Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elo,

Widzę że na wątku króluje teraz temat "kredyt".

No tak, bez niego ciężko prowadzić budowę.

Ja w ogóle nie za bardzo kumam po co bankowi kosztorysy robione przez inwestora. Przecież to "jeździ" straszenie. Wartość toto ma niewielką. Ale jest wymagane.

Ja mam kredyt w CHF-ach w Millenium.

Załtwiałem przez pośrednika, no ale pośrednikiem był kolega :-)

Zresztą jak brałem, to nie płaciło się prowizji za udzielenie.

Dobry pośrednik to połowa sukcesu. Tyle że jeżeli ktoś nie zna pośrednika to może czuć dyskomfort - czy oby pośrendik nie działa bardziej na korzyść swoją lub banku niż klienta.

No i czuć w postach emocje związane z rozpoczęciem budowy. To napięcie,radość i niepewność :-). Fajna sprawa, ale ja drugi raz nie chciałbym przez to przechodzić. Nie jest to prosta droga, ale przejśc nią się opłaci.

Moje "problemy" są nieco inne.

Po 2 miesiącach skończyłem skręcać dziecku meble. Złożyłem też nasze łoże :-). Przenieśliśmy się z salonu na górę. Rewelacja!!! Oddzielna, własna sypialnia to jest to. Zmobilizował mnie szwagier z rodziną którzy nas odwiedzili w weekend. Prace nabrały tempa. Jakby tak częściej zapraszać gości, to szyciej by się doprowadziło chałupę do końca.

Jeszcze jedna uwaga "finansowa". Nie wiem czy pamiętacie, ale ciągle obowiązuje możliwość zwrotu części VAT na materiały budowlane. Wiąże się to ze wzrostem VAT-u na część materiałów po naszym wejściu do UE.

Właśnie ta sprawa ostatnio mnie mocno blokowała i nie dawała spać, ale jakiś tydzień temu skończyłem, wszystko rozliczyłem i złożyłem kwity w US.

Mi wyszło tego na 15,5 tys. Jak znam życie to pewnie z 500 zł mi wywalą bo niektóre kwalifikacje dokonałem na wyrost.

No i będzie na ogrodzenie z przodu i kostkę brukową. :-)

Tak więc jak już skarbonka wyschnie, jest koniec budowy, to taki pieniądz cieszy i w sumie to możecie go sobie wliczyć w "przychód".

A więc jeżeli nie da się kupować bez faktur, to bierzcie i kolekcjonujcie faktury na wszystko na co można.

Jeżeli chodzi o adaptację parteru, mogę ją podesłać, ale rzeczywistość różni się od adaptacji, bo były wprowadzone zmiany. Wszystko jest na zdjęciach w linku poniżej.

Pozdrawiam

No to widzę, że Kierbud może chcieć od 1000 do 4000 zł.

Niezły rozrzut...

Mam pytanko do zaawansowanych. Czy zamawiać już teraz okna ?

Czy w trakcie budowy coś jeszcze wyjdzie i lepiej tego nie robić ?

Pytam bo dwie firmy od których mam ofertę informują mnie, że od 15 lutego ceny idą w górę.

Pytałam Agnieszki - zapytam jeszcze Krupiarza jeśli można - okno w kuchni - czy nie ma problemu przy jego otwieraniu z rzeczami na blacie? Może zrobić je krótsze - a jeśli tak to o ile - się zastanawiam...

Hej,

W kwestii kierownika budowy - rozrzut jest rzeczywiście spory. Ja umówiłem się na wszystko za 1400 zł. Było tam chyba 7 obowiązkowych wizyt któe ustaliliśmy na wstępie. Jeżeli byłaby jakaś dodatkowa to ustalone mieliśmy po 200 zł.

Dałem kierownikowi jeszcze 100 zł, bo był na prawdę ok. Generalnie nie robił problemów. Zrobiliśmy parę zmian w stosunku do adaptacji projektu, rozrysował mi nowy strop z Accermana na Terrive, zrobił w dzienniku wszystkie wpisy jak należy do odbioru budynku. Generalnie nie było problemów. Cena 1500 - 2000 zł za "normalne kierownikowanie" to cena rozsądna. Powyżej tej kwoty to przepłacanie,chyba że kierownik będzie częściej na budowie, będzie pełnił rolę trochę inspektora nadzoru.

Kwitów do odbiroru budynku nie ma tak dużo, da się je samemu załatwić, nie ma co przepłacać, a kierownik i tak musi to co do niego należy uzupełnić.

Pamiętajcie,że kierownik jest od tego żeby budynek wykonać zgodnie z projektem (główne elementy konstrukcyjne) i żeby się nie zawalił. Ale kierownika nie interesuje już czy np. tynki tudzież ściany są prosto zrobione. O to ma dbać inwestor lub właśnie inspektor.

Jeżeli chodzi o okno w kuchni-rzeczywiście jeżeli coś leży na blacie pod oknem, to go nie otworzysz (trzeba poprzestawiać rzeczy), ale nie jest to problemem. Okno jest uchylne. Oknouchyla się bez problemu, a otwiera się je b. rzadko, przez ostatnie pół roku to nie wiem czy raz było otwierane. Tak więc nie jest to w ogóle problemem.

Jeszcze uwaga co do doświetlenia góry. U mnie są rzeczywiście luksfery i okno połaciowe w łazience w kabinie prysznicowej. Ale świtało na korytarz wchodzi też przez szyby matowe w drzwiach. Jest ok.

Pozdrawiam

Jeszcze jedna uwaga "finansowa". Nie wiem czy pamiętacie, ale ciągle obowiązuje możliwość zwrotu części VAT na materiały budowlane. Wiąże się to ze wzrostem VAT-u na część materiałów po naszym wejściu do UE.

Krupiarz, czy to przeszło na 2008 r., czy mówisz o fakturach do 2007 r. ?Szczerze powiem, że przestałam sledzić losy zwrotu vat.

Dla wszystkich zainteresowanych zwrotem podatku VAT:

http://podatki.pl/sn_autoryzacja/logowanie.php5/artykuly/20_2618.htm?idDzialu=20&idArtykulu=2618

>>> Jak widać, w wyniku nowelizacji, ustawodawca wyeliminował datę 31 grudnia 2007 r. jako datę zamykającą okres, w którym poniesienie wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym uprawniało do wnioskowania o ich zwrot. Możliwość ubiegania się o zwrot przedmiotowych wydatków przysługuje więc nadal i nie jest ograniczona w czasie. <<<

to chyba dobra wiadomość dla wszystkich budujacych ;-)

Pozdrawiam!

Mam pytanko do zaawansowanych. Czy zamawiać już teraz okna ?

Czy w trakcie budowy coś jeszcze wyjdzie i lepiej tego nie robić ?

Pytam bo dwie firmy od których mam ofertę informują mnie, że od 15 lutego ceny idą w górę.

Okna i drzwi zamawiałem jak juz miałem zrobione otwory okienne i drzwiowe i chyba był to dobry pomysł.

Firma, która robiła okna przysłała pracowników na budowę pomierzyli sobie sami i w sumie wymiary okien różniły się od tych, które były w planie o 1 -3 cm, poza tym dopiero w trakcie budowy zorientowałem się, że drzwi wejściowe są dosyć wąskie i kazałem je poszerzyć o 10 cm.

Minusem było tylko to, że spowolniło mi to budowę o ok. 3 tyg., (czekałem dość długo na realizacje zamówienia – ponad 3 miesiące)

Co do okien to jeszcze żałuję, że nie zrobiłem trochę większego okna do łazienki na górze.

U Krupiarza dodatkowa połaciówka w łazience jednocześnie doświetla korytarz (ściana z luksferów)

Też mi to chodzi po głowie

a nam "weszło do głowy" i zrobiliśmy szersze okno w łazience o ok 30cm (szersza jest też facjata)

Zgodnie z zasadą że okno o tym samym wymiarze daje więcej światła gdy jest "leżące" niż "stojące" mam nadzieję że wystarczająco doświetli nam łazienkę, tym bardziej że "wygląda" na zachodnią stronę, poza tym porównywaliśmy nasze okno z innym (u znajomych) - mniejsze i od strony płn i stwierdzam że powinno być OK :roll:

mam nadzieję że się nie mylę :D

Przejrzałem wątek i nasuneło mi sie kilka pytań:

1. Do Krupiarza, Oglądałem zdjęcia Twojego domku i jak widać salon został połaczony u Ciebie z holem, natomiast pomiędzy kuchnią a salonem jest okrągły duży słup, czy pełni on element nośny?

2. Czy można tak obnizyć garaz aby pozbyć się tych 2 schodków ze spocznika do pokoju nad garażem.tak żeby ze spocznika było wejście do pokoju nad garażem.

3.Czy można poszerzyć troszke schody i jeżeli tak to kosztem czego (tzn czy wtedy bedzie problem z kabina na dole w lazience?)

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz prosze, jakby ktos widzial taki domek gdzies na pomorzu, byłbym wdzięczny za możliwość obejrzenia w realu.

ad2. można albo obniżyć strop w garażu - nie wskazane, lub obniżyć część garażową względem domu (dochodzą Ci schody w przejściu - pom gosp)

ad.3 - przesunięcie szer schodów do środka może "likwidować" powierzchnię kabiny, poszerzenie na zewnątrz zmniejsza pow. pokojów (góra i dół), po analizie pewnie stwierdzisz że już lepiej mieć takie schody.... :(

pozdr

P

Witam ponownie,

Chciałem się tylko pochwalić, że wreszcie po dłuuugim oczekiwaniu na WZ udało nam się złożyć wniosek o PnB.

Nie wiem czy u Was też to tak długo trwało, bo ja złożyłem wniosek o WZ na początku sierpnia ( chyba 12 ), a decyzję odebrałem 21 stycznia. Prawomocna stanie się na dniach. W swojej naiwności sądziłem, że uda mi się papiery załatwić w 2007. Myślałem, że WZ to formalność, tym bardziej, że nasza działka nie jest na odludziu i dookoła są domki. A tu taka niespodzianka :(

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie, to nie będzie ich za wiele. Najważniejsze to chyba, że przenieśliśmy wyjście na taras na ścianę z balkonem (który prawdopodobnie wyleci ).

Pozdrawiam

U Krupiarza dodatkowa połaciówka w łazience jednocześnie doświetla korytarz (ściana z luksferów)

Też mi to chodzi po głowie

a nam "weszło do głowy" i zrobiliśmy szersze okno w łazience o ok 30cm (szersza jest też facjata)

Zgodnie z zasadą że okno o tym samym wymiarze daje więcej światła gdy jest "leżące" niż "stojące" mam nadzieję że wystarczająco doświetli nam łazienkę, tym bardziej że "wygląda" na zachodnią stronę, poza tym porównywaliśmy nasze okno z innym (u znajomych) - mniejsze i od strony płn i stwierdzam że powinno być OK :roll:

mam nadzieję że się nie mylę :D

Daje mi to do myślenia...chyba też pójdziemy w tym kierunku.

Możesz mi napisać jeszcze ile Cię kosztowały okna ( z tego co widzę PCV złoty dąb) - też o takich myśleliśmy.Ciekawa jestem ile trzeba zarezerwować w budżecie.

Witam serdecznie. potrzebowałabym pomocy. otóż nie mam jescze projektu( dopiero dzielimy działkę) jednak interesowała by mnie potrzebna ilość bloczków fundamentowych, bo jak wiadomo lepiej sie zaopatrzyć teraz niż w trakcie sezonu. prosze wszystkich o pomoc. pozdrawiam

Witaj,

Mój mąż będzie zamawiał 1300 sztuk (14x25x38)

Pozdrawiamy

Daje mi to do myślenia...chyba też pójdziemy w tym kierunku.

Możesz mi napisać jeszcze ile Cię kosztowały okna ( z tego co widzę PCV złoty dąb) - też o takich myśleliśmy.Ciekawa jestem ile trzeba zarezerwować w budżecie.

Cześć,

my mieliśmy wycenę od 10,5 tyś w górę... ostatecznie mamy okna "złoty dąb" dwustronnie, antywyważeniowe i szybę P4 = razem z montażem 14 tyś

P.