Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich :D

Dawno nie pisałam,bo nic się u nas nie dzieje na budowie, ale jest nadzieja na przypływ gotówki więc się ruszy. My planujemy dodać jedną warstwę bloczków fundamentowych. Trochę się martwiliśmy, że w czasie ulewnych deszczy woda mogłaby się dostawać do garażu. To rozwiąże ten problem.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do wklejania zdjęć.

Przepraszam , ale kończąca się budowa tak mnie absorbuje ,że nie zaglądam na forum zbyt często. W niedzielę umieszczę już chyba zdjęcia domu otulonego papą. Górale właśnie to robią ( plus ścianki działowe).

do mruvy- zdecydowanie polecam moją ekipę , obawiam sie jednak ,że trudno Ci będzie ściągnąć ich do łodzi.Budują bowiem tylko w okolicach W-wy. Napisz do mnie na priv a podam Ci namiar na nich i ewentualnie umówioną zapłatę.. Napiszę tutaj tylko ,że nie jest niska.Ale ten dom powstał dzięki nim w niecałe 6 tygodni licząc od wjazdu koparki w celu zciągnięcia humusu - do zadaszenia odeskowanego domu papą.

Poza zapewnieniem im noclegu w przyczepie ( i blaszaku , który chętnie wybrali też na nocleg - proponowałem jeszcze rozbicie namiotu), przypominam , jest ich pięciu , nie interesuje mnie nic więcej.Posiłki przygotowują sobie we własnym zakresie.

Tak na marginesie , uważam ,że to jest również dobre rozwiązanie , jeżeli ekipa cały czas jest na budowie. Odpukać , ale dosłownie nic nam nie zginęło, ekipa wstaje o 6 rano i kończy o 20 . Nie traci czasu na dojazd (a w Warszawie rano i po południu jest istny horror z komunikacją).

Oczywiście zainteresowanych ( nie tylko mruvę ) zapraszam na działkę.

Proszę tylko o wcześniejsze umówienie się .

Witam wszystkich!!!

Dawno mnie tu nie było ale na naszej budowie wszystko idzie pomalutku teraz jest tylko dwóch fachowców tz.ja i mój mąż i na budowe idziemy dopiero po pracy

robimy zbrojenie stropu nad garażem kiedy reszta sama nie wiem !!!!

ertevu-jak czytam jak wasz dom szybko rośnie to aż wam zazdroszcze bo mi czasami brakuje sił

życzę dużo wytrwałości wszystkim budującym !!!!

Pozdrawiam :D :D

Witamy po dłuższej przerwie, ale na razie nic u nas się nie dzieje poza tym, że ciągle czekamy na pozwolenie...Powoli zaczynamy sie martwić czy zdążymy z fundamentami przed zimą;( Mamy pytanie do wszystkich budującyc:h co myślicie o bloczkach betonowych? Czy są one lepsze niż tradycyjne szałowanie(w sensie czy lepiej izolują)? A i jak dużo czasu zajmuje zrobienie fundamentów na gotowo(wykopanie, zalanie, izolacja..itp)?

Pa-ma

Byliśmy u projektanta i będzie łazienka z wejsciem od holu!!!! Zastanawiamy sie jeszcze nad tym jak zrobimy różnicę poziomów tzn. czy dźwigniemy dom, czy obniżymy garaż, a może uda nam się to jakoś wypośrodkować..Chodzi o to żeby wejsie do domu nie zrobiło sie za wysokie..Jeszcze sie zastanawiamy ale po rozważeniu wszystkich możliwości wewnątrz będzie podobnie jak u was. Acha mamy jeszcze jedno pytanie: u was przesunęliście drzwi i ściankę w wiatrołapie na druga stronę. Z zewnątrz w tym miejscu jest podciąg. Co z nim sie stało? Zrezygnowaliście?

To by było na tyle. Jeszcze później bedziemy was gnębić;) Póki co pozdrawiamy wszystkich budowniczych-my jestesmy ciągle na etapie biurokracji He!

witam wszystkich,

dziś trafiliśmy na projekt C110 muratora i na to forum, przeczytałem cały wątek (bardzo długi) ale tam jest bardzo dużo informacji, może nawet za dużo;) i dlatego na początek mojej przygody jako inwestora mam kilka pytań odnośnie tego projektu:

czy może mi ktoś podesłać skany na maila z rzutami czytelnymi (chodzi mi o wielkosci pomieszczeń)

czy ktoś na południu Polski (małopolskie, śląskie i ościenne) buduje ten dom - chętnie przyjedziemy i zobaczymy efekty-oczywiście po zaproszeniu przez właściciela;))

Jak dla nas to chciałbym zlikwidować wystającą do przodu część kuchni i wiatrołapu zrównując ją z resztą domu- chyba że fachowcy mi to odradzą

chciałbym bardziej zadaszyć garaż i poszerzyć zadaszenie nad wejsciem do domu przeciągając go aż do garażu

czy sprawa kominka na ścianie z gabinetem to dobre rozwiązanie? - podejrzewam, że lepiej byłoby aby kominek był na ścianie z kuchnią a w miejscu gdzie teraz jest kominek to dobre miejsce na TV...

pytanie do tych co opalają dom paliwem stałym- jak rozwiązali sprawę ze składowaniem paliwa?

Poza tym wszelkie fotki z realizacji tego domu, wykonczenia itp itd są mile widziane - prosze o przesyłanie na priv: [email protected]

Bożusia i Darek - przesuwaliśmy tylko drzwi (otwory) o parędziesiąt cm na bok co nie ma żadnego wpływu na konstrukcję, podciąg ściany pozostają na swoim miejscu. chyba że myślimy o innych drzwiach - proszę o więcej szczegółów pytania.

Myśmy podnieśli dom i garaż o kilka betonitów z zamiarem że później obsypiemy teren ziemią (wysoki stan wody gruntowej i działka na dołku - więc lepiej podnieść do góry niż ma nas zalewać). większa różnica między budynkiem a garażem zniknie po odpowiednim formowaniu spadków ziemią. Pytacie czy izolują bloczki fund. - ale przed czym? jeśli przed zimnem to nie - potrzeba izolacja cieplna (styropian a najlepiej styrodur - tyle że jest drogi), a przed wodą też nie zaizoluje ani beton ani bloczek, realnie patrząc bloczek to formowana wersja betonu. Różnice mogą być w cenie wykonania fundamentu. bloczek trza murować więc potrzeba zaprawy i robocizny, ale przy betonowaniu z gruchy szalunków i tez robocizny.

ifka13 - budujemy w Częstochowie, jak macie po drodze to zapraszamy, skany postaram się wysłać jutro.

Co do przeróbek - likwidując przedni "wypust" zmieniacie architekturę, ściana optycznie zrobi się większa (wrażenie przytłoczenia szerokością) no i stracicie kilka m2. - odradzam

rozumiem że przedłużacie tzw "język" dachu wystający z przodu do garażu- może to i dobre rozwiązanie, tylko czemu ma slużyć? -robią tak gdy nie ma wejścia do garażu z budynku - a tu jest. Ale może macie jakiś inny cel więc czemu nie

kominek - u nas pozostaje na miejscu

skład opału - wystarczy że drzwi wejściowe do garażu przeniesiesz na środek ściany i wtedu "na lewo" opał, a "na prawo" piec i po sprawie...

a fotki - mam nadzieję że w tym tygodniu coś wrzucę (a jest co) tyle się dzieje że nie ma czasu na nic. pozdrawiamy

M&P

pa-ma dzieki wielkie, oczekujemy na fotki z niecierpliwością

Częstochowa - piękne miasto- jak będziemy sie wybierać to damy znać;)- to tylko 160km;)) ale jak sie zdecydujemy na ten projekt to i dalej pojedziemy jak trzeba będzie

co do wypustu w ścianie masz racje

co do okapu- to chciałem tylko i wyłącznie żeby można było spokojnie przejść z garażu do domu pod daszkiem, parkując auto przed garażem- widziałem takie rozwiązanie i bardzo mi sie podobało- nie wiem jeszcze jak to wizualnie bedzie wyglądało

jeżeli zostanie kominek na tej ścianie to gdzie będziecie mieli kącik TV?

Jakie wg projektu mają wymiary salon, gabinet i jadalnia na parterze?

jak wysoka jest ścianka kolankowa na poddaszu domu?

dzięki

aLien01

Witam

Czy jest ktoś w okolicy Szczecina kto buduje "Dom za rogiem" i byłby tak uprzejmy pokazać mi i mojej żonie swój dom?

Wczoraj jadąc samochodem w m. Witkowo (ok. 2 km. od Stargardu) chyba widziałem rogacza. Spróbuję w tym tygodniu dotrzeć do właściciela i sobie go obejrzeć. aLien01 - dam ci znać co z tego wyszło.

ifka13-

Wymiary odczytasz za skanów (wysłałem) ale w razie czego

salon 530x473

pokój dół 415x336

jadalnia240x340

ścianka kolankowa u nas 130 cm (zmaleje po zrobieniu podłóg)

Gdzie będzie TV? jeszcze nie wiem, biorę pod uwagę rozbudowaną obudowę kominka i TV w rogu tzn kominek i półki pod tv zbudowane z jednolitych płyt kamienia, oczywiście odpowiednio profilowane półki itp trudno mi to opisać ale widziałem to już wykonane i bardzo mi się podobało, wiem że kominek i tv nie powinno stać obok siebie bo "konkurują obrazem" ale może nie będzie tak źle. jeśli nie tam to tv wyląduje na ściance działowej z kuchnią.

pozdrawiam

P.

Odnośnie TV i kominka widzialem gdzieś taki post, wlasnie ine poleca sie wykonania na jednej ścianie, albo jezeli już muszą być to proponują zmienić porporcje kominka, tzn żeby ni eprzypominał wyglądem TV- czy jakoś tak;)

a może uda sie przesuną max w lewo ( do środka domu) kominek, dzieki temu TV będzie mogo być na drugiej połowie tej ściany

z podanych wymiarów widzę, ze odległości kominka od miejsca usłozenia kompletu wypoczynkowego jest dobra odległość (nie jest za blisko)

ja jeszcze będe chciał zrezygnować z drzwi do pok dziennego- powiększając (optycznie) jego przestrzeń- uff pisze jakbyśmy już kuipili ten projekt ale co tam, może tak zrobimy;)

Hej

My wlasnie ukonczylismy budowe naszego domku i mamy pytanie do wszytkich ktorym tez sie udalo czy nie macie problemu z wentylacja.

Zrobilismy sobie tak jak w projekcie wentylacje na poddaszu (dziury w suficie ) tylko niestey zamiast wyciagac powietrze to mamy nawiew zimnego powietrza :(((, czy mam ktos jakis pomysl co z tym zrobic

Wielkie podziękowania dla Pawła za możliwość obejrzenia domku, za cieprliwość przy odpowiedziach na laickie pytania, za wiedzę jaką nas obdarzył i poświęcony czas w strugach deszczu. :wink:

Domek bardzo nam się podobał, przeniesienie łazienki i śluza do garażu są jak najbardziej o.k., dzięki temu powstaje na górze bardzo kształtna łazienka.

Pozdrawiamy i jeszcze raz Wielkie Dzięki!