ifka13 19.09.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 My też bardzo dziekujemy Gosi i Markowi za poświęcony czas w sobote- mogliśmy zobaczyć dom za rogiem w realu, niestety my borykamy się z WZ w których jest zakazane przesunięcie połaci dachowych...zobaczymy, w pt chce jechać do starostwa i spróbować to wyjaśnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.09.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Puk, puk czy ktoś tu jeszcze jest?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 24.09.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam wszystkimJestem również zainteresowany projektem rogacza i z ciekawością czytam Wasze posty. Mieszkam w Gliwicach i w niedługim czasie zamierzam się budować. Z pewnością będę miał wiele pytań do Was i liczę na Waszą pomoc. Nie ukrywam ze chciałbym zobaczyć taki dom w budowie lub ukończony.Pozdr. wszystkich Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alipaw 24.09.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Robercie, napisaliśmy Ci prywatną wiadomośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 25.09.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Dzięki odezwę się wkrótce.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo22777 28.09.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witam!!! czy na tym forum jeszcze ktoś jest rogacze rosną jak grzyby po deszczu a na forum spokój. Na naszej budowie pomalutku do przodu mamy już zalany strop nad garażem i kończymy mury domu jeszcze tylko zbrojenie nad domem zalewamy strop i plan na ten rok wykonany - łatwo powiedzieć ale z wykonaniem trochę dłużej schodzi. Obyśmy tylko zdążyli przed zimą Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 28.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witam Ostatnio rzeczywiście zrobiło się coś cicho. Mam pytanie do tych co już budują możecie coś napisać o stropie jaki zrobiliście, jaka pow. jego wyszła, koszty, ilość materiałów. Drugie pytanie ile wyszło wam m2 wylewek (góra i dół) wiem, że ktoś pisał o 140m2 ale to tylko dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 28.09.2007 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Hej, Jeżeli chodzi o wylewki to powierzchnia stropu to ok 100 m2. Czyli dwa poziomy da ok. 200 m2. Strop robiłem Terrivę. Na stropie mam podłoge z desek modrzewiowych (prawie 3,8 cm grubości), legar 10 cm. wysokości i ocieplenie/wygłuszenie między legarami). Jest ok. Na dole jest stosunkowo cicho. Olo, czy chcesz powiedzieć, że nie robicie dachu i zostawiacie strop otwarty na zimę? Z tego co wiem nie jest to najszęśliwsze rozwiązanie. Najlepiej jest zrobić dach, a jeżeli to nie wyjdzie to trzeba taki strop dobrze zabezpieczyć przed wodą, co nie jest zadaniem bardzo łatwym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.09.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Mam pytanie ile cm wełny dawaliście na ocieplenie dachu. W projekcie jest 18cm ale słyszę, że ludzie dają po 30 - czy to rzeczywiście daje lepszą izolację i dom jest cieplejszy (tańszy w ogrzaniu)?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo22777 28.09.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Krupiarz tak jak myślisz robimy tylko strop i niestety zostanie odkryty na zimę.Dach będzie w przyszłym roku brak czasu i finansów.Wszystko robimy własnoręcznie a więc nie idzie nam to szybko. my robimy strop lany u nas jest straszna glina więc taki jest ponoć lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 29.09.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Witam Mam kolejną prośbę co już wybudowali lub budują. Możecie podać ile poszło wam materiałów na dach tzn. , ile kupiliście dachówek, ile poszło drewna na konstrukcje dachu - szkielet (nie wiem jak to sie dokładnie nazywa) ile kosztowały was inne dodatki no i ile kosztowała was robocizna. Jak myślicie 40tys zł za materiały i robociznę to jest realna cena.Drugie pytanie to jakiś czas temu ktoś podawał: Elewacja zewnętrzna - 320 m2 (w tym podmurówka) a na stronie muratora podają 177m2 możecie napisać z czego wynika ta rozbieżność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 29.09.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Witajcie U nas ziemia zdjęta i przywiezione zbrojenie. W przyszłym tygodniu geodeta wytycza domek potem ekipa kopie rowki pod ławę i zalewamy. Już się boję ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkaa 29.09.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 aniakrzys - widzę, ze jesteśmy na tym samym etapie. U nas ziemia dziś zdjęta, we wtorek wchodzą panowie od deskowania. Zbrojenie przyjeżdża w poniedziałek. Ja na razie podchodzę do tego bez obaw. Oby tak dalej. Już sie nie mogę doczekać. No to startujemy razem ! Życzę powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusze 29.09.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Jeśli chodzi o liczby- to posadzek w sumie wyszło mi 205 mkw, w wariancie domu poszerzonego o 40 cm. Elewacja zewnętrzna to około 200m kw. Piszę około, bo zależy to od wielkości okien, ścianki kolankowej nad garażem itd. W tej chwili wykańczamy poddasze, szpachlijemy tynki i ocieplamy domek. Czekam na ekipę od bruków, żeby zrobić przynajmniej wejście i podjazd pod dom przed zimą, bo do świąt chcemy się wprowadzić. Niestety mamy problem z uszcelnieniem komina, i ciągle zacieka nam woda. Nie wiemy czy to opierzenie, czy może woda wciska się pod klinkierowe płytki, a może gdzieś pod dachówkę wyżej i wypływa przy kominie. Generalnie trudny temat i nic nie mogę wyegzekwować od wykonawcy. Pozdrawiam rogaczy Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusia113 29.09.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Jeśli chodzi o liczby- to posadzek w sumie wyszło mi 205 mkw, w wariancie domu poszerzonego o 40 cm. Elewacja zewnętrzna to około 200m kw. Piszę około, bo zależy to od wielkości okien, ścianki kolankowej nad garażem itd. W tej chwili wykańczamy poddasze, szpachlijemy tynki i ocieplamy domek. Czekam na ekipę od bruków, żeby zrobić przynajmniej wejście i podjazd pod dom przed zimą, bo do świąt chcemy się wprowadzić. Niestety mamy problem z uszcelnieniem komina, i ciągle zacieka nam woda. Nie wiemy czy to opierzenie, czy może woda wciska się pod klinkierowe płytki, a może gdzieś pod dachówkę wyżej i wypływa przy kominie. Generalnie trudny temat i nic nie mogę wyegzekwować od wykonawcy. Pozdrawiam rogaczy Mariusz My też mieliśmy problem z kominami, bo ciekły okazało się że była to wina fugi. Wykonawca nam to poprawił. Z kominami obłożonymi płytkami jest ten problem, że nie wiadomo kto zawinił. My wołaliśmy najpierw tego od dachu i coś tam poprawiał i powiedział, że jeżeli będzie źle to już nie jego wina. No i przy następnym deszczu znowu zaciekło, więc zawołaliśmy fachowca od płytek- był zrobił i przestały ciec. I w sumie już rok i mamy spokój - nic nie cieknie (odpukac ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 30.09.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Jak myślicie 40tys zł za materiały i robociznę to jest realna cena. . 40 tysięcy?! Ekipa murarzy - 32 tys. Więźba - 4,3 tys. (stawiał dekarz) Dekarz (dachówka ceramiczna + obróbki) - 8,7 tys (umówiony we wrześniu, b. dobra cena i rewelacyjne wykonanie) Razem: 45 tys. robocizna Pustaki powyżej 20 tys. (cena z lutego) Więźba powyżej 10 tys. Dach powyżej 25 tys. (dachówka + akcesoria, okna dachowe) Beton na cały dom z gruchy ok. 11 tys (w preferencyjnych cenach) To tak mocno z grubsza. Mój arkusz wskazuje że stan srurowy otwarty to ponad 150 tys. i nie widzę możliwości aby zaoszczędzić. Kosztorys dla banku zrobiłem na 340 tys. Zapomnijmy o budowie Domu za rogiem za 200-250 tys. (rok temu miałem nadzieję na 280 tys. ) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 30.09.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 do Rodowitego- wydaje mi się ,że alien pytał tylko o dach ( w kontekście tych 40 tys). Więc u mnie więźbę i odeskowanie, i papę zrobili murarze w ramach tych 37 tys. Dekarz ma mnie kosztować 12 tys. Dachówka - karpiówka już kupiona za ok. 19 tys. okna dachowe - ok. 7 tys. inne dodatki do dachu- typu blacha ok. 3 tys. Jeżeli chodzi o więźbę - to potrzebna ilość podana jest w projekcie.Tzw. kantówki jest tam 7m3 ale jak zwiększy się przekrój krokwi do 18 cm - to będzie więcej. Kantówka zaimpregnowana jest w cenie minimum 800 zł za m3 , a więc już mamy następne prawie 6 tys. Deski można łatwo policzyć - 220m2 razy 0.025 grubość ( plus 10 % odpadów ) daje następne 6 m3 razy 700 zł czyli ponad 4 tys.Razem dach wychodzi ponad 50 tys. zł.do anikrzys i mirkaa - powodzenia ,jak będziecie mieli taką ekipę jak moja - za 6 tygodni będzie po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusze 30.09.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Magdusia113, dzięki za pocieszenie- też myślałem że to fugi, kazałem poprawić- i nie pomogło. Co prawda wykonawca komina i płytek jest ten sam, ale raczej nie jest to mistrz świata- to człowiek który robił u mnie wszystko od fundamentu po dach, z czego najlepiej wychodziło mu murowanie. Teraz myślę o dodatkowej impregnacji fug, ale zastanawiam się też nad zmianą opierzenia. Najgorzej, jeżeli zacieka po prostu gdzieś wyżej i spływa po folii znajdując ujście przy kominie. Mogę tego szukać jeszcze długo . Ale jeszcze raz dzięki za pocieszenie .A teraz wywołanie ogólne- ile płacicie za układanie polbruku lub granitu za m kw z materiałem? Czy ktoś ma już rozeznanie w tym temacie? Krupiarz- zamontowałeś już reku? jeżeli tak to jakie , no i jak to działa? Pozdrawiam wszystkich rogaczy Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 01.10.2007 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Chyba było pytanie od Alien o elewację. To u mnie wyszło 320 m2, ale jest to wielkość nieco zafałszowana. To jest z metrami bieżącymi obwolut naokoło otworów okiennych i drzwiowych (liczą je jako m2). było tego łącznie kilkadziesiąt metrów. Ja mam też trochę wyższą ścianke kolankową i podniesiony garaż (w stosunku do projektu). No i w tych 320 m2 jest podmurówka. Jeżeli chodzi o reku - to ja go nie mam. Ja mam rozprowadzenie GWC i zrobioną część ziemną, ale póki co jeszcze nie działa. Dopiero wczoraj rozmawialiśmy o drzwiach wewnętrznych. Może będą na koniec listopada . Robią się drzwi pod kabiny prysznicowe. Może w przyszłym tygodniu będzie podbitka. Takie tam, powoli do przodu. Ale mam stan jakiego zawsze chciałem - już się mieszka, a teraz to już bez stresa . Trochę denerwuje jeszcze brak wykończeń i brak docelowego wyglądu, ale jest luz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 01.10.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Tak, rzeczywiście chodziło o dach..... Teraz doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts