Krupiarz 25.01.2008 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Kominek nad garażem .... Może i fajna sprawa, ale należy sobie zadać pytanie: ile razy praktycznie, jak często będziecie go używać? My mamy kominek, całkiem fajny, otwarty, gdy się pali widać i czuć żywy płomień (nie mam zadnego rozprowadzenia ciepła na pokoje z kominka DGP). Ale i tak palimy w nim nie częściej niż raz w tygodniu. Robić 2 kominki w domu - spore koszty. Jeden jak najbardziej, a drugi tylko po to by napalić w nim raz w miesiącu przy spotkaniu przy tenisie/bilardzie ze znajomymi ... Zaręczam Ci że po jakimś czasie (gdy minie euforia, gdy się nacieszycie nowym domem), samym dla siebie nie zechce wam sie za bardzo palić nawet w jednym. Ale ja to mówię z własnej perspektywy i doświadczeń (na początku też paliliśmy w naszym kominku prawie codziennie). Jeszcze jedno - aby zrobić tam pokój do tenisa trzeba dość sporo podnieść ściankę kolankową. Kolega ma taki pokój, ale dach koperta i ostatnio chcieliśmy tam wstawić stół do tenisa, no i okazało się że wejść wejdzie, ale ze swobodnym machaniem rakietką, może być problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 25.01.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Przed chwilą doznaliśmy szoku. Cieśla-dekarz dał wycenę dachu "na gotowo". Wyszło mu 25 tys zł. Policzył 8tys/m2 plus 5tys. obróbki i rynny. Czy to normalna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 25.01.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 U nas co prawda jedna firma będzie budowała dom od fundamentów po dach ale w kosztorysie który nam przedstawili robociznę dachu wycenili nam na 10200,- w tym: więżba, dachówka, orynnowanie, wszystkie obróbki plus montaż okien), także ten Wasz to chyba trochę przesadził. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mallyna 25.01.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 artmag moje zdjęcia wnętrz sa w albumie "W środku" a wiatrołap mamy wg pierwszej, niezmienionej wersji, zgodnie z projektem, bez wydłużenia o 30 cm pozdrawiam ale się rozmarzyłam przeglądając zdjęcia wewnątrz dziękuję Ci Kochana Agnieszko, za możliwość "realnego" obejrzenia domku Pozdrawiam! My startujemy na wiosnę po Wielkanocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 27.01.2008 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 mruva - to zaczynamy !!! Pozwolenie dostaliśmy w tym samym dniu ! Ciekawe jak to będzie. Mąz jest optymistą, a ja jestem przerażona ( te rosnące ceny, jakie popełnimy błędy ?) Jak kalkulujesz - ile nam trzeba kasy ?Do Banku wyliczyłam 400 000.W operacie szacunkowym do banku wartość nieruchomości bez działki wycenił mi rzeczoznawca na 357 300. Dzisiaj rozmawialiśmy sprawie dachu i ze zdziwieniem usłyszałam, że nasz dach ma 260 m kw. (wersja z dwustanowiskowym garażem). Fakt,że wypuszczamy dach,żeby zrobić zadaszenie nad tarasem , ale mimo wszystko wydaje mi się to przesadzone. Wg nas ma on 240 m kw. Jak liczyli Wasi Spece ? Aha - nasi chcą za robociznę 55 zł za m kw.Wybraliśmy dachówkę cementową EURONIT Profil S - macie jakieś uwagi do niej ?Wszystkie Wasze spostrzeżenia mile widziane. Dziękuję za przedmówcom za parę słów o architektach wnętrz - gdyby ktoś jeszcze miał namiary na tych sprawdzonych i nie zdzierających skóry - to bardzo chętnie. Mam ochotę chociaż do najważniejszych pomieszczeń - talentu do urządzania wnętrz Bozia mi niestety nie dała. Pozdrawiam EKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.01.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Ekra - ja mam problem z kalulacją, chcemy wiąć 300 tyś. ale już sama nie wiem czy to nie za mało. mam mętlik w głowie i wszystkiego dosyć. Jeżeli macie taki wypełniony kosztorys do banku i mogłabyś go jakoś podesłać to będę bardzo wdzięczna. Ja też jestem przerażona cenami tym bardziej, że będziemy kupować materiały dopiero po uzyskaniu kredytu, mam nadzieję, że nie pójdą aż tak w górę. Dach mi liczyli według projektu i wyszło im 257 m2 ( ta sama wersja) a ekipa chce 40 zł/m2. Dachówkę bierzemy Pro-dach S-rzymska to taka polska dachóweczka ale podobno dość dobra - 1 szt = 2,05 netto. Co do Euronitu to nie wiem ale na wymianie doświadczeń jest sporo wątków. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 28.01.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 hej, hej mruva - to zaczynamy !!! Pozwolenie dostaliśmy w tym samym dniu ! Ciekawe jak to będzie. Mąz jest optymistą, a ja jestem przerażona ( te rosnące ceny, jakie popełnimy błędy ?)Jak kalkulujesz - ile nam trzeba kasy ? Do Banku wyliczyłam 400 000. W operacie szacunkowym do banku wartość nieruchomości bez działki wycenił mi rzeczoznawca na 357 300. Dziewczyny nie dajcie się zwariować, będzie dobrze!!! Pamiętam tez miałm huśtawkę uczuć, a jednak się udało Ja wielokrotnie panikowałam, a mój małż spokojnie robił swoje dalej. Bierzcie przykład z tych co już mieszkają - udało się Nas dom do tej pory, stan jaki widać na zdjęciach kosztował ok. 300 tys. Jednakże my część prac robiliśmy sami włąsnymi rękami, ale też duzo kasy poświęciliśmy, żeby zrobić jakis dojazd na budowę, a potem na drogę i przyłącza (ok. 60m). Do tego jeszcze doszły straty przez kradzież. Dzisiaj rozmawialiśmy sprawie dachu i ze zdziwieniem usłyszałam, że nasz dach ma 260 m kw. (wersja z dwustanowiskowym garażem). Fakt,że wypuszczamy dach,żeby zrobić zadaszenie nad tarasem , ale mimo wszystko wydaje mi się to przesadzone. Wg nas ma on 240 m kw. Jak liczyli Wasi Spece ? Aha - nasi chcą za robociznę 55 zł za m kw. Wybraliśmy dachówkę cementową EURONIT Profil S - macie jakieś uwagi do niej ? Wszystkie Wasze spostrzeżenia mile widziane. Pozdrawiam EKRA Nasz dach z przedłużonym garażem o 1,8 m ma ok. 220 m kw., tak nam wyliczyli dekarze. Rzeczywiście 260 m kw wydaje mi sie trochę przesadzone, nawet z wypuszczeniem. My mamy dachówkę Euronit S i na razie żadnych uwag, ale chyba za krótko żeby wypowiadać się na ten temat. Mogę tylko powiedzieć, że obserwuję domy na których ta dachówka leży już kilka lat i prezentuje się nieźle. Po sobotnio-niedzielnych wichurach wszystko jest okey (chociaż dokładnie nie oglądałam kazdej dachóweczki), a na naszej górce uwierzcie gwiździło nieźle Ale to też chyba zasługa dobrze zrobionego dachu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 28.01.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Mam pytanie i prośbę do tych którzy już mieszkają Agnieszko, na Waszych zdjęciach widać, ze nad garażem macie okna w ścianie- jak macie rozwiązane to pomieszczenie? Czy to tylko strych, czy dwa pomieszczenia, o różnym przeznaczeniu? Krupiarz, Ty pisałeś, że dałeś jedno okno dachowe w garderobie, a w pralni żadnego. Jak masz podzielone ten stryszek- wzdłuż kalenicy, czy prostopadle do niej. ? ps Czy to prawda, że okna dachowe dają więcej światła niż ścienne? Coś mi się kojarzy, tylko nie wiem z czym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.01.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 hej, hej Dziewczyny nie dajcie się zwariować, będzie dobrze!!! Pamiętam tez miałm huśtawkę uczuć, a jednak się udało Ja wielokrotnie panikowałam, a mój małż spokojnie robił swoje dalej. Bierzcie przykład z tych co już mieszkają - udało się Nas dom do tej pory, stan jaki widać na zdjęciach kosztował ok. 300 tys. Jednakże my część prac robiliśmy sami włąsnymi rękami, ale też duzo kasy poświęciliśmy, żeby zrobić jakis dojazd na budowę, a potem na drogę i przyłącza (ok. 60m). Do tego jeszcze doszły straty przez kradzież. Pozdrawiam Agnieszko, dzięki za słowa otuchy, ale wiesz te pierwsze kroki są najgorsze. Ja jestem na etapie zbierania papierów do banku i w zasadzie to dla mnie najważniejsze - dostać kredyt i nie rypnąć się w wyliczeniach. Jak już będzie kasa to dla mnie z górki, resztą ma zająć się mój Pan (tak obiecał, ja papiery on budowa). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 28.01.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Mam pytanie i prośbę do tych którzy już mieszkają Agnieszko, na Waszych zdjęciach widać, ze nad garażem macie okna w ścianie- jak macie rozwiązane to pomieszczenie? Czy to tylko strych, czy dwa pomieszczenia, o różnym przeznaczeniu? ps Czy to prawda, że okna dachowe dają więcej światła niż ścienne? Coś mi się kojarzy, tylko nie wiem z czym Pozdrawiam Pomieszczenie nad garażem jest jednym dużym pokojem, chociaż pierwotnie myslałam, ze będzie tam garderoba i suszarnia w dwóch róznych pomieszczeniach (dlatego też są dwa okna). Jak się okazało, że jest to duzy piękny pokój to zmienilismy zdanie. Teraz tylko mamy problem na co go przeznaczyć, ja myslę o sypialni, a mąż o pokoju rekreacyjnym ze stołem bilardowym lub do tenisa Zobaczymy... jedno co mogę podpowiedzieć, to to ze okna wyszły moim zdaniem za blisko siebie. U kogos widziałam, że jest większy rozstaw i tak mi sie bardziej podoba. Teraz to w ogóle marzy mi się ściana szczytowa cała przeszklona, ...fotel, kawka i piękny widok oh... moze kiedyś, jak wygramy w totka. O strychu pisałam juz wcześniej, że jest duzy i szkoda przeznaczać pokoje na graciarnię. Póki co nie mamy jeszcze zamontowanych schodów i nie mam jak zrobic zdjęcia strychu, ale postaram się. My mamy tylko jedno okno dachowe w pokoju na górze (tam gdzie może być tylko dachowe) i przyznaję, ze jest w dzień najjasniejszy, ale to wynika z ustawienia domu względem stron swiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 28.01.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Agnieszko, dzięki za słowa otuchy, ale wiesz te pierwsze kroki są najgorsze. Ja jestem na etapie zbierania papierów do banku i w zasadzie to dla mnie najważniejsze - dostać kredyt i nie rypnąć się w wyliczeniach. Jak już będzie kasa to dla mnie z górki, resztą ma zająć się mój Pan (tak obiecał, ja papiery on budowa). Pozdrawiam. u mnie też tak miało być, a uwierz niejednokrotnie bolał mnie kręgosłup i ręce ale to też może troche mojej winy, ja nie potrafie stac z boku i patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 28.01.2008 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 1. Pomieszczenie nad garażem jest podzielone tak, że to od tyłu domu jest zdecydowanie mniejsze (pralnia nie musi być duża) - ścianka idzie równolegle do kalenicy. Wzdłuż kalenicy pewnie nie dałoby się podzielić, bo wejście wyszłoby na ściance rozdzielającej. 2. Okna dachowe dają więcej światła (przy tej samej powierzhcni) ze względu na ustawienie kąta padania w stosunku do słońca/nieba - bardziej optymalne. 3. Uwaga do kredytu. My najpierw wzieliśmy mniej (mieliśmy trochę własnej kasy), potem musieliśmy dobierać (a i tak zabrakło by zrobić wszystko na tip. top). Różne są sytuacje, podejścia, uwarunkowania finansowe, pewności zatrudnienia i skłonność do ryzyka. My zdecydowaliśmy się na budowę "błyskawiczną". Kredyt tyle ile potrzeba by wybudować szybko, zrobić możliwie dużo, mieszkać, potem pracować i spłacać kredyt. Bdowanie na raty i w trakcie jest jednak męczące. Generalnie taki model polecam. Jeżeli tylko bank wam daje kredyt to sugeruję brać. Wybudować, wykończyć i spłacać. Jak stwierdzicie w trakcie że wzieliście za dużo, to zawsze można cześć bezkosztowo zwrócić jako "jednorazowa spłata". Potem dodatkowe bujanie się z podwyższeniem kwoty kredytu jest strasznie męczące i kosztowne (dodatkowe dokumeny, wyceny, prowizje ... ). Długo to też trwa. Wiem bo to przechodziliśmy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.01.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Agniecha - Jak znam życie i siebie to u mnie będzie identycznie. Krupiarz - w sprawie tego kredytu to chyba masz rację może rzeczywiście lepiej wziąć większy a potem najwyżej oddać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 28.01.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 mruvau mnie z kredytem było dokładnie tak jak opisuje Krupiarz, lepiej wziąć więcej od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 28.01.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witajcie padło kilka wątków więc: - dach - wg moich wyliczeń mamy ok 255 m2 (zwężony garaż podwójny ale wydłużone okapy z przodu i z tyłu) i nie wiem jaką wybrać dachówkę (cena ) na razie myślimy o Braasie w czarnym kolorze S-ka (polecana przez wielu jako dobra gatunkowo) a szczegóły dowiem się jak zacznę więcej chodzić po składach... i dostaniemy kredyt wlaśnie... -kredyt - Krupiarz i Agniecha ( +pozostali wtajemniczeni mieszkający), Nasz stan to surowy prawie zamknięty (dach to tylko deski i papa) czy z tego poziomu kredyt 200 tyś wystarczy na wykończenie parteru (góra w stan deweloperski) i zamieszkanie?? o tyle zgłosiliśmy się do banku i mam modlitwę: "oby starczyło....". dużo prac mamy zamiar wykonać własnoręcznie... - okno połaciowe - ktoś pisał że w pokoju bez okna ma tylko jedną połaciówkę i jest jasno - miałem też taki zamiar (strona wschodnia) ale sąsiad podpowiada że może być ciemnawo... no i co wy na to? jak ma być kiepsko to wolę teraz zainwestować w drugą połaciówkę, lecz z drugiej strony jeśli kiedyś planujemy tam sypialnię dla nas to dwa okna nie" przegrzeją" nas o poranku?? - korytarz do góry jest bez okien - u Krupiarza są ładne luksfery które doświetlają schody ale w innym przypadku nie jest za ciemno? - myślimy o zainstalowaniu świetlika rurowego - czy ktoś myślał o takim rozwiązaniu (lub je widział w realu), a może jest zbędne? No cosik mało ostatnio pisałem a teraz litania... pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 28.01.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Pa-maDach jednak faktycznie ma wiecej metrów - sprawdzałam dokładniej w wykazie materiałów w projekcie - podają 157 m kw. Być może zasugerowalam się wersją z garażem jednostanowiskowym, która pierwotnie zamówiliśmy i pod wpływem Magdusi1 zmieniliśmy.O świetliku rurowym też myślimy, ale kwestia kosztów - trzeba by policzyć ile to by kosztowało ( chyba tematem nas zainteresowała Agniecha1). Mruva - podaj mi adres na priva - wyślę to co zrobiłam - ale zastrzegam się,że zrobiłam to raczej pod bank (pod kwotę kredytu). Masz świetną cenę za m kw. roboc. dachu - ciekawe może to zależy od rejonu. U nas ceny na porządku dziennym to kwoty 75 - 90 zł za m kw. Jak dorwaliśmy sprawdzoną ekipę ( zresztą aż z Ostrowca) za 55 zł - to byliśmy bardzo happy ( niestety jest to cena bez orynnowania).Właśnie mąz się dowiedział,że ceny stali co tydzień rosną o 20 % - jak w takim tempie będzie się rozwijać akcja to będziemy mieć problem.Ale to Wrocław - tutaj zawsze było szaleństwo - może u Was jest troche inaczej - czego Wam życzę i Wasze obiczenia sie potwierdzą.Nam z obliczeń wynika, że nie wiadomo czy 400 000 starczy - a też chcemy porobić co możemy sami i nie mamy aspiracji co do materiałów z wyższej półki.Po radach doświadczonych Rogowiczów - myślę o kwocie 450 000 - najwyżej się zwróci. Agnieszko !Dziękuję za zagrzewanie nas do walki - tego nam trzeba !Jak mam dołek - patrzę sobie na zdjęcia Waszego domku. Super,że macie Euronit S- Wasza dachówka nam sie podoba. Poczytałam trochę na forum - pozytywne opinie - takie , że jakościowo nie odbiega od Braasa. Już się zdecydowaliśmy.Babskie pytanie - patrzyłam na Twoją kuchnię i mnie zastanowiło okno. Czy nie ma problemu z jego otwarciem, jeśli na blacie leża jakieś rzeczy ? Pomysł z umieszczeniem zlewozmywaka w rogu jest super - czy zmieści się dwukomorowy ?Nasz Kierbud nie chce słyszreć o przesunięciu pod kątem ścianki do kuchni ( tak jak u Was, a chcieliśmy zrobić legalkę)- mąż się zawziął - albo ścianka albo nowy Kierbud - sama nie wiem czy żartuje. Pozdrawiam !EKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.01.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Ekra - mój e-mail jest w moim profilu ale tak na wszelki wypadek to: [email protected] a tak na marginesie to w jakim banku bierzecie kredyt i co Wam zaproponowali?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 29.01.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 a tak na marginesie to w jakim banku bierzecie kredyt i co Wam zaproponowali?. GE money bank - frank chf - mam nadzieję że dobry wybór (kursy waluty, spreed itp itd...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.01.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Tak, podobno mają niezłe warunki ale niestety dla osób z dużym wkładem własnym . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 29.01.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Fakt - u nas wkład własny to to co widać na zdjęciach (pewnie nie mało)Ale mam znajomych którzy z tym bankiem "jadą od podstaw" i są zadowoleni, nasze oprocentowanie (propozycja przed podpisaniem umowy to 3,85%) - wydaje mi się że nieźle, ale dla mnie dużym plusem to:-system gospodarczy - nie wymagają faktur- ocena stanu budowy - przychodzi facet robi zdjęcia - bez opłat dodatkowychAle więcej pewników powiem jak dostanę umowę do przeczytania (myślę że w tym tygodniu...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts