Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to spoko, ale powiem, że coś tu nie gra, bo licząc powierzchnie wI to wychodzi ok 147m2 (bez garazu)

wg normy wlicza sie powierzchnie służące do zaspakajnaia potrzeb... itd na parterze 100% a na poddaszu różnie albo 100% powyżej H1,9m albo 100% powyżej 2,2m i 50% pomiędzy 1,4 a 2,2m, nie chciałbym sie w banku rozczarować po tym jak już kupie projekt

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Właśnie, a co to jest pow. użytkowa??? Oglądając katalog projektów gotowych wniosek mam jeden ilu projektantów tyle opini.... :o

Z tego co pamiętam ustawa "prawo budowlane" "mówi" : powierzchnia użytkowa to powierzchnia mieszkalna pow 1,9 m - 100% + (1,4 do1,9m) - 50%. Nie wlicza się pom gospodarczych i komunikacji - więc na parterze nie liczysz 100% powierzchni, odpadają komunikacje (schody, korytarze itp.), garaż, kotłownia itp.

Ale dawno nie "przerabiałem" ustawy więc mogę się z wartościami 100% i 50% pomylić, reszta raczej jest bez zmian.

pozdrawiam

P.

pytanie do wszystkich którzy zmieniali coś w projekcie typowym: ile placiliscie za zmiany (jaki byl zakres) i ile za adaptacje:

My chcemy póki co:

-zmienić miejscami łazienkę na dole z przejsciem do garażu,

-zlikwidować ściankę z drzwiami z holu do p.dziennego- nie wiem czy ta ścianka jest nośna

-poszerzyc dom w osi drzwi wej. o opisywane 30cm

-wydłużyć okapy z przodu domu i garażu i z tyłu nad tarasem

-podniesc sc kolankową na garażu o dwa pustaki

- koltowania na paliwo stale

ma ktoś zliczony stan "zero" naszego domku? z cenami w miarę aktualnymi;)?

Witamy Wszystkich Rogowiczow!

U nas kolejny maly kroczek do przodu.na lawach zostaly wylane sciany fundamentowe z betonu B25 (taki,poniewaz dobra cena) plus zbrojenie. szalunki maja cos wspolnego ze sztuka ;).A wiec chudziak 10cm, lawy ze zbrojeniem 30cm, sciany fund. ze zbrojeniem 90cm. Poszlo tego troszke,poniewaz powiekszylismy nieco dom na 19m X 9,5m. Wysmarowane 2x dysperbitem po obu stronach.Teraz przyjezdza piach, ukladaja rury kanalizacyjne,bednarke, zageszczaja wibratorem i to wszystko bedzie niebawem zalane plyta fundamentowa ok 10-15cm grubosci. Dodatkowo tarasy sa odizolowane od plyty domy styropianem estrudowanym(czy jakos tak), aby ani wilgoc ani mroz nie przechodzily do domu. Firma sie stara, robi czysto i sumiennie,wg sztuki budowlanej. Cena robocizny to inna historia ....

Mam prosbe w sprawie artykulu w Muratorze o naszym domku.Czy moze mi ktos wyslac skany na priv, nie zdazylem kupic a jestem bardzo ciekaw jak zostal opisany(Krupiarz ;) ).

Aktualne zdjecia zamieszczone.

Pozdrawiamy

:D

Hej mruva,

ja tak mam, a zdjęcia są w albumie. U mnie było to wymuszone kształtem działki, po prostu wyjscie na taras miałabym zaraz na płot a dalej jest juz skarpa.

U mnie jest wiele zmian wymuszonych przez kształt działki, nawet samo ustawienie domu. Do mnie wjazd jest od strony zachodniej, ale prosto do garażu, a wejście do domu jest jakby z boku i to jest bardziej strona pólnocna.

Garaż jest obnizony w stosunku domu jakieś 1,5 m.

ifka13

Wszystkie zmiany kosztowały nas 500,- zł (ponad rok temu, ponoć strasznie tanio), ale juz dokładnie wszystkch nie pamietam (chyba wcześniej już opisywałam):

- na pewno zmiana lokalizacyjna drzwi tarasowych i powiększenie ich

- podniesienie sciany kolankowej nad garażem i powiększenie garażu (z racji wjazdu)

- likwidacja drzwi i powiększenie wejścia do salonu

- przesunięcie kominka bliżej wejścia, aby na tej samej ścianie dać telewizor (też ktoś o to pytał)

- kotłownia na paliwo stałe

To tyle co pamiętam.

Przy okazji wątek tak się rozwija, że nie można teraz za Wami nadążyć z czytaniem. :D :D :D

Odnośnie zamiany łazienki na dole z pom. godsp., widziałam taką zmianę wjednym rogaczu (pana nie ma u nas na forum). Pan miał to połaczone jako jedno pomieszczenie (łazienka) i schody przeniesione na druga stronę. Niestety tak źle pomyślane, ze wchodząc do tej łazienki trafiało się na to "załamanie schodów" (spocznik?), a w garazu jeszcze wystawał ich kawałek.

Przemyślcie to dokładnie.

A ja mam pytanie do tych co juz ocieplili/ocieplaja poddasze. Czym i jak kleiliście folię (tę żółtą) do profili? Nam ostatnio po przyklejeniu tasmą dwustronną odpadła na drugi dzień. Takerem się nie da.

Zatem właśnie ocieplamy poddasze, w sumie to małż sam ociepla i przy okazji dokańcza wentylację (na ten temat nic nie powiem, bo nie mam pojęcia). Ja teraz nie mam kiedy mu pomóc. Problem jest zmieniona lukarna, ale pomału daje sobie radę.

Problemem tez okazało się dopasowanie okna, niestety dekarze trochę źle zwymiarowali, a pan od okien wcześniej też nam nie powiedział, jaki wymiar jest najlepszy. Wszystko miało okazać się potem. Hm...potem....teraz jest problem, a juz jest za późno. Teraz musimy zmniejszyc wymiar okna i częściowo je zabudować od zewnątrz.

Poza tym walczymy dalej z bankiem o podwyżkę (częściowo taki długi okres oczekiwania wynika z naszej winy, albo mojej firmy, no i troche pomylilismy się w kosztorysie i teraz musimy to jakoś odkręcić). Mam nadzieję, że do tygodnia uporamy się z tym.

Mamy juz wszystkie materiały na meble kuchenne, ale stolarz jeszcze ich nie robi, bo nie mamy za co kupić kafli na podłogę :(

No cóż, nasza przeprowadzka jeszcze w tym roku stoi pod znakiem zapytania??? I wszystko wskazuje na to, ze przez jakis czas będziemy po prostu mieszkać na budowie.

Ważne, zeby na swoim.

Pozdrawiam i zyczę wszystkim zwłaszcza nowym wielbicielom Rogacza powodzenia. :D

Witam serdecznie z Wrocławia. Czytamy forum od dawna ale przyszła pora by stać się jego aktywnym użytkownikiem. Jesteśmy na etapie kwitologii, architekt przygotowuje dokumenty do uzyskania pozwolenia na budowę. Równocześnie szukamy ekipy budowlanej i tutaj mam już do Was pierwszą prośbę. Dostałem poniższą wycenę fundamentów. Oceńcie ją i powiedzcie co jest warta. Nadmienię, że ja musze zdjąć humus i zasypać fundamenty piachem tzn. wynająć fadromę. Oczywiście wszystkie materiały budowlane kupuję sam.

1 - wykopy pod ławy - 1800zł

2 - zbrojenie i zalanie ław - 1300zł (moja pompa + beton)

3 - murowanie fundamentów z bloczków 7 warstw - 3200zł

4 - wykonanie izolacji fundamentów - 700zł

5 - ocieplenie fundamentów - 500zł

6 - zasypanie fundamentów - 900zł (moja Fadroma)

7 - położenie kanalizacji - 600zł

8 - zalanie chudego betonu - 1500zł (moja pompa)

Łacznie daje to 10500zł

Oni w tej cenie dają tylko pracę fizyczną.

Agnieszka1- te 500PLN to wg mnie też tanio

AniaKrzyś- ile przewidujesz do tego materiałów? Podana kwota wydaje mi sie duża, zważywszy na fakt że pewnie ok 60-70% dojdą koszty materiałów?

Nie wiem np dlaczego taka kwota przy zasypywania - jeszcze jak jest wasza fadroma

rozumiem, że wykopy pod ławy fundamentów robią ręcznie?

ifka

my zmienialiśmy:

wymiary okien w pokoju gościnnym (takie jak u Krupiarza)

dokładaliśmy okno na poddaszu ( w pokoju bez balkonu)

poszerzaliśmy i ciut wydłużaliśmy balkon (do1.50cm)

dokładaliśmy po jednym oknie do drzwi balkonowych

dokładaliśmy okno do pomieszczenia nad garazem

poszerzaliśmy korytarz o 30cm ale kosztem kuchni i pokoju gościnnego

likwidowaliśmy drzwi do kuchni i salonu

zamienialiśmy łazienkę z pomieszczeniem gospodarczym na parterze

podnosiliśmy ściankę kolankową nad garażem o jeden pustak (planujemy jeszcze wyzej)

Za te zmiany zapłaciliśmy 200zł

Potem zobaczyliśmy skany pa-ma i bardzo spodobał sie nam pomysł z łazienką w ich rozwiązaniu. Niestety zanim je zobaczyliśmy projektant naniósł już nasze zmiany na projekt....hmmm....zaczęliśmy kombinować. Nie bardzo dało się przekreślać na projekcie (wiadomo w starostwie to nie przejdzie) rysowanie na nowo-1600-trochę bez sensu jak zakupiliśmy już gotowy projekt. Stanęło na tym że nasze poprzednie zmiany pojedą do pozwolenia na budowę, a "łazienka pa-ma" bedzie aneksem do projektu- to nas wykosztuje dodatkowe 200zł. W sumie 400zł za zmiany - myślimy, że spoko :lol:

:D

Hej mruva,

ja tak mam, a zdjęcia są w albumie. U mnie było to wymuszone kształtem działki, po prostu wyjscie na taras miałabym zaraz na płot a dalej jest juz skarpa.

- na pewno zmiana lokalizacyjna drzwi tarasowych i powiększenie ich

- likwidacja drzwi i powiększenie wejścia do salonu

- przesunięcie kominka bliżej wejścia, aby na tej samej ścianie dać telewizor (też ktoś o to pytał)

Agniecha

Czy mogłabyś podać wymiary drzwi tarasowych - wyglądają bardzo dobrze i czy macie może rzuty poddasza i parteru po przeróbkach, ciekawi jesteśmy tego kominka (też chcemy przenieść w to miejsce), likwidacji drzwi do salonu a także miejsca schodów - wydaje mi się, że też zostały przeniesione albo patrzę nie z tej strony. Gdybyś posiadała takie materiały i mogła podesłać będziemy bardzo wdzięczni.

[email protected]

Pozdrawiam. 8)

Ponieważ ktoś niedawno pytał o zestawienie materiałów i poniesione koszty - pokrótce piszę.

A więc po pierwsze budowaliśmy z Porothermu 30 .( plus będzie styropian 12 cm ). Dom został wydłużony o 20 cm. Pozostałe wymiary bez zmian.

Więc poszło : Por. 30 - 2500 szt. Por. 25 -420 szt. Por. 11,5-700 szt ( wszystkie ścianki działowe na górze plus widoczne na zdjęciach skosy pod krokwiami plus obłożenie murłat wzdłuż całej długości ).Por.30 1/2- 360 szt.Pustaki stropowe 19/625 -540 szt.

Pustaki plus nadproża plus belki stropowe kosztowały 35 tys. brutto.( były kupowane pod koniec lutego ).

Betonu na ławy poszło 20 m3 , na stan zero 10 m3 , na strop 15 m3 i kosztowało to ( z pompami ) 11,7 tys. Do tego 1100 szt. bloczków fundamentowych za 3 tys.( były kupowane w marcu)

Poza tym poszło : 3,5 tony cementu ( cement opłacony był również pod koniec lutego ), 1,4 tony wapna , 2600 cegieł pełnych na komin, i stali fi 16-144 kg , fi 12- 1100 kg, fi 6-139 kg razem za 10 tys.

Więźba dachowa i odeskowanie kosztowało 12 tys. (za drewno nieimpregnowane ).

Robocizna pełna ( od wykopania pod ławy - do przybicia papy ) 37 tys.

Inne koszty typu projekt, mapy, adaptacja ,studnia,koparka , izolacje, styropian do fundamentu, kanalizacja,sworznie,impregnat, śruby ,gwoździe, papa - to około 23 tys. Tak więc dotychczas bez dachu wydaliśmy około 132 tys, zł.

Poza pustakami , bloczkami i cementem - pozostałe wydatki według aktualnych ( sierpień - wrzesień ) cen.I jeszcze jedna uwaga do tych cen . W Warszawie beton np. B-10 można kupić obecnie w cenie od 186 do 255 zł netto, tylko ,że na ten pierwszy trzeba czekać minimum 10 dni od zamówienia - a ten droższy może być już następnego dnia. Niestety moja ekipa nie chciała słyszeć nawet o godzinnym opóźnieniu. Podobnie interwencyjne zakupy - w zależności od szybkości dostarczenia na budowę - różnica w cenie mogła być kilkuprocentowa.

Stan na dzień dzisiejszy widoczny jest w albumie niżej.

Pozdrawiam wszystkich budujących się - oraz szczególnie gorąco naszego guru. Dzięki temu ,że miał ochotę zamieścić swoje refleksje i pomysły na stronach tego forum - moja budowa mogła mieć taką ekspresową szybkość. Kiedy bowiem dochodziło do ustalenia np. wymiarów otworu na drzwi wejściowe, ja odszukiwałem odpowiednia stronę i mówiłem majstrowi- krupiarz stwierdził po wielu próbach , że najlepszy jest wymiar 101x211 w świetle i taki zróbmy. Majster jeszcze spytał a kto to jest krupiarz ? - ... no , krupiarza Pan nie zna ?. Więcej pytań nie miał.Potem kupiłem muratora i majster już krupiarza zna.

. Oceńcie ją i powiedzcie co jest warta. Nadmienię, że ja musze zdjąć humus i zasypać fundamenty piachem tzn. wynająć fadromę. Oczywiście wszystkie materiały budowlane kupuję sam.

1 - wykopy pod ławy - 1800zł

2 - zbrojenie i zalanie ław - 1300zł (moja pompa + beton)

3 - murowanie fundamentów z bloczków 7 warstw - 3200zł

4 - wykonanie izolacji fundamentów - 700zł

5 - ocieplenie fundamentów - 500zł

6 - zasypanie fundamentów - 900zł (moja Fadroma)

7 - położenie kanalizacji - 600zł

8 - zalanie chudego betonu - 1500zł (moja pompa)

Łacznie daje to 10500zł

Oni w tej cenie dają tylko pracę fizyczną.

Witajcie ceny raczej niezłe, mieliśmy podobne -choć ustalane w lutym:

fundamenty (wykop ręczny, zbrojenie, izolacja z folii betonowanie) - 3700

mury poziom "0" -1665

rapówka dwustronna - 666

malowanie dysperbitem -518

ocieplenie styropianem - 1000

razem to ok 7550 zł

podsypka z piachu, kanalizacja i posadzka na gruncie (u nas zamiast chudziakami styropiany jest keramzyt i szlichta beonowa) - własnoręcznie tzn ja, żonka i tata z teściem :p

pozdr.

P.