Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Magdusia113 - witaj w klubie.

Jestem krok do przodu, bo moje fundamenty czekają na wczesną wiosnę. Wtedy jedziemy dalej z koksem. Poczekam do połowy stycznia, liczę na to, że opadnie gorączka "ulgi remontowej" i pojawią się rozsądne ceny materiałów budowlanych. Wtedy na poważnie zacznę dokonywać zakupów.

Tezet - nie wiem czy kupiliście już projekt czy nie,ale przedstawię swoje uwagi.

- uważam, że pomieszczenie 8 jest bardzo potrzebne, więc + za nie likwidowanie go.

- kwestia lukarny z tyłu - na pewno dom na tym nie straci, oczywiście jeżeli miałbyś wybierać czy dać lukarnę z przodu czy z tyłu, to oczywiście wybór jest prosty - powinna być od frontu. generalnie lukarna to dodatkowe koszty i to wbrew pozorom nie małe -łącznie rzędu kilku tysięcy złotych (info z jednego z wątków na forum), a zamontowanie okna dachowego - ok. 1 tys. Więc jeżeli chcesz te dodatkowe pieniądze wydać to - twoja sprawa. dach i tak wygląda moim zdaniem nieźle

- zmiana lokalizacji kominka - generalnie pomysł całkiem niegłupi, pamiętać tylko należy że ściana pomiędzy 5 a 6 to ściana nośna i zmieniając jej położenie trzeba przeliczyć strop, zyskać można na 6 kilkadziesiąt centymetrów; my otworzyliśmy się bardziej na kuchnię i korytarz, dlatego nie dokonujemy zmian lokalizacji kominka,

- jeżeli chodzi o dotadkową wentylację, to generalnie w kuchni też jest wentylacja, nie jest to komin, ale są to kanały, które w jakiś cudowny sposób wychodzą ponad dach - wywiewki (mój kierownik budowy i majster naliczyli ich kilka w całym domu), tak więc o wentylację bym się specjalnie nie martwił i bez zmian powinno być ok.

- jeżeli chodzi o okna to jeżeli już powiększac to nie dawałbym do samej ziemi ale np. ok. 50 cm ponad,

- My w 18 będiemy mieli dwa pomieszczenia: pralnię i garderobę. pokoi mamy dość w stosunku do potrzeb, a te dwa pomieszczenia obok siebie są jak najbardziej wskazane; generalnie uważam, iż dom od mieszkania powinien różnić się głównie tym, że ma mieć różnorakie pomieszczenia "gospodarcze".

- jeżeli chodzi o wielkość pomieszczeń "komunikacyjnych", to by zyskać właśnie trochę powierzchni poszerzyliśmy budynek o 30 cm na wysokości wejścia i zrobiliśmy podciąg pomiędzy holem a salonem i kuchnią. Otwarte przestrzenie i komunikacja w domu to wbrew pozorom dość istotna sprawa. Oczywiście nie ma co przesadzać, ale źle się dzieje gdy panuje tam ścisk. Sugeruję poszerzenie budynku o 30 cm przy wejściu. W korytarzu zmieści się wtedy porządna szafa wnękowa, a takowa przyda się zawsze, nie tylko na wierzchnie ubraania.

Korzystając z okazji to życzę wszystkim spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w gronie kochających osób. Dużo spokoju, miłości i spełnienia marzeń o własnym domu już w nadchodzącym Roku 2006.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziekuje Krupiarz

Twoje uwagi są jak zwykle cenne.

Przemyślimy wszystko.

Cały czas się jednak wachamy nad podjęciem tej trudnej decyzji (jaki projekt?). Mamy kilka projektów przed sobą ale żaden nie podoba nam się w 100%. Może to lęk przed decyzją a może coś innego. Trochę się naczytałem postów z całego forum i mam coraz wiekszego stracha przed tym całym zamieszaniem (budowa).

mam goracą prośbę do Ciebie Krupiarz jak i do innych czytaczy tego wątku

Czy moglibyście zerknąć na

http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=271&action=showProject

Napiszcie tylko jedno zdanie co sądzicie o tym projekcie w wątku "Tajemniczy projekt na lata C86"

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=967693#967693

Wiem że to trochę odbiega od tego tematu ale już do niego wracam.

- uważam, że pomieszczenie 8 jest bardzo potrzebne, więc ja go również zostawiam w niezmienionym kształcie

- kwestia lukarny z tyłu - może rzeczywiśie szkoda TROCHĘ STÓWEK

- zmiana lokalizacji kominka - ZGODA (mój błąd) ŚCIANA NOŚNA

- jeżeli chodzi o dotadkową wentylację, to generalnie w kuchni też jest wentylacja, nie jest to komin, ale są to kanały, które w jakiś cudowny sposób wychodzą ponad dach - wywiewki (mój kierownik budowy i majster naliczyli ich kilka w całym domu), tak więc o wentylację bym się specjalnie nie martwił i bez zmian powinno być ok. TO BARDZO CIEKAWE

- jeżeli chodzi o okna to jeżeli już powiększac to nie dawałbym do samej ziemi ale np. ok. 50 cm ponad, TO MUSZĘ JESZCZE PRZEMYŚLEĆ

- My w 18 będiemy mieli dwa pomieszczenia: pralnię i garderobę. pokoi mamy dość w stosunku do potrzeb, a te dwa pomieszczenia obok siebie są jak najbardziej wskazane; generalnie uważam, iż dom od mieszkania powinien różnić się głównie tym, że ma mieć różnorakie pomieszczenia "gospodarcze". WSZYSTKO WEDLE POTRZEB. UWAGA O RÓŻNORODNOŚCI FUNKCJI -NIEZWYKLE TRAFNA

- jeżeli chodzi o wielkość pomieszczeń "komunikacyjnych", to by zyskać właśnie trochę powierzchni poszerzyliśmy budynek o 30 cm na wysokości wejścia i zrobiliśmy podciąg pomiędzy holem a salonem i kuchnią. Otwarte przestrzenie i komunikacja w domu to wbrew pozorom dość istotna sprawa. Oczywiście nie ma co przesadzać, ale źle się dzieje gdy panuje tam ścisk. Sugeruję poszerzenie budynku o 30 cm przy wejściu. W korytarzu zmieści się wtedy porządna szafa wnękowa, a takowa przyda się zawsze, nie tylko na wierzchnie ubraania. O TYM CHYBA NIE PISAŁEM ALE SZAFA JEST BARDZO POTRZEBNA SZCZEGÓLNIE KIEDY JEST DUŻA IMPREZA

JA RÓWNIEŻ ŻYCZĘ TOBIE I POZOSTAŁY FORUMOWICZOM DUŻYCH SUKCESÓW I MAŁYCH PROBLEMÓW W NOWYM I KOLEJNYCH LATACH

tezet

• 2 weeks później...
a co można poradzić na dość dużą liczbę kominków wentylacyjnych. wydaje mi się że dach będzie wyglądał jak las. Ja jestem na etapie ocieplonych fundamentów a dalszy ciąg może w marcu i już się troche tymi kominkami przejmuję. Pozdrawiam

Witam

Z tego co wiem (a miałem okazji przyjrzec się projektowi) w tym projekcie zwentylowane jest każde pomieszczenie, co może nie jest koniecznością, ale może okazac się bardzo przydatne. konsekwencją jest spora liczba kominków wentylacyjnych na dachu. Są na to sposoby: po pierwsze jeśli będziesz krył dom dachówką ceram lub cement. zastosujesz dachówki przejściowe i nic nie będzie widac. jeśli natomiast będziesz krył dom blachą można spróbowac łączyc ponad stropem poddasza co niektóre przewody...

Można także spróbowac łączyc przewody i przesuwac je...

Wentylację w pokoju dziennym można dosunąc do komina od kominka. Przewody z garażu można wrzucic w ścianę wenwnętrzną i połączyc z kominem CO. I już są dwie dziury mniej.

Pomieszczenia na poddaszu muszą byc zwentylowane wszystkie, tak stanowi litera prawa;-)

Pozdrawiam

Witam wszystkich forumowiczow ktorzy zakupili projekt Domu za rogiem C110 . Szukam kontaktu do osób które rozpoczęły już budowe tego domku. Ja jestem na etapie ubiegania sie o pozwolenie na budowe, wiec jestem jeszcze w lesie.....Chcialabym domek ten budowac sposobem ekonomicznym i interesuje mnie koszt wybudowania tego domu w stanie surowym otwartym...czy ktos moglby sie podzielic swoja wiedza? Szukam tez namiarow na tania hurtownie z materialami bud najlepiej z okolic Legionowo, Jabłonna, Chotomów...a moze tez ktos zna tanich, solidnych budowlancow? Bede wdzieczna za kazdy kontakt. Pozdrawiam serdecznie.

Witam wszystkich:)

Witaj w klubie Joanna,

Widzę, że jesteśmy na tym samym etapie :)

Ja wczoraj oddałam projekt do adaptacji. W projekcie rozszerzyłam garaż o 2,10 na dwa samochody. Zmieniłam też ściany na Pustaki z maxa + 14 cm styropian oraz krokwie mam 10 x 18, bo łatwiej układa się później wełnę mineralną.

Czy coś zmieniałaś w swoim projekcie??

Pozdrawiam

Magda

Witaj Madziu!

Tak wiec jedziemy na tym samym wozku :lol:

Co do projektu do adaptacji to oddajemy go dopiero w sobote. Ale chcemy wprowadzic kilka zmian:

1. w garazu zamiast okna maja byc luksfery

2. Sciany beda wykonane z betonu komorkowego 24/24/59 + styropian

3. Ogrzewanie zmienimy z gazowego na ekogroszek lub olej opałowy

4. Dołożymy okno na poddaszu tam gdzie jest tylko jedno w sypialni

5.Prawdopodobnie zlikwidujemy balkon na górze

6.Pokombinujemy z wentylacja zeby nie bylo tak duzo kominow wentylacyjnych bo jest ich okolo 16

I co Ty na to?

Pozdrawiam Cie serdecznie.

Witam inwestorów!!

Projekt kupiony miesiąc temu, pozwolenia w trakcie...

Moje zmiany:

1. garaż powiększony o 2 metru (brama 4m), likwidacja okien

2. sciany porotherm 24 + 12 styropian

3. krokwie 18

4. ściany działowe na poddaszu porotherm, zmiana stropu na monolit...

5. kominy IBF

6 ogrzewanie gazowe ( na dole podłogówka)

cena orientacyjna na stan surowy otwarty (razem z robocizną) 110 tys. pln

start wzelkich prac - koniec września 2006, plan zasiedlenia wrzesień 2007

pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Witam,

Jak ktoś będzie miał jakąś koncepcję jak zmniejszyć ilość kominków wentylacyjnych na dachu to niech się podzieli z ogółem.

Rzeczywiście jest ich dużo (kilkanaście). Zastanawiam się, czy wszystkie są na prawdę potrzebne. Koszt samej dachówki z kominkiem to min. 100 PLN, więc to naćkanie kominków wywiewnych zdecydowanie zwiększa koszt dachu. Muszę się skontaktować z kierownikiem i szefem ekipy, może się coś wymyśli.

Ja też zrobię krokwie 18.

Okno na górze tam gdzie w pokoju jest jedno też będzie dołożone.

Nie wiem jak wy, ale ja po jakimś czasie przerwy materiałów znowu wziąłem się za poszukiwania materiałów. No i robię rozeznania w sprawie cegieł, okien, dachówki, alarmu, wentyalcji, stropu, centralnego odkurzacza ....

Chciałbym ruszyć ze ścianami z wczesnej wiosny.

Pozdawiam

Witam,

Zależy jaką wełną ocieplasz. Ja będę dawał 15 cm. Ponad wełną a folią paroizolacyjną lub deskami (w przypadku pełnego deskowania dachu) powinna być tzw. szczelina dylatacyjna, która pozwoli na owiewanie wełny od dołu do góry i powietrze bedzie wypływało pod gąsiorami kalenicy.

No i gdy masz krokwie 18 cm a wełnę 15 cm to siłą rzeczy 3 zostaje na szczelinę. Wełnę 15 upchniesz w krokwy 14 ale nie będzie szczeliny, a w przypadku gdy np. jakaś wilgoć dostanie się do wełny, schnięcie będzie następowało bardzo długo. Poza tym, krokwie 7x14 to może być trochę mało pod ciężką dachówkę cementową lub ceramiczną.

Ja przez ostatnie 4 dni ciąłem drzewo na konstrukcję dachu, podłogi ... .

Zakupiłem bezpośrednio w lesie pięknego, grubego, prostego, długiego .... modrzewia. Nie powiem było ciężko bo mrozy dochodziły do - 20 oC, a spora część pracy wykonywana była na zewnątrz, ale więźba wytrzyma dłuuuugie lata bez impregnacji.

No i ostatecznie zmieniliśmy wymiary krokwi z 7x14 na 8x18. Myślę że to aż za dość, wyszły ciężkie, potężne krokwy. Magdusia - widziałem swoje krokwy i robienie krokiew 10x18 to moim zadniem przesada - za duże. W sumie to sobie myślę, że 7x18 to też byłby dobry wymiar, bo trzyma wysokość a nie szerokośc.

Muszę pogadać z cieślami, bo są w projekcie duże płatwie: 14x28 cm. Koleś z tartaku powiedział, że połowa czyli 14x14 też by wystarczyła, ale sam nie chce brać odpowiedzialności za wykonywanie zmian. Płatew ok 8 m 14x28 z mokrego drzewa to kawał materiału. Mieliśmy duże problemy by we 4 to przenieść. Po co coś takiego dawać prawie na szczycie dachu?!

A z innej beczki to po wstępnych rozmowach z cieślami dostałem dwie oferty na wykonanie pokrycia dachu, obróbek i orynnowania: pierwsza na kwotę 9300 netto (dość szczegółowa), druga wstępna ok. 6000 (wartość szacunkowa, mam nadzieję, że skończy się nie więcej niż 5500PLN (no ale druga to znajomy dekarz, z którym na naszym i jego weselu wódkę piliśmy :-)

Jeżeli chodzi o materiały dachowe, to położenie dachówki cementowej profil S z Euronitu + dodatki + obróbki to koszt ok. 11 000 brutto (w tym ok. 2250 - koszt samych kominków wentylacyjnych!!! - coś z tym trzeba zrobić, bo cena jednostkowa kominka to 117 PLN/szt).

Powyższa cena nie obejmuje okien dachowych - koszt 5 okien VELUX-a z kołnierzami to koszt ok. 6200 PLN no i systemu rynnowego - koszt od ok. 1700 PLN - do 2600 PLN (zależnie od wybranego systemu).

Powyższe są wybranymi cenami ofertowymi nie ostatecznymi. dla orientacji dla tych, którzy w jakiś sposób starają się zrobić sobie kosztorys, lub jako ceny odniesienia :-) dla tych którzy szukają materiałów.

Pozdrawiam

Witam jestem tu od niedawna w poszukiwaniu projektu.

Byz moze zdecyduje sie na ten domek za rogiem.

U mnie jest ten problem ,iz wejscie mam od poludnia wiec kuchnia nie bardzo pasuje od tej strony,

czy mozna ją zlokalizowac w pomieszczeniu nr.6 obok oczywiscie jadalnie.

Przydaloby sie rowniez jakies pomieszczenie w kuchni na spizarke.

Na pietrze zamiana lazienki z pokojem 17

Tak to widze.Zastanawiam sie czy mozna tak poprzestawiac i na ile to jest mozliwe.

Jesli ktos z czytajacych moze mi odpowiedziec bede bardzo wdzieczna.

Witam serdecznie,

Dzisiaj otrzymałam dwa różne kosztorysy na wykonanie Domu za rogiem. Dziele sie więc nim z innymi bo wiem ze takie wyceny bardzo sie potencjalnym budujacym i juz budujacym przydają. Bede BARDZO wdzieczna za wszelkie uwagi i komentarze, bo jestesmy oczywiscie na razie na etapie negocjacji..

Pierwszy kosztorys jest mniej szczegółowy i krotszy wiec od niego zaczynam.

Roboty ziemne betonowanie zbrojenie murowanie zewn i wewn izolacje wraz z wykonaniem kominow, schodów, ocieplenia ( bez tynku zewnetrznego) stropu, wienca, lukarny wyceniono na 31.300 brutto.( nie wyszczególnił cen za poszczególne etapy)

Materialy zalatwiamy sobie sami.

Współpracujący z tym wykonawcą facet od dachów wycenia robocizne na 10.680 zł na co składa się wykonanie konstrukcji, pokrycie dachówką i monataż okien połaciowych.

Materiały za dach wycenia na 26.540. Razem za dach ( z materialami) jest wiec 37.220 zł

...

Duzo to czy mało?

Drugi wykonawca przedstawił taki kosztorys

ławy fundamentowe- 1.811,95

zbrojenie 400

wykop pod budynek 1.600

ściany funamentowe 3.354

otynkowanie scian fundamentowych izolacja plus styropian 998

ściany zewnętrzne 5904

sciany wewnętrzne 3751

strop- 2178

płyta balkonowa 570

wieniec obwodowy 780

kominy 2 sztuki 1600

dach plus dachowka 9720

tynki zewnetrzne wraz z okladzina mineralna 3741

Razem daje to 37.161 plus 7 % VAT tj 39762 zł

Nie widze tutaj montazu okien polaciowych ani np rynien. W cenie nie ma tynkóów wewnetrznych docieplenia poddasza, systemu płyt g-K

Materialy do wykonania powyzszych robot wycenila "jego hurtownia" na 70.933. Oczywiscie hurtownie mozemy tez sobie wybrac sami.

Razem materialy plus robocizna to 110.695 zł

Czy mógłby ktos to ocenic ktora oferta wydaje sie lepsza i gdzie warto negocjować.

A znacie jakies dobre hurtownie w okolicach Poznania, gdzie moglibysmy dać materialy do wyceny?

Pozdrawiam

Ania

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Wygląda na to, że jestem "pierwszy" w budowaniu Domu za Rogiem.

Anstak - odpowiedziałem Ci trochę tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63706

a tu powtórzę:

"Witam,

Mówiłem Ci że bardzo ładny projekt wybrałaś? Dom pierwyj sort! Ładny i niedrogi w budowie ...

No tak, pochwaliliśmy się troszkę, a teraz trochę szczegółów.

I wykonawca: cena za dach rozsądna. Mówią, że cena za wykonanie 1m2 konstrukcji dachowej (więźby wacha się od 15-25PLN), przemnożyć to przez 216 m2 daje ok 4300 PLN. Czy w cenie od pierwszego wykonawcy masz rynny? Chyba mogę zdradzić cenę za swój dach: krycie Euronitem S-ówką + wszystkie obróbki + montaż 5 okien połaciowych + kompletne orynnowanie, razem 5,5 tys netto. Nie wiem ile za więźbę, bo mam to w cenie.

Stan surowy otwarty, do papowania dachu, schody, tarasy, kominy, chude posadzki - 21,5 tys (netto). Bez ocieplenia z zewnątrz i tynków wewnątrz (cena bez robót ziemnych tj. kopania fundamentu i zasypywania).

Trudno mi się odnieść do drugiego wykonawcy, bo ja mam cenę ustaloną za cały stan surowy, ale cena za dach i dachówkę również przystępna (chociaż bez orynnowania i montażu okien dachowych za które chcą ok. 150-200 PLN/sztuka).

Mnie np. wykop pod budynek i zasypanie później fundamentów kosztowało łącznie niecałe 400 PLN, same ławy kopałem sam z bratem.

W cenie II wykonawcy nie widzę tarasu z tyłu budynku i schodków/wejścia do budynku. Nie widzę też chudych posadzek i schodów.

Ceny za materiały mogą być róóóóóżne zależnie od marki, jakości ... tak więc do nich się trudno ustosunkowac.

Na cenach developerskich się nie znam.

Jeszcze jedno. Teraz na większość materiałów można odliczyć różnicę w VAT pomiędzy 22 a wcześniejszym 7%. Tak więc np. ja kupuję materiały sam, a potem różnicę w VAT będę odliczał.

Kupowanie materiałów samemu i negocjacje z wykonawcami zajmują duuużo czasu, ale można sporo oszczędzić.

Podawanie ceny za materiały na dach bez podawania co tam ma być, jest bez sensu (dachówka, blacha, gont ... , jakiej firmy, jakie orynnowanie, jakiej firmy okna ...).

Ja za komplet materiałów na dach: Dachówka cementowa Euronit, brązowa, orynnowanie plastik system Bryza, Okna dachowe VELUX - 5 sztuk nie zapłacę więcej niż 15-16 tys brutto (22%VAT) . Myślę że wybrane materiały sa ok, a jak widzisz są ok 10 tys. tańsze niż twoja wycena (jak chcesz to mogę ci przesłać e-mailem dokładne wyliczenie potrzebnych materiałów na dach dla zestawienia jak wyżej).

Nie wiem jak jesteś zaznajomiona ze sztuką budowlaną, ale ja się bardzo wciągnąłem, i spędzam ostatnio głównie na forum duuużo czasu.

Ale robię inwestycję na całe życie i zamierzam ją zrobić dobrze, dlatego m.in. czytam i materiały wybieram i kupuję sam.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Pozdrawiam i powodzenia.

raz jeszcze - baaardzo ładny projekt ;-) "

Możesz moje ceny traktować jako odniesienie, choć ja uważam (porównując je z innymi) że ceny mam dobre, ale dużo nad nimi "pracuję".

Może jeszcze jedna cena "odniesienia": ostatnio zamówiłem cegłę. Buduję z ceramiki MAX-a, cegła z cegielni Harasiuki, klasa 200.

Łącznie za cegłę na ściany zewnętrzne i działowe oraz cegłę pełną na kominy zapłacę ok. 12500 brutto (22% VAT).

Pozdrawiam