Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Tak sobie lubię od czasu do czasu wejść na ten wątek, bo lubię się utwierdzić w przekonaniu że dobrze wybraliśmy, no i trochę się podbudować ;-). Szczególnie gdy ktoś pisze "jest śliczny".

Generalnie się z tym stwierdzeniem zgadzam ;-) (no bo sobie szczerze powiedzmy, że tak jest).

Obecnie kończę negocjować cenę dachu i z dnia na dzień jestem miło zaskakiwany, myślałem, że już się nie da nic zrobić, a tu prosze, dziś kolejny prezent - 300 PLN na całości od już i tak dobrej kwoty. ;-)

Niestety nie wszędzie mi idzie tak dobrze, ale żalił się zbytnio nie będę.

Anulka - prześlij mi na priv swój e-mail to Ci podeślę adaptację.

Pomysł zamiany kuchni z pokojem nie jest zły. Ale generalnie chcieliśmy kuchnię od północy, z widokiem na wejście na posesję, drogę przed domem itd. Poza tym wtedy w naszym rozwiązaniu spiżarnia jest od strony północnej, co jest dość istotne, ze względu na ograniczenie nasłonecznienia tego pomieszczenia.

Moje zdanie nt. łazienki i zamiany z pom. gospodarczym: ja tego nie zrobiłem. Wyszliśmy z założenia, że na dole jest mała łazieneczka, w sumie WC + prysznic, taka toaleta dla gości. Duża łazienka, w której można poszaleć jest na górze. My postawiliśmy na ilość pomieszczeń gospodarczych, bo to przy garażu praktycznie bedzie całe kotłownią.

W kwestii tych "kwiatków" w środku schodów, to bedzie tam nad wyraz bezpiecznie, bo przecież tam będzie normalny strop, bo pod nim będzie WC o normalnej wysokości, czyli będzie to przedłużenie hallu na poddaszu (ta sama wysokość). Oczywiście można będzie tam zrobić barierkę jeżeli ktoś sobie zażyczy.

Sprawa komina pomiędzy małym pokojem i garażem to jest to komin palny, natomiast "mądry" architekt przewidział, że kanały wentylacyjne będa w ścianie pomiędzy pom. gospodarczym i garażem i będą zakończone kominkami wentylacyjnymi ponad dachem. Dla mnie głupota i ja to zmieniam. Poszerzam komin palny o dodatkowe przewody (chyba 3 o ile dobrze pamiętam) i rezygnuję z kominków wentylacyjnych w ścianie pomiędzy garażem i pom. gospodarczym.

Garaż jak kto woli można powiększyć, choć nie wiem jak by to wpłynęło wizualnie na "śliczny projekt", natomiast podpiwniczenie ??? nigdy się nad tym nie zastanawiałem.

Ostanio wprowadziliśmy jeszcze parę zmian dotyczących stolarki okiennej. Poszerzyliśmy np. okna na balkonie na poddaszu do 105 cm, okna z prawej strony (zachodniej) na 140x180, z zachowaniem 30 cm od góry i 50 cm od poziomu posadzki. Zastanawiamy się jeszcze nad szerokością drzwi balkonowych. Jest opcja, by je poszerzyć do 230cm (z 180 cm), ale z zamianą okien uchylno rozwiernych na sówane do boku (jedno skrzydło zachodzi na drugie). No ale to rozwiązanie jest ok. 3000PLN droższe od standardu (stolarka drewniana). Trochę boli.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rozumiem, że nikt do tej pory nie zdecydował się na wentylację mechaniczną...szkoda ;(

Krupiarz czy ja tez mogę prosić o przesłani mi twoich planów?? też mi w tym projekcie brakuje spiżarki, a sami nie bardzo możemy wykombinować gdzie miałaby być.. będe Ci bardzo wdzięczna :)

mój adres

[email protected]

nas interesuje lustrzane odbicie projektu

Witam,

Ja mam odbicie lustrzane.

Rzut przesłałem na adres e-mail

Jeżeli chodzi o wentylację mechaniczną, myślałem o niej długo, sporo nocy spędziłem czytając za i przeciw na forum i zdecydowałem, że jej nie będzie. Jest sporo droższa, ale pieniądze nie były tutaj decydującym kryterium. W moim przypadku oszczędności będą żadne, a być może całoścowo wyjdę na minus. Lubię sobie czasami okna pootwierać, a poza tym jak pisałem będę miał GWC, a to da mi (mam nadzieję) lepszy efekt niż wentylacja mechaniczna (darmowa klima w lato).

Pozdrawiam

dziękuję za adaptację:)

Co zdecydowało, że jednak nie mechaniczna?? Są jakieś ważne minusy takiej wentylacji?? i co ma do tego otwieranie okien?

Zasięgałam informacji u architektów na temat adaptacji projektu i zmian. na pytanie o zaprojektowanie ogrzewania kominkowego z płaszczem wodnym i kwestię zamiany wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną otrzymałam odpowiedź, że te zmiany można wprowadzić w trakcie budowy i nie trzeba tego ujmować w projekcie i szkoda na takie zmiany projektowe wydawać pieniedzy.

Spotkaliście się z taką sytuacją???

[Ja dostałem podobna informacje

mam takie pytanie co myslicie o scianie z porotherm 44 jednowarstwowej czy jest ok bo w tym projekcie tak jest i chcialbym tak to zostawic, tu niektorzy zmieniali rodzaj scian, czy ktos tez zdecydowal si ena to rozwiazanie ?

też zaciekawił mnie mocno ten projekt i robię przymiarki do jego kupna.

Moje projekty zmian to:

1. podniesienie dachu garażu o jedą warstwę (więcej przestrzeni pow 1,9m)

2. zastanawiam się czy zamurowanie drzwi do garażu poprawi możliwość korzystania z tego pomieszczenia jako np. spiżarki (bardziej ustawne) ale z drugiej strony do garażu czy do kotłowni trzeba będzie latać przez dworek

3. robię przymiarkę do budowy tego domu w systemie ytong ściany zewnętrzne i silika wewnętrzne (ile może kosztować taka zmiana w projekcie bo zaprojektowany jest na ścianę jednowarstwową z pustaka ceramicznego 44 cm) ale ta zmiana jest jeszcze otwarta

i jeszcze czy garaż o szerokości 4,1 m (wymiar z jedną ścianą zewnętrzną) jest wystarczająco szeroki na jeden samochód

Co z tą ubikacją na dole czy obok sedesu tam coś jeszcze jest bo ten numerek to zasłania a powierzchni wyznaczonej przez ściany jest jeszcze sporo

czy wiesz juz jaka jest cena za zmiane na technilogie ytong ?

a czemu nie wybierasz p44 ?

Jakoś nie za bardzo wierzę w parametry techniczne ściany jednowarswtowej. Może jeszcze gdy jest budowana na cienką szczelinę jest ok. Ale gdy szczelina cementowo - wapienna ma np. 1,5 cm grubości, to jest to już tzw. mostek termiczny w stosunku do pustaka ceramicznego. Ponadto wydaje mi się, że 12 cm styropianu do ściany 25 lub 29 cm jest lepsze niż pustak jednowarstwowy o szer. 44 cm.

Zebra - jeżeli chodzi o zmiany robione przez projektanta, to musisz mieć zgodę tylko na najgłówniejsze.

Na pewno nie będą to projekty instalacji, kominek itd.

Kierownik budowy ma uprawnienia by poprzez wpis w dzienniku budowy zmieniać pewne rozwiązania, o ile są zgodne ze sztuką budowlaną.

Musisz mieć więc bezkonfliktowego kierownika budowy.

Pozdrawiam

Witam

ja odnośnie zmiany technologi wykonania ściany zewnętrznej... i uwzględniania tego w adaptacji...

Moim zdaniem to nie ma sensu... bo dziś jest pustak 44 cm, ktos chce budowac dajmy na to z pustaka 25 i 12 cm styropianu, adaptujący nanosi tę zmianę, zmienia wymiary, kreśli projekt na czerwono, a jutro inwestor po rozmowie z panem w hurtowni wraca do pustaka 44 albo wymyśla jakieś ytongi itp i cała adaptacja bierze w łeb... moim zdaniem zmiany typu "co z czego" należy załatwiac wpisem kierownika do dziennika budowy. To samo dotyczy zmian w wentylacji, rodzaju kominka itp a w adaptacji tylko "grube" rzeczy czyli zmiany w konstrukcji, w wymiarach zewnętrznych, geometrii dachu itp

Pozdrawiam

Zgdazam się w całej rozciągłości.

Sam zmieniłem w adaptacji do ściany dwuwarstwowej (na pustak 25 cm+12 styropian), a teraz będę ostatecznie robił z MAX-a 29 + 12 styropian. Powyższe dokonuję przy zachowaniu osi budynku.

(choć teoretycznie, zmieniając ścianę z 44 na 25 + styropian, zmieniają się długości belek stropowych i należałoby przeprojektować strop w tym zakresie, a już na pewo trzeba to uwzględnić na etapie wykonawstwa)

Kierownik budowy ma ograniczone ale i tak dość duże pole manewru pomiędzy tym co jest w projekcie a tym co ostatecznie będzie wybudowane. Dlatego dobrze jest by wybrać dobrego, ale " bezkonflikwowego" kierownika budowy który będzie elastycznie podchodził do pomysłów pojawiających się w trakcie budowy, na które ostatecznie zdecyduje się inwestor.

Pozdrawiam

Zgdazam się w całej rozciągłości.

Sam zmieniłem w adaptacji do ściany dwuwarstwowej (na pustak 25 cm+12 styropian), a teraz będę ostatecznie robił z MAX-a 29 + 12 styropian. Powyższe dokonuję przy zachowaniu osi budynku.

(choć teoretycznie, zmieniając ścianę z 44 na 25 + styropian, zmieniają się długości belek stropowych i należałoby przeprojektować strop w tym zakresie, a już na pewo trzeba to uwzględnić na etapie wykonawstwa)

Kierownik budowy ma ograniczone ale i tak dość duże pole manewru pomiędzy tym co jest w projekcie a tym co ostatecznie będzie wybudowane. Dlatego dobrze jest by wybrać dobrego, ale " bezkonflikwowego" kierownika budowy który będzie elastycznie podchodził do pomysłów pojawiających się w trakcie budowy, na które ostatecznie zdecyduje się inwestor.

Pozdrawiam

Czyli rozumiem ze nie zeminiacie przez architekta projektu na max-29, mi powedzieli ze powinno sie zmienic projekt jezeli zmienie grubosc scian a niestety to duzo zmienai , wiec chyab zostane przy 44 i zobaczymy pewnie bedize ciepla :) mamnadzieje bo za poprawki takie na zmiena na maxa architekt powedizl jakies 2 tys :(

darek53 napisał:

czy wiesz juz jaka jest cena za zmiane na technilogie ytong ?

a czemu nie wybierasz p44 ?

wycena ytonga mnie powaliła - średnio od 32000 do 40000 pln za ściany zewnętrzne i wewnętrzne z klejem i transportem (jak dla mnie to za dużo) i duży w tym koszt samego transportu. Jeżeli chodzi o p44 to sam pustak wychodzi taniej o jakieś kilka tysięcy (ok 4000) ale jeżeli doliczysz zaprawe termiczną to wychodzi drożej od ytonga

Witam,

a u nas pojawił się mały problem z naszym pięknym domkiem, otóż okazało się że zgodnie z zagospodarowaniem przestrzennym dom ma stać tak aby kalenica dachu była prostopadle do drogi.

Koszmar, przecież nie przestawimy całego domu tak aby wjeżdzać do garażu przez pół podwórka. :(

Dlatego też zmieniony zostanie trochę dach, tj. będzie wyglądać tak jakbyśmy lukarnę powiększyli do wysokości dachu. (coś podobnego do projektu Muratora M10). Jest to jedyne rozsądne rozwiązanie.

Inne zaproponowane to było kupić nowy projekt ... :evil:

Krupiarz mam prośbę czy mógłbyś mi przesłać na meila adaptację i Twój kosztorys, chętnie bym porównała z naszymi wycenami za materiały.

Pozdrawiam

Magda

Witam,

Adaptacje ci oczywiscie moge wyslac, tylko przypomnij emaila.

jezeli chodzi o kosztorys to jako takiego nie mam, o wszystkim pisalem na forum.

Mam troche kasy i buduje. Staram sie z dobrych, niedrogich materialow i w dobrych technologiach (dobrz wsp. cena/jakosc). Jak sie kasa skonczy to sie bede martwil :-), a skonczy sie na pewno ...

Ja nie wierze w to,ze ktos kto nie siedzi w branzy budowlanej i jest na etapie projektu jest w stanie zrobic dokladny kosztorys. Na tym etapie o budowie wie sie po prostu zbyt malo. Nawet jezeli zna sie orientaczjne ceny to potem jest poznawanie technologii, zmianz na inne, negocjacje cenowe ... i to wplywa na koszt calosci.

Ale madrzyc sie mozemy po wykonaniu danego etapu.

Pozdrawiam

Witam,

Dlatego też zmieniony zostanie trochę dach, tj. będzie wyglądać tak jakbyśmy lukarnę powiększyli do wysokości dachu. (coś podobnego do projektu Muratora M10). Jest to jedyne rozsądne rozwiązanie.

Inne zaproponowane to było kupić nowy projekt ... :evil:

Magda

Boże idiotyzmy w naszej rzeczywistości mnożą się i mnożą... I co... może od kalenicy równoległej ktoś by zachorował, albo umarł... a może krajobraz by runął cały okoliczny????

I teraz pytanie co dla "krajobrazu" będzie lepsze... kalenica nie w tą stronę czy cudowanie z lukarnami????

Katastrofe te nasze przepisy i prawa

Katastrofa!!!

czesc,

Moze zaczne od "ten projekt jest sliczny" :D , powaznie.

Witam wszystkich, sledze ten watek odkad sie pojawil i tylko utwierdzam sie w przekonaniu, ze decyzja o zakupie tego projektu (wkrotce) jest sluszna.

Jestem na etapie bardzo wstepnym, czyli mam mapki geodezyjne + wypis/wyrys z planu, a w najblizsza sobote spotkanie z architektem.

Plany sa, zeby spokojnie sobie zalatwiac papiery w tym roku, a ruszyc na wiosne 2007.

Co do zmian w projekcie, wciaz domowa dyskusja trwa (wiekszosc juz zostala opisana w innych postach).

1. poszerzenie garazu (wiecej miejsca na piec + "opal"),

2. podciag w holu w drzwiach do salonu,

3. wykusz pod balkonem zamiast 2 okien,

4. likwidacja lukarny (chociaz kto wie...)

5. poszerzenie balkonu + dodanie do obu pomieszczen (15 i 16) okna obok drzwi balkonowych.

6. rozmyslamy rowniez nad wiekszym zadaszeniem od strony frontowej, tak, aby powstalo zacienione miejsce z mala laweczka... rozmarzylem sie :lol:

Zastanawiamy sie jeszcze nad lazienkami, tylko do tego trzeba juz miec jakies dokladniejsze plany.

W zwiazku z tym prosba do Krupiarza - pisales cos o skanach projektu - czy bylbys w stanie je podeslac? Bylbym wdzieczny.

Rowniez "intryguje" mnie temat slupa w pomieszczeniu 16 - czytalem cos, ze w jednym projekcie jest w drugim nie ma. Czy moze ktos cos juz wie wiecej?

Pozdrawiam wszystkich

Krzysio

o co chodzi z tym podciągiem w holu w drzwiach do salonu??? jakie są tego +++

nie wiem czy zwrot przeze mnie uzyty (podciag) jest poprawny.

chodzi mi o to, ze teraz miedzy holem a salonem i kuchnia jest "krotka" sciana, wyglada mi ona na nosna, a ja chce miec szerokie wejscie do salonu i kuchni bez tej sciany. z tego co wiem, mozna to scianke wyburzyc, ale zamiast niej trzeba zastosowac innym nosny element - wlasnie podciag.

w skrocie, chce te scianke wyburzyc :wink:

Pozdrawiam

Ja taż mam podciąg i dodatkowo poszerzyłem budynek w osi wejścia do domu o 30 cm. To daje sporo więcej miejsca w hall-u.

Bez tego to schodząc ze schodów wpada się na ścianę, ponadto można dostać klaustrofobii w hallu.

Zresztą ten salon nie jest aż taki wielki by go zamykać i nadmiernie ograniczać ścianami (moim zdaniem).

My będziemy mieli kuchnię lekko przegrodzoną ścianą z luksferów (żona mocno duma nad kształtem, wzorem ...) , a poza tym salon, kuchnia, jadalnia i hall będzie to jedna przestrzeń.

Zamykać się będziemy we własnych sypialniach, salon i kuchnia powinny być otwarte,połączone, rodzinne. Kiedyś zawsze chcieliśmy mieć zamknięte i odizolowane wszystkie pomieszczenia, ale na szczęście gdy przyszło do budowy domu nam przeszło (a wpływ miał na to nasz syn (o wiele łatwiej się pilnuje dziecka bawiacego się w salonie, z kuchni otwartej niż wyizolowanej. Kwestię zapachów z kuchni rozchodzących się po caaaaałym domu postaram się załatwić dobrą i skuteczną wentylacją.

Pozdrawiam

ps. jakieś skany (lub zdjęcia) projektu posiadam i moge wysłać, jednak łatwiej się je przesyła znając adres odbiorcy ;-)