest ok. Póki co to praktycznie nie korzystamy z pokoi na górze. Nie ma mebli. Śpimy na dole. Sypialnie dla dorosłych są w zasadzie od udania się tam na noc. Życie dzienno - wieczorne rozgrywa się w dolnej części domu. Taka jedna refleksja. W pom. nad garażem mamy garderobę (z przodu domu) i pralnię (z tyłu). Pralnia jest odpowienio mała. Z oszczędności w pralni nie zostawiliśmy okna. Okazuje się że by się przydało (jedno na przedniej, drugie na tylnej połaci dachu). Kiedyś pewnie trzeba będzie zrobić. Dla tych co są przed - sugeruję dać dwa okna - jedno z przodu, drugie z tyłu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 10.08.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Jak większość będziemy zmieniać: 1. pom. gosp. zamieniamy z łazienką -wejście do garażu będzie tam, gdzie teraz łazienka, z boku ewentualnie regał na rózne graty ... (plus oczywiście kolejne1700 za adaptację) czy to jest możliwe??? Witajcie, No widzę że nie tylko nasz pomysł z zamianą łazienki i korytarza zaświtał w głowach budujących rogacza - nic nie ujmując oryginalnemu projektowi, ale patrząc na powstałe ściany parteru coraz bardziej się utwierdzam że to był bardzo dobry pomysł (postaram się wrzucić zdjęcia - ale nie obiecuję że dzisiaj), a jeśli ktoś ma ochotę osobiście...zapraszamy Co do ceny adaptacji poszukajcie dalej.... dzieląc te kwotę co najmniej na pół (pozdrowienia dla p. Tomka...) powodzonka M&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaiGrzes 11.08.2007 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Witam Mam pytanko do wszystkich, co robili niedawno ławy. Ile Was kosztował beton? Z moich obliczeń wynika, że my wydamy 5 800 + 1 100 kosztował chudziak. Czyli prawie 7 000 Kurcze ale teraz drogo. Mam nadzieję, że dostaniemy jakiś olbrzymi rabat Byle do poniedziałku. Znowu dużo się bedzie działo na budowie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 12.08.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2007 witajcieze względu na grunt i nie tylko wspólnie z murarzami stwierdziliśmy - chudziaka u nas nie trzeba!Ławy - wys 40 cm co dało 18 m3 betonu B15. w cenie 250zł/m3. czyli równo 4,5tyś.poszukajcie tańszej betoniarni (lub negocjacje cenowe) - chyba że wasze ławy będą większe.pozdrM&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jancio75 13.08.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2007 Witam wszystkich dzisiaj znowu mam dostęp do internetu oczywiście w pracy - o zdjęciach pamiętam (będę robił teraz nowe do banku więc może uda mi się i tutaj kilka zainstalować. Od ostatniej mojej wizyty na forum udało mi się zrobić odprowadzenie wody z rynien do gruntu (2,5 dnia kopania 80 m rowów) ale udało się i na razie działa, wykończyłem kominek i aż mi się oczy świecą jak na niego patrzę, prowizoryczny choć solidny podjazd do garażu (bo prowizorki są wieczne) tyle tego i jeszcze sporo przede mną.....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaiGrzes 14.08.2007 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2007 Witam Ławy gotowe Ten beton z gruszki to rewelacja. W godzinkę wszystko było zrobione. A teraz przydałoby się kilka dni z deszczykiem może być tylko nad naszą działką Pa-ma dzięki za info. My zalewaliśmy B 20 i dlatego ta różnica w cenie (my 5220zl). W sumie ławy kosztowały nas ok 8 500. W tym nie kupowaliśmy desek na szalunki ( pożyczone od brata ), zbrojenie na strzemiona dostaliśmy w prezencie od rodziców i zaoszczędziliśmy kasę na robociźnie. Ławy to dzieło naszych rąk i internetu. Tydzień urlopu męża spędziliśmy pracowicie na działeczce + dwa dni pomocy siostrzeńca + siostrzeniec i brat przy zalewaniu ław. Teraz trochę odpoczynku od budowy - rozszalowanie czeka nas w czwartek i piątek no i przerwa do jesieni. Chyba, że wygramy w Lotka lub dostaniemy spadek po jakimś wuju Może znacie kogoś, kto nie ma spadkobierców Wklejam kilka zdjęć. Pozdrawiam i dla Was życzę słoneczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herbertwarmot 19.08.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Witamy wszystkich miłośników "Domu za rogiem". Liczymy, że dołączymy do grona budujących ten domek. Od kilku tygodni jesteśmy posiadaczami zakupionego projektu ( wersja lustrzana ). W mijającym tygodniu składaliśmy wniosek o warunki zabudowy i walczymy o media. Może się jeszcze uda coś w tym roku ruszyć. PS. W ostatnim numerze Muratora (09/2007) jest artykuł na temat tego pięknego domku. Fajnie sobie zobaczyć, jak wygląda wybudowany. Mam nieodparte wrażenie, że bohaterami tego artykułu jest rodzina najaktywniejszej osoby na tym wątku forum Pozdrawiamy i życzymy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożusia i Darek 19.08.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2007 Witamy ponownieZ projektantem się udało - znaleźliśmy takiego, który zrobi nam adaptację plus nasze zmiany (w tym poszerzenie o 30cm jak założyliśmy na poczatku) za 1400zł!!!! uff trochę nam ulżyło, bo porzedni projektant i jego propozycja cenowa trochę nas zmroziła....Póki co uzgodnienia się robią więc myślimy, że pozwolenie dostaniemy gdzieś za miesiąc:) -już nie możemy sie doczekaćPS. Ostatnio byliśmy w Lipowcu i....widzieliśmy takie "rogate" cudeńko:) Staliśmy na drodze samochodem i dobrą chwilę podziwialiśmy go z okna (nie wiem czy nie zainteresowali się nami sąsiedzi, że tak stoimy i się gapimy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts