ertevu 28.10.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Do aniakrzys- u mnie jest komin wmurowany w ścianę . Oczywiście murowany jest wówczas tradycyjnie czyli z cegły pełnej. Ponieważ szerokość takiego komina to 38 cm a szerokość ścianki miedzy salonem i pokojem na dole- to 25cm - komin został zlicowany ze ścianą salonu , a 13 cm "wchodzi" w róg pokoju . Myślę ,że dobrze obrazuje to zdjęcie z fundamentami :http://picasaweb.google.pl/ertevu/KominWCianie/photo?authkey=sEqpiUOpZzc#5126464148581956594Jeżeli chodzi natomiast o DGP- jest to chyba system ogrzewania pokoi powietrzem z kominka. Podobno jest to system bardzo ekonomiczny - ale jest jedno ale. Projektując ten system ,zakłada się ,że w kominku będzie paliło się codziennie , że będzie to jedyny sposób ogrzewania domu. Mnie to nie odpowiada . Wolę ,żeby za mnie ogrzewaniem zajął się automat pieca zasilanego gazem.Rozwiązanie hybrydowe- czyli dół ogrzewany koloryferami , góra DGP jest pewnie możliwa , ale ktoś musiałby to jeszcze przełączać , i jeżeli jednak nie palilibyśmy w kominku - to jednak włączamy kaloryfery na górze .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 28.10.2007 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Hello everybody, Na początek może uwaga odnośnie komina - ja mam go prawie przy wejściu do salonu (przesunięty), nie licowałem ze ścianą salonu, ale ze ścianą w małym pokoju. Nie wygląda to źle, ale tak jak teraz patrzę (na okoliczność zapytania) to technicznie nie byłoby problemu by go zlicować ze ścianą salonu (no i wtedy wyszedłby trochę w małym pokoju (teraz na za drzwiami przy wejściu do małego pokoju coś da się jeszcze postawić, jakby cofnąć komin 12 cm, to zostawałaby nieużytkowa przestrzeń - coś za coś). Evertu - wełną ocieplałem tylko poddasze, bez strychu - ocieplanie strychu nie ma większego sensu - co więcej jest bezsensem - to dodatkwe, spore metery kwardratowe i sześcienne do ogrzania, które sa na co dzień nieużywane- przecież tam jest od cholery placu. Poza tym zmniejszyłby się znacznie strych na wysokość. A i koszty większe. Ogólnie - nie radzę. Podłoga z desek - masz rację. Na górze nie robiłem wylewek - tam gdzie szła podłoga na legarach. Jest tam pewna trudność, bo górą musisz rozprowadzić rury do kaloryferów i łazienki. one u mnie szły na stropie. Potem faceciki od podłogi trochę się gimnastykowali by położyć i popodcinać legary. Legary miałem dość wysokie - 7-8 cm. Było dość nierówno, miała być wylewka i ocieplenie. No ale ostatecznie nie było i jakoś fachowcy sobie poradzili (nie wiem jak bardzo pan Staszek klął, ale zrobił dobrze i łądnie). Między legary dawałem ocieplenie. Trochę styropianu trochę waty - tego co mi zostało. Pod legary dawałem piankę - taką jak pod panele. Jest ok. Przy normalnym użytkowaniu nic z góry nie słychać. taksomyet - u mnie też wieniec zawijał na ściany szczytowe, na zachodniej to chyba dochodził prawie nawet do samych drzwi balkonowych. Skąd "fachowcy" o tym wiedzieli? Nie wiem. Może tak jak pisze evertu - była to oczywista oczywistość . Ci moi budowlańcy akurat to wiedzieli, ale chyba na parę lekcji w szkole nie chodzili, bo jak kiedyś pisałem, trochę przesuneli okna i drzwi balkonowe za bardzo do tyłu domu - w stronę tarasu (i musieli ostatecznie poprawiać). AniaKrzyś - jeżeli chodzi o DGP. Ja tego nie robiłem. Powody każdy ma inne. Mój był taki, że by mieć DGP trzeba mieć kominek z wkładem (szybą). Ja mam piec na ekogroszek z możlwością palenia drzewem. Jak mam drzewem palić w kominku po to by w domu było ciepło, to wolę sobie tym samym drzewem napalić w kotłowni w piecu i mam w domu co najmniej równie ciepło, bez dymu, kurzu i popiołu. A jak mam ochotę stworzyć klimat i napalić w kominku - to przynoszę trochę drzewa, palę i mam piękny, otwarty, żywy płomień przy którym miło się siedzi, patrzy i rozmyśla (o innych rzeczach nie wspomnę). Jest niedzielny wieczór, właśnie siedzę w fotelu przed kominkiem, który pali się dziś całe popołudnie i wieczór. Również przed kominkiem na kawałku kołdry jakiś czas temu usnęła żona czytając wcześniej ksiązkę ... Ostatnie myśli może mało techniczne, ale muszę was również jakoś zachęcać do tego byście jak najszybciej kończyli swoje budowy. Nie ma chyba takich twardzieli, na których w trakcie zmagań z budową nie przyszedłby czas zwątpienia. Ale warto wytrwać czego wszystkim życzę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herbertwarmot 29.10.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Witam, Chcieliśmy oficjalnie podziękować Agnieszce i Michałowi za możliwość obejrzenia ich "Rogacza" w realu oraz o wszelkie porady i sugestie na co zwracać uwagę. Naprawdę ładny jest ten domek Muszę też wspomnieć o widoku jaki mają ze swojej działeczki na miasto. W nocy to dopiero musi być przyjemny widok. Upewniliśmy się w przekonaniu, że to jest właściwy projekt i to czego oczekujemy. A jeśli chodzi o naszą budową to jeszcze papierologia, WZ już prawie gotowe chociaż nie do końca zgodne z naszymi oczekiwaniami. Szukamy teraz sposobu ich zmiany. Liczyliśmy na to, że dostaniemy WZ w miarę szybko, póżniej PnB i że w tym roku coś się uda zrobić na budowie, ale okazało się, że chyba zostanie wykorzystany cały ustawowy czas na wydanie WZ. "Dzięki" temu będziemy mieć zimę na załatwienie zmian i PnB. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.10.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Serdecznie dziękujemy Iwonce i Andrzejowi za możliwość obejrzenia domu w pełnej krasie. Obecnie jesteśmy już na sto procent pewni, że był to właściwy wybór (o kosztach pomyślimy później). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 29.10.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Pragniemy złożyc serdeczne podziękowania dla :Agniechy1 i Magdusi113 za pokaznie nam swoich domków.Podziękowania nasze są tym większe,że zrobili to bezinteresownie i poświęcili nam swój cenny czas, a wiadomo że nie maja go w nadmiarze i najlepiej pewnie by doba miała dla nich więcej niz 24 h. Szczególnie cenna była możliwość swobodnego z Wami porozmawiania. Nasze wrażenia. Projekt prosty i funkcjonalny - o to nam chodziło.Wybraliśmy dobry projekt.W srodku mielismy poczucie,że może to być nasz dom.Nasze zaskoczenie - bardzo dużo miejsca w srodku ( przez chwilę pomyslałam, że chyba jest dla nas za duży - mieszkało się trochę w bloku).Pomieszczenie nad garażem - to moze być całkiem fajna sypialnia - może szkoda na suszarnię czy garderobę.Całkiem dużo miejsca na strychu. Po rozmowach z Wami rozważamy możliwość wymiany zakupionego projektu z 1 garażem na C110a z dwustanowiskowym ( odpada poszerzanie wejścia, nie ma słupa w sypialni).Pytanie do doświadczonych - dużo wzrosną koszty budowy z tego powodu ? Radość z budowania niestety przytłaczają nam wciąż rosnące ceny. Pozdrawiam wszystkich ciepło ! ekra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.10.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Ja jeszcze nie buduję ale my kupiliśmy właśnie projekt z dwustanowiskowym garażem. Z tego co doczytałam się na forum wynika, że w zasadzie powierzchnia domu się nie zwiększa ponieważ jest on przewidziany na ściane dwuwarstwową. Gdybyś budował projekt który macie z pustaka 25 lub 24 a nie 44 zyskasz bardzo podobną powierzchnię. Według mnie koszty zwiększa jedynie garaż, ale na pewno w tej sprawie wypowiedzą się fachowcy i zrobią to technicznym językiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 30.10.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 ekra - czy dużo wzrosną - na etapie budowania raczej niewiele.. kilka m2 ściany stropu i dachu, jeśli tylko masz taką potrzebę szerokiego (pojemnego garażu) to za wiele się nie zastanawiajcie. u nas jest garaż szeroki jednostanowiskowy (to taki kompromis z UM w planach miejscowych szer frontowa budynku nie może przekroczyć 16 m ) ale to co pozostało - w środku szer 4,6 m daje baardzo przestronny garaż na 1 auto i miejsce na "graty" mruva - gratulacje udanego zakupu !!! pozdr P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 30.10.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam Dzisiaj dostałem wycenę więźby, koszt wyszedł około 7000zł dostałem też wycenę robocizny za cały całość więźba + dach krzyknęli 18000zł czyli cały dach robocizna + materiał wychodzi 46000zł (ceny ze Szczecina i okolic) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 30.10.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Pozdrawiam Wszystkich.Podobnie jak wy ja tez buduje "dom za rogiem". Dom się buduje juz od lipca, a ja wpadłem na to forum całkiem niedawno. (Można powiedzieć, że nawet trochę za późno) bo nie mogłem skorzystać z niektórych waszych pomysłów. Dom jest budowany „prawie” zgodnie z projektem. Moje zmiany to: zlicowanie garażu ze ścianą domu zarówno z przodu jak i z tyłu oraz jego zwężenie o 30 cm. (to była niezbędna adaptacja do WZ), podniesiona ścianka kolankowa, wydłużony okap, poszerzone drzwi wejściowe. Obecnie jestem na etapie dachu. Czuje ze przede mną jeszcze dużo pytań do bardziej doświadczonych budowniczych. aLien. Co do wyceny dachu to ja za robocizne place 10 000 zl (wiezba, deskowanie krycie dachówką ceramiczną, bez podbitki) wprawdzie cena była uzgodniona w lutym tego roku, ale nie sądzę by koszty aż tak poszły do góry, moim zdaniem teraz jest akurat największy sezon na robienie dachów i ktoś kto teraz oddaje cenę dla klienta, a wcale nie zależy mu, żeby dostać zlecenie może zwyczajnie badać rynek i testować nowe granice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiow 03.11.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Krupiarz - nie sledzilem watku od dluzszego czasu, ale zapamietalem, ze wrzuciles linka do zdjec ze swojej budowy/wykanczania.teraz tego linka brak. przeniosles? usunales? jestem na etapie instalacji wod-kan i Twoje zdjecia z wykanczania lazienek moze by cos pomogly... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechosia 06.11.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 aLien01 To ja w takim razie poprosze namiary na priv do Twoich fachowcow. Moi chca za zrobienie dachu 82.000zl (materialy,robocizna i sprzet, 246m2, osadzenie 7 okien 78x140) co nas porazilo do tego stopnia,ze szukamy nowych wykonawcow tak o ok.30.000 taniej. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.11.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witam Lechosia napisz czy oni załatwiają materiał czy ty sama. Moim zdaniem cena jest z kosmosu. Dach rogacza jest prostym dachem. Mi materiały wyszły około 30tys. i robocizna około 18tys. a jak widziałaś ktoś i tak napisał, że to dużo ale u ciebie wyszła 52tys. masakra fakt że ja liczyłem pow. dachu około 220m2. Poczytaj na forum wątek Dachy 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.11.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Jeszcze raz ja Lechosia możesz napisać ile kosztował Cię stan zero (robocizna + materiał) bo widzę w twoim albumie foto ze już skończyłaś lać fundamenty. Ile poszło Ci bloczków F. i m3 betonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 07.11.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 witajcie mam pytanko o tynki / cena:tynki cementowo-wapienne robione ręcznie jakość naprawdę bardzo dobra (tynk gładziutki jak po gładzi pod malowanie) cena robocizny 12-13 zł/ m2. po obliczeniu ilości metrów wyszło robota+materiał ok 20zł / m2czy to dobra cena? jaka Wasza opinia?pozdrawiamP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 07.11.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 pa-ma a ile wyszło ci m2 tynków. Czy masz standardowy projekt czy coś zmieniałaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusze 07.11.2007 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Cena wydaje się ok, ja w czerwcu za tynk maszynowy płaciłem 23 zł i za chwilę było już drożej. Tynków w sumie około 526 metrów, dokładnie pisałem o metrażach jakieś 1,5 miesiąca temu. Teraz wiem już że elewacja to około 212 mkw. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 08.11.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 pa-ma a ile wyszło ci m2 tynków. Czy masz standardowy projekt czy coś zmieniałaś ? mam drugą wersję tyle że garaż musieliśmy zwęzić + przeróbki łazienki i schodów (zapraszm do zobaczenia projektu w galerii..) Tynków jeszcze nie liczyłem ile wyjdzie, trochę z oceną polegam na innych mariusze - sporo tej elewacji myślałem że wyjdzie mniej, aż muszę policzyć... Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 08.11.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam Czy ktoś może napisać ile wyszło m2 docieplenia poddasza (wełna+folia + płyta g-k na stelażu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziczki 08.11.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witamy wszystkich forumowiczów!Dołączmy do sympatyków i budowniczych domu za rogiem. Zamierzamy rozpocząc przygodę z budowaniem na wiosnę 2008 r. W tej chwili jesteśmy na etapie roboty papierkowo-urzędowej oraz szukania wykonawców. Mamy jedną firmę z polecenia, szef jest inżynierem budownictwa i z tego co wiemy jest bardzo solidny i nawet nie trzeba go pilnować (poleciła nam znajoma Pani architekt). Jest jeden szkopuł za robociznę od zera do surowego zamkniętego wycenił 55 tys. zł. Ściany mają być z silikatów (zastanawiamy się nad zmianą na ceramiczne pustaki), dachówka betonowa.Mamy pytanie, ile u Was wyniosła robocizna, na ile wykonawcy ją wycenili, a na ile wyszło to w praktyce.Jaki rodzaj ścian poelcacie, z jakiego materiału?Będziemy bardzo wdzięczni za pomoc.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 09.11.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 witamy "NOWYCH" i zapraszamy do budowania rogacza Ceny - temat zmienny i zależny (zależy od wielu szczegółów) u nas: fundamenty (z wykopaniem), mury i strop terriva - 30 tyś. cieśla - 3,6 tyś deski i papa - ja, żona tata i teść - bezcenne... Okna wstawią za dwa tygodnie, a drzwi wejściowe (robocze) sami sobie... i tak powstanie surowy zamknięty (dachówka na wiosnę...) pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts