Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie po długiej przerwie:)

Pochwale się, że jestem kolejnym forumowiczem, ktory juz mieszka:)).

Jestem tez od miesiąca mamą uroczego brzdąca i nie mam za bardzo nawet czasu na internet.

Ania

Hej Anstak.

W końcu się odezwałaś, ale przede wszystkim gratulacje podwójne oczywiście!!!

Muszę przyznać, że Cię bardzo podziwiam, wykańczanie domu i ciąża - na prawdę wielkie osiągnięcie.

Oczywiście, jak wszyscy pozostali czekam na zdjęcia :D

Pozdrawiam

P.s. A ja znowu byłam chora (już czwarty raz w tym sezonie zimowym), prawie jak mój przedszkolak :cry: :evil:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie!

Anstak - nie wiem czego Wam bardziej gratulować domku...oj zazdroszczę że to już :D , czy może małego dzidziusia - pochwalę się że na nasze musimy jeszcze poczekać do lata... :lol: :lol: :lol:

W każdym razie cieszymy się bardzo z Waszego szczęścia!!!!

Ciekaw jestem jak wyszła wasza łazienka na dole - my również mamy ją przeniesioną do pom. gospod. - chyba będzie to dobre :)

Artmag - mu kupiliśmy projekt u architekta - serdecznie go pozdrawiam :D , i radzę poczekać aż będziecie wiedzieć na 100% co na tej działce możecie budować (słuchajcie rady stastnego - chłop ma rację)

Agniecha - życzymy powrotu do zdrówka i pozostałym również dużo zdrowia!!!

P&M

Witajcie!,

Miło poczytać, że kolejni szczęśliwcy zaczynają mieszkać ;-)

My z wbiciem łopaty czekamy na wiosnę i na ekipę rzecz jasna, która może zacząc prace w okolicach maja. Na razie jeszcze musimy się pogrążyć zaciągając kredyt - no a potem to już głupio by wyglądał odwrót ;-) (szczególnie po wykonaniu papierologii, która jak nic w naszym przypadku przypominała jedną z 12 prac Asterixa i Obelixa - tę co mieli zdobyć zaświadczenie A27 (chyba) :o )

Mam pytanie do tych którzy już mieszkają:

zastanawiamy się z Radkiem jak wygląda komfort użytkowania ciepłej wody w domu? Pomieszczenie godpodarcze (9 - z dwustanowiskowym garażem) wydaje się byc tak dość oddalone i od kuchni i od łazienki na górze..

macie jakieś spostrzeżenia, rady dla tych co dopiero zaczynają ;-)

Pozdrawiam!

Mam pytanie do tych którzy już mieszkają:

zastanawiamy się z Radkiem jak wygląda komfort użytkowania ciepłej wody w domu? Pomieszczenie godpodarcze (9 - z dwustanowiskowym garażem) wydaje się byc tak dość oddalone i od kuchni i od łazienki na górze..

macie jakieś spostrzeżenia, rady dla tych co dopiero zaczynają ;-)

Pozdrawiam!

Czy masz na mysli to, że długo trzeba będzie czekać na ciepłą wodę?

My mamy zainstalowana pompkę, która cały czas napędza wodę, a do tego mamy podłaczony zegar i ustawiamy sobie kiedy dokładnie ma się załączać. Tzn. pompka włącza się rano, gdy wstajemy do pracy i po popołudniu, jak wracamy z parcy, odkręcamy kurek i leci ciepła woda. :D Troszkę to koliduje z sobotą i niedzielą, ale mozna wytrzymać.

Polecam również zainstalowanie od razu filtrów wody zaraz na wejściu wody. Myśleliśmy też o zmiękczaczu wody, ale koszt nas trochę odstraszył. Jednak z tego co wiem, to duzo osób instaluje nawet już po zamieszkaniu, bo ma problemy z twardą wodą.

Czy masz na mysli to, że długo trzeba będzie czekać na ciepłą wodę?

My mamy zainstalowana pompkę, która cały czas napędza wodę, a do tego mamy podłaczony zegar i ustawiamy sobie kiedy dokładnie ma się załączać. Tzn. pompka włącza się rano, gdy wstajemy do pracy i po popołudniu, jak wracamy z parcy, odkręcamy kurek i leci ciepła woda. :D Troszkę to koliduje z sobotą i niedzielą, ale mozna wytrzymać.

Polecam również zainstalowanie od razu filtrów wody zaraz na wejściu wody. Myśleliśmy też o zmiękczaczu wody, ale koszt nas trochę odstraszył. Jednak z tego co wiem, to duzo osób instaluje nawet już po zamieszkaniu, bo ma problemy z twardą wodą.

Dzięki Agnieszka,

właśnie o to nam chodziło (ile trzeba wypuścić wody z kranu, żeby zaczęła lecieć ciepła).

Nie pomyśleliśmy o takim rozwiązaniu, ale wydaje się być ono rozsądne i pewnie też takie zastosujemy.

Co do załączania pompy - to może poszukacie takiego prostego włącznika czasowego, który ma możliwość zaprogramowania każdego dnia oddzielnie, pozwoliłoby to uniknąć weekendowych niedogodności. Taki włącznik pewnie można kupić w castoramie czy jakimś obi za 20-30 zł (my kupiliśmy bardzo dawno temu już nie pamiętam po co, teraz może się przydać np. do akwarium ;-))

Pozdrawiam!

Witam!

Debiutowałam na tym wątku jakis czas temu :) Nie odzywam się tylko po cichutku sobie Was podczytuję i marzę o własnym domku za rogiem. Plany staja się coraz bardziej realne, bo wreszcie po długich poszukiwaniach udało nam się kupic działkę (uzbrojona) i złożyć o WZ. Chciałam zapytac tych planujących i tych juz budujących - czy ktoś z Was zdecydował się na ściane jednowarstwową? My poważnie rozważamy taką możliwość. Oczywiście naczytałam się już na forum o wszystkich za i przeciw. A co Wy na to? W kontekście tego konkretnego projektu? Pozdrawiam!

P.S. Wielkie gratulacje dla anstak - dziecko i dom równocześnie - wieeeeelkie wyzwanie i dałaś radę :)) Czekam cierpliwie na Twoje zdjęcia - pisałaś że będzie kuchnia Tidaholm - też taką planuję :)

Chciałam zapytac tych planujących i tych juz budujących - czy ktoś z Was zdecydował się na ściane jednowarstwową? My poważnie rozważamy taką możliwość. Oczywiście naczytałam się już na forum o wszystkich za i przeciw. A co Wy na to?

Mijo,

my jesteśmy już w 100% zdecydowani na ścianę jednowarswową.Argumentów za jest znacznie wiecej i są przekonujące,zwłaszcza w ustach fachowców.Pozdrawiam :)

Na klej można stosować jeśli mamy bardzo dużą dokładność wymiarów bloczków (taką mają np Ytong - beton komórkowy dobrego producenta). Porotherm - zalecana jest zaprawa cieplochronnoa - gotowa z perlitem, lub napewno tańsza z keramzytem (keramzyt maxit frakcji 0-2mm + betostat {środek napowietrzjący}+ piasek+cement+plastyfikator)

szczegóły:

http://optirocblok.pl/pl/dlawykonawcy.php

pozdrawiam P

Mam pytanie do doświadczonych - mianowicie chodzi mi o przyłącze wodne - w projekcie idzie do garażu. Nasz projektant przyłacza wodnego sugeruje aby go przeprowadzić do pomieszczenia pomiędzy wejściem a garażem argumentując to tym,że nie będzie przemarzać i bkiżej będzie do poszcz. punktów w domu.

Jak jest u Was ?

Witam,

Cały czas się zastanawiam czym ogrzewać przyszły domek. Niby w drodze jest GAZ, ale tu takie rzeczyi http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4951927.html

I teraz sam już nie wiem. Czy ktoś z Was świadomie (mając możliwość podłączenia do sieci gazowej) zrezygnował z GAZu na rzecz innych paliw np ekogroszku??

A co do prac to jutro rozprawiamy sie z Mr Humus'em na działce :)

Pozdrawiam

Tak my, zupełnie świadomie ale muszę dodać, że zmusiła nas do tego sytuacja. Otóż nikt z naszych przyszłych sąsiadów nie był na ten moment zainteresowany inwestycją w przyłącze a dla nas samych gazownia wyliczyła straszne pieniądze, to też na razie eko-groszek a póżniej zobaczymy, chociaż po usłyszeniu wczorajszych informacji na temat cen gazu być może do końca pozostaniemy na ekogroszku.

Pozdrawiiam

Przynajmniej macie wybór gaz abo nie gaz.... :-?

U nas wchodzi w rachubę tylko ekogroch, ale... weźcie pod uwagę fakt że podaż na ten rodzaj węgla maleje (problem z dostaniem go na kopalniach - bardzo duży popyt) Znajomy ma duży skład węgla i miał kłopoty z jego dostępnością . Dlatego mam zamiar instalować piec obsługujący ekogroch i miał. na wypadek braku jednego paliwa zawsze jest jakaś alternatywa. Polecam pod rozwagę

pozdrawiam P

Mam pytanie do doświadczonych - mianowicie chodzi mi o przyłącze wodne - w projekcie idzie do garażu. Nasz projektant przyłacza wodnego sugeruje aby go przeprowadzić do pomieszczenia pomiędzy wejściem a garażem argumentując to tym,że nie będzie przemarzać i bkiżej będzie do poszcz. punktów w domu.

Jak jest u Was ?

Ja mam podłączoną wodę do pomieszczeni gospodarczego za garażem. Stamtąd jest rozprowadzana cala instalacja wodna + ogrzewanie. Wydaje mi się, ze nie jest dobre doprowadzenie wody do pomieszczenia miedzy domem a garażem, bo jest tam dosyć ciasno a jak jeszcze trzeba tam będzie zainstalować jakieś urządzenia od wody (reduktor ciśnienia, ewent. filtr + parę zaworów do których musi być dostęp) to już nie da się go na nic innego wykorzystać

witam wszystkich "Rogaczy" :D

wlasnie w tym tygodniu kupilismy ten projekt (z garazem dwustanowiskowym) :D :p , bardzo nam sie podoba ten projekt.

duzy wklad w podjeciu decyzji bylo ogladniecie tego budynku w realu, za co serdecznie dziekuje Agniecha1( widzialem na zdjeciach juz Wasza choinke swiateczna i stwierdzilismy z Iza ze dotrzymaliscie slowa i udalo sie spedzic 1 swieta w swoim rogaczu)

ze zmian o jakich myslelismy wprowadzic to przede wszystkim:

1- poszerzenie budynku o 30 cm co powiekszy namwiatrolap i bedzie miejsce na dobra szafe. Powiekszy sie takze i tak duza juz lazienka na gorze i najmniejszy pokoik na poddaszu.

2- planujemy wprowadzic obok drzwi balkonowych na poddaszu dodatkowo po 1 oknie

3- w salonie chcemy zalozyc podwojne drzwi ,

4- myslimy o wprowadzeniu w pokoju nad garazem okien w scianie szczytowej a zlikwidowaniu okna dachowego i tym samym w garazu wstawieniu okien w tej samej lini co na gorze tylko aby byly nizsze( po co takie wysokie)

5- zastapieniu stropu ackermana stropem teriva- slyszalem ze jest tanszy -czy to prawda?

jesli macie jakies sugestie odnosnie naszych zmian to prosze piszcie

mam nadzieje ze to nie sa az takie straszne zmiany i architekt to przelknie a i moja kieszen to zaakceptuje. :wink:

pozdrawiam

witam wszystkich "Rogaczy"

wlasnie w tym tygodniu kupilismy ten projekt (z garazem dwustanowiskowym) , bardzo nam sie podoba ten projekt.

duzy wklad w podjeciu decyzji bylo ogladniecie tego budynku w realu, za co serdecznie dziekuje Agniecha1( widzialem na zdjeciach juz Wasza choinke swiateczna i stwierdzilismy z Iza ze dotrzymaliscie slowa i udalo sie spedzic 1 swieta w swoim rogaczu)

ze zmian o jakich myslelismy wprowadzic to przede wszystkim:

1- poszerzenie budynku o 30 cm co powiekszy namwiatrolap i bedzie miejsce na dobra szafe. Powiekszy sie takze i tak duza juz lazienka na gorze i najmniejszy pokoik na poddaszu.

2- planujemy wprowadzic obok drzwi balkonowych na poddaszu dodatkowo po 1 oknie

3- w salonie chcemy zalozyc podwojne drzwi ,

4- myslimy o wprowadzeniu w pokoju nad garazem okien w scianie szczytowej a zlikwidowaniu okna dachowego i tym samym w garazu wstawieniu okien w tej samej lini co na gorze tylko aby byly nizsze( po co takie wysokie)

5- zastapieniu stropu ackermana stropem teriva- slyszalem ze jest tanszy -czy to prawda?

jesli macie jakies sugestie odnosnie naszych zmian to prosze piszcie

mam nadzieje ze to nie sa az takie straszne zmiany i architekt to przelknie a i moja kieszen to zaakceptuje.

pozdrawiam

Wojtek