Wojtek i Sylwia 22.02.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wojtek Kula,my też zastępujemy ackermana terivą,pomimo,że cena jest podobna, to przy terivie jest mniej pracy. Ponadto podnosimy ścianke kolankową nad garażem, gdyż chcemy tam zrobić pokój. Oprócz okien dachowych wstawiamy okno w ścianie szczytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrAg 22.02.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wojtek Kula 1) Z tym poszerzeniem budynku to ja bym uważał. Będziecie mieć i tak dość "długi" dom, a dalsze wydłużenie go może potem robić złe wrażenie estetyczne. 2) Okno obok drzwi balkonowych poważnie doświetli pokój, ale tez może wyglądać nieestetycznie z zewnątrz. My zamierzamy jeśli już cos robić to poszerzyć drzwi balkonowe nieco. Raczej dołożymy okna dachowe od strony ogrodu. 3) Poszerzenie drzwi tarasowych to dobry pomysł. My chcemy poszerzyć przez dodanie jeszcze jednego skrzydła. Lukarne i balkon likwidujemy. Ścianka kolankowa do podniesienia.Likwidujemy też okno w pomieszczeniu przechodnim do garażu (będzie spiżarnia) i okna w garażu. Okap nad oknem kuchennym będzie chyba skrócony. Mamy kuchnie od strony północnej i okap by juz kompletnie zaciemniał. Ale moze podniesienie scianki kolankowej zniweluje efekt okapu.Okap nad tarasem do likwidacji. Przed niczym nie chroni. W tym miejscu zamierzamy zrobic w przyszlosci mini ogród zimowy a latem markize rozpuszczać. Wywalenie okna czy wstawienie to koszt 50-100 zł za podniesienie ścianki kolankowej o około 40 cm architekt z Muratora chciał 800 zł. pozdrawiam KrAg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 22.02.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Do posiadaczy projektu:-jak to własciwie jest z tym stropem bo wyczytać mozna na stronach muratora ze w wersji C110 jest gestożebrowy natomiast w wersji C110a gestożebrowy a na fragmentach monolitycznyNie pierwszy raz jednak czytam ze w dokumentacji jest akermana. Intereseje mnie najbardziej wersja C110a. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 22.02.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 No to dzisiaj przyjechało na budowę 12 chłopa i w ciągu 9 godzin wykopało, zazbroiło i zalało ławy fundamentowe.Byłam zaskoczona,że tak szybko.Woda, o którą się martwiłam została wypompowana. Ponieważ mamy glinę, woda nie zdążyła się ponownie nagromadzić.Poszło 22 kubiki betonu.Teraz 3 tygodnie przerwy...Cały czas zastanawiamy się nad wykonaniem drenażu opaskowego - nasz majster twierdzi, że nie jest konieczny. Jutro zrobimy wywiad wśród okolicznych nowowybudowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 22.02.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Wojtek Kula 1) Z tym poszerzeniem budynku to ja bym uważał. Będziecie mieć i tak dość "długi" dom, a dalsze wydłużenie go może potem robić złe wrażenie estetyczne. Lukarne i balkon likwidujemy. Ścianka kolankowa do podniesienia. Likwidujemy też okno w pomieszczeniu przechodnim do garażu (będzie spiżarnia) i okna w garażu. Okap nad oknem kuchennym będzie chyba skrócony. Mamy kuchnie od strony północnej i okap by juz kompletnie zaciemniał. Ale moze podniesienie scianki kolankowej zniweluje efekt okapu. Okap nad tarasem do likwidacji. Przed niczym nie chroni. W tym miejscu zamierzamy zrobic w przyszlosci mini ogród zimowy a latem markize rozpuszczać. Wywalenie okna czy wstawienie to koszt 50-100 zł za podniesienie ścianki kolankowej o około 40 cm architekt z Muratora chciał 800 zł. pozdrawiam KrAg Ryzykowne zmiany uważam ze moga o wiele bardziej zaszkodzić bryłe budynku niz jego poszerzanie, zwłaszcza podnoszenie i tak juz wysokiej ścianki kolankowej nad czescia mieszkalną. My chcemy podniesc o jeden bloczek nad garazem w wersji C110a i co do tego mamy wielkie watpliwosci, 40cm nad czescia mieszkalna.... hm... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 22.02.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Hej. A wodę mamy doprowadzoną do kotłowni i tam mamy licznik wody i filtry. U nas Agnieszko niestety nie ma takiej możliwości - a jest to faktycznie najlepsze rozwiazanie. Xzbyszku Ja mam podłączoną wodę do pomieszczeni gospodarczego za garażem. Stamtąd jest rozprowadzana cala instalacja wodna + ogrzewanie. Wydaje mi się, ze nie jest dobre doprowadzenie wody do pomieszczenia miedzy domem a garażem, bo jest tam dosyć ciasno a jak jeszcze trzeba tam będzie zainstalować jakieś urządzenia od wody (reduktor ciśnienia, ewent. filtr + parę zaworów do których musi być dostęp) to już nie da się go na nic innego wykorzystać Xzbyszku Faktycznie - o tym nie pomyśleliśmy - już przepadło. To jest przecież małe pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 23.02.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Wojtek Kula Lukarne i balkon likwidujemy. Ścianka kolankowa do podniesienia. Likwidujemy też okno w pomieszczeniu przechodnim do garażu (będzie spiżarnia) i okna w garażu. Okap nad oknem kuchennym będzie chyba skrócony. Mamy kuchnie od strony północnej i okap by juz kompletnie zaciemniał. Ale moze podniesienie scianki kolankowej zniweluje efekt okapu. Okap nad tarasem do likwidacji. Przed niczym nie chroni. W tym miejscu zamierzamy zrobic w przyszlosci mini ogród zimowy a latem markize rozpuszczać. KrAg Ja mam pdniesioną sciankę kolankową na całym domu o ok 20 cm. Drugi raz bym tego nie zrobił. Okno w łazience mam przez to wyżej, podobnie jak wszystkie okna dachowe przez które się nie da teraz wyglądać. Podobno zasada jest taka, że jak się podnosi ściankę kolankową to trzeba wydłużyć okap, żeby dom nie stracił swoich proporcji. Wlaśnie tak mam zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Kula 23.02.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 no to widze ze wywolalem wojne w sprawie zmian scianki kolankowej fakt nie zwrocilem uwagi na dach i jego wydluzenie a to moze i musi byc konieczne. A poszerzenie budynku w osi miedzy C i D spowoduje wzwiekszenie wiatrolapu a wydaje mi sie ze to jest tam konieczne. nie wsadzi sie tam zadnej szafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 23.02.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 rozmawiałem dzisiaj telefonicznie z autorem projektu panem T. Waligórskim i potwierdził mi ze w projekcie c110a wiatrołap jest szerszy o jakieś 15 -20 cm do wersji c110, inne zmiany pomiędzy tymi projektami to:-zmniejszenie liczby kominów wentylacyjnych - ale należy jeszcze zmniejszyć -np. nie wentylować pokoi na pietrze,-inny rodzaj konstrukcji dachu - brak słupa w pokoju,-oczywiste ściana dwuwarstwowa ale o tym każdy wie i informacja dla tych co jeszcze nie kupili projektu - ma się ukazać lun sie juz ukazała wersja c110b jeszcze poprawiona - szczegółów nie znam.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrAg 23.02.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Ryzykowne zmiany uważam ze moga o wiele bardziej zaszkodzić bryłe budynku niz jego poszerzanie, zwłaszcza podnoszenie i tak juz wysokiej ścianki kolankowej nad czescia mieszkalną. My chcemy podniesc o jeden bloczek nad garazem w wersji C110a i co do tego mamy wielkie watpliwosci, 40cm nad czescia mieszkalna.... hm... pozdrawiam Dlaczego podniesienie ścianki kolankowej o 2 bloczki jest ryzykowne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 23.02.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Wojtek Kula Ja mam pdniesioną sciankę kolankową na całym domu o ok 20 cm. Drugi raz bym tego nie zrobił. Okno w łazience mam przez to wyżej, podobnie jak wszystkie okna dachowe przez które się nie da teraz wyglądać. Podobno zasada jest taka, że jak się podnosi ściankę kolankową to trzeba wydłużyć okap, żeby dom nie stracił swoich proporcji. Wlaśnie tak mam zrobione. Ryzykowne dlatego , ze mozna zaburzyć proporcje budynku. Pozatym czy w tym konkretnym projekcie zachodzi taka potrzeba? Mysle ze nie, ścianka jest wystarczająco wysoka -90cm. Sam nie jestem zwolennikiem zbyt dużych skosów i szukałem projektu który by mi odpowiadał takze pod tym względem....myśle ze znalazłem. Pomocne może sie okazać obejrzenie fotek które życzliwi forumowicze powklejali do swoich albumów....tam jest naprawde duuużo miejsca. Co do podniesienia ścianki kol nad garażem z tego co pamietam Krupiarz wprowadził taka zmiane i jak mozna zaobserwować na zdjęciach jest oki. Apropos dawno tu do nas założyciel watku nie zagladał a szkoda, pozdrowienia w tym miejscu. Pewnie wydłuzenie okapu zatuszuje negatywne skutki podnoszenia ścianki kolankowej a czy taka zmiane wprowadzać kazdy musi sobie odpowiedzieć sam. Niewatpliwie wielce pomocne jest istnienie tego forum i mozliwosc swobodnej wymiany opini, możemy uczyć sie również na błedach innych dzieki czemu unikniemy własnych. W tym miejscu wielkie ukłony w strone tych którzy dziela sie sprawdzonymi rozwiazaniami i tymi mniej udanymi. Podobno powstaje wersja C110b - ciekawe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrAg 24.02.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Ścianki kolankowej pewnie w ogóle bym nie podwyższał gdyby nie to, że chcemy lukarne w łazience zlikwidować, a wtedy w łazience może być zbyt mało miejsca (większa część łazienki byłaby pod skosem). pozdrawiamKrAg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Kula 24.02.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 witam po dzisiejszych rozwazaniach nad projektem stwierdzilismy wspolnie, ze moze sprobowalibysmy podniesc te scianke kolankowa tylko w czesci nad garazem. teraz jest 35 cm od "przyszlej podlogi". rozwazamy podniesienia jeej do wysokosci ok 75 -80 cm czyli o 2 cegly. co myslicie o tym , czy strasznie oszpeci to cala bryle domu? w pomieszczeniu tym planujemy zrobic pokoj wypoczynkowy, co myslicie na ten temat pytanie do Agniecha1:Agnieszko jak bylismy u Was to powiem szczerze nie zmierzylem tej scianki kolankowej u Was w pokoju nad garazem, ale wydaje mi sie ze bylo wyzej niz 35 cm. czy moglabys mi udzielic takiej info pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 24.02.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 My również chcemy wprowadzić kilka zmian , z których najpoważniejsza ma być podniesienie scianki kolankowej nad garazem ... Natomiast osobiście uwazam , ze nie warto rezygnować z lukarny bo dodaje ona uroku bryle i jest naprawde zgrabna.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alfzmelmack 24.02.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 WitamJestem właśnie przed zakupem projektu ale jak wczesniej wyczytalem to ma ukazac sie projekt c110b. (pisał o tym Kwarti). Zwracam sie z prośbą do "Kwarti" czy mógłbyś uszczegułowić kiedy i jakie zmiany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Sylwia 25.02.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Pavo napisał [uwazam , ze nie warto rezygnować z lukarny bo dodaje ona uroku bryle i jest naprawde zgrabna. ]Zgadzam się z tobą.Bez lukarny to już nie jest ten dom.Lepiej doświetlić sobie pomieszczenie dodatkowym oknem dachowym,aniżeli rezygnować z lukarny.My również podnosimy ściankę kolankową w pomieszczeniu nad garażem.Robimy też coś ,czego jeszcze chyba nikt z forumowiczów z domku z a rogiem nie robił,a mianowicie piwnicę.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alfzmelmack 25.02.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 A wiec rozmawialem z p. Tomaszem Waligórskim i ten nowy projekt c110b to bedzie c110a z wejsciem od strony poludniowej takze bedzie to tak jakby odbicie lustrzane w osi (tej przeciwnej do normalnego odbicia lustrzanego ) jakos tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Kula 25.02.2008 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 My również chcemy wprowadzić kilka zmian , z których najpoważniejsza ma być podniesienie scianki kolankowej nad garazem ... Natomiast osobiście uwazam , ze nie warto rezygnować z lukarny bo dodaje ona uroku bryle i jest naprawde zgrabna. pozdrawiam Pavo, a o ile myslicie podniesc ta scianke kolankowa nad garazem? zostawiacie okna dachowe czy wstawiacie okna na scianie szczytowej? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 25.02.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Podniesiemy ścianke prawdopodobnie o 40cm, w ścianie szczytowej która w naszym przypadku ustawiona jest na wschód wstawimy dwa normalne okna symetrycznie wzgledem tych garazowych natomiast połaciówke dodamy od strony połódniowej, tam być moze pojawia sie rownież kolektory słoneczne. Taki jest plan. WitamProjekt C110b będzie właściwie kolejną wersją Domu za rogiem, jednak będzie się mocno różnił od oryginału zwłaszcza rozwiązaniami funkcjonalnymi. Podobieństwo bryły i detalu to wszystko co będzie je łączyło C110b jest przewidziany dla inwestorów posiadających działkę z wjazdem od południa (salon od frontu, kuchnia od ogrodu, dodatkowy pokój od frontu itp)Projekt będzie dostępny na początku marcapozdrawiamTomasz Waligórski Mam nadzieje ze autaor sie nie pogniewa ze go cytuje, ale mysle ze wszyscy którzy tu zagladaja zainteresuja sie tym. Decyzja zatem zapadła u nas bedzie to C110a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 25.02.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2008 Witam. Projekt C110b umieścimy w katalogu wiosna 2008 (około 14 marca). Projekt dostępny będzie pod koniec marca. Proponuję informacje o projekcie śledzić na naszych stronach internetowych http://projekty.muratordom.pl/kolekcje.htm Pozdrawiam: Ewa Cieślak WYDAWNICTWO MURATOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts