Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich miłośników "rogaczy", do których i my się nieśmiało zaliczamy. Ten projekt jest naszym faworytem i spełnia wszystkie wymagania, jakie chcielibyśmy postawić przed "naszym" domkiem.

Zainteresował nas po artykule z domem Krupiarza jako bohaterem numeru :D

Mam prośbę do pa-ma, czy mogłabym uśmiechnąć się o Waszą wersję projektu?

Przeczytałam cały wątek i wiem, że te prośby się powtarzają ale liczę na Wasze dobre serce :D

[email protected]

Pozdrawiam

Agniecha1

Dzieki wielkie za pomoc-wszystko jest OK.Teraz doopiero mozemy zobaczyc i poczytac jak to jest w "realu". Daleka droga jeszcze przed nami ale swiatelko z oddali widac. Dzieki raz jeszcze i powodzenia

pozdrawiamy

Proszę bardzo. Jeśli coś jeszcze potrzeba i będę w stanie, to zawsze chętnie pomogę.

A ja chciałam się pochwalić, że u nas piec już jest uruchomiony i mamy ciepłe kaloryferki. Od razu w domu zrobiło się milej.

Pan dzisiaj skończy kłaść kafelki w kuchni i mam nadzieję w przyszłym tygodniu wjadą meble, a tu jeszcze zmywarka i kuchenka nie zamówione. Oj brak czasu.

No i dzisiaj w końcu montują kominek :D

Pozdrawiam.

Witam,

mam pytanie do "sekcji najbardziej zaawansowanej". Ile potrzeba, pi x drzwi, wełny do ocieplenia w poszczególnych grubościach warstw (w m.kw ) ? Jakie dawaliście grubości 15+5 czy 15+10, inne?

Oczywiście można to policzyć "w terenie", ale chciałbym to skonfrontować z życiem.

Z góry dziękuję za pomoc!

Pzdr

Nieśmiało się przypominam i z góry dziękuję za info...

Raz jeszcze się przypomnę. Może pamiętacie (albo macie na fakturach) ile wełny w m.kw. potrzeba do ocieplenia poddasza. Z góry dziękuję za info!

do rodowitego- ja mogę Ci tylko podać ile wełny kupiłem . Kupowałem w Castoramie - i jest u nich możliwość zwrotu w ciągu 2 lat nadwyżki , więc wziąłem chyba trochę więcej .Ja będę miał 15 cm w krokwiach i 5 cm pod nimi . ( krotwie z związku z tym mam o szerokości 18 cm bo mam deskowanie ,a kleszcze 15cm.)

Z obliczeń wynikało mi ,że potrzeba będzie 130 m2. Kupowałem TOPROCK w rulonach po 3,5m2 i wziąłem 40 szt. czyli dwie duże zgrzewki ( niestety , przed transportem zgrzewki zostały rozcięte) czyli 140 m2 , oraz 25 kartonów płyty 5cm ROCKTON czyli jedną dużą zgrzewkę a w sumie 150m2 ( więc tu jest trochę za dużo).Pozdrawiam.

Rodowity

już drugi dzień sobie obiecuję, że Ci to sprawdzę i niestety ciągle zapominam.

Postaram się na jutro :-? , chociaż u nas trwa jeszcze ocieplanie i już pomału widzimy, że trochę nam wełny zabraknie. Ale jakiś tam pogląd będziesz miał.

Poza tym wczoraj napaliliśmy w kominku, ale miło... :D (zdjęcia w albumie).

Witam,

Ja dawałem 15 + 10 wełny Isover Unimata.

Ile trzeba - wełny? Dokładnie nie wiem, ale ja to liczyłem jakoś tak, że cała powierzchnia dachu ma 220 m2. Tak "na oko" poodejmowałem to co wystaje poza obrys murów, trochę mniej jest bo u góry, od strychu idzie część pozioma, no i zamówiłem coś ok. 150 m2.

Pewien nie jestem, ale ta wielkość nie zawiera grubego błędu.

Pozdrawiam

Witam wszystkich budujacych i nie tylko !!!!

Dawno mnie tu nie było ale trwały ostatnie lecz bardzo intensywne prace na naszej budowie.mamy już zalany strop nad domem więc udało się zdążyliśmy przed zimą.Muszę się pochwalić iż nasza kier.budowy była bardzo zadowolona z wykonania stropu jest zrobiony bardzo dobrze i z przyjemnością robi się takie odbiory :D :D :D

Wczoraj przyjechała grucha i strop mamy zalany , skorzystaliśmy z ostatniego dnia ładnej pogody a dzisiaj pada sobie deszczyk i delikatnie go polewa mogłoby tak popadać przez kilka dni :p :p Teraz trzeba jeszcze tylko posprzątać na działce zasadzić kilka drzewek i czekamy do wiosny.Będzie trochę czasu żeby nabrać nowej siły do pracy

Pozdrawiam!!!

Wielkie dzięki za odpowiedzi :D . Od razu się człowiek pewniej czuje na forum , jak nie jest ignorowany. :wink:

Czy ktoś myślał o skrytce bezpośrednio w kuchni, oprócz wykorzystania pom. gosp. ? Z artykułu wiem, ze Krupiarz ma takie rozwiązanie- mógłbyś zamieścić rysunki?

Pozdrawiam

Agniecha - wielkie dzięki za zdjęcia kominka (ale Wam zazdroszczę, niedługo będziecie tam mieszkać a przed nami jeszcze taka długa droga) niemówiąc o Guru który już od dawna cieszy się swoim rogaczem.

Mam jeszcze jedno pytanie, co zrobiliście ze ścianką pomiędzy kuchnią a salonem?, jeżeli dobrze widzę to jest ona jakby krótsza, czy mogłabyś wrzucić kilka dokładnych zdjęć.

Dzisiaj dowiedzieliśmy się, że dostaniemy warunki przyłączenia prądu, także jeszcze tylko architekt, pozwolenie, bank i mam nadzieję na wiosnę będzie można ruszać.

Pozdrawiam. :D

Witam

mruva

przejrzałam cały swój album i nie mam dokładnego zdjęcia ścianki kuchni, jak dorobię to zaraz wrzucę :)

Jest ona krótsza o widoczny skos, aby powiększyć przestrzeń hol/korytarz - salon. Stwierdziliśmy, że kuchnia i tak jest wystarczająca duża i jedna szafka mniej nie spowoduje dużej straty,a za to mamy większy hol z widokiem na kominek.

Zmierzyłam dla Ciebie odległość między zewnętrzną krawędzią komina a krawędzią ścciany i wynosi ona 75 cm (nawet nie wiem dokładnie o ile przesunęliśmy komin).

Rodowity

My zamówiliśmy 153 m2 wełny 15 i 168 m2 wełny 5, ale jak pisałam wcześniej chyba będziemy musieli domówić (mamy większy garaż i pomieszczenie nad garażem).

Płytki w kuchni już czekają na meble,a od soboty kładziemy kafelki w "holu" (nie wiem jak nazwać to pomieszczenie?).

Przy okazji mogę podpowiedzieć, że przy wykańczaniu wnętrza najlepiej kierować się pierwszą decyzją wyboru. Ja kafelki i fugę do kuchni wybierałam w sumie 5 sekund i wyszło super (moim zdaniem), a przy wyborze kafelek do łazienki siedziałam prawie miesiąc i w sumie na końcu stwiedziłam, że nic mi się nie podoba (a na początku zaznaczyłam 1/3 katalogu z kafelkami).

W efekcie do łazienki na dole wybrałam kafelki, które miały iść do łazienki na górze. A łazienka na górze poczeka na lepsze czasy, niestety :cry: .

I jeszcze jedna rada, coś co już kiedyś pisał Krupiarz. Przy zakupie kafelek zastosowałam jego chwyt. Najpierw poszłam do dwóch hurtowni i jedna zniżyła mi ceny o złotówkę/m2. Wtedy znalazłam wybrane przeze mnie kafelki w sklepie internetowym, wydrukowałam sobie ich ceny i poszłam z tym do hurtowni. Pan, jak to zobaczył to zbladł (w sumie 4,5 zł taniej na m2) , ale dał mi takie ceny bez dyskusji i jeszcze transport za darmo. Taniej nigdzie nie znalazłam. :D

Pozdrawiam

i stała się elektryfikacja !!!

dziś wreszcie podłączyli nam prąd. cały dom wymurowany z agregatu i prądu od sąsiada (a było co ciągnąć - 150 m kabla !!!). Ale udało się dom stoi i prąd jest - taka drobnostka a jak cieszy... w końcu ponad rok chodzenia w sprawie. Dobrze że na końcówce okazało się że poznany niedaleki sąsiad pracuje w ZE i troszkę "popchnął " sprawę inaczej dalej byłoby biadowanie.

małymi krokami do przodu. Plan - marzenia na ten rok może jescze wsawimy okna i zacznę pracować nad elektryką wewn. tyle że kasa zaczęła zionąć pustka, chyba czas zakolegować się z jakimś bankiem :cry: - może polecacie jakiś ...?

pozdrawiam

P

Witam wszystkich!

Forum śledzę już od ponad roku, na wiosnę kupiliśmy z żoną rogacza w wersji C110a. Na ten wątek trafiłem już po zakupie i adaptacji projektu, ale z kilku pomysłów jeszcze uda mi się skorzystać. Wczoraj ekipa skończyła u mnie stan zero (bez chudziaka na wierzch i rozprowadzonej kanalizacji - to planuję później.). Jeżeli znajdę trochę czasu, to założę dziennik budowy i wrzucę fotki - sam chętnie przeglądałem wasze :).

Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim "Rogaczom" :D