ertevu 14.09.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 do ifka 13- za adaptację zapłaciłem 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 14.09.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 a zmiana projektowa- poszerzenia itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 14.09.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam ertevu dzięki za zestawienie materiałów i ceny mam nadzieje, że będziesz dalej nam podawał je. Powiedz mi miałeś jedną ekipę która kosztowała cię 37tys.? Rozumiem, że cena 132tys zł to jest cena za całość co widać na twoich zdjęciach? Orientujesz się może w cenach kolejnych etapów budowy tj:- instalacje elektryczna- instalacja C.O. i wodna- okna- tynki wew.- tynki zew. (styropian + tynki)- ocieplenie poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 14.09.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 ifka-prześlę Ci informacje na priv.alien- tak , całość zrobiła jedna ekipa. Niestety proszę nie oczekiwać na razie dalszych wycen - ponieważ z założenia , budowa na tym etapie zostanie przerwana do wiosny. Co prawda dom miał być we wrześniu pokryty dachówką- ale dekarzowi rozwaliła się ekipa , pozostał tylko z jednym pracownikiem , a miał ich trzech - więc ma wejść dopiero na wiosnę.Nie znam nawet orientacyjnie cen " wykończeniówki " . Jedynie ,co mogę dodać - to to ,że dekarz umówiony jest na 12 tys. robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 15.09.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 pa-ma: dzięki za info. Ponegocjuję z wykonawcą żeby w tej cenie dołożył jeszcze dwie warstwy bloczków (bo teren podmokły) i wykonanie opaski odwadniającej. Zobaczymy co powie. Poza tym chciałbym żeby określił cenę pozostałej części budowy. On nie robi dachu więc do tego będę musiał wziąć inną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 15.09.2007 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Witam nowych uczestników forum. Ciekawe skąd naraz taki wysyp nowych amatorów Domu za rogiem??!! Evertu - za taki stan jaki masz teraz ja zapłaciłem daaawno temu 80 tys. (bez rozbijania na szczegółowe pozycje). Jeżeli chodzi o dach, to dekarz wziął 5500 zł, ale było to już wtedy bardzo tanio, w tym było wstawiane 7 okien. Wiecie co, coraz częściej zastanawiam się skąd ja miałem w sobie tyle siły by ten dom zbudować. Czasami niektórzy marzą się przy wykańczaniu mieszkania, po odebraniu go od developera w tzw. developerskim stanie. Jednym z największych problemów wtedy jest wybór wanny lub kolor farby na ściany. Przy budowie domu to takie pierdnięcie. Tu trzeba załatwić wszystko od wyboru działki, projektu, śrubek i gwoździ, wszelkich technologii i rozwiązań po wszystkie detale wykończeniowe. Budowa to ogromny projekt i teraz już mam wielki szacunek do każdego kto przez nią przejdzie od początku do końca. A tak na boku to właśnie sobie sprawę zdałem, że jestem już prawie prawdziwym mężczyzną . Prawie bo muszę jeszcze drzewo posadzić Ale jak jeszcze trochę odpocznę to się zbiorę się dokona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 17.09.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Czy mogłabyś podać wymiary drzwi tarasowych - wyglądają bardzo dobrze i czy macie może rzuty poddasza i parteru po przeróbkach, ciekawi jesteśmy tego kominka (też chcemy przenieść w to miejsce), likwidacji drzwi do salonu a także miejsca schodów - wydaje mi się, że też zostały przeniesione albo patrzę nie z tej strony. Gdybyś posiadała takie materiały i mogła podesłać będziemy bardzo wdzięczni. [email protected] Pozdrawiam. Hej, hej nie było mnie kilka dni zatem nie mogłam śledzić forum. Teraz nie pamiętam wymiarów drzwi tarasowych (szerokośc chyba 240 cm), ale sprawdzę jeszcze w domu. Rzuty też sprawdzę, ale wydaje mi się, ze tych zmian nie mamy naniesionych. Większość rzeczy zmienialiśmy w trakcie budowy, bo wtedy były juz jakieś zarysy i wiele ciekawych rzeczy doradzał nam nasz wykonawca (nasz kierownik niestety się nie sprawdził). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 17.09.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Witam Przygotowuje sobie kosztorys budowy i mam pytanie do was czy orientujecie się ile może kosztować ocieplenie dachu tzn. wełna, folia, płyta G-K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 17.09.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Hej, hej nie było mnie kilka dni zatem nie mogłam śledzić forum. Teraz nie pamiętam wymiarów drzwi tarasowych (szerokośc chyba 240 cm), ale sprawdzę jeszcze w domu. Rzuty też sprawdzę, ale wydaje mi się, ze tych zmian nie mamy naniesionych. Większość rzeczy zmienialiśmy w trakcie budowy, bo wtedy były juz jakieś zarysy i wiele ciekawych rzeczy doradzał nam nasz wykonawca (nasz kierownik niestety się nie sprawdził). Agniecha w zasadzie to najbardziej interesuje nas przeniesienie dolnej łazienki na drugą stronę schodów, czy ta zamiana powiększyła łazienkę na górze i czy schody nie są węższe?. Wczoraj zamówiliśmy projekt i musimy się przygotować do zmian, także gdybyś miała jakieś rzuty lub ewentualnie chwilę cennego czasu i mogła porobić szczegółowe zdjęcia łazienki dolnej i górnej oraz schodów byłabym dozgonnie wdzięczna. Mój email [email protected] Ertevu - Bardzo dziękujemy za szczegółowe pokazanie domku i kilka niezwykle cennych informacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 17.09.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 hej mruva ja nie przenosiłam, ani łazienki, ani schodów - u nas jest wszystko tak jak w projekcie ja tylko opisywałam, co widziałam w innym "rogaczu", który powstał blisko mnie (byłam tam raptem dwa razy) ja mam wersję podstawową projektu a zdjęcia mogę jeszcze dorobić, tylko znajdę chwilkę czasu (ostatnio trochę jestem w rozjazdach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 17.09.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Agniecha - Sorry, ponieważ kupujemy projekt w odbiciu lustrzanym patrzyłam na twoje zdjęcia z innej strony, mój błąd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 18.09.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witam Przygotowałem kosztorys budowy i mam do was prośbę o ocenę go: 1. Fundamenty Bloczki F. - 3tys2. Beton na ławy, Beton na stan zero,Beton na strop - 12tys Beton na strop3. Ściany - 35tys4. Cement, Wapno, Cegły pełne na komin, Stal - 10tys5. Więźba dachowa i odeskowanie - 12tys.--------------- Robocizna około 40tys -------------------------6. Dachówka cementowa, orynnowanie, Okna dachowe - 5 sztuk. - 25tys7. Okna - 18tys.8. Elewacja zewnętrzna - 16tys.9. Inne koszty: projekt, mapy, adaptacja i kto tam wie co jeszcze ok 25tys----- Suma z punkty od 1 do 9 materiały + robocizna wyszło mi 190tys ------10. Instalacja elektryczna - 10tys11. Instalacja C.O - 30tys12. Hydraulika - 5tys13. Tynki wew. 600m2 - 17tys.14. Ocieplenie poddasz + zabudowa z płyt G-K - 15tys Czyli za stan developerski wychodzi mi około 270tys. Dodatkowo policzyłem: 15. Polbruk + robocizna - 3zł16. Ogrodzenie siatka+słupki+podmurówka - 6tys17. Ogrodzenie z przodu - 5tys Proszę o komentarze i ewentualnie korektę cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnululka 18.09.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 witam serdecznie, jestem zainteresowana kupnem pojektu ale najpierw chciałabym pozyskoać istote informacje , dlatego prosiłabym o przesłanie mi rzutów i doładych wymiarów bo te w karalogach sa bardzo uproszczone. byłabym bardzo wdzięczna za pomoć. chcialaby również dowiedziec sie jaka jest kolejność załatwiania takich spraw ja narazie jestem na etapie kupna działki, czyli mam gołe pole i nie wiem co dalej czy najpierw projekt cz jakies pozwolenia jestem zielona w tej kwesti dlatego bardz prosze o pomoc. pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 18.09.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witam; Chciałabym pinformować, że właśnie dzisiaj otrzymaliśmy z Muratora projekt także staliśmy się oficjalnymi "Rogaczami" w związku z tym legalnie wkraczamy na tę trudną i pełną niebezpieczeństw ze strony urzędników i wykonawców drogę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 18.09.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witam! Codziennie zaglądam na "rogaczowy" wątek z wielką nadzieją, że w końcu pojawią się jakieś nowe zdjęcia domów tych dopiero budujących i tych już wybudowanych. Niestety, wyglądam tych fotek nadaremno Wielu z Was obiecywało....i nic. Moja prośba (myslę, że nie tylko moja) - pochwalcie się swoimi domkami! Baaardzo proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 18.09.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 czarnululka- jeżeli masz tylko pole , musisz pójść do gminy i spytać , czy na ten obszar opracowany jest już plan zagospodarowania przestrzennego . Jeżeli nie ma - musisz wystąpić u nich o wydanie warunków zabudowy.Tyle na początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnululka 19.09.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 dowiedziałam sie moje "pole" ma juz opracowany plan zagospodarowania przestrzennego. wczoraj zapomniałam podać mojego maila [email protected] bardzo prosze o skany rzutów wraz z wymiarami niestety murator nie udostępnia waznych dla przyszłego inwestora informacji. chciałabym sie jeszcze dowiedzieć czy mozliwe bedzie wybdowanie "domu za rogiem" na mojej działce która jest bardzo wąska i ma 19m a dom jest szeroki na 14,1m. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ifka13 19.09.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 obawiam się że nie wystarczy szerokości minimum to chyba 4m od ściany z oknami i chyba 3 od pełnej- ale tego ni ejestem pewien a co do moich WZ- okazało się, że w mojej pieknej gminie jedne z punktów WZ brzmią: pkt.9 dopuszcza się dobudowę do budynku mieszkalnego garazy i bud. gospodarczych oraz przekrycie ich dachami pulpitowymi o spadku mniejszym od spadku dachu głównego pkt10. zakazuje się stosowania połaci dachowych przesuniętych wzajemnie w pionie i w poziomie w związku z powyższym jestem załamany, bo mój domek ZA ROGIEM .. no właśnie jedni mówią, że ma przesunięte połacie dachowe a inni że to inna bryła domu i dwa różne dachy nie wiem jak ten dom będzie wyglądał z kalenica na garażu na tej wysokości co na domu? co o tym myslicie- z domku za rogiem zrobi się dom STODOŁA!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaiGrzes 19.09.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam Wszystkich ifka Ja na Twoim miejscu wzięłabym wydruki projektu i poszła z tym do urzędu. Np w naszym jest Pan Marcinek, który spojrzał na nasze WZ i wydruki projektu i sprawdził czy wszystko pasuje. Może ktoś tam Wam podpowie jak to przeskoczyć. Mam nadzieję, że jakoś to dopasujecie, ale jeśli nie to ja poszukałabym innego projektu, bo równy dach na całym domku, moim zdaniem, odbierze mu cały urok. A ja zakupiłam bloczki fun i teraz czekam na moją ekipę budowlańców. Mam nadzieję, że przed zimą dadzą radę A co myślicie o cenie 2,9 szt ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkaa 19.09.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam! chciałam na forum publicznym podziękować Gosi i Markowi za ciepłe przyjęcie nas w swoim domku. Bardzo dziękujemy za poswięcony nam czas, mozliwość zobaczenia "w realu" naszego rogacza i dużo rzeczowych informacji. Trzymamy kciuki za Waszą budowę i myślę, że wkrótce spotkamy się w Rybniku ! Pozdrawiam serdecznie p.s. nadal czekamy na pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts