Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ertevu - o takiej budowie jak Twoja to tylko pomarzyć .... Ja nie spotkałam jeszcze tak czysto wykonanej roboty jak u Ciebie, chyba, że tak sprzątałeś specjalnie do zdjęć :D Co jakiś czas zagladam, czy masz więcej zdjęć, ale na 37 narazie stanęło. Stan surowy przy dobrych wiatrach jest zaplanowany na kwiecień/ maj 2008 r. A te dobre wiatry to chyba od finansów i ekip zależne ...

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój arkusz wskazuje że stan srurowy otwarty to ponad 150 tys. i nie widzę możliwości aby zaoszczędzić. Kosztorys dla banku zrobiłem na 340 tys. Zapomnijmy o budowie Domu za rogiem za 200-250 tys. (rok temu miałem nadzieję na 280 tys. :cry: )

.

Rodowity twoja wycena dotyczy jakiego standardu? Developerskiego czy już wykończonego

Mój arkusz wskazuje że stan srurowy otwarty to ponad 150 tys. i nie widzę możliwości aby zaoszczędzić. Kosztorys dla banku zrobiłem na 340 tys. Zapomnijmy o budowie Domu za rogiem za 200-250 tys. (rok temu miałem nadzieję na 280 tys. :cry: )

.

Rodowity twoja wycena dotyczy jakiego standardu? Developerskiego czy już wykończonego

Ja również jestem bardzo ciekawa, ta cena trochę mnie przeraża, ale ja nie chcę iść w wysoki standard przy wykończeniówce np. okna będą PCV białe.

Pozdrawiam.

Kurczę, no mam nadzieję, że się wprowadzę do domu za tą kaskę.... :D

Jeżeli chodzi o wyliczenia do banku, to zawsze daje się górkę, ale poweim szczerze, że życie okrutnie niweluje "nadwyżkę finansową".....

Nie jesteśmy z żoną zwolennikami robienia z domu katalogu pt. Nowoczesny dom. Marzy nam się dom użytkowy, a nie pokazowy.... :D Dla mnie z domu i tak najważniejszy jest .... ogród :D

Czy mogłabyś podać wymiary drzwi tarasowych - wyglądają bardzo dobrze i czy macie może rzuty poddasza i parteru po przeróbkach, ciekawi jesteśmy tego kominka (też chcemy przenieść w to miejsce), likwidacji drzwi do salonu a także miejsca schodów - wydaje mi się, że też zostały przeniesione albo patrzę nie z tej strony. Gdybyś posiadała takie materiały i mogła podesłać będziemy bardzo wdzięczni.

[email protected]

Pozdrawiam. 8)

Teraz nie pamiętam wymiarów drzwi tarasowych (szerokośc chyba 240 cm), ale sprawdzę jeszcze w domu. Rzuty też sprawdzę, ale wydaje mi się, ze tych zmian nie mamy naniesionych.

Znowu nie było mnie kilka dni przez chorobę dziecka (niestety dostęp do internetu mam generalnie w pracy) i znowu mnóstwo czytania

mruva

okno tarasowe ma u nas wymiary 2370x2370 mm

jeśli chodzi o rzuty i skany, to niestety tych zmian, o które pytałeś nie mamy naniesionych, można obejrzeć na zdjęciach, albo w realu

jeśli na jakimś zdjęciu czegoś nie widać to dorobię i umieszczę w albumie

poza tym podpisaliśmy umowę na podwyżkę kredytu :D :D :D (nareszcie), zatem myślę, że jak tylko wpłynie kasa to ruszymy pełną parą, szkoda tylko, że uciekły nam prawie dwa miesiące :cry:

podasze nadal ocieplamy, wolno to idzie, bo robimy sami i ciągle wychodzą jakieś rzeczy dodatkowe do zrobienia+przeziębienie męża

mamy już zamontowaną bramę garażową segmentową z napędem, a montował ją mój małż osobiście i działa ślicznie :D (zdjęcia wkrótce)

piec na ekogroszek stoi już w kotłowni i w najbliższy weekend będziemy go montować (znowu koszty złączy, kolanek, itp. mnie powaliły)

czekamy też na nietypowe okno do łazienki na poddaszu, ma być już nie długo

w tym tygodniu:

chcemy zamówić kominek i płytki do kuchni i na razie do łazienki na dole

zamówić drzwi wewnętrzne

ewentualnie zamontować na próbę grzejniki

jak już zamówię płytki do kuchni, to w końcu zaczną nam robić meble kuchennne (fronty czekają już od dawna), no i zacznie się wybieranie sprzętu AGD

zostaje jeszcze teren wejścia do domu, czymś musimy utwardzić, kwestia kasy oczywiście zadecyduje czym, no i parapety wewnętrzne (ale to się nie pali)

czy uda nam się wprowadzić w tym roku, nie wiem, zwłaszcza, że zima tego roku ma być szybko i do tego ostra! :cry:

ponawiam pytanie do już mieszkających odnośnie ocieplania poddasza, jak mocowaliście folię, żeby się nieodklejała

pozdrawiam serdecznie :D

agniecha

Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum.

Właśnie odebraliśmy warunki zabudowy z gminy, tak więc na dniach kupujemy projekt (z podwójnym garażem) i dajemy do uzgodnienia.

"Trochę" nas przetrzymali z tymi warunkami - 5 miesięcy !!! - w związku z tym nasze plany aby rozpocząć w tym roku sobie odpuszczamy. Zapewne do otrzymania pozwolenia na budowę zejdzie się na max. - czyli 65 dni.

ps. szykujemy ekipę na wiosnę - wstępnie ustaliliśmy na marzec.

pozdrawiam

Agnieszko przede wszystkim gratuluję pozytywnego załatwienia sprawy z bankiem.

Bardzo dziękuję za wymiary okna, właśnie robimy wycenę stolarki.

Jeżeli byś miała czas i ochotę to bardzo nam zależy na dodatkowych zdjęciach kominka. Chętnie byśmy zobaczyli Twój dom w realu ale niestety troszkę od nas za daleko.

Serdecznie pozdrawiam. :wink:

:D hwj, hej wszystkim

chciałam się tylko pochwalić, że pieniądze mamy już na kończe :D :D :D i ostro ruszamy z robotami.

Wczoraj byli już panowie pomierzyć drzwi wewnętrzne i bardzo wychwalali nasze tynki. Ponoć rewelacyjnie prosto wyszły, na siłę szukali jakiejś odchyłki i znaleźli tylko w jednym miejscu małą różnicę. :D Jak miło.

Mruva przeszuakłam cały swój album, żeby znaleźć zdjęcia komina i nie znalazłam nic co może oddać pełny wygląd. Postaram się zrobić w ten weekend i wrzucić do albumu (jak dobrze przejrzysz album, to jest tam jedno zdjęcie z kominem, w salonie zanim jeszcze były stropy zalane). Kominek zamierzam zamówić w tym tygodniu, zdecydowaliśmy się na kominek z boczną szybką.

Oczywiście przepraszam Cię za formę męską w poprzednim poście. :-?

pozdrawiam :D

Witamy wszystkich budowniczych!

U nas powoli konczymy z planami na ten rok, stan zerowy prawie skonczony.Nawiezli ponad 200t piachu, ubili go 2 wibratorami,najpierw mniejszym,w miedzyczasie zostala ulozona kanalizacja,wszelkie rurki jakie byly w planach oraz co wyszlo w trakcie(zazyczylem sobie przepust fi 50 na kable elektryczne,domofon,telefon i inne,by w przyszlosci nie wiercic) potem takim mocniejszym,ze jak skonczyli i sie przeszlo to nawet slady z butow nie zostawaly, wylano plyte fundamentowa o gr.10cm. Nastepnie na rogach,gdzie laczy sie sciana fund. z plyta pay papy. Wszystko zostalo przejechane jeszcze 2x Dysperbitem i czyms tam jeszcze. wykopano row na poziomie chudziaka i law dookola domu,obsypano zwirem, polozono rury drenazowe z geowlokniny,na to 15cm zwiru,odplyw drenu idzie ze spadkiem terenu w kierunku plotu,tam beda zakopane 2 zbiorniki po 1000L kazdy a z nich na powiezchnie cienka rurka do pompki,taki podreczny zapas wody na susze.Dren juz dziala i ladnie zbiera wode,narazie do wykopanego rowu. Potem bedzie jeszcze obsypanie piachem na wysokosc poziomu ziemi na dzialce ale jeszcze planujemy przykleic do scian styrodur,pociagniemy go siatka i klejem,a na wysokosc obsypania piachem jeszcze pomalujemy Dysperbitem. To co bedzie wystawac nad ziemie po obsypaniu dookola stanu zero,nie bedzie juz malowane niczym,tylko bedzie to nasz cokol z plytek klinkierowych,ale to nieco pozniej. Chlopaki zrobili to bardzo czysto i solidnie,a na fundamentach nie mielismy ochoty oszczedzac.Wszystko mozna potem poprawiac tylko nie fundamenty. Aktualne zdjecia wrzucone do albumu.

W czasie zimy zamierzam dobrac i kupic materialy na sciany,strop i dach.Jest szansa kupic w tym okresie taniej wiec warto sprobowac.

ps.prosimy bardzo o zeskanowanie i przeslanie na priv artykulu z Muratora w sprawie Rogacza.

Serdecznie pozdrawiamy

pa-ma - jak tam budowa, dach już położony, może jakieś nowe fotki, my cały czas na etapie papierologii.

Mam prośbę do osób które budują drugą wersję domu: macie może jakieś szczegółowe zestawienia materiałów którymi moglibyście się podzielić z nowicjuszami. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Witam

Dawno nikt się nie odzywał na forum. Mam pytanie jakie zbudowaliście kominy chodzi mi czy tradycyjny z cegły pełnej czy może systemowy. Jakiej długości wyszły wam kominy.

P.S. Czy możecie wrzucić jakieś nowe zdjęcia do waszych albumów chodzi mi szczególnie o zdjęcia pomieszczeń.

Witamy serdecznie wszystkich zarogowiczów !

POważnie przymierzamy sie do zakupu tego projektu.Przeczytaliśmy od deski do deski ten wątek. Przeczytaliśmy również w Muratorze artkykuł zasłużonego dla propagowania idei rogacza Krupiarza . Do szczęścia brakuje nam tylko popatrzenie na rogacza w rzeczywistości ( chodziliśmy co prawda po nim na 3D z płyty - ale niedosyt pozostał).

Jesteśmy z Wrocławia.

Jak się domyślacie mamy ogromną prośbę do budujących w pobliżu (może Agnieszki z Trzebnicy - napisaliśmy zresztą do Ciebie maila) o możliwość popatrzenia. Nie będziemy absorbujący - wiemy,że każdy z Was ma napięty kalendarz.

Pozostajemy z nadzieją.....

Ewa i Leszek