Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jejku krupiarz dzieki:)) Nareszcie ktoś odpowiedział.

Ok biorę się za analizę Twoich wyliczeń. Ale tak na szybko z tego co potem rozmawialam z wykonawca nr 2 od dachu, wszystkie ceny były razem z orynnowaniem i montazem okien połaciowych. Bede bardzo wdzieczna za Twoj zestaw materiałów dla których robiles wyliczenia. Porównam z moimi.

Na razie wyslalam projekt do wyceny do 3 kolejnych wykonawcow i czekam na odpowiedzi. dam znac co wyszlo z tych wycen.

Bardzo mnie zmartwila wycena mojego wykonawcy nr 2- budowal kiedys dom komus bliskiemu w rodzinie i wykonal kawal dobrej roboty -tez sie sakurat musial teraz az tyle wycenić:)

Na budowe do stanu surowego otwartego mamy tylko ok. 105 tys. Mam nadzieje ze sie jakos zmiescimy albo trzeba bedzie jakos dociągnąc z pensji. Na reszte pozniej wezmiemy kredyt, ale nie chcemy za szybko sie kredytowac.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

105 tys za stan surowy otwarty? Zależy co przez to rozumiesz?

To jest geneerlnie stan bez okien i drzwi i bez właściwego pokrycia dachowego (tylko deski i papa) i orynnowania, bez tynków, ociepleń z zewnątrz i instalacji.

Ja zamierzam się za ten etap zmieścić w 70 tys. i póki co wszystko wskazuje na to że mi się uda ;-).

Dla pocieszenia: nam pieniędzy starczyło tylko na kawałek działki, teraz jedziemy z kredytu, potem może sprzeda się mieszkanie.

Pozdrawiam

Przez stan surowy otwarty- rozumiem to co Ty plus w pelni zrobiony dach z dachówką, orynnowaniem i oknami połaciowymi. po moich pierwszych poznańskich wycenach, wydawało mi się, ze sie nie uda, ale szukam i negocjuje dalej:) Aha oczywiscie już wydalismy bądź wydamy w najbliższym czasie ok 10.000 na rózne papiery typu mapy projekt architekt, badania gruntowe przyłącza itp.. tego oczywiscie nie wliczam do tych 105.000 tys.

Witam,

zgodnie z obietnicą przedstawiam moje trzy wyceny:

1 Wykonawca:

Roboty ziemne, betonowanie, zbrojenie murowanie zewnętrznych z maxa + styropian i wewnętrznych, izolacje wraz z wykonaniem kominow, schodów, ocieplenia ( bez tynku zewnetrznego) stropu, wienca, lukarny wyceniono na 21 650 netto. :lol:

Materialy zalatwiamy sobie sami.

Facet współpracuje z wykonawcą od dachów, który za dach bierze 36 zł za m2, co w naszym przypadku daje około 8 640,00 zł netto (mam poszerzony garaż o 2,10). Na robocizne składa się więźba, położenie krokwi, foli, kontrłata, łaty, haki nadrenowe, dachówka, opierzenie kominów, okna połaciowe, rynny (w poziomie i pionie) i monataż okien połaciowych.

2 Wykonawca:

Roboty ziemne, betonowanie, zbrojenie murowanie zewnętrznych z maxa + styropian i wewnętrznych, izolacje wraz z wykonaniem kominow, schodów, ocieplenia ( bez tynku zewnetrznego) stropu, wienca, lukarny wyceniono na 27 287,00 netto. :(

Materialy zalatwiamy sobie sami.

Facet współpracuje z wykonawcą od dachów, który za dach bierze 44 zł za m2, co w naszym przypadku daje około 10 560,00 zł netto (mam poszerzony garaż o 2,10). Na robocizne składa się więźba, położenie krokwi, foli, kontrłata, łaty, haki nadrenowe, dachówka, opierzenie kominów, okna połaciowe, rynny (w poziomie i pionie) i monataż okien połaciowych.

3 Wykonawca:

Roboty ziemne, betonowanie, zbrojenie murowanie zewnętrznych z maxa + styropian i wewnętrznych, izolacje wraz z wykonaniem kominow, schodów, ocieplenia ( bez tynku zewnetrznego) stropu, wienca, lukarny wyceniono na 26 000,00 netto. :-?

Jak robi fundamenty to widziałam osobiście i uważam, że super :D

Materialy załatwiamy sobie sami lub nam pomaga ale my faktury bierzemy tylko na siebie.

Facet współpracuje z wykonawcą od dachów, który za dach bierze 50 zł za m2, co w naszym przypadku daje około 12 000,00 zł netto (mam poszerzony garaż o 2,10). Na robocizne składa się więźba, położenie krokwi, foli, kontrłata, łaty, haki nadrenowe, dachówka, opierzenie kominów, okna połaciowe, rynny (w poziomie i pionie) i monataż okien połaciowych.

No i kogo tu wybrać??

Muszę pogadać jeszcze z ich poprzednimi wykonawcami, ale chyba jednak będzie ten pierwszy :)

Pozdrawiam

Magda

Cześć Magdusia,

Super że przysłalaś swój kosztorys. Cena za wykonawce nr 1 brzmi całkiem przyzwoicie. porównuje Twoj kosztorys z moimi i zaczynam dostrzegac ze wycena wycenie nie rowna. Ten mój "najtanszy" ma w cenie jeszcze tynki zewnetrzne i taras. Za tynki zewnetrzne chce ok 3700 . Dach wychodzi mu 45 zł za metr. Ale i tak calosciowo wychodzi drozej niz u ciebie w najdroższym wypadku. Ja czekam cały czas na 2 kolejne wyceny, musze chyba przycisnąć facetow bo sie nie spieszą. Dam od razu znac jak cos sie dowiem.

Fajne są takie cudze wyceny, przynajmniej bede wiedziala jak negocjowac:)

No tak Anstak - właśnie od tego jest takie forum ;-).

Nie od dziś twierdzę, że to najlepsza rzecz jaką wymyslił Murator.

Ja swoją wycenę podałem wyżej. Za te 21,5 mam chudy beton + rozłożenie kanalizacji do stanu 0 + betonowe wejście + taras.

Dodatkowo dach mam w tej cenie w pełni deskowany i papowany. No ale u mnie nie ma w cenie ocieplenia zewnętrznego (tylko ocieplenie fundamentów) no i robty kopane ziemne wykonałem we własnym zakresie (koparka ok. 400 PLN łącznie), a samo obłożenie styropianem nie powinno kosztować więcej niż 3 tys.

Ja mam część główną budynku poszerzoną o 30 cm.

Magdusia - wykonawca nr. 1 wygląda najrozsądniej, jeżeli jeszcze jakościowo dobrze robi to warto sie zdecydować. Generalnie warto dać trochę więcej za ten etap, bo to jest szkielet domu, część konstrukcyjna i dobrze byłoby by robił to ktoś myślący.

Rozmawiałem z kierownikiem budowy, i z szefem ekipy. Wymyśliliśmy jak zmniejszyć ilość kominków wentylacyjnych na dachu do 3 ;-).

Generalnie chodzi o to, że teraz wentylowane jest każde pomieszczenie z osobna. To gruba przesada i jeżeli tak to zostawić to z domu będzie lodówka. Trzeba wentylować tylko "główne" pomieszczenia. Proponuję wątek o "skuteczna wentylacja grawitacyjna - jak? (czy coś w tym stylu).

Generalnie to przebudowujemy - rozbudowujemy o kanały wentylacyjne kominy (ten w salonie od kominka i w kotłowni) i doprowadzamy do nich przewody wentylacyjne.

Dodatkowo ja będę miał GWC tj. nadmuch świeżego powietrza do wszystkoch pomieszczeń, a zużyte bedzie uciekało z domu wypychane przez świeże tylko kilkoma kratkami wentylacyjnymi.

Pozdrawiam

Witam!

Bardzi się cieszę, że powstał wątek związany z tym właśnie projektem. Wraz z moją drugą (lepszą) połową jesteśmy do niego przekonani w 98%. Obecnie jesteśmy na etapie poszukiwania architekta i wykonawcy (każda dobra sugestia będzie mile widziana).

Śledzę w napięciu poczynania tych któzy już zdecydowali się na realizację i trzymam kciuki

Pozdrawiam

manwe

Witam

chyba była o tym już mowa... w przypadku dodania biegu, na dół, likwidacji musi ulec kibelek, wtedy kibelek idzie do pom. gospodarczego przy sieni, jednak aby uniknąc wchodzenia do niego z sieni, odwracamy bieg schodów. Oczywiście cała operacja skutkuje utratą komunikacji garaż-dom.

To najprostsze rozwiązanie... pewnie można próbowac mieszac bardziej ale to chyba nie ma sensu

Niestety wcale tak nie jest z tymi schodami i wejściem z boku do łazienki jak piszesz. Naszym pierwotnym zamysłem było jedynie przeniesienie mikrusiej łazienki do pomieszczenia gospodarczego z oknem. Wejscie do garazu miało być za obecną łazienka pod schodami. I co sie okazalo?

Pomysly o których była mowa na forum okazały się całkowicie niewykonalne. Pod schodami w obecnej wersji jest za nisko, żeby zmieściły sie drzwi. Proste odwrócenie biegu schodów sprawiłoby że wychodziłbyś...w łazience u góry. Na dole jest też jakiś podciąg który uniemożliwia zmiane kierunku bez powaznych nowych obliczeń konstrukcyjnych dla stropu itp( dodatkowe koszty). Zauważ że wejście na stryszek ( pomieszczenie gospodarcze u góry) jest o 4 stopnie niżej niż całe poddasze. Jezeli zmienisz bieg schodów, to nie bedziesz miał do niego wejscia chyba ze z powietrza:) W końcu jakoś nam wszytsko wyszło bez konstruktora, architekt sie pomęczył i jest i łazienka z oknem i przejscie do garazu, ale trzeba było nieco pokombinować.( a schody będą drewniane)

Niestety wcale tak nie jest z tymi schodami i wejściem z boku do łazienki jak piszesz.

No proszę... dobrze, że jakoś wybrnąłeś, jednak potwierdza się, że jak projekt gotowy, to z najmniejszą możliwą ilością zmian, albo bez zmian wogóle... w końcu to projekt GOTOWY.

Inną sprawą jest, że często ludzie, którzy wybieraja jakiś projekt i zaczynają go zmieniac, pomstuja na czym świat stoi że coś się nie da, że gdzieś się walną w łeb, bo za nisko itp. Prawda jest taka, że dopóki w nie zaczna mieszac w łeb się raczej nigdzie nie walną:-)... klopsy wychodzą po zastosowaniu radosnej twórczości zwłaszcza podczas budowy dopiero

Pozdrawiam

p.s.

wychodziłbym włazience u góry po odwróceniu biegu... no masz rację cholera... dlatego też lepiej nie grzebac w gotowcach;-)

Witam wszystkich :D

obecnie wybieram projekt, bardzo m isie podoba na zewnatrz ten domek, ale bardzo brakuje m iw nim spizarki, reszta jest OK, zwracam sie do ludzi, ktorzy "cos" z tym zrobili, albo maja taki zamiar.

Jesli bym sie zdecydowala na ten projekt to na pewno poszerzylabym garaz, zyskalabym jak tu juz byly glosy na kotlowni i wiekszym wiatrolapie, czy tak?

Wolalbym kuchnie w miejsce gabinetu, jak myslicie ludzie, jest to do zrobienia???

Preferuje domki z garazem przy bryle budynku i stryszkiem nad nim i tym sie kieruje, poza tym wielkosc salonu w tym projekcie OK, kuchnia wystarczajaca, obecnie mam w bloku 9m kw, ale czesc rzeczy trzymam na balkonie, stad wiem, ze spizarka, czy jakies pomieszczenie pomocnicze jest mi nezbedne (przetwory, zapasy soczkow dla dzieci itp).

Gora jest OK 9wielkosc pokoi), na stryszku bylaby suszarnia, ale nie wiem jakby sie miala garderoba, jak ktos pisal, czy nie bylaby zawilgocona.

A jak duza szafa bylaby w wiatrolapie po poszerzeniu garazu, bardzo by sie powiekszyla ta przestrzen na garderobe?

Pozdrawiam.

można komin stojący pomiędzy garażem a kotłownią zbudować w ścianie nośnej pomiędzy garażem a pokojem (czyli dokładnie pod kątem 90 stopni do jego projektowego ustawienia) należy ustawić go tak by z jednej strony był przewód dymowy zdo kotłowni i kratki wentylacyjne w garażu) efektem będzie brak kominków w dachu nad strychem

Anulka1

Ja co prawda nie zdecydowalam sie na spizarke przy kuchni, ale widzialam bardzo fajne rozwiazanie u Krupiarza. przesłał mi kiedys swoje rzuty po adaptacji i musze przyznac bardzo sie przydało ( zwlaszcza do podjecia decyzji o zakupie projektu - dzieki Krupiarz:) Moze go poprosisz to tez Ci przesle?

Ania

Dziekuje anstak, bardzo mnie to rozwiazanie interesuje, domek mi sie naprawde podoba, przyciagnal moje oko :wink:,

Krupiarz, czy nie byloby to dla Ciebie problemem poslac mi na priva? :D , bylabym wdzieczna, jestem ciekawa Twojego rozwiazania spizarki i calej reszty :)

a mozecie mi powiedziec na jakiej wysokosci od ziemi sa okna, nie wiem czy zdj myli, ale wydaja sie nisko, lukarny i niczego na zewnatrz bym nie zmieniala, jest sliczny :D ............

W końcu jakoś nam wszytsko wyszło bez konstruktora, architekt sie pomęczył i jest i łazienka z oknem i przejscie do garazu, ale trzeba było nieco pokombinować.( a schody będą drewniane)

Anstak zaintrygowal mnie Twoj pomysl ze zmiana lazienki na z oknem, mozesz blizej okreslic w jaki sposob powstaly te zmiany? Czy to znaczy, ze przenoslas lazienke w miejsce pomieszczenia 8? Jakbys mogla to napisz blizej te zmiany, bo tez mysle o lazience z oknem.

A w "starym" miejscu lazienki co wtedy powstanie?

Anulka 1

Nam ten projekt odpowiadal prawie całkowicie jesli chodzi o układ pomieszczen. Jedyną rzeczą która mi sie nie podobała była mała ciemna i ciasna łazienka na dole. Dlatego buduje dom zeby miec wreszcie jasne łazienki a nie jakies kliki. Postanowilismy isc na kompromis- zrezygnowalismy w ogole z pomieszczenia gospodarczego na dole (jest przeciez jeszcze duzy strych), a w tym miejscu (pom nr 8 ) zrobilismy łazienke. Wada tego roziwazania jest bliskosc wejscia do lazenki od drzwi wejsciowych- no ale cos za cos. W miejscu "starej" łazienki nie będzie niczego - tzn bedzie przejscie do garazu oraz wejscie na schody. Co do kształtuschodow -trudno mi to obrazowo napisać, ale są nieco poszerzone (Do 100 cm) - pierwotnym projekcie było tylko 90 cm i odwrócone o 90 stopni w lewo w górę, a poza tym nie ma tej pustki pomiedzy dwoma biegami. Spocznik jest przy wejsciu na strych - wiec spokojnie mozna tam wejsc. Schody beda drewniane, bo architekt powiedzial, ze przy takim przesunieciu będzie to lepiej ( lżej) wyglądać. Aha cały ten opis jest dla wersji lustrzanej projektu bo taką właśnie zakupiliśmy. Nie wiem czy ktos dokładnie rozumie co napisalam, ale w każdym razie da sie przeniesc łazienke do pomieszczenia nr 8 i mieć jednoczesnie przejscie do garazu przy zachowaniu funkcjonalnosci calosci.

Z innych zmian to dodalismy tylko kilka okien na gorze.

Mam nadzieje że choc trochę pomogłam:)

A tak przy okazji to podziele sie, że chyba znalazlam wreszcie wykonawce- tzn murarza. Ceni sie znacznie mniej niz jego poprzednicy, za robocizne wyszlo mu 16.500 zł bez dachu. To cale 7.000 mniej niz jego najtanszy poprzednik. Wlasnie bedziemy negocjowac umowe i jak sie wszystko dobrze ułozy tzn doczekam sie wreszcie pozwolenia na budowe i podłaczenia pradu to w połowie kwietnia zaczynamy :)

O wszystkim uprzjemie będe donosić: :D

Anstak to gratulacje, widze, ze wszystko dobrze idzie :D .

Ja tez myslalam o lazience z oknem, a rownoczesnie nie chcialabym tracic pomieszczen gospodarczych, jestem ciakawa rozwiazania tego przez Krupiarza.

Na schodach to ja sie zupelnie nie znam, co to jest ten spocznik :oops: , mozesz mnie oswiecic, zebym sobie mogla to wyobrazic :lol: i pustka normalnie jak jest to tam mogloby wpasc dziecko?

Zalezy mi na bezpiecznych schodach bo mam dwojke malych dzieci.

Pozdrawiam.

Spocznik (tak to sie chyba nazywa) to jest to coś gdzie zakrecaja schody tzn masz schody spocznik i dalej znowu schody ]]]]]]]] [ ]

[[[[[[[[[

tak jest w kazdych zakrecanych schodach- a dla ochrony dzieci sa odpowiednie balustrady

a pustka to jest na tym projecie oryginalnym( niezaadaptowanym) - przyjrzyj sie pomiedzy dwoma schodami na poddaszu nad łazienka-tam gdzie jest narysowana balustrada. W rzutach w projekcie ktory juz mam z muratora sa narysowane tam jakies kwiatki. Ale tam chyba nie jest za wysoko bo przeciez na dole jest lazienka wiec jest raczej bezpiecznie.

Ale moja wersja wydaje sie chyba bezpieczniejsza dla dzieci, chociaz sama nie wiem bo ja sie na tych schodach tak za bardzo jeszcze nie znam...

Chyba kazde schody sa jakims ryzykiem dla małych dzieci.

aha wydaje mi sie ze tej mojej wersji pod schodami mozna zrobic jakis schowek, postawic rower itp,

Ania