Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Wpadłam znowu tylko na chwilkę, zeby się pochwalić, że od 28 grudnia całkiem juz się przeprowadziliśmy do naszego domku!

Od nowego roku mam też nową pracę.

Więcej szczegółów i zdjęć już wkrótce, obiecuję!!!

[/quote

Agnieszka !

Bardzo czekamy na Twoja obecność na Forum - mamy tyle pytań.

Gratulujemy !!!!

EKRA

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponadto zastanawiam się nad skróceniem domu o 2 metry /tak by garaż był 1 stanowiskowy/ czy warto skracać i ile na tym można zaoszczędzić?

No juz ostatnie pytanie z czego budować -chodzi mi o ściany zewnętrzne wyczytałem gdzieś na forum ze w ścianach dwuwarstwowych nie warto inwestowac w drogi budulec taki jak np. porotherm.

pozdr. wszystkich

Moim zdaniem za wiele to chyba nie da się oszczędzić, też się nad tym zastanawialiśmy ale doszliśmy do wniosku, że przy tak dużej kwocie na budowę oszczędność ok. 6 tyś. nie ma sensu i tak tego nie odczujemy w kredycie, lepiej oszczedzić na wykończeniu czyli np. kupić drzwi wewnętrzne za 600-800 zł sztuka niż za 2000 tyś., okna plastiki a nie bóg wie co itd. Garaż robimy taki jak w projekcie ale bramę na jednostanowisko co pozwoli na stworzenie powierzchni warsztatowej.

My będziemy budować z BK+styro 15 cm, ma lepszy współczynnik przenikania ciepła niż porotherm.

pozdrawiam

witam, ja też się pochwalę, już mieszkamy :D :D . Co prawda z fachowcami- robią łazienkę na dole, montują kuchnię, drzwi-Jest to dość męczące, bo niestety pracują w godzinach im pasujących, i tęsknimy do chwili kiedy będziemy w domu sami. No i będziemy mieli drzwi, łazienkę na dole itp...

Mieszka się rewelacyjne, wszyscy lepiej śpią na nowym miejscu. Maciuś- 2,7 roku, który zawsze budził się o 7 rano, teraz śpi do 10, a w sobotę my razem z nim. Po prostu rewelacja. Pozdrawiam wszystkich, życzę szybkiego wykończenia domów!. I jeszcze mała uwaga techniczna- podczas mrozów ujawniły się niedostatki ocieplenia poddasza. Tam gdzie wzdłuż krokwi prowadziłem rury do wntylacji, fachowcy niestarannie ułożyli wełnę i od środka w łazience na skosie wykrapla się woda. Zwróćcie uwagę na ten szczegół.

Witajcie i wielkie gratulacje dla Agniechy i mariusze. życzę Wam szczęśliwego mieszkania w świeżutkich domkach!!!!

kwarti - my mamy wersję projektu c110a i skracaliśmy garaż o 1,4 m, ale powodem były nie oszczędności ale wymóg planu miejscowego co do szer. elewacji frontowej ( z garażem dwustanowiskowym byloby za szeroko). Jak będzie w użytkowaniu - nie wiem, ale na razie szykuje się bardzo szeroki i wygodny garaż. Myślę że mruva ma ciekawy pomysł, ale jeśli mogę Tobie (mruva )coś doradzić to nie róbcie zbyt waskiej bramy wjazdowej, przy szerszej elewacji garaży standardowy wymiar 2,5m szer wyjdzie "kiszkowato" spróbujcie sobie rozrysować proporcje , wg mnie coś ok 3,0 m szer powinno lepiej wyglądać. Ale to tylko moje subiektywne odczucie, decyzje z pewnością słuszną podejmiecie sami - trzymam kciuki.

pozdrawiam P.

Witajcie Rogowicze!

Prosimy o pozwolenie na dołączenie do grupy miłośników C110 :-).

W środę rozliczyliśmy się z naszym wykonawcą za wykonanie ostatniego etapu czyli dachu, więc oficjalnie możemy ogłościć: mamy stan surowy zamknięty :-). Niestety z wykonawcą mieliśmy ciągłe problemy (zaczęło się od półtora miesięcznego opóżnienia, (błędów jakie popełniał po drodze lepiej nie będę opisywać), a skończyło się na tym że jutro mamy ostatnie spotkanie (starcie)bo chce jeszcze 3 tys. za roboty dodatkowe, które niby wykonał. Oczywiście nie zamierzamy mu płacić ani grosza więcej niż było w umowie, więc jutro czeka nas ostra jazda :evil:

Trochę się rozpisałam jak na pierwszy raz. Sorki za ewentualne błędy ale właśnie wróciłam ze spotkania z grupą wsparcia w kryzysowych sytuacjach (czytaj: 2 babki + alkohol)

Pozdrawiam i życzę wytrwałości i hartu ducha bo naprawdę bardzo się przydaje przy budowie :-)

Z wielka radościa dołaczamy do grona budujacych Dom za rogiem.Na dzień dzisiejszy jestesmy szczęśliwymi posiadaczami pozwolenia na budowę, częsciow ogrodzonej działki i marzeń o własnym domu.Wczesna wiosna chcemy zrobić fundamenty, a reszta zależy od przychylnosci banków.Na tym etapie dręczą nas 2 pytania:ile betony potrzeba na fundamenty (mamy wersję z podwójnym garazem) i jak zabrać się za załatwianie kredytu. Proszę podzielcie się swoimi doswiadczeniami.

Witam!

My również mamy już w garści pozwolenie na budowę rogacza i na wiosnę rozpoczynamy budowę :D W poniedziałek spotykamy się z potencjalnym kierownikiem budowy, mam nadzieje, że się zgodzi. to dobry fachowiec, z polecenia kilku osób.

Jeżeli chodzi o kredycik to coś mogę pomóc, bo właśnie dostaliśmy wstępną decyzję kredytową i niedługo podpiszemy już tą ostateczną, po której dostaniemy pieniążki na konto :)

Największym problemem jest dla nas sporządzenie kosztorysu :o Mniej więcej wiemy co i jak, ale chcemy być pewni że bank nam uwierzy :) Budujemy systemem gospodarczym, ale fundamenty zrobi nam firma. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś podał nam koszty budowy, bez robocizny, domku za rogiem :) np: fundamenty-20.000.

Z góry dziękuję.

Witajcie, my też zaczynamy budowę na wiosnę, cieszę się, że będzie nas więcej i mam nadzieję, że wszyscy będą aktywni na forum. Niestety wstępnego kosztorysu nie mamy a zaraz również nas to czeka a ja nie mam pojęcia jak się za to zabrać, może mallyna lub viki24 mogą coś pomóc i przesłać na meila.

Poproszę również o nowe zdjęcia budujących i już mieszkających. Gratulacje dla mariusze - oni są już w siódmym niebie :D :lol: :D

pa-ma - pomyślimy o tym garażu, ale pewnie będzie 2,5 metra co na pewno zachwieje proporcje (zależy nam na większej ilości miejsca a i nie wiem jak z bramą czy czasem 2,5 to nie standard a szerszą trzeba będzie robić na zamówienie), zobaczymy w praniu i pogadamy z majstrem

Pozdrawiam.

Cześć!

Mruva - Sorki za bardzo nie pomogę z kosztorysem bo zrobiłam go w taki sposób że kosztorysant jakby to widział to włosy stanełyby mu na głowie.

Ja musiałam zacząć od końca czyli od określenia zdolności kredytowej bo bank nie udzieliłby mi kredytu. Wziełam kosztorys z muratora i poobcinałam proporcjonalnie z każdego etapu (z pełną świadomością że może nie starczyć :cry: ). Jakież było moje zdziwienie jak bardzo sympatyczny Pan w banku z uśmiechem na ustach wszystko pokreślił, tu odjął, tam dodał żeby.... "babkom w centrali pasowało" bo one mają swoje przeliczniki :o

Mnie stan widoczny na zdjęciach posztował 200 tys. i kosztorys z banku przekroczyłam już jakieś 20 tysiaków :cry:

Manuelka - mi weszło w fundamenty 14,5 kubika betonu (dom z podwójnym garażem, tylko trochę poprzerabiany, całkowita szerokość elewacji to 17,34 m)

Pozdrawiam

PS. Wczoraj miałam niezłą awanturę z moim wykonawcą :evil: na szcżęście po wymianie róznych epitetów pojechał sobie w siną dal i więcej go już nie zobaczę. (mam nadzieję :cry: ) Dodatkowej kasy mu oczywiście nie dałam.

Chyba przez to wydarzenie zacznę siwieć :(

viki24

200tys razem z robocizną?

coś ostatnio słyszałam, że znów materiały mają pójść w górę. do końca roku o 20%??? :o

to już razem z robocizną, która wyniosła 35 tys. od wykopu pod fundamenty do założenia rynien, no i przy montażu okiem i bramy w sumie też była liczona robocizna

Co do obecnych cen materiałów to już się nie orientuję. Ja budowałam chyba w najwiekszym szczycie cenowym w 2007. Dla swojego spokoju ducha wolę nie wiedzieć ile przepłaciłam :-?

Viki24 - no trudno, mój też będzie po łebkach, kwota o której napisałaś trochę mnie przeraziła liczyłam na mniej. Ponieważ też będziemy budować z garażem dwustanowiskowym, to może macie zestawienie materiałów ile wam czego poszło i moglibyście podesłać, bardzo proszę.

W którym banku braliście kredyt i czy jesteście zadowoleni z warunków?.

Pozdrawiam.

Cześć!!!

Wielkie gratulacje dla agniecha1 super witać nowy rok w nowym domku!!!!!

Czekamy na zdjęcia ze środka!!!!

viki24 obejrzałam twoje zdjęcia i mam do ciebie kilka pytań,my mamy dopiero zalany strop ,ale widzę że wy też nie macie na dole łazienki pod schodami my przenieśliśmy ją do sypialni na dole.I jeszcze jedno czy powiększaliście lukarnę bo jakaś duża mi się wydaje?

Nasz rogacz zapadł w zimowy sen więc czekamy na szybką wiosne :p :p

Pozdrawiam :D

Witam!

olo22777 - łazienka faktycznie wydzielona z części pokoju na dole, wejście będzie pod schodami.

Lukarna, to trochę drażliwy temat. Po prostu taka wyszła "fachowcowi" :evil: I jak zobaczyłam efekt końcowy to byłam załamana. Zastanawiałam się czy nie kazać mu tego rozebrać ale babrał się z więźbą przez półtora miesiąca a wszyscy mnie straszyli śniegiem i zimą, więc została. A on z dumą oświadczył że możemy sobie zamówić większe okno do łazienki (a okna już od miesiąca były zamówione i czekały na montaż :evil: ).

Teraz już się przyzwyczaiłam.

Wogóle z naszych przygód z wykonawcą można by niezły kabaret zrobić (choć nam do śmiechu nie było).

Pozdrawiam

Viki24 - no trudno, mój też będzie po łebkach, kwota o której napisałaś trochę mnie przeraziła liczyłam na mniej. Ponieważ też będziemy budować z garażem dwustanowiskowym, to może macie zestawienie materiałów ile wam czego poszło i moglibyście podesłać, bardzo proszę.

W którym banku braliście kredyt i czy jesteście zadowoleni z warunków?.

Ja też bym bardzo prosiła o zestawienie materiałów i ile tego było :oops:

My mamy kredyt Polbanku i jesteśmy bardzo zadowoleni.przy naszej zdolności kredytowej, ten bank oferował nam najwyższą kwotę i niższe o% niż w innych bankach. Musięliśmy rozwiązać umowy kart kredytowych (na piśmie) i dochody netto z ostatnich 6m-cy. do tego PIT11 (trzeba pracować nie krócej niż rok). my akurat trafiliśmy na fajną Panią Dorotkę, która nam dokładnie wytłumaczyła co i jak. Potrzebny był też akt notarialny, że działka jest nasza, wypis i wyrys z gruntu, no i pozwolenie na budowę, wypis z księgi wieczystej i kosztorys.

Witam wszystkich miłośników domu za rogiem.

Wybrałem projekt C110a będę budował go z niewielkimi zmianami jednak na razie jestem na etapie papierologi. Co prawda poczyniłem juz pewne kroki w celu znalezienia ekipy oraz zacząłem negocjować ceny zakupu materiałów ale to jeszcze nic wiążącego.

Projektu szukaliśmy przez dłuższy czas ale teraz jesteśmy juz pewni, że to właśnie ten.