Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę, że najlepiej na to pytanie odpowie Pa-Ma, to on jest autorem tych zmian (w każdym razie łazienka na dole jest w miejscu pomieszczenia nr 8 a przejście do garażu w miejscu łazienki).

Pa-Ma mamy jeszcze gorącą prośbę o przesłanie rysunków i tych rzeczy które uznasz, że mogą nam się przydać [email protected].

Jeszcze raz pozdrawiamy. 8)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pa-pa i ja proszę o rysunki zmienionej łazienki-ale tak na szybko to ona będzie w miejscu przejścia do garażu a co z wejściem do niej, bo chyba nie z wiatrołapu...?? jak ze schodami na poddasze

czy wejście do garażu (w tym nowym rozwiązaniu) jest oddzielone dwoma drzwiami? czy wchodzi się bezpośrednio z holu?

[email protected]

Jak pięknie się wątek rozwija, rogacze powstają jak grzyby po deszczu :)

Powstało "nowe pokolenie" budujących. Człowiek już nie jest "na topie".

No cóż pewnie przyjdą i takie czasy gdy moja chałupa będzie już do remontu a rogacze wciąż będą powstawać ... :).

Rodowity - komin izolowałem styropianem, chyba w miescu komina szło 5 cm.

Nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie, pewnie lepiej rzeczywiście w tym miejscu byłoby wełną, bo styropian potrafi się topić pod wpływem temp.

Choć z drugiej strony to jest to ta część już nad garażem. Jest ona dość wysoko i spaliny mają tam już niższą temp.

W ogóle nie ma problemu gdy pali się ekogroszkiem, bo temp spalin jest bardzo niska (po przejściu przez dobry piec na ekogroszek), gdy pali się drzewem to temp. może być nieco wyższa.

Tak jak wspomniałem - póki co jest ok.

Nie wiem jak wyglądają i jak się użytkuje inne rogacze. Wiem, że nie zamieniłbym żadnego przejścia do garażu z łazienką na dole. Mieszkam 2 miesiące i korzystam tylko z łazienki na górze (do celów kompielowych). A jeżeli chodzi o WC w łazience na dole to u mnie jest zaraz za drzwiami po lewej i jest ok. Jest bardzo wygodnie. Tylko dzisiaj przechodziłem z domu do garażu z 20 razy. Jest bardzo wygodnie.

Zalecam tylko ostrożność w dokonywaniu zmian w tym zakresie bo czy na prawdę potrzebna jest na dole łazienka z oknem sąsiadująca z wiatrołapem?

Pozdrawiam

Dzięki Krupiarz za odpowiedź!

Ja chyba tez wejdę w styropian, z jednej prozaicznej przyczyny..... nie mogę nigdzie kupic wełny fasadowej gr. 5 cm. Dzisiaj zwiedziłem 10 hurtowni na szlaku Al. Jerozolimskie - Żyrardów :(

W końcu mam internet w domu i postaram się zamieścic zdjęcie naszego rogacza z wykuszem!

W przyszłym tygodniu zaczynamy kryc dach!

PZD

Nie wiem jak wyglądają i jak się użytkuje inne rogacze. Wiem, że nie zamieniłbym żadnego przejścia do garażu z łazienką na dole. Mieszkam 2 miesiące i korzystam tylko z łazienki na górze (do celów kompielowych). A jeżeli chodzi o WC w łazience na dole to u mnie jest zaraz za drzwiami po lewej i jest ok. Jest bardzo wygodnie. Tylko dzisiaj przechodziłem z domu do garażu z 20 razy. Jest bardzo wygodnie.

Zalecam tylko ostrożność w dokonywaniu zmian w tym zakresie bo czy na prawdę potrzebna jest na dole łazienka z oknem sąsiadująca z wiatrołapem?

Krupiarz

My będziemy robić łazienkę podobnie do pa-ma tzn łączyć pomieszczenie gosp. z łazienką i przesuwać schody(przejście do garażu pod schodami + małe pomieszczenie na przetwory itp. Myślę że to bardzo dobre rozwiązanie i to że sąsiaduje z wiatrołapem nie ma minusów - najważniejszy dla nas jest fakt, że powstaje duża łazienka z oknem(ok. 5m:), przejść do garażu nadal można z domu:), i co najważniejsze wejście do tej łazienki jest z holu a nie z wiatrołapu!! To rozwiązanie jest idealne dla nas i dla wszystkich tych, którzy adaptować będą tylko parter (mamy po dwadzieścia parę lat i chcemy maksymalnie ciąc koszty i jak najszybciej sie wprowadzić-poddasze...no cóż...będzie kiedyś tam...;)

witajcie

ifka

rysunki wysyłam, a na szybki wejście do łazienki jest z holu, wejście do garażu jest oddzielone dwoma drzwiami pod schodami tworząc pom gosp. (przechować ziemniaki, podręczne bzdety ...)

Krupiarz - widzę że nie jesteś fanem naszego rozwiązania łazienki, oczywiście szanujemy... :lol: . A tak na poważnie, dobre rozwiązanie to taki które jest dla Ciebie użyteczne, do obiadu weźmiesz widelec bo będziesz jadł ziemniaki, a my będziemy mieć zupę więc widelec jest do bani - dlatego łazienka jest tam gdfzie jest i ja uważam że dla nas jest to b.dobre rozwiązanie, a że sąsiaduje z wiatrołapem - a jakie to ma znaczenie..?

w każdym razie pozdrawiam wszystkich cieplo w te mokre dni i obe przestało siąpić bo czekamy na cieśli... :-?

P.

To rozwiązanie jest idealne dla nas i dla wszystkich tych, którzy adaptować będą tylko parter (mamy po dwadzieścia parę lat i chcemy maksymalnie ciąc koszty i jak najszybciej sie wprowadzić-poddasze...no cóż...będzie kiedyś tam...;)

My młodzi, my młodzi na w... nie zaszkodzi - chciało by się zapiewać, bo myślimy tak samo i wykańczamy sam parter, a reszta cóż....będzie kiedyś tam...;-)

pa-ma- dzięki za rzuty! analizując tak na szybko rozmieszczenie ciągu pomieszczeń (łazienka/schody/wejście do garażu/gabinet) stwierdzam, że to rozwiązanie jest dobre- mamy dużą łazienkę (patrząc na wymiary to chyba 2,5x2,5m) i w 100 wykorzystaną powierzchnię pod schodami na poddasze i teraz pytania:

jaka szerokość schodów zostaje? 90cm?

czy wejście do garażu jest w którymś momencie ograniczone wysokością ? chodzi mi o to czy przy wzroście 187cm będzie się trzeba gdzieś schylać?

jak możesz to podeślij zdjęcia z tego fragmentu domu z widocznymi wejściami do "śluzy garażowej" o klatki schodowej

a tak mi jeszcze do głowy przyszło- czy nie można by jeszcze trochę cofnąć się do łazienki ze ścianką pomiędzy wiatrołapem- tak ok 30cm,aby można było spokojnie zrobić dużą szafę - czytałem gdzieś na forum, że ta wnęka jest trochę mała/płytka?-

jak takie przesunięcie wpłynie na ustawialność łazienki?

Jak pięknie się wątek rozwija, rogacze powstają jak grzyby po deszczu :)

Powstało "nowe pokolenie" budujących. Człowiek już nie jest "na topie".

No cóż pewnie przyjdą i takie czasy gdy moja chałupa będzie już do remontu a rogacze wciąż będą powstawać ... :).

Rodowity - komin izolowałem styropianem, chyba w miescu komina szło 5 cm.

Nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie, pewnie lepiej rzeczywiście w tym miejscu byłoby wełną, bo styropian potrafi się topić pod wpływem temp.

Choć z drugiej strony to jest to ta część już nad garażem. Jest ona dość wysoko i spaliny mają tam już niższą temp.

W ogóle nie ma problemu gdy pali się ekogroszkiem, bo temp spalin jest bardzo niska (po przejściu przez dobry piec na ekogroszek), gdy pali się drzewem to temp. może być nieco wyższa.

Tak jak wspomniałem - póki co jest ok.

Pozdrawiam

Hej

My mieszkamy od lipca tak wiec juz tez troche w naszym rogaczu :)), mamy kominek z plaszczem wodnym i jak na razie super sprawa jezeli chodzi o palenie i uzyskiwanie ciepla. Jedynym problemem jaki mamy obecnei to wentylacja. W projekcje bylo bardzo kominkow wentylacyjnych dachowych z ktorych zrezygnowalismy no bo niepotrzene tyle dziur w dachu zrobilismy za to troche kominow mamy 3 szerokie kominy wiec wszytkie wentylacje sie tam pomiescily. reszte zaltwilismy zetkami w garazu w kuchni do okapu. W lazience i sypalni mamy otwory dachowe jako wyciagi powetrza, niestety w lecie bylo ok natomiast teraz jest zimno i mamy nawiew powietrza, czy stosowaliscie wentylacje grawitacyjan czy mechaniczna. czy maci jakis pomysl co man zarobic zeby malym kosztem poprawic przeplyw powietrza .

Witam Wszystkich :D

Mam prośbę. Podzielcie się swoimi zestawieniami zakupionych materiałów. Chodzi mi ile czego kupowaliście. Fajnie byłyby zobaczyć też ceny. Chcemy przez zimę zgromadzić trochę materiałów i fajnie byłoby porównać nasze obliczenia z Waszą wiedzą.

Jeśli chodzi o rozwiązanie z przeniesioną łazienką. Jesteśmy trochę smutni, że dla nas już za póżno na taką zmianę. W naszym obecnym mieszkaniu mamy łazienkę bez okna i szczerze, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Żadna wentylacja nie jest w stanie zastąpić uchylonego okienka, z którego napływa świeże powietrze. Nie wspominając o świetle dziennym :cry: . Ta zmiana to bardzo dobry pomysł w takim wykonaniu jak u pa-ma. Gdybyśmy teraz zaczynali to na 100% skorzystalibyśmy z tego pomysłu. Ale nie ma co gdybać tylko zmierzyć się z tym co mamy.

Pozdrowienia dla Wszystkich "Rogaczy"

Witam Wszystkich!

Przeczytałam cały wątek i bardzo sie cieszę, że Was znalazłam :) Dom "za rogiem" jest też moim faworytem i mam nadzieję, że kiedyś (oby jak najprędzej) uda nam się go wybudowac. Przejrzałam wiele projektów, ale jakoś zawsze wracam do tego. Szczególnie zainspirował mnie artykuł w Muratorze - dzięki Krupiarz :) Na razie jestem na etapie marzeń o domu, nie mam nawet działki, ale już się ostro z mężem rozglądamy. Po kilkutygodniowym buszowaniu na forum wiem, że na budowie jak na wojnie - trzeba być przygotowanym na wszystko :wink: Dlatego chcę dobrze zaplanować mój dom. W związku z tym ogromna prośba o przesłanie mi skanów projektu - zarówno "tradycyjnego" jak i tego z przeniesiona na dole łazienką. Jesteśmy z Wielkopolski, jeśli ktoś z Was buduje w tym rejonie bardzo chciałabym zobaczyć domek w realu, może ktoś mnie wpusci na budowę? :D Chciałam jeszcze spytać czy wszyscy macie wjazd na działkę od północy? Czy inna opcja też może byc przy tym projekcie?

To tyle - na dobry początek! Pozdrawiam miłośników "rogacza"

[email protected]

Witam Wszystkich :D

Mam prośbę. Podzielcie się swoimi zestawieniami zakupionych materiałów. Chodzi mi ile czego kupowaliście. Fajnie byłyby zobaczyć też ceny. Chcemy przez zimę zgromadzić trochę materiałów i fajnie byłoby porównać nasze obliczenia z Waszą wiedzą.

Czy ja również mogę się przyłączyć do prośby o zestawienie materiałów, a gdyby ktoś miał wariantu nr II to byłoby cudownie.

Mija - my będziemy mieć wjazd od zachodu.

Pozdrawiam. 8)

Mija - a nasz domek buduje się wejściem od wschodu, garaż na północ, a wjazd mamy od południa i zrobimy chyba małe rondo przed domkiem :D. Najważniejsze jest usytuowanie domku względem stron świata, bo wjazd można zawsze dostosować do działki. Sprawdźcie też jakie będziecie mieć WZ. U nas np jest warunek, że szerokość elewacji frontowej max 12 metrów, więc to znacznie ogranicza ustawienie domku. Na nasze szczęście akurat nasz pomysł mogliśmy zrealizować :wink:

Pozdrowienia

Budujemy na Kaszubach 30 km od Gdynii. Niestety naszego salonu nie obejrzycie, bo mamy dopiero ławy :) . Przed zimą chcemy dokończyć stan zero. My pomysł z salonem zgapiliśmy od Krupiarza i w jego albumie widać na zdjęciach jak to wygląda. W przyszłości jednak planujemy oddzielić częściowo kuchnię z salonem

Pozdrawiamy

łazienka wymiary to chyba 2,5x2,5m) i teraz pytania:

jaka szerokość schodów zostaje? 90cm?

czy wejście do garażu jest w którymś momencie ograniczone wysokością ? chodzi mi o to czy przy wzroście 187cm będzie się trzeba gdzieś schylać?

jak możesz to podeślij zdjęcia z tego fragmentu domu z widocznymi wejściami do "śluzy garażowej" o klatki schodowej

a tak mi jeszcze do głowy przyszło- czy nie można by jeszcze trochę cofnąć się do łazienki ze ścianką pomiędzy wiatrołapem- tak ok 30cm,aby można było spokojnie zrobić dużą szafę - czytałem gdzieś na forum, że ta wnęka jest trochę mała/płytka?-

jak takie przesunięcie wpłynie na ustawialność łazienki?

witajcie

ifka - wymiary łazienki to 2,50x2,15m

szerokość schodów bez znian czyli 90 cm

wejście do garażu u nas nie jest ograniczone mieszczą się normalne drzwi + jeszcze trochę cm...ale jest to efektem obniżenia garżu względem stanu "0" mieszkania, w oryginale jest -15 cm, a u nas -55cm. Zdjęcia prześlę później, obecnie przejście jest całe zastawione stemplami szalunków i będzie mało widoczne

przesunięcie ściany między sienią i łazienką musi być przemyślane już na etapie fundamentów (jest to ściena nośna), możesz zmniejszyć łazienkę albo tak jak inni poszerzyć budynek w osiach (zamiast ,mniejszej łazienki masz większą sień, hol i pokój..), ja buduję wersję II i nie jestem pewny czy czasem nie jest ona już poszerzona przez autora ( u nas na pewno zmieści się szafa 50 cm głębokości, a może nawet 60 cm....teraz nie mogę tego sprawdzić) .

Wejście do budynku mamy od strony zachodniej, jeśli ktoś ma od strony płn to chyba najlepsze z możliwych.

mija - jeśli jeszcze brakuje Wam jakiś rzutów to dajcie znać na maila - juteraz mam chyba wszystkie możliwe.

Postaram się zrobić zestawienie naszej wersji II, ale jak skończymy stan surowy otwarty (jeszcze ze dwa tyg.) i będzie więcej czasu

AgnieszkaiGrześ - argumenty o ciemnej łazience ze słabą wentylacją, obok wykończenia tylko parteru były koronnym powodem naszego myślenia nad zmianami, szkoda że wcześniej się nie zgadaliśmy.

pozdrawiam wszystkich

P.

pa-ma- wersja II o której piszesz to wersja z katalogu z podwójnym garażem? czy może wersja "kąciokowo-forumowa" po przemyśleniach i przeróbkach tych którzy już wybudowali i tutaj się dzielili swoimi przeróbkaimi?

zapętliłem się już ...

acha- ważna sprawa- jak w projekcie określona jest powierzchnia użytkowa? chodzi nam o możliwość skorzystania z dofinansowania rządowego spłacającego 50 odsetek od kredytu- program sie nazywa "Rodzina na swoim"- jednym z kryteriów jest max pow użtykowa 140m2!!

pa-ma- wersja II o której piszesz to wersja z katalogu z podwójnym garażem? czy może wersja "kąciokowo-forumowa" po przemyśleniach i przeróbkach tych którzy już wybudowali i tutaj się dzielili swoimi przeróbkaimi?

zapętliłem się już ...

tak, rzeczywiście można się zapętlić... :D

wersja II to ta z podwójnym garażem, choć nie wiem czemu nazywa się "C110 wI"

Jeśli chodzi o powierzchnię użytkową to nasza wersja ma opisie technicznym:

"powierzchnia użytkowa - 125,91 m2"

pozdrawiam

P.