mirkaa 01.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 ertevu - o takiej budowie jak Twoja to tylko pomarzyć .... Ja nie spotkałam jeszcze tak czysto wykonanej roboty jak u Ciebie, chyba, że tak sprzątałeś specjalnie do zdjęć Co jakiś czas zagladam, czy masz więcej zdjęć, ale na 37 narazie stanęło. Stan surowy przy dobrych wiatrach jest zaplanowany na kwiecień/ maj 2008 r. A te dobre wiatry to chyba od finansów i ekip zależne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 01.10.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Mój arkusz wskazuje że stan srurowy otwarty to ponad 150 tys. i nie widzę możliwości aby zaoszczędzić. Kosztorys dla banku zrobiłem na 340 tys. Zapomnijmy o budowie Domu za rogiem za 200-250 tys. (rok temu miałem nadzieję na 280 tys. ) . Rodowity twoja wycena dotyczy jakiego standardu? Developerskiego czy już wykończonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 01.10.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Mój arkusz wskazuje że stan srurowy otwarty to ponad 150 tys. i nie widzę możliwości aby zaoszczędzić. Kosztorys dla banku zrobiłem na 340 tys. Zapomnijmy o budowie Domu za rogiem za 200-250 tys. (rok temu miałem nadzieję na 280 tys. ) . Rodowity twoja wycena dotyczy jakiego standardu? Developerskiego czy już wykończonego Ja również jestem bardzo ciekawa, ta cena trochę mnie przeraża, ale ja nie chcę iść w wysoki standard przy wykończeniówce np. okna będą PCV białe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 02.10.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Kurczę, no mam nadzieję, że się wprowadzę do domu za tą kaskę.... Jeżeli chodzi o wyliczenia do banku, to zawsze daje się górkę, ale poweim szczerze, że życie okrutnie niweluje "nadwyżkę finansową"..... Nie jesteśmy z żoną zwolennikami robienia z domu katalogu pt. Nowoczesny dom. Marzy nam się dom użytkowy, a nie pokazowy.... Dla mnie z domu i tak najważniejszy jest .... ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 02.10.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Rodowity, jeżeli to nie problem to czy mógłbyś podesłać swój kosztorys, będę bardzo zobowiązana, ja kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić. e-mail: [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 02.10.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Rodowity ja też chętnie zobaczę twój kosztorys [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 02.10.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Czy mogłabyś podać wymiary drzwi tarasowych - wyglądają bardzo dobrze i czy macie może rzuty poddasza i parteru po przeróbkach, ciekawi jesteśmy tego kominka (też chcemy przenieść w to miejsce), likwidacji drzwi do salonu a także miejsca schodów - wydaje mi się, że też zostały przeniesione albo patrzę nie z tej strony. Gdybyś posiadała takie materiały i mogła podesłać będziemy bardzo wdzięczni. [email protected] Pozdrawiam. Teraz nie pamiętam wymiarów drzwi tarasowych (szerokośc chyba 240 cm), ale sprawdzę jeszcze w domu. Rzuty też sprawdzę, ale wydaje mi się, ze tych zmian nie mamy naniesionych. Znowu nie było mnie kilka dni przez chorobę dziecka (niestety dostęp do internetu mam generalnie w pracy) i znowu mnóstwo czytania mruva okno tarasowe ma u nas wymiary 2370x2370 mm jeśli chodzi o rzuty i skany, to niestety tych zmian, o które pytałeś nie mamy naniesionych, można obejrzeć na zdjęciach, albo w realu jeśli na jakimś zdjęciu czegoś nie widać to dorobię i umieszczę w albumie poza tym podpisaliśmy umowę na podwyżkę kredytu (nareszcie), zatem myślę, że jak tylko wpłynie kasa to ruszymy pełną parą, szkoda tylko, że uciekły nam prawie dwa miesiące podasze nadal ocieplamy, wolno to idzie, bo robimy sami i ciągle wychodzą jakieś rzeczy dodatkowe do zrobienia+przeziębienie męża mamy już zamontowaną bramę garażową segmentową z napędem, a montował ją mój małż osobiście i działa ślicznie (zdjęcia wkrótce) piec na ekogroszek stoi już w kotłowni i w najbliższy weekend będziemy go montować (znowu koszty złączy, kolanek, itp. mnie powaliły) czekamy też na nietypowe okno do łazienki na poddaszu, ma być już nie długo w tym tygodniu: chcemy zamówić kominek i płytki do kuchni i na razie do łazienki na dole zamówić drzwi wewnętrzne ewentualnie zamontować na próbę grzejniki jak już zamówię płytki do kuchni, to w końcu zaczną nam robić meble kuchennne (fronty czekają już od dawna), no i zacznie się wybieranie sprzętu AGD zostaje jeszcze teren wejścia do domu, czymś musimy utwardzić, kwestia kasy oczywiście zadecyduje czym, no i parapety wewnętrzne (ale to się nie pali) czy uda nam się wprowadzić w tym roku, nie wiem, zwłaszcza, że zima tego roku ma być szybko i do tego ostra! ponawiam pytanie do już mieszkających odnośnie ocieplania poddasza, jak mocowaliście folię, żeby się nieodklejała pozdrawiam serdecznie agniecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 02.10.2007 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Agniecha - u mnie folię chłopaki mocowali zszywkami. Zarówno pierwszą (do krokwi i deskowania), jak i drugą (do krokwi) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 02.10.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 dzięki Krupiarz tylko my chyba robimy trochę inaczej, bo u nas do krokwi nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmiak 02.10.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Witam wszystkich po długiej nieobecności na forum. Właśnie odebraliśmy warunki zabudowy z gminy, tak więc na dniach kupujemy projekt (z podwójnym garażem) i dajemy do uzgodnienia. "Trochę" nas przetrzymali z tymi warunkami - 5 miesięcy !!! - w związku z tym nasze plany aby rozpocząć w tym roku sobie odpuszczamy. Zapewne do otrzymania pozwolenia na budowę zejdzie się na max. - czyli 65 dni. ps. szykujemy ekipę na wiosnę - wstępnie ustaliliśmy na marzec. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 03.10.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Agnieszko przede wszystkim gratuluję pozytywnego załatwienia sprawy z bankiem. Bardzo dziękuję za wymiary okna, właśnie robimy wycenę stolarki. Jeżeli byś miała czas i ochotę to bardzo nam zależy na dodatkowych zdjęciach kominka. Chętnie byśmy zobaczyli Twój dom w realu ale niestety troszkę od nas za daleko. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 04.10.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 hwj, hej wszystkim chciałam się tylko pochwalić, że pieniądze mamy już na kończe i ostro ruszamy z robotami. Wczoraj byli już panowie pomierzyć drzwi wewnętrzne i bardzo wychwalali nasze tynki. Ponoć rewelacyjnie prosto wyszły, na siłę szukali jakiejś odchyłki i znaleźli tylko w jednym miejscu małą różnicę. Jak miło. Mruva przeszuakłam cały swój album, żeby znaleźć zdjęcia komina i nie znalazłam nic co może oddać pełny wygląd. Postaram się zrobić w ten weekend i wrzucić do albumu (jak dobrze przejrzysz album, to jest tam jedno zdjęcie z kominem, w salonie zanim jeszcze były stropy zalane). Kominek zamierzam zamówić w tym tygodniu, zdecydowaliśmy się na kominek z boczną szybką. Oczywiście przepraszam Cię za formę męską w poprzednim poście. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.10.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Agnieszko - nie ma sprawy, tak na prawdę to nick mojego Pana także już do tego przywykłam. Komin na zdjęciach widziałam ale to za mało żeby pokazać Panom budowlańcom, także czekam na coś więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 04.10.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witamy wszystkich budowniczych! U nas powoli konczymy z planami na ten rok, stan zerowy prawie skonczony.Nawiezli ponad 200t piachu, ubili go 2 wibratorami,najpierw mniejszym,w miedzyczasie zostala ulozona kanalizacja,wszelkie rurki jakie byly w planach oraz co wyszlo w trakcie(zazyczylem sobie przepust fi 50 na kable elektryczne,domofon,telefon i inne,by w przyszlosci nie wiercic) potem takim mocniejszym,ze jak skonczyli i sie przeszlo to nawet slady z butow nie zostawaly, wylano plyte fundamentowa o gr.10cm. Nastepnie na rogach,gdzie laczy sie sciana fund. z plyta pay papy. Wszystko zostalo przejechane jeszcze 2x Dysperbitem i czyms tam jeszcze. wykopano row na poziomie chudziaka i law dookola domu,obsypano zwirem, polozono rury drenazowe z geowlokniny,na to 15cm zwiru,odplyw drenu idzie ze spadkiem terenu w kierunku plotu,tam beda zakopane 2 zbiorniki po 1000L kazdy a z nich na powiezchnie cienka rurka do pompki,taki podreczny zapas wody na susze.Dren juz dziala i ladnie zbiera wode,narazie do wykopanego rowu. Potem bedzie jeszcze obsypanie piachem na wysokosc poziomu ziemi na dzialce ale jeszcze planujemy przykleic do scian styrodur,pociagniemy go siatka i klejem,a na wysokosc obsypania piachem jeszcze pomalujemy Dysperbitem. To co bedzie wystawac nad ziemie po obsypaniu dookola stanu zero,nie bedzie juz malowane niczym,tylko bedzie to nasz cokol z plytek klinkierowych,ale to nieco pozniej. Chlopaki zrobili to bardzo czysto i solidnie,a na fundamentach nie mielismy ochoty oszczedzac.Wszystko mozna potem poprawiac tylko nie fundamenty. Aktualne zdjecia wrzucone do albumu.W czasie zimy zamierzam dobrac i kupic materialy na sciany,strop i dach.Jest szansa kupic w tym okresie taniej wiec warto sprobowac. ps.prosimy bardzo o zeskanowanie i przeslanie na priv artykulu z Muratora w sprawie Rogacza. Serdecznie pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.10.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 pa-ma - jak tam budowa, dach już położony, może jakieś nowe fotki, my cały czas na etapie papierologii. Mam prośbę do osób które budują drugą wersję domu: macie może jakieś szczegółowe zestawienia materiałów którymi moglibyście się podzielić z nowicjuszami. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 08.10.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam Dawno nikt się nie odzywał na forum. Mam pytanie jakie zbudowaliście kominy chodzi mi czy tradycyjny z cegły pełnej czy może systemowy. Jakiej długości wyszły wam kominy. P.S. Czy możecie wrzucić jakieś nowe zdjęcia do waszych albumów chodzi mi szczególnie o zdjęcia pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmiak 10.10.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam, mam prośbę do ertevu - czy mógłbyś podać namiary na Twoją ekipę górali ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 10.10.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witamy serdecznie wszystkich zarogowiczów !POważnie przymierzamy sie do zakupu tego projektu.Przeczytaliśmy od deski do deski ten wątek. Przeczytaliśmy również w Muratorze artkykuł zasłużonego dla propagowania idei rogacza Krupiarza . Do szczęścia brakuje nam tylko popatrzenie na rogacza w rzeczywistości ( chodziliśmy co prawda po nim na 3D z płyty - ale niedosyt pozostał).Jesteśmy z Wrocławia. Jak się domyślacie mamy ogromną prośbę do budujących w pobliżu (może Agnieszki z Trzebnicy - napisaliśmy zresztą do Ciebie maila) o możliwość popatrzenia. Nie będziemy absorbujący - wiemy,że każdy z Was ma napięty kalendarz.Pozostajemy z nadzieją.....Ewa i Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi_zk 12.10.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 czy ktoś budował lub buduje DOM ZA ROGIEM, ciekawi mnie rozwiązanie klatki schodowej, czy łazienka pod klatką jest chociaż trochę funkcjonalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 12.10.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam przyszłych rogowiczów! My też będziemy budować ten dom, byliśmy oglądać go w realu, jest super- gorąco polecam. Coś nam wątek nie wiedzieć czemu podupada, także kupujcie projekt, może jako nowi budujący będziemy mogli go na nowo przywrócić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts