Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i stało się.

Zamówiliśmy projekt - tym samym w pewnym sensie przestaliśmy czuć się intruzami w tym wątku.

Po cichu liczymy na wsparcie grupy i wymianę doświadczeń.

Niedługo bedziemy ustalać zmiany w projekcie, ale mam przeczytany ten wątek od dechy do dechy - więc już prawie wiem jakie to będą zmiany.

Pozdrawiamy wszystkich Rogaczy !

PS

Może ktoś z okolic Wrocławia pokaże nam wybudowany domek ?

Bylibyśmy bardzo wdzięczni ....

Witam,

mam pytanie do "sekcji najbardziej zaawansowanej". Ile potrzeba, pi x drzwi, wełny do ocieplenia w poszczególnych grubościach warstw (w m.kw ) ? Jakie dawaliście grubości 15+5 czy 15+10, inne?

Oczywiście można to policzyć "w terenie", ale chciałbym to skonfrontować z życiem.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pzdr

3D było załączone do jednego z katalogów Projektów Muratora.

Myślę,że można go jeszcze kupić.

Cieszę się, że jest nas więcej budujacych na wiosnę.

Zaczniemy tą nierówną walkę z rogaczem.

Powiem szczerze ,że tochę mamy "pietra" - niepewność jakie będą ceny plus fakt,że z mężem nie mamy na tyle czasu żeby pilnować na bieżąco takiego przedsięwzięcia....

Razem z Wami może damy radę.

Pozdrowienia !

No i stało się.

Zamówiliśmy projekt - tym samym w pewnym sensie przestaliśmy czuć się intruzami w tym wątku.

Po cichu liczymy na wsparcie grupy i wymianę doświadczeń.

Niedługo bedziemy ustalać zmiany w projekcie, ale mam przeczytany ten wątek od dechy do dechy - więc już prawie wiem jakie to będą zmiany.

Pozdrawiamy wszystkich Rogaczy !

PS

Może ktoś z okolic Wrocławia pokaże nam wybudowany domek ?

Bylibyśmy bardzo wdzięczni ....

Wysłałam info na priva.

Magda

do salmiaka - wyślę Ci namiary dzisiaj wieczorem - a ciekawe w jakiej dzielnicy powstanie nowy rogacz?.

do ekry- trzymam kciuki , ja też miałem podobne obawy. U mnie na szczęście cała budowa trwała dokładnie 1 urlop. Warto wziąć , jeżeli to możliwe taki urlop- wtedy budowa staje się przyjemnością , bo mamy wtedy tylko jedno na głowie.Oczywiście odpowiednio wcześniej należy sobie założyć co najmniej 80 k. zeszyt i powpisywać adresy i telefony hurtowni , namiary na koparkowych , studniarzy, piasek, itd, itd aby potem już z placu budowy wiedzieć gdzie dzwonić.

Bardzo dużo kontaktów wraz z komentarzami można znaleźć na swoim " lokalnym " forum muratora. Zresztą swoją ekipę górali również w ten sposób znalazłem .

do wszystkich- jeżeli zależy komuś na szybkiej odpowiedzi - proszę pisać na PW. Dostajemy wtedy maila z informacją o nadejściu nowej wiadomości, a pocztę przeglądam nawet kilka razy dziennie.Pozdrawiam .

P.S. nie ma u mnie nowych zdjęć bo tak jak pisałem wcześniej dom i inwestor ma teraz odpocząć. Przed zimą chcę tylko jeszcze pozabijać drzwi i okna deskami.

A witajcie, witajcie.

Każdy małymi kroczkami posówa budowę swojego rogacza do przodu.

Tak też i my czynimy. A do zrobienia jest jeszcze sporo.

Dopiero tydzień temu zamówiliśmy drzwi wewnętrzne. Będą na koniec listopada. Będą z drzewa sosnowego, ze wstawkami szklanymi.

Mamy już też drzwi do kabin prysznicowych. Bagatela za dwoje drzwi jedyne 2800 PLN. A ja głupi myślałem, że kabiny robione z płytek, a nie kupowane gotowe wyjdą taniej. Nic bardziej mylnego :-(. Jak pomyślę ile łącznie te kabiny kosztowały pieniędzy, to jest to majątek, na pewno wyszły sporo drożej niż gotowe (ale i komfort inny, na górze kabina jest baaaardzo duża.

Po zamontowaniu drzwi na dole zaczeliśmy korzystać z prysznica - super wrażenia :-).

Chłopaki robią właśnie podbitkę. Postanowiliśmy zrobić ją na zimę, by z wiosny nie lęgły się pod dachem ptaki (tak bywało przez cały ten rok), będzie też trochę cieplej.

Skrzyknąłem braci i prawie zrobiliśmy fundament pod ogrodzenie z przodu, choć samo ogrodzenie docelowe będzie czekało pewnie na wiosnę.

W końcu zamówiliśmy też kanapę/narożnik do salonu.

Teraz kolejny ruch to jakieś szafy w garderobie (ciągle ubrania leżą w kartonowych pudłach :-( ) oraz dobrze byłoby w końcu powiesić w oknach jakieś firanki i zasłonki .... (żona twierdziła, że przed wyborem narożnika nie ma co bo łatwiej jest dobrać kolor zasłon do kanapy niż odrotnie - nie znam się, nie dyskutuję).

Dla tych którzy mają stan zero lub fundamenty, podane informacje, są pewnie mało przydatne, bo nie dotyczą one etapu jednak najważniejszego - budowy, ale wykańczania.

Ale za prawdę powiadam wam - i was to czeka, a pieniedzy od ch... y kosztuje.

Najgorszy w tym wszystkim jest brak czasu. Powrót z pracy - godz. 17-18. Gdy już się zje kolację to powrót do miasta na zakupy nie ma sensu bo wszystko pozamykane. W sobotę szkoda czasu, bo można coś popchnąć w chałupie do przodu, a w niedzielę po ciężkim tygodniu pracy dobrze byłoby odpocząć i czas z rodziną spędzić. I no time na wykańczanie.

Ale trzeba sobie jakoś radzić.

Pozdrawiam

Witam znowu po przerwie.

Tym razem mnie dopadła choroba po synu i mężu.

Mruva obiecywałam Ci zdjęcia komina, z tygodniowym opóźnieniem, ale już są w moim albumie. W piątek mieli nam tez panowie zamontować kominek, ale przełożyli montaż na środę. Zatem więcej zdjęć wkrótce.

Miałam Ci zmierzyć odległóść komina od ściany wejściowej, ale zapomniałam z nerwów, bo okazało się, że w czasie kradzieży zniknęły również nasze grzejniki łazienkowe drabinkowe. Byłam pewna, że były u teściowej, ale małż przywiózł je na budowę, żeby zmierzyć pod instalację i musiał je zostawić na budowie. Ręce mi opadły i ciśnienie od razu podskoczyło. :evil: :evil: :evil:

Na zdjęciach widać też naszą bramę garażową.

Mamy też już zamontowane trójkątne okno w łazience na górze. Niestety rozmiary okna rozbieżne są z konstrukcją lukarny. Trochę jestem zła, ale teraz już nic nie zmienimy. To było nie dogadanie się z panem od okien, a panem dekarzem. Teraz musimy jeszcze jakoś ładnie obrobić je od zewnątrz.

Piec już stoi w kotłowni. Dzisiaj miało być pierwsze odpalenie, ale niestety części łączące komin i piec (rury i kolanka) kupię dopiero dzisiaj we Wrocławiu, bo w Trzebnicy takich nie dostanę.

Na zdjęciach nie ma jeszcze zasobnika, ale i on niedługo zostanie podłączony.

Kupiliśmy też ekogroszek i znajomy przywiózłnam go na samą górę. Oczywiście cena mnie zabiła, a od soboty znowu podrożał. :cry:

Drzwi wewnętrze są już zamówione, tylko na dół i do łazienki na górze. Reszta kiedyś...

Dzisiaj wchodzi pan kłaść płytki w kuchni, a za tydzień mają zamontować nam meble.

Płytki do wiatrołapu, pomieszczenia gosp. i korytarza też już są zamówione, ale te położy małż osobiście. Oczywiście największy problem mam z łazienką, jakie płytki i jak położyć.

Krupiarz trochę mi pomogłeś z prysznicem. Miałam dylemat na jaki się zdecydować, a teraz raczej spróbujemy wstawić kabinę na dole, chociaż miejsca mało. Na górze to marzy mi się taki z masażem i sauną...no co pomarzyć zawsze można.

W tym tygodniu chcemy jeszcze zamówić sprzęt AGD do kuchni.

Podłogi chyba na razie odpuścimy. Jeśli starczy kasy, to może jakieś panele zamontujemy.

Nazbierało się teraz robót, że poddasze nadal nie ocieplone i martwię się troszkę, bo coraz zimniej.

Nie pamiętam kto prosił o zeskanowanie artykułu z Muratora z Krupiarzem. Ja mam taką możliwość. Jeśli to jeszcze aktualne to proszę dać znać, a postaram się to jak najszybciej zrobić i wysłać (proszę podać adres).

Pozdrawiam i oczywiście zapraszam wszystkich chętnych do obejrzenia naszego "rogacza".

:D

witajcie

tak długo mnie tu nie było, a się dzieje a dzieje...!

jest tak murarz skończył i na szczęście bo już go nie mogliśmy ścierpieć,

cieśle zrobili dach najlepiej jak umieli - w końcu tam był mój brat :D

a na koniec miałem urlop i razem z ojcem i teściem no i oczywiście z BARDZO czynnym udziałem mojej małżonki (impregnowała wszystkie deski) zrobiliśmy czapkę naszemu domkowi (deskowanie +papa). obiecuję że do końca tygodnia wreszcie zamieszczę zdjęcia póki co pozdrawiam

P

Witam,

mam pytanie do "sekcji najbardziej zaawansowanej". Ile potrzeba, pi x drzwi, wełny do ocieplenia w poszczególnych grubościach warstw (w m.kw ) ? Jakie dawaliście grubości 15+5 czy 15+10, inne?

Oczywiście można to policzyć "w terenie", ale chciałbym to skonfrontować z życiem.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pzdr

Nieśmiało się przypominam i z góry dziękuję za info...

Witam

Mam wielką prośbę czy może ktoś wysłać mi na maila: [email protected] skany projektu dachu i wierzby, byłem dzisiaj w składzie budowlanym i chciałem aby zrobili mi kosztorys ale potrzebują do tego projekt dachu i wierzby. Oczywiście jak będę miał ten kosztorys podzielę się nim na forum.

aLien01 - skany poszły na maila, u nas poszło ponad 7m3 drewna na więźbę + ok 7 m3 desek. więźba była impregnowana ciśnieniowo i całość kosztowała nas 12 tyś pln (zamawiane w kwietniu -dostawa w maju, więc ceny mogą być mocno nieaktualne)

jedna uwaga konstrukcja dachu była zmieniona przez cieśli i to oni pisali zapotrzebowanie na konkretne belki (wzmocnili istotne elementy, poprawiając nośność dachy i sztywność) dlatego moje ilości mogą się nieznacznie różnić od oryginału. Poza tym wypust dachu od strony wejścia jest troszkę wydłużony - mamy wejście od strony zachodniej i chcieliśmy lepiej ochronić wejście

pozdraw.

P.