Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam , tak mirkaa , dzisiaj byłem nawet sam zaskoczony widokiem posprzątanego placu budowy. A jeszcze wczoraj wokół - jak to przy szalowaniu leżały dłuższe i krótsze kawałki desek. Widocznie im też łatwiej jest poruszać się po " placu boju", kiedy pod nogami nic nie przeszkadza.

A wracając do Twojego pytania o koszt robocizny - to moja ekipa za ten fragment poprosiła dokładnie 5 tys.

http://picasaweb.google.pl/ertevu/BudowaC110LZaRogiem/photo#5102005519589158338

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Na początku przywitam sie ze wszystkimi. Od jakiegoś czasu śledzę wasz wątek gdyż bardzo podoba mi sie ten projekt i dlatego mam parę pytań:

- gdzie planujecie umieścić (powiesić) TV jeśli nie daliście ścianki działowej miedzy salonem a kuchnią. Wydaje mi się dobre miejsce tam gdzie jest kominek ale trzeba go by przesunąć - jakie są wasze przemyślenia.

- czy ktoś powiększał salon kosztem małego pokoju?

- o ile najlepiej podnieść ściankę kolankową na garażem?

- czy zmieści się w małej łazience pod schodami natrysk?

- czy można się zmieścić w kwocie 300tys. aby postawić ten dom w standardzie developerskim

Witam,

Trochę historii w sprawie artykułu.

Jakiś czas temu (a było to chyba w zimę) odezwał się do mnie architekt tego domku inż. Waligórski i powiedział, że może poczynić starania by artykuł nt. Domu za Rogiem ukazał się w Muratorze.

Zareagowałem jakoś bez entuzjazmu, bo budowa była jeszcze w trakcie i końca nie było widać.

Potem z wiosny kolejnny kontakt, bardziej konkretny i odzew z redakcji.

Moment nie był najlepszy, bo wykończeniówka trwała w najlepsze. Dużo nerwów i stresu. Myślałem, że może ew. później, po wprowadzeniu się, gdy będzie spokojniej, ale dostałem telefon z redacji i prośbę o spotkanie.

Redaktor Papliński przyjechał, obejrzał, porozmawialiśmy i cuś z tego wyszło.

Oczekiwanie było np. że podam szczegółowy kosztorys poszczególnych etapów, że narysuję na rzutach wszystkie zmiany które wprowadziłem itd.

Ale na prawdę wtedy nie mialem czasu, dlatego w artykule brak jest rzutów budynku po naszych zmianach, brak jest szczegółowego kosztorysu, a jedynie ceny poszcególnych prac lub etapów.

Na początku myślałem, że artykuł nieco bardziej będzie prezentował stronę techniczno-funkcjonalną domu, ale autror skupił sie raczej na stronie finansowej i "zaryzykowali - wygrali". W tej formie artykuł jest pewnie ciekawszy dla kogoś kto przymierza się do budowy. Ja sam przed budową najchętniej w Muratorze czytałem "doświadczenia czytelników z budowy domów" ( czy jakoś tak). O szczegółach technicznych można poczytać w wątku na forum o którym zresztą wspomniano.

Dlaczego się zgodziliśmy? A no przede wszystkim dlatego, że ten domek (po zmianach ;) ) zasługuje na to by być popularnym i być budowanym.

Właśnie dlatego by ci którzy dokonają jedynego słusznego wyboru mogli się pochwalić, że chałupa którą budują została dostrzeżona i opisana w piśmie branżowym, że nie tylko oni się na nią zdecydowali.

Innym powodem była chęć swego rodzaju "podsumowania" niełatwego okresu budowy. By coś po nim "zostało".

Alien01 - gdzie umieścić TV.

Uwaga praktyczna. Właśnie we wrześniowym nr. Muratora jest artykuł o urządzaniu domu. Kominek i TV są elementami wyposażenia które ze sobą "konkurują" w pomieszczeniu. Nie jest dobrze ustawiać je blisko siebie.

My mamy telewizor w ściance działowej. I to rozwiązanie jest b.dobre.

- salon wydaje się wystarczająco duży. nie ma moim zdaniem potrzeby powiększania go. Przy tym wychodzi ładny mały pokój na dole.

- ścianka nad garażem + 2 pustaki.

- nie wypowiadam się nt. aktualnych cen

- mi się natrysk pod schodami zmieścił. Jestem dość wysoki (184), ale jest ok.

Z łazienki i natrysku na dole prawie nie korzystamy na co dzień. Jest ładna i funcjonalna łazienka na górze. Natrysk na dole wykorzystywany jest/będzie okazjonalnie, raczej przez gości.

Do kitu jest proponowane w projekcie ustawienie w łazience na dole. Kibel w roku w końcu łazienki. On powinien być przy drzwiach, a obok umywalka (tam gdzie w oryginale jest prysznic). My tak mamy i jest super. Z WC na dole korzysta się bardzo często, z umywalki również i bez sensu byłoby ganiać na koniec łazienki (choć ta wielka nie jest).

Pozdrawiam

Witam

Dziękuje krupiarzowi i mariusze za odpowiedzi, ja planuje raczej zrobić otwartą przestrzeń z salonu, jadalni i kuchni wiec chyba przesunę kominek do rogu. Możecie mi jeszcze napisać ile kosztowały was wszystkie okna oraz jaki jest orientacyjny koszt tynkowania wew. i zew. (super by było jeśli byście napisali ile wyszło ogólnie m2 tynków wew. i zew.)

P.S. Mam nadzieje, że nie będziecie mieli mi za złe jeśli pomęczę Was przez jakiś czas pytaniami

Okna- Oknoplast kraków dwustronna okleina orzech, okno tarasowe 3 metry, wszystkie okna ze szprosami , klamkami z przyciskami i kompletem dodatkowych okuć antywyważeniowych + rolety aluminiowe- 17600 brutto (kwiecień).

Tynki wewnętrzne- 550m kw * 23 zł

Posadzki 205 m kw * 32 zł

A ocieplenie- styropian + tynk mineralny + malowanie - 40 zł za metr, ale nie wiem ile będzie metrów.

Witam serdecznie

Na początek gratuluje Krupiarzowi ciekawego artykułu w Muratorze:))

Ze swojej strony wrzucam do mojego dziennika najnowsze zdjecia elewacji- juz prawie skonczonej. Ze zdjeciami z wnetrz jest krucho, bo wlasciwie do sfotografowania byłby wyłącznie wielki bałagan jaki panuje obecnie w srodku. Porządek zapanuje w listopadzie kiedy to planujemy przeprowadzke. Trzymajcie kciuki zeby sie udalo!!!!

Ania

Ania - trzymam kciuki. Na pewno wam się uda.

Choć powiem Ci,że jak już się wprowadzisz, to ciężko posówać sprawy naprzód. Idzie to dość powoli, a u nas prawie stanęło.

I nie to byśmy całkowicie laskę położyli, ale jakoś tak ...

Cóż, odpoczynek się każdemu należy.

Jak patrzę na twoją chatkę, to jakbym swój dom widział :). Niewiele zmian wprowadzaliśmy w porównaniu do oryginalnego projektu. Trochę będzie Ci niewygodnie w kotłowni, jednak drzwi na środku i po jednej stronie piec i kotłownia a po drugiej opał/graty, to dobra i wygodna sprawa.

Elewacja - ładna i ładnie się zgrywa z dachówką. Jeżeli chodzi o kolor nie powiem - ładny jest. My wybraliśmy nieco inny bo taki akurat nam się podobał najbardziej. Jest to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje.

Stwierdziłem, że pożyteczną informacją może być podawanie ilości materiałów/powierzchni. Ci którzy przymierzają się do budowy podstawią pod to akutalne ceny i oszacują koszt.

I tak:

1. Okna (bez dachowych) - nas wyszły ok 17 500zł brutto (pełna opcja antywałamaniowa, szbyy P4, okucia WK2, klamki z przyciskiem). Okna powiększane, luksfery w garażu. W tym ok. 2 tys. kosztował dodatkowy mechanizm przesówny drzwi tarasowych (tańsze są rozwierne). Okna drewniane, sosnowe firmy Natura.

2. Tynki wewnętrzne - ok. 550 m2

3. Elewacja zewnętrzna - 320 m2 (w tym podmurówka - tynk marmolitowy).

4. Wylewki ok. 140 m2 (bez wylewek na górnym hallu i w 3 górnych pokojach (tam szły od razu podłogi na legarach).

5. Powierzchnia dachu - ok. 210 m2 (ja miałem zamówione 230m2 dachówki i sporo jej zostało, w tym odeszło 7 okien dachowych).

Może kiedyś w zimę zrobię jakieś zestawienie materiałów, ilości. Może ...

Ponieważ urządzenie chałupy w środku i jej meblowanie idzie nam nie za bardzo, to chyba zrobię w końcu jakieś zdjęcia tego co jest i zamieszczę. Chciałem wrzucić "ładne" zdjęcia, ale chyba za długo by to trwało.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Serdecznie witam po raz pierwszy wszystkich, którzy umiłowali "dom za rogiem".

Od pewnego czasu (a dokładnie od dnia ukazania się artykułu w Muratorze), obserwuję ten wątek na forum. Przy okazji wielkie słowa uznania dla Krupiarza , za stworzenie tego wątku, a przede wszystkim za jego podtrzymywanie. Niewiele jest osób, które by dzieliły się swoimi doświadczeniami, w taki sposób poświęcając swój prywatny czas. Pozdrawiam również pozostałych forumowiczów i gratuluje wyboru.

Chciałem już wcześniej włączyć się do dyskusji, ale nie miałem pewności co do warunków zabudowy. Dzisiaj dostałem odpowiedź (ustną jutro odbiorę decyzję), która pozwala zgodnie z prawem postawić na działce "rogacza". Mapa do celów projektowych w opracowaniu, odrolnienie gruntów też, warunki budowy przyłączy są. Zostało zamówić projekt (ale zrobię to chyba po niedzieli).

Co ja właściwie zamierzam postawić, a no "rogacza". Tylko zastanawiam się nad pewnymi zmianami. Część zmian dotyczących wnętrza pozwolę sobie "ściągnąć" od was. Główne zmiany o których jest niewiele albo w ogóle nie ma dotyczą samej bryły budynku. Chcę postawić na funkcjonalność i nie wiem jak to się będzie miało do wyglądu zewnętrznego.

Mój "wymarzony dom" stał będzie na ścianach dwuwarstwowych (chyba ceramika 25 cm) + ocieplenie (styropian 15 - 20 cm). Ma być ciepło i energooszczędnie. Do tego wentylacja mechaniczna z rekuperatorem +GWC (tutaj ukłony do doświadczeń mariusze). Rezygnuję z budowy kominka i komina do kominka (wiem decyzja kontrowersyjna-ale jestem leniwy i wiem, że może raz w roku i to przy dobrej imprezie może tam rozpalę). Ogrzewanie - gaz ziemny (GZ-50) + możliwość przejścia na ogrzewanie eko-groszkiem. Odrazu planuję tak rozwiązać kotłownię, aby w każdej chwili można było podłączyć piec z automatycznym zasypem na eko-groszek. Jednak pierwszy rok chcę zobaczyć jak ekonomicznie wyjdę na gazie. Garaż dwu-stanowiskowy i chyba jeszcze troszeczkę poszerzony. Przemieszczanie się po garażu gdy stoją tam 2 samochody musi być w miarę proste.

Teraz to czego się obawiam. Zamierzam powiększyć kotłownię (zlicowć ze ścianą pokoju dziennego i sypialni). Powiększyć (wydłużyć) okapy nad wejściem i tarasem i podeprzeć je słupami drewnianymi rezygnując z podciągów. Chcę zwiększyć powierzchnię zadaszenia zwłaszcza nad tarasem aby spokojnie można było tam posiedzieć w kilka osób chroniąc się przed niewielkim deszczykiem lub słońcem. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak to będzie wyglądało. Spróbuję stworzyć wizualizację w ArConie. I tutaj prośba o jakieś skany, najlepiej rzuty fundamentów, i parę głównych przekroi. Rzuty parteru i poddasza już sobie pozwoliłem ściągnąć.

Mój adres e-mail: [email protected]. Z góry dziękuję.

Jak na pierwszy raz chyba starczy. Pewnie będę miał dużo więcej problemów i pytań, ale pozwolę nimi was "męczyć" troszkę później. :D :p :lol:

Pozdrawiam i do zobaczenia.

Witam!

Krupiarz - fajnie, że mimo, że już mieszkasz nadal interesuje się to, co dotyczy tego projektu. Dzięki za wszystkie info. Zestawienie materiałów byłoby baaaaaardzo nam wszystkim potrzebne - jeśli tylko byś sie zmobilizował w wolnych chwilach to z góry dziękuję! Na pewno pozwoli nam to zaoszczędzić trochę czasu na własne obliczenia lub nie zawsze trafione obliczenia hurtowników.

walimar -witamy wśród "rogaczy". Zerknij na tę drugą wersję projektu - garaż jest dwustanowiskowy a i ściana dwuwarstwowa. Polecam, jak zbuduję to opowiem o funkcjonalności :)

Mam pytanie jeszzce jedno - czy ktoś zdecydował sie na ogrzewanie wyłącznie podłogowe na całym budynku z zasilaniem z pieca węglowego? Tak chcielibyśmy zrobić tylko mam pewne obawy jak będzie to funkcjonować no i czy znajdziemy takie materiały wykończeniowe jak byśmy chcieli. Nie wiem jak to współpracuje np. z mozaiką drewnianą? Jeśli ktoś zdecydował się na takie ogrzewanie to proszę o info na co zwrócić szczególną uwagę.

pozdrawiam

Pytanie do mariusze ?

Jestem ciekawy jak tam wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (reku).

Masz już jakiś plan rozmieszczenia rur nawiewno- wywiewnych oraz samego reku. Obliczałeś jakiej mocy i wydajności musi być rekuperator.

Zdecydowałeś się na budowę GWC i jakiego rodzaju.

Co do podpowiedzi mirkaa

Od początku rozpatruję najnowszą wersję rogacza z garażem dwustanowiskowym.

Jednak w moim przekonaniu jest on za krótki. Spróbuję go wydłużyć do ok. 6,5 m. Co z tego wyjdzie zobaczymy.

A tak w ogóle dziękuję wszystkim za miłe przywitanie i oczywiście skany.

:) :) :)

Mam pytanie jeszzce jedno - czy ktoś zdecydował sie na ogrzewanie wyłącznie podłogowe na całym budynku z zasilaniem z pieca węglowego? Tak chcielibyśmy zrobić tylko mam pewne obawy jak będzie to funkcjonować no i czy znajdziemy takie materiały wykończeniowe jak byśmy chcieli. Nie wiem jak to współpracuje np. z mozaiką drewnianą? Jeśli ktoś zdecydował się na takie ogrzewanie to proszę o info na co zwrócić szczególną uwagę.

pozdrawiam

Specem nie jestem od ogrzewań, ale jest obawa czy samo ogrzewanie podłogowe "da radę" ogrzać pomieszczenia, oczywiście dużo zależy od docieplenia/ izolacji bydynku. z moich rozmów z hydraulikiem wynika że sama podłogówka to za mało, i tzreba powiesić parę grzejników. Pamiętaj że jeśli zbyt mocno będziesz grzać podłogówką może to negatywnie wpływać na komfort mieszkania (pisali kiedyś o tym w muratorze) i odradza się takie rozwiązania. mozaika drewniana (jak każde drewno) jest dobrum izolatorem ciepła (domy z bali ponoć są ciepłe :roll: ) więc osobiście odradzam podobne rozwiązania - zalecam płytki, kamień itp (dobrze oddaja ciepło). Ale niektórzy i tak stosują wykończenie ogrzewania podłogowego w drewnie, panelach itp. ale wtedy chyba już na pewno nie wystarczy sama "podłogówka"

Ale!! - jak na początku napisałem - SPECEM nie jestem

pozdrawiam

p.

Witam wszystkich forumowiczów !

My również chcemy budować Dom za Rogiem w wersji z garażem jednostanowiskowym, jak narazie czekamy na warunki przyłączy co niestety przedłuża nam się w czasie ( elektrownia - dzisiaj dowiedziałam się, że musimy czekać do końca m-ca i zrobią się z tego dwa).

Jak większość nowych osób mam prośbę o przesłanie rzutów z poszerzonym wejściem ( tak jak u Krupiarza ) oraz wszelkich innych przydatnych skanów.

Mam również tradycyjną już prośbę o możliwość obejrzenia domu w realu, prośbę tę kieruję do osób mieszkających w promieniu 200 km od nas ( jesteśmy z Łodzi ) z tego co się zorientowałam jest to Krupiarz, Pa-Ma a być może ktoś jeszcze. Gdyby ktoś z Was był uprzejmy pokazać nam dom będziemy ogromnie wdzięczni. Mój adres to [email protected]

Pytanie do Ertevu - chodzi o tych harnasi którzy buduję u Ciebie, czy ekipa Twoim zdaniem jest warta polecenia, ile życzą sobie za robociznę jeżeli możesz zdradzić, czy zapewniasz im wikt i nocleg czy też mieszkają w przyczepie którą widać na zdjęciach.

Na dziś to już wszystko, pierwszy raz piszę na forum także muszę się trochę wprawić. Pozdrawiam wszystkich.

Grzalka

mariusze

Gratuluje wyboru, ja też myślę, reku to bardzo dobry pomysł - oczywiście przy odpowiednim dociepleniu rogacza.

Na razie jednak najbardziej interesuje mnie jak "projektowo" zaplanowałeś całą instalację wentylacyjną. Czy zdecydowałeś sie rozwiązać to własnymi siłami, czy też do projektowania nająłeś firmę, i jak to w ogóle wyszło - przynajmniej na papierze.

Ja osobiście podjął bym się sam rozprowadzenia kanałów wentylacyjnych, ale moja wiedza w tym temacie jak na razie jest dosyć skromna. Wprawdzie przeczytałem parę artykułów w prasie i internecie, ale chyba jest to nie wystarczające. Spieprzyć coś za grube złotówki to nie sztuka.

pozdrawiam

:wink: :p :wink:

No to witam ponownie :roll: :roll: :roll:

Mówiłem, że was troszeczkę pomęczę. Od paru dni w wolnych chwilach przeglądam skany (za które jeszcze raz bardzo dziękuję) i zauważyłem, że podłoga w domu znajduje się ok. 30 cm nad poziomem gruntu, a w garażu ok. 15 cm. Zastanawiam się, czy wysokości te nie są aby trochę za małe i czy nie podnieść ścian fundamentowych o 1-2 bloczki. W dzisiejszych czasach, przy coraz bardziej częstych anomaliach pogodowych (gwałtowne burze i ulewy), może dojść do zalania garażu wodą.

Jak wy rozwiązaliście ten problem. Zostawiliście fundamenty bez zmian czy może je podnieśliście lub zamierzacie podnieść i o ile ???????

:D :o :D

Jak wy rozwiązaliście ten problem. Zostawiliście fundamenty bez zmian czy może je podnieśliście lub zamierzacie podnieść i o ile ???????

:D :o :D

o ile podnieść poziom poszdzek to sprawa względna, zależy od ukształtowania terenu, istniejącej drogi itp. My nie mamy jeszcze utwardzonej drogi więc zakładając jej wybudowanie (więc podniesienie poziomu), + świadomość mokrych terenów mamy w stosunku do obecnego stanu podniesione poziomy o ok 80 cm - dużo? może i tak, ale zakładając że droga dopiero zostanie wybudowana, a działkę trzeba troszke "wysypać" ziemią mam nadzieję że ta wysokość wystarczy.

Dom zawsze możesz obsypać ziemią, wyżej dobudować się już nie da

pozdrawiam

P

Wysokość fundamentów i podłogi - tak jak mówi Pa-ma, zależy od tego co jest wokół domu. Zależy też od tego co lubisz.

My mamy dom przy ulicy asfaltowej. Zrobiliśmy tak by być nieco ponad poziomem ulicy. Nie jest dobrze gdy z ulicy zagląda ktoś do domu patrząc "w dół". Przede wszystkim jednak zrównaliśmy poziom do sąsiada, po prostu stwierdziłem że u niego jest ok i przeniosłem ten sam.

Murva - obejrzenie domu - możliwość jest, ale nie potrafię powiedzieć dokładnie kiedy. Nie w tym tygodniu. Ostatnio dużo się dzieje i mam bardzo mało czasu. Nie chcę się póki co umawiać. Przyszły tydzień może będzie luźniejszy. Odezwę się.

Pozdrawiam