Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witajcie .

Mieszkańcy rogacza i daleko "posunięci " w budowie!!!!!

Czy może ktoś nam powiedzieć ile m2 tynku wejdzie do naszego domku?

A może ktoś tynkował cem-wap i wie ile go potrzeba?

Bardzo proszę o wszelkie info i podpowiedzi - mamy okazję zrobić tani zakup i musimy się szybko decydować... :roll:

pozdr

M&P

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS. W ostatnim numerze Muratora (09/2007) jest artykuł na temat tego pięknego domku. Fajnie sobie zobaczyć, jak wygląda wybudowany. Mam nieodparte wrażenie, że bohaterami tego artykułu jest rodzina najaktywniejszej osoby na tym wątku forum :)

Pozdrawiamy i życzymy powodzenia

Krupiarz stałeś się medialny. :D Gratulacje. Artykuł bardzo mi się podobał. Część wniosków z niego musze przyznać do nas pasuje i pewnie jeszcze do paru innych "rogaczy".

Boże, jak bym chciała kiedyś powiedzieć "zaryzykowali(-liśmy) - wygrali(-liśmy)..."

Póki co walczę i kombinuję, jak powiększyć ten kredyt, ale już pojawiło się światełko w tunelu.

Pozdrawiam :D

witajcie .

Mieszkańcy rogacza i daleko "posunięci " w budowie!!!!!

Czy może ktoś nam powiedzieć ile m2 tynku wejdzie do naszego domku?

A może ktoś tynkował cem-wap i wie ile go potrzeba?

Bardzo proszę o wszelkie info i podpowiedzi - mamy okazję zrobić tani zakup i musimy się szybko decydować... :roll:

pozdr

M&P

Nam wyszło około 600 m2 tynków (garaż i pomieszczenie nad garażem mamy wydłużone o 1,8 m). Robiliśmy tynki gipsowe na co poszło ok. 5 ton gipsu.

Że niby o mnie/nas chodzi??

Na prawdę o nas napisali?? Ło laboga!! Jeśli tak to trza w te pedy gnac, kupic jakieś wieczne pióro coby było czem autografy malować. :lol:

A póki co to trza sprawdzić czy przypadkiem nie łgacie.

Zara gonie do jakiego Empika.

PA-MA - potwierdzam zeznania Agniechy. Wyszło ok. 550-560 m2 tynków (nieliczone otwory powyżej 4m2 powierzchni).

Miałem cem-wap, ale zbij mnie a nie wiem ile jakiego materiału poszło.

Pozdrawiam

Artykuł bardzo się nam podobał ale i trochę zmartwił czy aby damy radę i czy nie za późno chwyciliśmy się za budowę (mamy na myśli ceny materiałów) ale póki co będziemy walczyć i ryzykować :D Krupiarz serdeczne gratulacje!Domek jest słodki.

Ps. mamy pytanie: podobnie jak Krupiarz zmieniamy piec na eko-groszek ale...hmm projektant zaproponował poszerzenie kotłowni kosztem garażu (przesunięcie ścianki wewnętrznej-garaż się ciut skróci) Myślicie, że to dobry pomysł?

Witamy Was!

na naszej budowie kolejny maly kroczek do przodu.

na chudziaku zostalo ulozone zbrojenie zgodnie ze sztuka,prety nie przycinane 12m, laczenia w podwojne strzemiona,ladnie wyszlo.Kierbud odebral.

Potem zostalo ulozone deskowanie,przyjechala grucha,drugie autko z pompa,zalali B25 (dobra cena),pojechali.wyschlo.

zdemontowano deskowanie,wszelkie pekniecia uzupelniono specjalnym klejem w plynie(FIber cos tam),2x dysperbit z 3 stron law fundamentowych.

Nastepnie papa termo od gory,tam gdzie bedzie wylewana sciana fundamentowa.Szalowanie rozpoczete,troszeke pogoda szfankuje.Zdjecia wrzucone.

pozdrawiamy

Pa-ma

Z garażem to rzeczywiście jeszcze raz musimy sprawdzić (narazie nasz projekt jest u projektanta i na dzień dzisiejszy nie mamy możliwości do niego zaglądnąć) też wolelibyśmy zostawić garaż w spokoju;)

Dziękujemy też za skany zaraz popędzimy z nimi do projektanta może coś wykombinuje z tą łazienką na dole a przede wszystkim z wejściem do niej. Wasz pomysł z łazienką i spiżarką jest nieźle wykombinowany i bardzo sie nam podoba:)

A propos pieca my przymierzamy się do tego mniejszego (chyba to jest 21kW) z tego co czytałliśmy w słynnym artykule muratora;) Krupiarz ma 23kW.

Póki co pozdrawiamy wszystkich rogaczy (a wiecie że wybraliście najlepszy i najładniejszy domek ?;) i robimy sobie krótką przerwę na wakacje nad morzem.

Gdy zaczniemy budowę już nas pewnie na taki luksus nie będzie stać....;)

Ja z prośbą do budowniczych "Rogacza" :). Otóż cały czas zastanawiamy się razem z żonką nad tym domkiem tzn nad zmianami ( raczej funkcjonalnymi wewnątrz domku niż dużymi projektowymi ) i jak to będzie z nim w "realu".

W związku z tym zastanawialiśmy się, czy ktoś z Was zgodziłby się na nasze odwiedziny na budowie i zobaczenie jak to wszystko ładnie wygląda. Może dzięki temu wpadnie nam jakiś pomysł do głowy, co by można zmienić/ulepszyć/dostosować do naszych potrzeb.

Gdyby ktoś był tak dobry to podaje namiary na priv herbertwarmot[malpa]gmail.com

Pozdrawiam

Witam !!!

Dawno mnie tu nie było ale za to teraz będzie o czym pisać.Na naszej budowie pomalutku domek rośnie i jak już pisałam wszystko robimy własnymi siłami a więc nie jest lekko ale myślę ,że jakoś sobie z tym poradzimy.Majster mąż sam stawia ściany ale z poziomicą się nie rozstaje (może będzie lepiej niż by to zrobili fachowcy) a do tego dużo taniej.Myślę że plan na ten rok uda nam się wykonać to znaczy zalać strop.Mury w garażu są już gotowe trzeb jeszcze za zbroić i można lać strop bo ponoć lany na naszej działce będzie lepszy, reszta domu jest na razie na 7-8 pustaków.Gorzej jest z wylaniem fundamentu pod taras pogada nam nie sprzyja i cały czas stoi tam woda jak trochę obeschnie to znowu doleje chyba zamiast tarasu zrobimy basen :lol: :lol:

Jak się udało to zdjęcia już wrzucone

Pozdrawiam :p

dom.za.rogiem.w.interia.pl

ten post jest próbą pokazania zdjęć z budowy kolejnego domu " Za rogiem " . Budowa z porothermu 30 .Używane są także gotowe nadproża i strop firmy Wienerberger . Użyta w podpisie do jednego ze zdjęć informacja ,że parter powstał w tydzień nie jest żartem. Na budowie pracuje 5 osób. Na szczęście ( odpukać ) hurtownia zaopatruje w materiały dokładnie " just in time" poza tym również niebo jest na razie łaskawe.

oto link do zdjęć :

http://picasaweb.google.pl/ertevu/BudowaC110LZaRogiem/photo#5102005519589158338

Chyba nawet się udało - więc teraz mam pytanie do tych którzy już są dalej. Ile pustaków wstawiliście w ściankę nad garażem ( w projekcie jest 1 , mam zamiar wstawić 3 ) . Proszę o opinie. Pozdrawiam rogowiczów.

http://picasaweb.google.pl/ertevu/BudowaC110LZaRogiem/photo#5102005519589158338

Witam serdecznie!

Krupiarz - artykuł b. fajny, aż sie ucieszyłam, że to "NASZ" domek w tym numerze. Na obiadku niedzielnym u teściowej chwaliliśmy się nim ;) ;)

Poza tym miło widzieć kogos z forum chociazby na zdjęciu.

Nie wiem czy zauwazyliście, ale tu już powstaje kolejne pokolenie budujących - tych co startują w tym roku. Do nich też i my się myslę zaliczymy, o ile zdążymy przed zimą. W związku z tym mam pytanie do tych, co są na "świeżo" - jaki jest u Was koszt robocizny za fundamenty + ścianki + płyta? My chcemy zrobic tylko tyle w tym sezonie ,ale koszt robocizny jest od 5.000 - 10.000 zł - troche duży rozrzut. Wstepnie wybraliśmy ofertę oczywiście najtańszą, ale jakoś sie obawiam, że zanim wystartujemy to cena sie zmieni.

Gosia i Marek - przepraszam, że wtedy nie dojechaliśmy ale wróciłam z pracy przed 18.00 :( i jeszcze ta ulewa. Mam nadzieję, że co sie odwlecze to nie uciecze i jeśli tylko będzie mozliwość to napewno się wybierzemy (chcociażby z zewnątrz zerknąć).

pozdrawiam wszystkich