pa-ma 19.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 tak jak obiecałem, uzupełniłem zdjęcia - wiem nareszcie pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 20.10.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam Mam pytanie czy ktoś rozważa połączenie małego pokoju z salonem tak aby powstała duża przestrzeń? może ktoś się wypowie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 20.10.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 witam , między małym pokojem a salonem jest ściana nośna ( 25 cm ) i nie można jej tak po prostu usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrAg 21.10.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam Mam pytanie czy ktoś buduje ten dom jako energooszczędny? Murator ma trochę projektów w wersji energooszczędnej, ale "Domu z rogiem" akurat nie. Ile może kosztować dostosowanie domu do energooszczędnego przez Muratora ? dziekujęKrAg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 21.10.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam Mam pytanie czy ktoś buduje ten dom jako energooszczędny? Murator ma trochę projektów w wersji energooszczędnej, ale "Domu z rogiem" akurat nie. Ile może kosztować dostosowanie domu do energooszczędnego przez Muratora ? dziekuję KrAg Witam Nie wiem ile może kosztowac przerobienie projektu... Wiem natomiast, że praktycznie każdy projekt, każdego domu, można polepszyć pod kątem energoszczędności, samemu... nawet po rozpoczęciu budowy... C110 nadaje się do tego nie najgorzej... bryła zwarta, prosta nie rozczłonkowana, a to na starcie najważniejsze...a potem: -na ściany fundamentowe styropian 8-12cm (można więcej) -naściany zewnętrzne styropian lub wełna min 20cm (można więcej) -na podłogę parteru styropian min 15-20cm (można więcej) -w dach 25-30 cm wełny -ocieplić balkon... -zrobić rekuperację -założyć solarkę (choć to kwestia do dyskusji) No i mamy dom energooszczędny Mieszkamy A za 15-20 lat zaczynamy wychodzić na plus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 22.10.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam Mam pytanie czy ktoś rozważa połączenie małego pokoju z salonem tak aby powstała duża przestrzeń? może ktoś się wypowie na ten temat. teoretycznie wszystko da radę... ale jak zauważył ertevu na drodze masz ścianę nośną i trzeba zaprojektować odpowiednio wytrzymały podciąg (opierają się na nim stropy poddasza) może podparty gustownym słupem gdzieś po środku....?. No i jeszcze komin, ale pewnie to już przemyślałeś i kominka "niet" , lub w innym miejscu? to co potrzebujesz w domu to rzecz gustu - a o gustach się nie dyskutuję. Jednak namawiam Cię do przemyślenia tego kroku - do czego potrzebny jest tak duży metraż: imprezy - ok, jest ich parę w roku, ale czy zawsze będzie tyle gości..? przestrzeń życiowa- tak to robi wrażenie, ale byłem w kilku takich domach i często okazywało się że mieszkańcy "eksploatują" część tego wielkiego pomieszczenia, pozostała pozostaje ciemniejsza i "zimna". Nie zrozum mnie źle, nie próbuję Cię do niczego przekonać, moja subiektywna ocena jest taka że w oryginalnych rozmiarach te pokoje są bardzo przytulne. Ale to Ty budujesz swój dom więc życzę powodzenia pozdrawiam P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 22.10.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 WITAM Dzięki za wypowiedzi jeszcze nie mam podjętej decyzji a chciałem poznać wasze zdanie na ten temat. Skłaniam się raczej aby pozostawić jednak mały pokój zamknięty (może przyda się na starość ) a zrobić jedno duże pomieszczenia z salonu+kuchni i jadalni, jednak czy 40m2 wystarczy spokojnie aby zrobić kuchnie postawić duży stój i zrobić fajny salon z miejscem na kino domowe. Zastanawiam się cały czas w którą stronę przesunąć kominek (do ściany zew. czy może bliżej wejścia do salonu) gdyż chce zrobić miejsce na ścianie na TV a pod nim miejsce na sprzęt RTV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 22.10.2007 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Pa-ma - jaka mundra wypowiedź!!! Jakbym jakiegoś mędrca, architekta wnętrz słyszał. Ale zgadzam się z każdym słowem. Nie warto w tym domu poszerzać salonu kosztem małego pokoju. Nie wiem jak wygląda to w wersji ze standardową ścianką oddzielającą kuchnię, hall i salon, ale u mnie przestrzeni w salonie jest aż zanadto. A przypomnę, że poszerzony jest hall, brak jest typowej,długiej ścianki między kuchnią i salonem (jest ścianka okrągła). Tak więc łączy się salon z hallem, kuchnią i jadalnią. Jest ok. Też się swego czasu bałem, że będzie za mało miejsca, ale po zmianach wyszło dobrze. Na dole warto mieć dodatkowy, mały pokój. ArtMag - rozumiem, że mówiąc o skrytce, chodziło Ci o spiżarkę. My ją mamy po lewej stronie kuchni. Pomieszczenie szerokie na 1,27 m długie na 2,17 m i ścięty róg. Jest ok. Mogę Ci przesłać adaptację na e-maila. Ostatnio okazało się, że jest tam trochę kicha z wentylacją. Do jednego przewodu wychodzącego ponad dach podłączyłem spiżarnię i okap z kuchni. połączenie jest dość wysoko, w połowie wysokości ściany na poddaszu,ale i tak gdy okap racuje, to część powietrza wwiewana jest do spiżarni . No i musiałem zamknąć wylot powietrza. Świeże powietrze w spiżarce wchodzi przez uchylowne, rozszczelnione okno. Jest tam chłodno i jest ok, ale dla tych co są przed - rozważcie i przemyślcie łączenie kanałów wentylacyjnych z różnych pomieszczeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 23.10.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 ArtMag - rozumiem, że mówiąc o skrytce, chodziło Ci o spiżarkę. My ją mamy po lewej stronie kuchni. Pomieszczenie szerokie na 1,27 m długie na 2,17 m i ścięty róg. Jest ok. Mogę Ci przesłać adaptację na e-maila. Dokładnie tak. Wiem ,że takie pomieszczenie jest bardzo przydatne w kuchni Będę wdzięczna [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 24.10.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Pa-ma - jaka mundra wypowiedź!!! ... Ostatnio okazało się, że jest tam trochę kicha z wentylacją. Do jednego przewodu wychodzącego ponad dach podłączyłem spiżarnię i okap z kuchni. połączenie jest dość wysoko, w połowie wysokości ściany na poddaszu,ale i tak gdy okap racuje, to część powietrza wwiewana jest do spiżarni . No i musiałem zamknąć wylot powietrza. Świeże powietrze w spiżarce wchodzi przez uchylowne, rozszczelnione okno. Jest tam chłodno i jest ok, ale dla tych co są przed - rozważcie i przemyślcie łączenie kanałów wentylacyjnych z różnych pomieszczeń. Pozdrawiam Ja planuję połączenie kanału wentylacyjnego ze spiżarki (jest w suficie) z kanałem wentylacyjnym kuchni, gdzieś przy samym kominku went.. Natomiast okap z wentylacją wymuszoną będzie miał swój kominek went. Trzeci kominek went. na dach to wentylacja z łazienki na piętrze. Mam nadzieję, że zadziała Krupiarz jak się sprawuje Twój kocioł na "ekologiczny" groszek? Ile kg tego szczęścia można zmagazynować w kotłowni "Domu za rogiem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ner0n 24.10.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 może masz i mógłbyś podesłać kosztorys lub wykaz materiałów tym którzy dopiero zmagają się z papierologią? Zestawienia materiałów nie robiłem - co jest potrzebne obliczam na bieżąco, teraz materiały są praktycznie od ręki. Kosztorys dla banku mam, ale robiony "na kolanie". Już na pierwszym etapie rozminąłem się o 3,5tys - a nie wylałem jeszcze szlichty. Do weekendu dorobię się dziennika - tam wrzucę kosztorys, rzeczywiste koszty poszczególnych etapów i ilości materiałów. A tak na szybko - stan zero bez szlichty kosztował mnie 26,5tys. Poszło 16,5m3 betonu B20 na ławy (trochę więcej niż się spodziewałem, ale lałem w szalunek bez chudziaka). Stali kupiłem tyle co wykazie w projekcie z drobnym zapasem - jakieś 250mb fi12 i 290mb fi6. Ściany fundamentowe to 600szt pustaków betonowych i jakieś 70 worków cementu. Ocieplenie styropian FS20 grubości 10cm zaciągnięte siatką z klejem, posmarowane dysperbitem (ściana zresztą też), ok. 55m2. Izolacje poziome z papy termozgrzewalnej podkładowej - starczyło 60m2 na obie. Fundament zasypany pospółką - 23 wywrotki - i zagęszczony. Kanalizacja będzie rozprowadzona po postawieniu ścian. Przewiduje ktoś może przy tym projekcie wentylację z reku? I grzanie prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.10.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 NerOn - serdeczne dzięki za wyczerpujące dane z niecierpliwością czekam na dziennik, a tak na marginesie budujecie starą wersję czy też tę z garażem dwustanowiskowym?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 24.10.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Witajcie,czy może zaglądał ktoś na link o konkursie muratora na najpiękniejszy dom..?Chyba ktoś tam naszego "rogacza " prezentuje. Przy okazji zobaczcie jak wygląda dom z baaardzo szerokim garażem (więcej niż dwustanowiskowym) http://www.muratordom.pl/galeria_najpiekniejsze_domy.htm?akcja=pokaz_galerie&galeria=7828pozdrawiamP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 24.10.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Mam pytanie czy spotkał się ktoś z oknami AVANTE (profil deceuninc)?Czy może ktoś podać wycenę okien, jakie macie (antywyważeniowe, bezpieczne szyby,klamki cecustic itp... itd...)Jaką zamawiacie bramę co sądzicie o bramach Novoferm - segmentowe?, ile kosztowały Wasze bramy?dzięki za wszelkie infopozdrawiamP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 25.10.2007 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Hej, Tak po kolei to ja mam bramę segmentową Hormanna,ocieplona 4 cm. Póki co chłopaki wymienili mi na białą a oryginał zabrali do przemalowania. Mają podjechać i założyć przemalowaną i napęd w przyszłym tygodniu Rodowity - jeżeli chodzi o kocioł to w zasobnik wchodzi ok. 130 kg ekogroszku. Trudno mi się wypowiadać nt. ilości zużywanego opału, bo od momentu wprowadzenia się, ciepłą wodę i chałupę grzeję drewnem - odpadami z budowy.A jest tego tyle, że jakbym się uparł, to pewnie zimę bym przepalił. Problem jest trochę z temp w domu gdy przyjedzie się po całym dniu nieobecności. Pierwsza rzecz to rozpalenie w piecu. Generalnie nie jest źle, bo dom mam dobrze ocieplony, po całym dniu nieobecności temp spada na wieczór np. z 20-21 st do 19 (przy obecnych temp), ale muszę zaznaczyć, że u mnie nie mam drzwi wewnętrznych i powietrze sobie ciągle hula między garażem, wiatrołapem i resztą. Wyrótce muszę zrobić porządek w kotłowni i wybrać się po ekogroszek, już się parę razy przymierzałem, ale ... Do miana najpiękniejszych domów rzeczywiście pretenduje Rogacz . W zasadzie zbudowany został prawie zgodnie z projektem. Dłuższy jest okap nad balkonem, no i sporo poszerzony garaż. Powiem tak: na pewno to rozwiązanie jest bardzo praktyczne, daje dodatkową przestrzeń. Trudno jednak nie odnieść wrażenia, że bryła garażu pretenduje do miana "równorzędnej" w stosunku do bryły budynku (niewiele różni się wysokością - podniesiono ściankę kolankową, i jest stosunkowo szeroka). Może będę nieobiektywny, ale traci to trochę na wyglądzie, w stosunku do wersji z garażem jednostanowiskowym - ten prezentuje się ładniej. No ale z drugiej strony ten jest bardziej praktyczny. Ogólnie oceniam domek jako bardzo ładny . Podobają mi się zrobione zgodnie z projektem (lub prawie jak w projekcie drewniane balustrady balkonu i tarasów). Też o takich myślałem i będę namiawiał małżonkę, by zrobić takie same.No i to oświetlenie - jest super. Teraz się cieszę, że też wokół domu dałem halogeny w podbitce - wyszło ich chyba z 22 sztuki. Będzie święto na wsi gdy już je podłączę i odpalę. Wydaje mi się, że autor projektu nie udziela a się na forum. A zdjęcia zostały dołączone na stronie muratora. Uprzejmie proszę właściciela domu o dołączenie do dyskusji i podzielenie się wrażeniami z budowy i zdęciami wnętrza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 25.10.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam Jak obiecywałem podaje zestawienie materiałów z cenami na dach ze Szczecina zaznaczę tylko, że wycena dotyczy rogacze z powiększonym garażem. Normalnie wg. projektu garaż ma 292 a w projekcie który dostałem jest 485 1. Dachówka Ceramicznahttp://lh3.google.pl/aLienzibi/RyCSscrVRLI/AAAAAAAAAGw/tPlmldP68NI/s800/IMG_1997_2.jpg 2.Dachówka cementowahttp://lh6.google.pl/aLienzibi/RyCSvMrVRMI/AAAAAAAAAG4/vCa1dlfBYcg/s800/IMG_1996_2.jpg Podziękowania dla wszystkich którzy wysłali mi kopie swojego projektu a szczególnie Pawła Olczyka. W sobotę wstawię wycenę materiałów dla więźby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 25.10.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 aLien - Super, że wstawiłeś tę wycenę to na prawdę bardzo cenne informacje. Ciekawe jest to, że tak naprawdę róźnica pomiędzy dachówką ceramiczną a cementową jest żadna a zawsze mi się wydawało, że będzie kolosalna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taksomyket 28.10.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Witam,pytanie dla tych, co są powyżej ścianek kolankowych:W jaki sposób wyczytaliście z projektu, że wieniec nad ściankami kolankowymi zakręca na ściany szczytowe? Na zdjęciach u pa-ma świetnie to widać, włącznie z wieńcem nad oknami balkonowymi. Agniecha1 też masz końcówki wieńcy, chociaż nie masz wieńca nad oknami (Może Twój projekt tego nie miał, ja budują "a"), ertevu też piękne zakręty, a ja ich na projekcie nie widzę. U kogoś z Was nawet wykonawca pomyślał i zakręty też osadził słupkami w wińcu stropu. Forum pierwszy raz przeczytałem rok temu, jak decydowałem się na projekt. Teraz jak można się domyślić wieńczę ścianki kolankowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 28.10.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Czy ktoś montował kominek z rozprowadzeniem gorącego powietrza do pokoi (DGP)?Czy ktoś zmieniał położenie komina od kominka tak żeby był wstawiony w ścianę zamiast dostawiony do ściany od strony pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 28.10.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 do taksomyket- nie wiem skąd mój wykonawca wiedział,że wieniec ścianki kolankowej należy " wygiąć ". Może jest to oczywista-oczywistość , może uczą tego w każdej szkole budowlanej.Oczywiście dzięki temu wygięciu wieniec spełnia swoją funkcję , tj. nie pozwala na "rozejście się ścian bocznych " pod ciężarem dachu ( u mnie chyba nawet za mało zachodzi na ściany szczytowe a będę miał bardzo ciężki dach z karpiówki). A Ty samemu budujesz swojego rogacza ? - no to podziwiam.do aliena- wydaje mi się ,że w tej wycenie na dach jest jednak błąd . Ten błąd zrobiły też 2 inne firmy którym też dawałem do wyceny. Otóż jestem przekonany ,że powierzchnia dachu naszego domku w wersji podstawowej to 221 m2. W wyliczeniu tym nie uwzględniałem okien ani powierzchni lukarny.A teraz mam pytanie do tych co ocieplili już wełną poddasze. Czy wełną ocieplaliście również stryszek , czy tylko samo poddasze , tzn czy wełna szła tylko do wysokości kleszczy , czy aż do samej góry ?.I jeszcze drugie pytanie chyba tylko do krupiarza bo tylko chyba on ma podłogę z desek na poddaszu- czy wówczas na poddaszu daje się zgodnie z projektem także wylewkę , czy też po prostu umieszcza się legary bezpośrednio na wylanym stropie a między legarami umieszcza jakąś izolację ( raczej chyba wełnę niż styropian ) Jak to jest u Ciebie ?.No i legary też powinny być chyba położone na jakimś tworzywie tłumiącym hałas ?.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts