Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie po prawie dwumiesięcznej przerwie ale u nas nareszcie coś ruszyło:)

Na wstępie chcieliśmy bardzo serdecznie podziekować Gosi i Markowi za pokazanie nam swojego "domku" (ufff bardzo mi ulżało ponieważ po zalaniu ław fundamentowych spanikowałam że domek wydaje się strasznie mały- na szczęście w realu jest w nim całkiem sporo miejsca) Jaszcze raz serdeczne podziękowania za przesłany kosztorys i cenne rady odnośnie negocjacji z bankiem :lol:

U nas ruszyły fundamenty ale niestety nie zdażyliśmy z izolacją :cry: pogoda jest do bani i teraz sami nie wiemy co począć. Ściany fundamentowe stoją w bajorze ( teren podmokły), a w środku mamy basen....Chcieliśmy na zimę wszystko zaizolować i wrzucić ziemię ale już chyba się nie uda (chyba że powtórzy sie zima z zeszłego roku...)

Z tymi fundamentami to też był niezły przekręt. Zaczęliśmy koło 10 października. Od początku zakładaliśmy, że lejemy beton do ziemi ( bez szałunku, zamiast stopy ukośnie zacięcia po 25cm z obu stron)

Po wykopaniu na głębokość około 90cm zaczeła nam wybijać woda do środka i wkótce było jej ponad kostki. To była czwarta po południu. Decyzja była błyskawiczna. Do rana wykop sie zawali a wody bedzie powyżej kolan. Dzięki ekspresowej konsultacji z kierownikiem i operatorem gruszki którzy cudownym zbiegiem okoliczności znaleźli sie we właściwym miejscu o własciwym czasie padło hasło zalewamy dzisiaj albo wcale. Nie było łatwo o tej porze gruszka wyczyszczona chłopaki z betoniarni przebrani ale udało się!!!Gruszki przyjechały o osiemnastej. Lali beton do dwudziestej pierwszej przy świetle z samochodów i z podręcznych latarek. Na szczeście mieliśmy już przygotowane zbrojenie, ale wkładaliśmy go do śroka w biegu uciekając przed betonem. Niezła jazda była ale nigdy nie byłam taka szcześliwa na drugi dzień jak przyjechał kolega murarz i był w szoku, że wylwając "na oko beton" (nie było czasu na łapanie poziomu) rozbierzności były kilkucentymetrowe:)

Coraz bardziej podoba mi się to budowanie....... :D

jutro napiszę trochę o kosztach przy fundamentach na pewno przydadzą się początkującym

Uwaga źółtodzioby!!!Z tą budowa zapowiada się niezła przygoda!!!!!!

Pozdrawiam serdecznie

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i mamy odpowiedź doświadczonego inwestora :-)

Ale gratuluję :-)

Rzeczywiście niezła jazda. U nas różnie bywało, ale z fundamentami było spokojnie. Kierownik to w ogóle chodził i patrzył czy zbrojenie jest w miarę równo położone, czy jest dobze wszędzie związaene itd.

Nie wiem czy i jaki to miało wpływ na resztę, ale póki co nic nie pękło i się nie zapadło.

witam, mnie też dawno tu nie było, ale takiej jazdy jak przy wykończeniu domu to razem z Żoną nie pamiętamy. Zostały 4 tygodnie do przeprowadzki, a my z wykończeniówką w polu. W dodatku też zrezygnowałem z wentylacji grawitacyjnej, co teraz przy szpachlowaniu i malowaniu chwilowo powoduje że woda cieknie po oknach i wykrapla się nawet na drewnianych drzwiach!

Walimar, na jaki rekuperator się zdecydowałeś?. Mam dokładnie takie samo podejście do wentylacji, tzn garaż i kotłownia- kratki wywiewne w ścianach, w części mieszkalej reku, a okap podłączam do osobnego kanału. Mam też kominek, ale ze szczelnym podłączeniem powietrza z zewnątrz, więc okap nie powinien specjalnie przeszkadzać, a przy intensywnym biegu zawsze można ottworzyć na chwilę okno.

Pozdrawiam

Mariusz

Walimar, na jaki rekuperator się zdecydowałeś?.

Fajnie, że ktoś podziela moją koncepcję budowy, a przynajmniej wentylacji. Tak naprawdę, to jeszcze nie wybrałem konkretnego rekuperatora . Na tym etapie to trochę chyba za wcześnie (zbyt dużo niewiadomych). Teraz najważniejsza sprawa to pieniądze - kredyt, bo bez tego to najlepszy projekt tylko, może sobie poleżeć w szafie, no i fachowcy (którzy też chcą gotówki).

Pozdrawiam.

Kierownika wyrwaliśmy z pracy (z urzędu miejskiego). Jak zobaczył tą panikę i że uwijamy się wszyscy jak w ukropie, sam wskoczył w wykop i pomagał tzn. sprawdził najpierw poprawność wiązań w zbrojeniu i pokazywał jak je wkładać i łączyć ze sobą (i za to mu chwała bo teść z tatą zaczynali sie już motać:)

Stan na dzień dzisiejszy jest więc taki: zalaliśmy betonem do poziomu równego z ziemią, a potem lecieliśmy z bloczków 6 warstw na domu i dwa na garażu (bo podmokły teren i w ogóle budujemy według skanów pa-ma i musieliśmy zachować odpowiednią różnicę poziomów między domem a garażem)

za wytyczenie budynku daliśmy 200zł

za beton płaciliśmy 215zł od kubika - wyszło około 26 kubików

pompa 500zł

za bloczki 12stki 3,65zł od sztuki (wyszło 20palet po 60sztuk)

za stal zbrojeniową 958zł całość

wykopanie fundamentów (koparka) 750zł

robocizna (murowanie z bloczków) 800zł

no i na razie na tym etapie sie zatrzymaliśmy.......czekamy na roztopy :wink:

Tak wiec etap I poczawszy od wytyczenia do stanu na teraz (bez izolacji) wyszedł nas plus minus jakieś 14 tysiaków. Nie jest chyba najgorzej. Pozostaje nam teraz złożyć wizytę w banku... :lol:

Za oknem zima, a my wykorzystaliśmy chwilę jesieni (czwartek i piątek ) i nasz domek zyskał ładne okna, żeby nie było przeciągów mamy też pierwsze drzwi :D

oczywiście tzw. "czasówki" później trafią w inne miejsce. no i wreszcie dom został obsypany do wymaganej wysokości, więc wizualnie się zmniejszył...

staram się śledzić na bieżąco działania innych z forum i z radością stwierdzam że nasza rodzina "rogaczy" się powiększa... :lol: fajnie popatrzeć na działających daleko w przodzie (jakieś zdjęcia kuchni... kominki...) kiedyś Was "dogonimy"!

Póki co siedzę nad rozpracowaniem instalacji alarmowej a zaraz potem działamy z elektryką - jak się do tego zabać... gdzie i co zaplanować... coraz trudniejsze dylematy :roll:

No cóż inni dali radę to i my jakoś podołamy 8)

pozdrawiam wszystkich ciepło

P.

pa-ma gratuluję postępów . Ja zatrzymałem się na oknach zrobionych własnoręcznie z folii ogrodniczej . Patrząc na Twoje okna , zastanawiam się , czy ktoś umocował je fachowo ?. Wydaje mi się , że powinny na tym etapie być zlicowane z zewnętrzną krawędzią ściany. Potem dojdzie ocieplenie i one naturalnie jakby przesuną się do środka. Ale może ja źle widzę , jaka jest szerokość Twojego muru ?.

fachowo, fachowo... :lol:

okna celowo zostały cofnięte od lica ściany o ok 2 cm. - powód - okna są mocowane nie na blaszkach mocujących ale na dyblach i żeby dyble (rozporowe) były mocniej zamocowane w ścianie wpuszczono je głębiej w otwór okienny. Od zewnątrz i tak dojdzie izolacja i się wyrówna.

ale spostrzegawczy jesteś... :lol:

pozdrawiam

P.

Moje doświadczenia z obecnego etapu budowy nie są może przydatne dla początkujących albo stawiających stan surowy otwarty, ale to w czym mieszkamy jeszcze bardziej przytulny, normalny dom ostatnio przypomina. Będę tu robił teraz za ojca moralistę, podtrzymującego budujących na duchu, zachwycającego się urokami mieszkania we własnym domu,coby was mobilizować i cel wskazywać ;-)

No i przy okazj troszkę się będę chwalił (przy okazji ...)

Zamontowali nam wczoraj drzwi wewnętrzne i wszystkie listwy przypodłogowe - powiem tak - nareszcie to jakoś wygląda ;-). Jest zdecydowanie cieplej - odgrodzony został wiatrołap i garaż.

Drzwi zrobiliśmy z litego drewna sosnowego, z szybami matowymi.

Drzwi z drewna naturalnego zawsze będą wyglądały inaczej niż drzwi płytowe, okleinowane ... , ale to jest w nich właśnie ładne. Zresztą my zrobiliśmy to pod drewniane podłogi (modrzew), które mamy w całym domu. Postawiliśmy na sprawdzonego fachowca, który robił nam podłogi i schody. Efekt jest zgodny z naszymi oczekiwaniami, dobrany kolor też pasuje (tak nam się wydaje :-).

Tydzień temu po 5 miesiącach zamieszkiwania w domu (w salonie i kuchni) pojawiły się firanki i zasłonki - do tej pory był wielki big brother ze wszystkich stron. Dowieźli kanapę/narożnik. Ten ruch też zdecydowanie poprawił wygląd części salonowo - kuchennej.

Powoli przenosimy się ze spaniem na górę. Mamy już wszystko co do szczęścia potrzeba tj. łóżko, drzwi od sypialni z zameczkiem :-) i meble do pokoju małego. Póki co meble w kartonach :-( i jakoś nie ma czasu tego poskręcać, ale do świąt się pewnie wyrobię.

Pewnie co niektórzy chcieliby zobaczyć zdjęcia?

Obiecuję że już wkrótce. Teraz już na prawdę. Powieszę jeszcze tylko żyrandole w salonie i kuchni, które żona odebrała wczoraj i pomimo tego że malowanie nie skończone, to parę fotek zrobię i zaprezentuję w sieci.

Z głównych rzeczy "budowlanych" to brakuje nam jeszcze ogrodzenia z przodu (zrobiony jest fundament i wyprowadzone druty pod słupki) i kostki na wjeździe i wejściu i zagospodarownie terenu.

Oczywicie brak jest mebli w środku w tym szafy wnękowej, i urządzenia garderoby (ciągle w kartonach :-( ), ale źródełko wyschło i na to wszystko przyjdzie odkładać z pensyjki, a to trochę potrwa ... :-(.

No i ostatnio samochód w końcu parkujemy we własnym garażu :-), trochę mi zajęło by zrobić tam porządek, ale jest rewelacja.

Pozdrawiam wszystkich budujących i życzę dużo prezentów od Św. Mikołaja.

Witam wszystkich.

I tak szybciutko, bo mam teraz bardzo ograniczony dostęp do internetu, bo zmieniam pracę. Właśnie jestem na urlopie przez cały grudzień i postanowiłam, że Wigilię spędzimy już z całą rodziną w nowym domu.... :-?

Nie za dużo rewolucji na koniec roku :-?

Zdjęcia nie wiem kiedy wkleję, ale kiedyś na pewno (pewnie jak już zamieszkamy)

Pozdrawiam wszystkich. Trzymajcie kciuki.

Witam,

Sezon się zrobił ogórkowy jeśli chodzi o budowanie, więc i trochę forum przycichło.

Jedynie szczęściarze, którzy mają na widoku szybkie wprowadzenie się (oby przed świętami) do wymarzonego domku maja jakiś zapał.

My wczoraj złożyliśmy w Starostwie powiatowym wniosek o pozwolenie na budowę.

Mamy też pierwszą wycenę : stan od zerowego - do ułożenia dachówki = 65 tysięcy.

Trochę nas zatkało (zwłaszcza jak czytaliśmy wyceny innych) - ale chcemy jeszcze sprawdzić u 2 innych majstrów.

A może tak macie ochotę podzielić sie uwagami na temat Waszej stolarki okiennej ?

My byśmy chcieli drewniane - może polecacie lub odradzacie jakąs firmę?

Wymarzyliśmy sobie do kuchni okno typu SASH (angielskie suwane do góry) - może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiamy

Marta i Radek

o takim oknie zsuwanym w kuchni też myślałem, ale w końcu nie drążyłem tematu - szkoda pomysł fajny i trzymam kciuki, bo wiedzy nie mam żadnej.

Producent - jeśli szukasz drewnianych kilku znajomych bardzo chwaliło okna "Lizurej" lesze wykonanie i wyposażenie niż Urzędowski, więcej Ci nie powiem bo mam... plastikowe z okleiną.. 8) \

kwestia gustu.... :lol:

pozdrawiam

P.

Witam wszystkich! Agniecha, jesteśmy na tym samym etapie- w czwartek przeprowadzka- jak dożyjemy, bo fachowcy nas wykańczają: nie ma jeszcze drzwi wewnętrznych i łazienki na dole- bo tę dopiero zaczynamy budować z płyty g-k- czekaliśmy na schody, a te można było wstawić dopiero po załączeniu ogrzewania, a do tego był potrzebny gaz i prąd itd. Jedbni kończą i wychodzą, a kolejni zaczynają i szlifując, tnąc brudzą i niszczą to co zrobili poprzednicy. Masakra, ale widać światyełko w tunelu. Mam nadzieję że się uda,

pozdrawiamy i Wesołych Świąt, bo następny post to już z nowego domu :lol: ( choć jakoś zapomniałem o internecie w nowym domku :( )