mruva 06.09.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Walimar - dzięki za skany. Krupiarz - będziemy czekać na info ( chcemy budować tak jak Wy w odbiciu lustrzanym) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaiGrzes 06.09.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Witam Wszystkich Dawno nie pisałam,bo nic się u nas nie dzieje na budowie, ale jest nadzieja na przypływ gotówki więc się ruszy. My planujemy dodać jedną warstwę bloczków fundamentowych. Trochę się martwiliśmy, że w czasie ulewnych deszczy woda mogłaby się dostawać do garażu. To rozwiąże ten problem. Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do wklejania zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 06.09.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Przepraszam , ale kończąca się budowa tak mnie absorbuje ,że nie zaglądam na forum zbyt często. W niedzielę umieszczę już chyba zdjęcia domu otulonego papą. Górale właśnie to robią ( plus ścianki działowe).do mruvy- zdecydowanie polecam moją ekipę , obawiam sie jednak ,że trudno Ci będzie ściągnąć ich do łodzi.Budują bowiem tylko w okolicach W-wy. Napisz do mnie na priv a podam Ci namiar na nich i ewentualnie umówioną zapłatę.. Napiszę tutaj tylko ,że nie jest niska.Ale ten dom powstał dzięki nim w niecałe 6 tygodni licząc od wjazdu koparki w celu zciągnięcia humusu - do zadaszenia odeskowanego domu papą. Poza zapewnieniem im noclegu w przyczepie ( i blaszaku , który chętnie wybrali też na nocleg - proponowałem jeszcze rozbicie namiotu), przypominam , jest ich pięciu , nie interesuje mnie nic więcej.Posiłki przygotowują sobie we własnym zakresie. Tak na marginesie , uważam ,że to jest również dobre rozwiązanie , jeżeli ekipa cały czas jest na budowie. Odpukać , ale dosłownie nic nam nie zginęło, ekipa wstaje o 6 rano i kończy o 20 . Nie traci czasu na dojazd (a w Warszawie rano i po południu jest istny horror z komunikacją).Oczywiście zainteresowanych ( nie tylko mruvę ) zapraszam na działkę. Proszę tylko o wcześniejsze umówienie się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo22777 07.09.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam wszystkich!!! Dawno mnie tu nie było ale na naszej budowie wszystko idzie pomalutku teraz jest tylko dwóch fachowców tz.ja i mój mąż i na budowe idziemy dopiero po pracy robimy zbrojenie stropu nad garażem kiedy reszta sama nie wiem !!!! ertevu-jak czytam jak wasz dom szybko rośnie to aż wam zazdroszcze bo mi czasami brakuje sił życzę dużo wytrwałości wszystkim budującym !!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 07.09.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam Mam prośbę do wszystkich co się wybudowali lub budują, możecie wystawić nowe fotki waszych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 07.09.2007 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 A więc udało się . Pogoda dopisała . Górale jadą już do swoich domów . A ja pośpiesznie wstawiłem ostatnie zdjęcia do albumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 07.09.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam wszystkich! Mam pytanie do Krupiarza, czy komin pomiędzy garażem a częścią mieszkalną, będący w szczycie domu, izolowałeś równiez styro czy dawałeś wełne? Chodzi mi o cześc przebiegającą na zewnątrz budynku.. Z góry dziękuję za info! Rodowity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożusia i Darek 09.09.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witamy po dłuższej przerwie, ale na razie nic u nas się nie dzieje poza tym, że ciągle czekamy na pozwolenie...Powoli zaczynamy sie martwić czy zdążymy z fundamentami przed zimą;( Mamy pytanie do wszystkich budującyc:h co myślicie o bloczkach betonowych? Czy są one lepsze niż tradycyjne szałowanie(w sensie czy lepiej izolują)? A i jak dużo czasu zajmuje zrobienie fundamentów na gotowo(wykopanie, zalanie, izolacja..itp)? Pa-ma Byliśmy u projektanta i będzie łazienka z wejsciem od holu!!!! Zastanawiamy sie jeszcze nad tym jak zrobimy różnicę poziomów tzn. czy dźwigniemy dom, czy obniżymy garaż, a może uda nam się to jakoś wypośrodkować..Chodzi o to żeby wejsie do domu nie zrobiło sie za wysokie..Jeszcze sie zastanawiamy ale po rozważeniu wszystkich możliwości wewnątrz będzie podobnie jak u was. Acha mamy jeszcze jedno pytanie: u was przesunęliście drzwi i ściankę w wiatrołapie na druga stronę. Z zewnątrz w tym miejscu jest podciąg. Co z nim sie stało? Zrezygnowaliście? To by było na tyle. Jeszcze później bedziemy was gnębić Póki co pozdrawiamy wszystkich budowniczych-my jestesmy ciągle na etapie biurokracji He! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 09.09.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 witam wszystkich, dziś trafiliśmy na projekt C110 muratora i na to forum, przeczytałem cały wątek (bardzo długi) ale tam jest bardzo dużo informacji, może nawet za dużo;) i dlatego na początek mojej przygody jako inwestora mam kilka pytań odnośnie tego projektu:czy może mi ktoś podesłać skany na maila z rzutami czytelnymi (chodzi mi o wielkosci pomieszczeń)czy ktoś na południu Polski (małopolskie, śląskie i ościenne) buduje ten dom - chętnie przyjedziemy i zobaczymy efekty-oczywiście po zaproszeniu przez właściciela;))Jak dla nas to chciałbym zlikwidować wystającą do przodu część kuchni i wiatrołapu zrównując ją z resztą domu- chyba że fachowcy mi to odradząchciałbym bardziej zadaszyć garaż i poszerzyć zadaszenie nad wejsciem do domu przeciągając go aż do garażuczy sprawa kominka na ścianie z gabinetem to dobre rozwiązanie? - podejrzewam, że lepiej byłoby aby kominek był na ścianie z kuchnią a w miejscu gdzie teraz jest kominek to dobre miejsce na TV...pytanie do tych co opalają dom paliwem stałym- jak rozwiązali sprawę ze składowaniem paliwa?Poza tym wszelkie fotki z realizacji tego domu, wykonczenia itp itd są mile widziane - prosze o przesyłanie na priv: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 09.09.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Bożusia i Darek - przesuwaliśmy tylko drzwi (otwory) o parędziesiąt cm na bok co nie ma żadnego wpływu na konstrukcję, podciąg ściany pozostają na swoim miejscu. chyba że myślimy o innych drzwiach - proszę o więcej szczegółów pytania. Myśmy podnieśli dom i garaż o kilka betonitów z zamiarem że później obsypiemy teren ziemią (wysoki stan wody gruntowej i działka na dołku - więc lepiej podnieść do góry niż ma nas zalewać). większa różnica między budynkiem a garażem zniknie po odpowiednim formowaniu spadków ziemią. Pytacie czy izolują bloczki fund. - ale przed czym? jeśli przed zimnem to nie - potrzeba izolacja cieplna (styropian a najlepiej styrodur - tyle że jest drogi), a przed wodą też nie zaizoluje ani beton ani bloczek, realnie patrząc bloczek to formowana wersja betonu. Różnice mogą być w cenie wykonania fundamentu. bloczek trza murować więc potrzeba zaprawy i robocizny, ale przy betonowaniu z gruchy szalunków i tez robocizny.ifka13 - budujemy w Częstochowie, jak macie po drodze to zapraszamy, skany postaram się wysłać jutro.Co do przeróbek - likwidując przedni "wypust" zmieniacie architekturę, ściana optycznie zrobi się większa (wrażenie przytłoczenia szerokością) no i stracicie kilka m2. - odradzamrozumiem że przedłużacie tzw "język" dachu wystający z przodu do garażu- może to i dobre rozwiązanie, tylko czemu ma slużyć? -robią tak gdy nie ma wejścia do garażu z budynku - a tu jest. Ale może macie jakiś inny cel więc czemu nie kominek - u nas pozostaje na miejscuskład opału - wystarczy że drzwi wejściowe do garażu przeniesiesz na środek ściany i wtedu "na lewo" opał, a "na prawo" piec i po sprawie...a fotki - mam nadzieję że w tym tygodniu coś wrzucę (a jest co) tyle się dzieje że nie ma czasu na nic. pozdrawiamyM&P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 09.09.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witam Czy jest ktoś w okolicy Szczecina kto buduje "Dom za rogiem" i byłby tak uprzejmy pokazać mi i mojej żonie swój dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 10.09.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 pa-ma dzieki wielkie, oczekujemy na fotki z niecierpliwością Częstochowa - piękne miasto- jak będziemy sie wybierać to damy znać- to tylko 160km;)) ale jak sie zdecydujemy na ten projekt to i dalej pojedziemy jak trzeba będzie co do wypustu w ścianie masz racje co do okapu- to chciałem tylko i wyłącznie żeby można było spokojnie przejść z garażu do domu pod daszkiem, parkując auto przed garażem- widziałem takie rozwiązanie i bardzo mi sie podobało- nie wiem jeszcze jak to wizualnie bedzie wyglądało jeżeli zostanie kominek na tej ścianie to gdzie będziecie mieli kącik TV? Jakie wg projektu mają wymiary salon, gabinet i jadalnia na parterze? jak wysoka jest ścianka kolankowa na poddaszu domu? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 10.09.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 aLien01 Witam Czy jest ktoś w okolicy Szczecina kto buduje "Dom za rogiem" i byłby tak uprzejmy pokazać mi i mojej żonie swój dom? Wczoraj jadąc samochodem w m. Witkowo (ok. 2 km. od Stargardu) chyba widziałem rogacza. Spróbuję w tym tygodniu dotrzeć do właściciela i sobie go obejrzeć. aLien01 - dam ci znać co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 10.09.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ifka13-Wymiary odczytasz za skanów (wysłałem) ale w razie czegosalon 530x473pokój dół 415x336jadalnia240x340ścianka kolankowa u nas 130 cm (zmaleje po zrobieniu podłóg) Gdzie będzie TV? jeszcze nie wiem, biorę pod uwagę rozbudowaną obudowę kominka i TV w rogu tzn kominek i półki pod tv zbudowane z jednolitych płyt kamienia, oczywiście odpowiednio profilowane półki itp trudno mi to opisać ale widziałem to już wykonane i bardzo mi się podobało, wiem że kominek i tv nie powinno stać obok siebie bo "konkurują obrazem" ale może nie będzie tak źle. jeśli nie tam to tv wyląduje na ściance działowej z kuchnią.pozdrawiamP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 10.09.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Odnośnie TV i kominka widzialem gdzieś taki post, wlasnie ine poleca sie wykonania na jednej ścianie, albo jezeli już muszą być to proponują zmienić porporcje kominka, tzn żeby ni eprzypominał wyglądem TV- czy jakoś tak;) a może uda sie przesuną max w lewo ( do środka domu) kominek, dzieki temu TV będzie mogo być na drugiej połowie tej ścianyz podanych wymiarów widzę, ze odległości kominka od miejsca usłozenia kompletu wypoczynkowego jest dobra odległość (nie jest za blisko) ja jeszcze będe chciał zrezygnować z drzwi do pok dziennego- powiększając (optycznie) jego przestrzeń- uff pisze jakbyśmy już kuipili ten projekt ale co tam, może tak zrobimy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 10.09.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Tak z tym kominkiem trzeba pokombinować... a drzwi do salonu - są w projekcie ale czy ktokolwiek je robi...??? - my również nie i dodatkowo otwór jest powiększony będzie więcej światła w holu. A projekt kupujcie jest bardzo bardzo dobry - pozdr dla T. Waligórskiego!! pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 10.09.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 dzieki wielki, pewnie go kupimy - jeszcze tylko z jednym architektem pogadamy w przyszłym tygodniu i jeżeli nie będzie mial większych uwag to działamy, geodeta już mapki robi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek53 10.09.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Hej My wlasnie ukonczylismy budowe naszego domku i mamy pytanie do wszytkich ktorym tez sie udalo czy nie macie problemu z wentylacja. Zrobilismy sobie tak jak w projekcie wentylacje na poddaszu (dziury w suficie ) tylko niestey zamiast wyciagac powietrze to mamy nawiew zimnego powietrza ((, czy mam ktos jakis pomysl co z tym zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 10.09.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Wielkie podziękowania dla Pawła za możliwość obejrzenia domku, za cieprliwość przy odpowiedziach na laickie pytania, za wiedzę jaką nas obdarzył i poświęcony czas w strugach deszczu. Domek bardzo nam się podobał, przeniesienie łazienki i śluza do garażu są jak najbardziej o.k., dzięki temu powstaje na górze bardzo kształtna łazienka. Pozdrawiamy i jeszcze raz Wielkie Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 10.09.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 mruva, możesz przybliżyć sprawę śluzy do garażu i przeniesienia łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts