Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mariusze, Agniecha - życzę powodzenia.

Jestem w stanie wyobrazić sobie stan domu tuż po przeprowadzce, ale co tam, radość z samej przeprowadzki z pewnością przyćmi wszystko ... :-)

Trzymam kciuki!!

Mariusze - drzwi wewnętrzne i firanki zamontowałliśmy dopiero 2 tyg. temu, po 5 miesiącach mieszkania - więc nie stresuj się, będzie dobrze ;-).

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostaliśmy pozwolenie na budowę :))) Zaczynamy więc walkę o kredyt. Tutaj mam prośbę do Rogowiczów. Jeśli ktoś mógłby udostępnić nam "Harmonogram budowy oraz zestawienie kosztów" na prv to bylibyśmy bardzo wdzięczni. Zamierzamy kredytować 100% inwestycji.

Przyłączam się do prośby - powinniśmy lada moment dostać pozwolenie...

EKRA

Mam pytanie do wytrawnych Rogowiczów: Czy zamawialiście więźbę zgodnie z "Wykazem drewna" znajdującym się w projekcie? Jest tam napisane, że "niniejszy wykaz ma charakter szacunkowy i nie może stanowić podstawy do zamawiania materiałów". Czy wobec tego zamawialiście więźbę zgodnie z tym wykazem czy przeliczaliście sami. Proszę o pilną odpowiedź bo muszę wysłać zamówienie do Zakopanego.

Dostaliśmy pozwolenie na budowę :))) Zaczynamy więc walkę o kredyt. Tutaj mam prośbę do Rogowiczów. Jeśli ktoś mógłby udostępnić nam "Harmonogram budowy oraz zestawienie kosztów" na prv to bylibyśmy bardzo wdzięczni. Zamierzamy kredytować 100% inwestycji.

Gratuluję pozwolenia na budowę, my mamy nadzieję dostać w styczniu (papiery złożone). Niestety w sprawie więżby nie pomogę, ale mnie w składzie wyliczali na podstawie przekrojów.

Pozdrawiam.

Czy zamawialiście więźbę zgodnie z "Wykazem drewna" znajdującym się w projekcie?

W zasadzie tak. Tzn. sam bralem udział w pracach w tartaku nad wycinką drzewa na dach, ale z tego co pamiętam, to wykaz tego co jest mi potrzebne pochodził z projektu. Tego się trzymaliśmy.

Dodatkowo zamówiłem deski na tzw. "wiatrówki" tj. pod zrobienie obróbek blacharskich na bokach dachu, deski czołowe do których mocowane są rynny.

Z tego co pamiętam to coś dokupowałem w pobliskim składzie, ale było to raczej spowodowane błędami wykonawców - wzieli nie te kawałki które powinni w dane miejsca, a potem było "szefie brakuje, za krótkie".

Pozdrawiam

Cześć,

wykaz drewna wykazem, ale lepiej porozmawiaj z cieślą który będzie wykonywał Twój dach, sam oceni najlepiej (jeśli dobry i doświadczony)

U nas było tak że cieśla sam policzył cały dach wg tego jak go będzie robił (małe zmiany w stosunku do oryginału) i na podstawie jego zestawienia zamawialiśmy całe drewno. I faktycznie zrobił to bardzo dokładnie, odpadki byly symboliczne.

Pamiętaj aby mu wcześniej uświadomić wszelkie zmiany jeśli takowe planujesz.

A tak na koniec pragnę z małżonką życzyć Wszystkim budującym rogacza (i planującym) spokojnych świąt w rodzinnym gronie i powodzenia w 2008r - również w realizowaniu marzeń pt.: " Dom za rogiem"

pozdrawiamy

Madzia i Paweł

Jeszcze jedna uwaga.

Niektórzy wybierając ten projekt "cierpią" na brak zadaszenia nad tarasem.

Nie powiem, ja też zadaszenia lubię.

Z projektu widać, że praktycznie tego daszku nad tarasem jest brak.

Można to zmienić na etapie realizacji domu. Wystarczy parę krokwi zostawić dłuższych na szerokości tarasu. Zejdą one wtedy niżej tworząc zadaszenie.

Oczywiście trzeba wtedy odpowiednio je podeprzeć (i tak są podparte) tj. zminć kąt nachylenia podpór - podeprzeć je dalej - dłuższe podpory.

Obniży się wtedy nieco podbitka, ale nad oknem tarasowym jest trochę "zapasu".

Ja wydłużyłem nieco dach nad tarasem, gdyż kazałem cieślom nie przycinać długości krokiew zgodnie z projektem, ale przyciąć tak by były jak najdłuższe.

Pojawił się daszek i mam trochę zadaszenia (mały stoliczek na pifko i krzesełka da się postawić :-), ale można to jeszcze wydłużyć.

Pozdrawiam

Witam wszystkich forowiczów Ja również jestem pod wrażeniem domu ZA ROGIEM i bardzo chcialabym aby to włąśnie ten, stał sie moim własnym. jednak wiela spraw mnie zastanawia, jesteśmy z narzyczonym bardzo młodymi ludzmi (mamy po 21 lat) dlatego postanowiłam napisać i poradzić sie. jesteśmy na etapie podziału działki, nasz kawałek ziemi bedzie miał ok 840m czyli 20x 42m, nie zadużo ale zawsze. geodeta powiedział nam zeby nie kupować teraz projektu bo papierologia może potrwać nawet do czerwca, wiec czekamy ale ja chcialabym wiedzieć juz wszystko. po pierwsze jak już wspomniałam wczesniej szerokość dziłki to 20m czy dostaniemy pozwolenie na budowe tego domu skoro wymagane jest 22m? po drugie dlaczego wszyscy zmieniaja technologie? bedziemy budowac systemem gospodarczym i proszę o radę jaki system bedzie tani materiałowo a zarazem energoooszczedny. po trzecie czy ktos mógłby napisać ile wyniosł go etapami domek ale za same materiały? bardzo nas to interesuje bo chcemy w 2008 roku mieć juz fundamenty a moze coś wiecej. pozdrawiam serdecznie.

Witam wszystkich forowiczów Ja również jestem pod wrażeniem domu ZA ROGIEM i bardzo chcialabym aby to włąśnie ten, stał sie moim własnym. jednak wiela spraw mnie zastanawia, jesteśmy z narzyczonym bardzo młodymi ludzmi (mamy po 21 lat) dlatego postanowiłam napisać i poradzić sie. jesteśmy na etapie podziału działki, nasz kawałek ziemi bedzie miał ok 840m czyli 20x 42m, nie zadużo ale zawsze. geodeta powiedział nam zeby nie kupować teraz projektu bo papierologia może potrwać nawet do czerwca, wiec czekamy ale ja chcialabym wiedzieć juz wszystko. po pierwsze jak już wspomniałam wczesniej szerokość dziłki to 20m czy dostaniemy pozwolenie na budowe tego domu skoro wymagane jest 22m? po drugie dlaczego wszyscy zmieniaja technologie? bedziemy budowac systemem gospodarczym i proszę o radę jaki system bedzie tani materiałowo a zarazem energoooszczedny. po trzecie czy ktos mógłby napisać ile wyniosł go etapami domek ale za same materiały? bardzo nas to interesuje bo chcemy w 2008 roku mieć juz fundamenty a moze coś wiecej. pozdrawiam serdecznie.

Czarnulka nie wiele pomogę ponieważ zaczynam budowę w 2008 roku, teraz czekam na pozwolenie, ale np. my budujemy wersję z dwustanowiskowym garażem i wymagana szerokość działki to 19 koma coś tam, także jedna i druga wersja na Twojej działce na pewno się zmieści (my też mamy 20m). Ludzie zmieniają technologię pierwszej wersji ze względu na lepszą powierzchnię cieplną ściany dwuwarstwowej a także zysk powierzchni - tak myślę, jeżeli ktoś ma inne zdanie proszę mnie poprawić. My chcemy budować z BK 24 + ocieplenie styro 15 cm, BK naszym zdaniem jest tańszy od Porothermu, a i parametry ma bardzo dobre.

Pozdrawiam. :D

do czarnolulki-

1) U mnie w projekcie z garażem 1 -stanowiskowym podana jest minimalna szerokość działki -18,8 m.

2) Jeżeli natomiast chodzi o Porotherm 44cm - to ma to rozwiązanie swoje wady ale chyba też zalety. Najpierw o wadach . To one zdecydowały ,że odrzuciłem to rozwiązanie. A więc dużo odpadów ( pustaki są szerokie , trzeba je ciągle docinać do otworów , to co odpada może być do wyrzucenia) . Dalej - konieczność używania drogiej zaprawy ciepłochronnej ( murarze nie mają najczęściej takiej " kultury " aby używać jej oszczędnie.) Po trzecie - wszelkie szczeliny w murze pozostaną już na zawsze ( już tylko tynk wewnętrzny i zewnętrzny je tylko " zatka").

Sciany jednowarstwowe mają chyba też zalety. Przekonałem się o tym niedawno w mroźny ale słoneczny dzień , kiedy ze zdumieniem stwierdziłem ,że moje ubranie robocze powieszone na gwoździu tuż za oknem zrobionym z folii ogrodniczej i oświetlone przez słońce jest po prostu ciepłe !.Powtarzam , za oknem mróz w środku taka sama temperatura tyle ,że bez wiatru , a ubranie wyraźnie ciepłe od słońca. Zmierzam do tego , że prawdą może być stwierdzenie producenta tych pustaków , że potrafią one akumulować ciepło słoneczne , aby następnie oddawać je w nocy do środka.Jeżeli opakujemy się szczelnie styropianem - tego efektu akumulacji już nie będzie.

Korzystając z okazji pragnę złożyć wszystkim Rogowiczom , obecnym i przyszłym samych sukcesów w zmaganiach z pojawiającymi się chwilowo trudnościami , jasnego zawsze umysłu i dużej wyobraźni, pełnej jednomyślności w rodzinie przy wybieraniu koloru kafelków , pełnego dostatku wykonawców i nieograniczonych możliwości finansowych. Niech się wszystkim szczęści w tym nadchodzącym Nowym Roku.

witam serdecznie. moze sie źle wyraziłam o wymaganej szerokości działki dla C110. działka jest prostokątna któtkim bokiem do ulicy i właśnie do tego krótkiego boku ma stać front domu, czyli do dyspozycji mam 20m dlatego obawiam sie czy dostane pozwolenie na budoe dla tego budynku. czy mogłabym poprosić o skany rzutów i przekroju C110 mój adres to [email protected] bardzo by nam sie przydały.Pozdrawiam

Ja nie dysponuję skanami. Mogę tylko przywołać ten link. :

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=295&IdKolekcji=

Jeżeli w garażu zamiast okien byłyby zainstalowane nieprzeźroczyste luksfery- dom mógłby stać w mniejszej odległości od granicy działki niż 4m , czyli zmieścił by się. Oczywiście ten przywołany projekt z garażem jednostanowiskowym. Należy jednak zwrócić uwagę na to , aby wejście do domu nie wypadło od południa ani od zachodu - bo w kuchni było by niestety latem za gorąco a na tarasie za zimno.

witam serdecznie. moze sie źle wyraziłam o wymaganej szerokości działki dla C110. działka jest prostokątna któtkim bokiem do ulicy i właśnie do tego krótkiego boku ma stać front domu, czyli do dyspozycji mam 20m dlatego obawiam sie czy dostane pozwolenie na budoe dla tego budynku. czy mogłabym poprosić o skany rzutów i przekroju C110 mój adres to [email protected] bardzo by nam sie przydały.Pozdrawiam

Jeżeli masz ugodowych sąsiadów, którzy pozwolą na postawienie domu bliżej granicy to dom się zmieści. Jeżeli się sąsiedzi nie zgodzą, to trzeba by było "zwęzić" dom o 1,1 m. - a to jest dość dużo. Ja mam zwężony garaż o 50 cm (samochód jeszcze zmieszczę – mam nadzieje), wydaje mi się, że zwężenie domu o 60 cm może się odbyć tylko kosztem salonu, a wtedy wyjdzie on długi i wąski, będzie nieproporcjonalny i nie ustawny. Wniosek - b. dużo zmian, zmienia się proporcje i lepiej poszukać innego projektu, bo to, co będzie wybudowane nie będzie tym, co widzieliście na wizualizacji projektu z muratora. (Oczywiście tylko wtedy gdy nie da się inaczej obrócić domu :D )

Witam po raz kolejny szanownych forumowiczów. Po kilku miesiącach śledzenia tego wątku zdecydowałem się na zakup projektu C110a. Aktualnie jestem w stadium tworzenia map do celów projektowych i niedługo zamierzam adaptować projekt. Budowa powinna ruszyć w sierpniu 2008.

Mam już firmę która postawi mi dom w stanie surowym -za 50 tyś z dachem oczywiście /rejon budowy -śląsk górny/.

Z relacji moich znajomych którzy w poprzednim roku budowali systemem gospodarczym dom o podobnych gabarytach wynika, ze wybudowanie rogacza będzie kosztowało mnie około 450 tys z wyposażeniem i ogrodzeniem -zadnych luksusów /ja niewiele sam będę robił/.

Tak wiec proszę o opinię na temat tych kosztów -czy nie są one przesadzone?

Ponadto zastanawiam się nad skróceniem domu o 2 metry /tak by garaż był 1 stanowiskowy/ czy warto skracać i ile na tym można zaoszczędzić?

No juz ostatnie pytanie z czego budować -chodzi mi o ściany zewnętrzne wyczytałem gdzieś na forum ze w ścianach dwuwarstwowych nie warto inwestowac w drogi budulec taki jak np. porotherm.

pozdr. wszystkich