kwarti 29.01.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Cze wszystkimJa też uważam ze wybudowanie wersji z podwójnym garażem to koszt około 400 do 450 tyś. Ja nadal nie jestem zdecydowany czy weznę kredyt w złotówkach z dofinansowaniem czy we frankach. Wszystko będzie zależało od kalkulacji gdzieś za 3 miesiące. Moi znajomi chwalą sobie Fortis Bank -ale warto go wybrać gdy jest tam promocja. Ekra -ja również bym cię prosił o kosztorys -mój adres to [email protected] pozdr. wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 29.01.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 mruva i kwartiPrzesłałam wiadomości na Wasze skrzynki. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 30.01.2008 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 No to po wielu, wielu miesiącach wręczono mi pozwolenie na budowę. W między czasie zrobiłem rozeznanie i zdecydowałem się kredyt wziąć w PKO BP SA: 350.000 zł we CHF, na 27 lat. PKO BP: - Libor + 0,75 % marży (razem 3,5%), prowizja - 0%, przewalutowanie - 0,8%, wcześniejsza spłata do 2 lat - 0,5%, po 2 latach 0%, spread 10 gr. (opcja dla bankowców), rata za m-c: ok. 1749 zł. Na potrzeby tego kredytu przygotowałem uproszczony kosztorys - link poniżej: http://www.stargard.mm.pl/~walimar/Uproszczony%20kosztorys%20dla%20banku%20PKO%20BP.xls Kosztorys zrobiony jest w Exelu. Jeżeli komuś się przyda to proszę bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 30.01.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 mruva i kwarti Przesłałam wiadomości na Wasze skrzynki. Pozdrawiam ! Bardzo dziękuję . Walimar - Tobie też bardzo dziękuję i gratuluję pozwolenia na budowę. Jeszcze jedno pytanie do Ekry i Walimar - na ile rzeczywiste są koszty podane przez Was w kosztorysach?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 30.01.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 O świetliku rurowym też myślimy, ale kwestia kosztów - trzeba by policzyć ile to by kosztowało ( chyba tematem nas zainteresowała Agniecha1). Jak się tym interesowałam, to świetlik kosztował w granicach 1000 zł, na allegro coś 800-900. Góry jeszcze nie użytkujemy więc, o ewentualnych ciemnościach później się będę wypowiadać, ale mimo wszystko myslę, że warto. Nam z obliczeń wynika, że nie wiadomo czy 400 000 starczy - a też chcemy porobić co możemy sami i nie mamy aspiracji co do materiałów z wyższej półki. Po radach doświadczonych Rogowiczów - myślę o kwocie 450 000 - najwyżej się zwróci. Chcociaż nie wiem jakie dokładnie są teraz ceny materiałów, jednak myślę, że ta kwota jest całkiem realna. Przy wkładzie pracy własnej oczywiście. Agnieszko ! Babskie pytanie - patrzyłam na Twoją kuchnię i mnie zastanowiło okno. Czy nie ma problemu z jego otwarciem, jeśli na blacie leża jakieś rzeczy ? Pomysł z umieszczeniem zlewozmywaka w rogu jest super - czy zmieści się dwukomorowy ? Nasz Kierbud nie chce słyszreć o przesunięciu pod kątem ścianki do kuchni ( tak jak u Was, a chcieliśmy zrobić legalkę)- mąż się zawziął - albo ścianka albo nowy Kierbud - sama nie wiem czy żartuje. EKRA Okna jeszcze nie miałam okazji otwierać, więc ... , ale myslę, że po otwarciu będzie problem jeśli jakieś rzeczy będą na blacie. Zapraszam latem do nas to sama sprawdzisz. Ktoś kiedyś pisał o takim podnoszonym do góry, pomysł fajny tylko jaki koszt...? Dwukomorowy zlewozmywak spokojnie zmiesci się w rogu. A co kiebudowi przeszkadza ścianka pod kątem, przecież nie jest nośna!? pa-ma bardzo bym chciałą Ci powiedzieć, że tak 200 tys. wystarczy, tylko kurcze sam wiesz, że każdy mimo wszystko dobiera różne materiały, z różnej półki, nawet jeśli ogólnie nazywa się ona średnią Po rozmowie z moja drugą połówką (tą bardziej zorientowaną) stwierdziliśmy, że przy dobrej woli i pracy rąk własnych powinno wystarczyć. jednakże pamiętaj, ze czeka was wiele niespodziewanych wydatków o których nawet Ci się nie sniło i których nikt nie jest w stanie przewidzieć ma początku budowy Życzę wszystkim powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 30.01.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Okna jeszcze nie miałam okazji otwierać, więc ... , ale myslę, że po otwarciu będzie problem jeśli jakieś rzeczy będą na blacie. Zapraszam latem do nas to sama sprawdzisz. Ktoś kiedyś pisał o takim podnoszonym do góry, pomysł fajny tylko jaki koszt...? ===> ja się tym interesowałam, ale jeszcze żadnych oficjalnych wycen nie mam. Jedynie co udało się mi wyszukać w internecie - to taki orientacyjny koszt 1250 zł brutto za sztukę, ale jak już będę na etapie wyceny stolarki, to napewno podam dokładne info na forum (póki co dziś powinniśmy - dostać ustną informacje ze Starostwa o pozwoleniu na budowę - cieszuć będziemy się z papierem w garści Ekra - mogę też poprosić o Twój kosztorys na adres prywatny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 30.01.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ekra - wiadomość do mnie nie dotarła proszę o powtórzenie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 30.01.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Kwarti wysyłam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 30.01.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Cze Dzięki za kosztorysy.A tak dodatkowo - pochwalcie się z czego stawiacie mury, bo dalej nie mogę się zdecydować -szczególnie zwracam się do osób które będą w tym roku zaczynać budowę.Po śledzeniu wielu wątków skłaniam się na porotherm 30 + 10 styropian lub max 24 + 15 styropian. A wy?pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 30.01.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 My max 24 + styro 15 lub BK 24 + styro 15 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki24 30.01.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witajcie! My mamy porotherm 30 i na to będzie styropian 15 cm (miało być 12 cm ale była "promocja" w hurtowni). Zdecydowaliśmy się na dwa świetliki Veluxa (każdy za 1037 zł). Na razie zamontowane są tylko elementy w dachu, rury będziemy montować po skończeniu poddasza i dopiero wtedy poznamy efekt doświetlenia ale poddasza bez jakiegokolwiek doświetlenia sobie nie wyobrażam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 31.01.2008 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jeszcze jedno pytanie do Ekry i Walimar - na ile rzeczywiste są koszty podane przez Was w kosztorysach?. moim zdaniem trzeba rozróżnić dwie sprawy: kwotę kredytu o jaki się starasz i faktyczne koszty budowy. Nie zawsze te dwie wartości muszą być zbieżne. Kwota kredytu to wartość jakiej ci brakuje do skończenia budowy (może to być oczywiście 100% wartości budowy) ale możesz mieć oszczędności inne przychody i po co ci płacić dodatkowe odsetki dla banku. Trzeba też przekalkulować jaką ratę miesięczną można spłacać w określonym czasie aby jeszcze przeżyć z rodziną (lub bez). W moim przypadku myślę (optymistycznie), że koszt budowy (aby zamieszkać) zamknie się kwotą ok. 400.000 zł. Ale prawda jest taka, że nikt z analityków (a na pewno laików jak ja), nie potrafi przewidzieć jakie będą ceny materiałów i robocizny w połowie lub na koniec 2008 roku. Może zostać ale pewnie coś zabraknie. Ja założyłem,że różnicę powinienem jakoś dozbierać. Co do samego kosztorysu to jak sama nazwa wskazuje jest baaaaaaaaaaardzo uproszczony i bardziej jest stworzony dla zaspokojenia "głodu dokumentowego urzędników", niż późniejszych faktycznych wydatków. Oczywiście przyjęte tam wartości nie są całkowicie z kosmosu, ale w znacznej mierze uśrednione. Punkt 23 i 24 kosztorysu ma za zadanie wykazanie odpowiedniego wkładu własnego. Powyżej 20% wkładu marża obniża się o 0,25%. Również pierwsza transza to 50% wkładu czyli zainwestowanych pieniędzy. Trzeba jakoś się wykazać, żeby z czymś ruszyć na wiosnę, 100.000 zł pierwszej transzy to już coś. Co byś zrobił jakby ona wynosiła 30-40 tys. ???????. Nie ma co sie obawiać bank i tak nie da więcej niż masz w kontrakcie. Aha, przestrzegam przed branie pieniędzy na wyrost, niektóre banki pobierają prowizję od niewykorzystanej sumy i to całkiem sporą. Na potrzeby własne nadzoru nad przyszłymi wydatkami robię prywatny kosztorys w programie do kosztorysowania NormaPro. Wprawdzie idzie to mi na razie "jak krew z nosa" - uczę się obsługi programu, a i dopiero co architekci oddali mi przerobiony projekt. Jak uda mi się skończyć jakiś dział, to wrzucę na forum, wspólnie ocenimy jego przydatność w rzeczywistości. Na razie pozdrawiam i lecę walczyć z gazownią - to, też duże schody. Myślałem, że po uzyskaniu pnb kwitologia będzie za mną - ale niestety nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 31.01.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Cze A tak dodatkowo - pochwalcie się z czego stawiacie mury, bo dalej nie mogę się zdecydować -szczególnie zwracam się do osób które będą w tym roku zaczynać budowę. Po śledzeniu wielu wątków skłaniam się na porotherm 30 + 10 styropian lub max 24 + 15 styropian. A wy? pozdr. Witam, My też zaczynamu w tym roku. Zdecydowaliśmy się na ściany z Ytonga 36 (albo Solbetu - to zależy jaka oferta będzie atrakcyjniejsza jak już będziemy mieli pieniądze by złożyć zamówienie). Dodatkowo 8 cm wełny mineralnej (kierownik budowy z którym wstępnie rozmawiała mój mąż się dziwił i twierdzi, że jednowarstwowa ściana z Ytonga będzie wystarczająca - ale jakoś do jednej warstwy nie jesteśmy przekonani). Co do okładziny - jeszcze nie wiemy - na początku marzył sie nam klinkier - ale po pierwsze to duży koszt, po drugie, już by się robiła ściana 3-warstwowa (tak mi się mocno zdaje, że wówczas trzeba by dostosować fundament). Słyszeliśmy, że teraz robią płytki klinkierowe, które do złudzenia wyglądają jak klinkier - ale nie widziałam na żywo, więc trudno mi ocenić. Może ktoś sie też czymś takim interesował? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 31.01.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Agniecha - traktuje Twoje słowa jak eksperta (bo te wydatki masz już za sobą) i lekko ciarki smyrnęły mnie po plecach... mam jednak nadzieję że jakość wycyrklujemy... masz rację wiele zależy od materiałów/cen, taniej jest kupić dobrej jakości (nawet jeśli nie najtańsze) ale "mercedesów" też raczej nie będziemy brać. Obserwując kosztorys jaki zamieścił Walimar wychodzi na to że się zmieścimy, ale obawiam się właśnie tych "nie przewidzianych wydatków" o których pisałaś czas pokaże póki co plany ambitne i ręce ochocze, tylko czas - troszkę go mało pozdrawiam P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 31.01.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Co do realności kosztorysu - zgadzam się z przedmówcą. Naprawdę trudno powiedzieć. Jeśli chodzi o całość kwoty - może 400 000 wystarczy - pzy dużej dyscyplinie kosztowej.Zresztą Agniecha 1 wcześniej pisała, że wydała 300 000 - a przecież dużo robili własnoręcznie i po gospodarsku kalkulując jak wydać najmniej ( wspólne zakupy z grupą, allegro itd) no i po cenach historycznych. Zresztą jak pisała Agnieszka górę jeszcze ma do wykończenia.Inna sprawa to jakie są ceny w Waszych rejonach. Znajomy rzeczoznawca potwierdził mi kwotę ok. 400 000 - na dzień dzisiejszy. Co do obaw o branie kredytu w wyższej wysokości to ja zrobiłam w ten sposób, że ostatnią transzę kredytu stanowi ta ew. nadwyżka.Jeśli nie będzie potrzebna to poprostu podpiszę aneks do umowy kredytu żeby jej nie wypłacać ( u mnie koszt aneksu 100 zł).Zorientujcie się jak jest w Waszych bankach. Do wszystkich szukających banku - wieczorkiem postaram się napisać, które obecnie mają niezłą ofertę - banki non stop ją zmieniają - trzeba w tym siedzieć.Nie zaszkodzi się też zwrócić do pośrednika żeby znalazł bank - dla pośredników banki mają z regułu lepszą ofertę niż dla klientów z ulicy. Kwarti- sprawdiłam adres - wysłałam na dobry - nie wiem czemu nie doszło - ale widzę,że mruva Ci wysłała. MartaPR - wysłałam. Agnieszko !Dziękuję za odpowiedź i za zaproszenie obejrzenia okna !!!! Kurcze , nie wiem czy do lata wytrzymam - mamy tyle pytań.......Nieśmiało napisałam. Pozdrawiam !EKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 31.01.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 ekra tak sobie napisałam do lata to kiedy przyjeżdżacie , wiesz że zawsze możecie nas odwiedzić (no prawie zawsze , jak jesteśmy w domu oczywiście ) zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 31.01.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Pytanie dot. stropu: Czy ktoś zmieniał nasz strop ACKREMAN na TERRIVA? Czy zmianę stropu robił jakiś konstruktor i czy macie tę zmianę w Dzienniku Budowy albo w projekcie? Jakich belek i bloczków użyliście? Czy ktoś mógłby mi przesłać swoje dane do stropu TERRIVA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 31.01.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Ekra - z niecierpliwością czekam na ranking banków, jutro robimy po nich przelot, także być może Twoja wiadomość zaoszczędzi nam czasu. Po pośrednikach nie będziemy chodzić, mamy nie miłe doświadczenia. Dodatkowo Pani z banku powiedziała nam, że każde zapytanie od pośredników zmniejsza ilość punktów przy wyliczeniach do kredytu. Przyłączam się do prośby ani i krzysia w sprawie stropu Terriva. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 31.01.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Pytanie dot. stropu: Czy ktoś zmieniał nasz strop ACKREMAN na TERRIVA? Czy zmianę stropu robił jakiś konstruktor i czy macie tę zmianę w Dzienniku Budowy albo w projekcie? Jakich belek i bloczków użyliście? Czy ktoś mógłby mi przesłać swoje dane do stropu TERRIVA? my mamy terrive - zmiana formalnie to wpis kierbuda w dzienniku budowy o rodzaju stropu i jest OK. bloczki oczywiście keramzytowe ( jak i cała chałupka...) bo są najlżejsze z tego rodzaju (nie liczę styropianowych). normalnie pewnie byłby ackerman ale jego cena w ciągu roku...sami wiecie i brak dostępności materiału spowodował zainteresowanie stropem firmy TERMAT a jakie dane potrzebujecie..? belki kupujesz zależnie od układu stropu (na wymiar) i doliczasz odpowiednią ilość bloczków. powinien Wam to zrobić Wasz majster, ja zrobiłem sam i gdyby nie zmiany w trakcie... tonawet trafiłem z ilością no cóź w końcu inż.... i byłby obciach jakbym się rypnął pozdrawiam P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 31.01.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 zapomniałem dodać mam decyzję i umowe do kredytu - czytam ją i włos mi się jeży....hmmm jest sporo wątpliwości. warunki chyba niezłe: chf, marża banku 0,78% co daje 3,55% (dla przypomnienia GE moneybank - dla zainteresowanych) ale jest kilka punktów i nie wiem czy tak ma być.... w banku usłyszę że tak, ale wolałbym wiedzieć z innego źródła. jeśli jest ktoś na świeżo po podpisaniu i może mi rozwiać wątpliwości proszę o nr tel na maila a oddzwonię - obiecuję nie być nachalny.... pozdr P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts