Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do Ani Ł.

Też byłbym zainteresowany takim orientacyjnym kosztorysem. Sam chciałem go stworzyć, ale niestety to nie jest takie łatwe. Jeżeli jest taka możliwość prześlij mi go na e-maila [email protected]

Spróbuje go porównać z moimi kalkulacjami. Ciekawi mnie ja to porównanie wyjdzie.

Za pomoc z góry dziękuję.

No i skoro juz się rozpisałam to jeszcze pomęcze Agnieche i anstak ;)) Bardzo podobaja mi się Wasze kominki, też planuje podobny (z boczna szybą). Możecie napisac jakiej firmy i mocy są Wasze kominki, koszty tej przyjemności też mile widziane :) A pytanie kominkowe do wszystkich - planujecie płaszcz wodny, DGP, czy nic....tylko ogień dla przyjemności? My cały czas mieliśmy zamiar montować płaszcz wodny, ale po zgłebieniu tematu chyba sobie odpuścimy.

Hej, hej.

Nasz wkład kominkowy kosztował 4290,0 zł z montażem i dodatkami do zamontowania (rura itp.). Wkład jest firmy Cheminees Philippe o mocy 16 KW.

Koszt całej tej przyjemności wyniósł nas ok.6400 zł, z tym że obudowę robiliśmy sami razem z p. Leszkiem (pisałam o nim wcześniej, facet złota rączka, który robił nam wiele rzeczy za pół darmo). W tym jest także płyta marmurowa (520 zł) pod kominkiem, niestety nie ma na zdjęciach, jak znajdę jakieś zdjęcie dobrej jakości to zamieszczę.

Przeglądałam kiedyś czyjś kosztorys, nie mam pamietam niestety czyj to był (na pewno mężczyzny) i chciałam dodać odnośnie elewacji, że nas w sumie ocieplenie i tynk ze wszystkim, kosztował do tej pory 22.630,- zł, a jeszcze nie mamy skończonej obróbki wokół drzwi i drzwi garażowych oraz cokołu.

Robocizna po znajomości i tynk po znajomości.

Ekra

chciałam Ci pogratulować fundamentów. :D Mam nadzieję, że niedługo znajdziemy chwilkę, żeby wpaśc i osobiście obejrzeć.

Wiem, że ktoś (Mruva?) prosił mnie o zdjęcia dolnej łazienki, pamiętam jednak mam chwilowy problem z aparatem cyfrowym. Jak tylko będę miała sprawny aparat zrobię i zamieszczę.

Pozdrawiam wszystkich budujących i zaczynających rogaczy.

Wiosna idzie, szykujcie siły do "walki"!!! :D

Jesli kogoś interesują jeszcze jakies koszty to pytajcie (mam dzisiaj ze sobą tajemniczy zeszycik z zapiskami). :D

Wiem, że ktoś (Mruva?) prosił mnie o zdjęcia dolnej łazienki, pamiętam jednak mam chwilowy problem z aparatem cyfrowym. Jak tylko będę miała sprawny aparat zrobię i zamieszczę.

Tak to ja prosiłam, szczególnie chodzi mi o ilość pozostałego miejsca po zamontowaniu kabiny prysznicowej w proponowanej wnęce i o rozmieszczenie samej kabiny.

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

Z zazdrością czytałam Wasze koszty robocizny przedstawione powyżej.

38 tysięcy! miło by było, u nas niestety za stan surowy otwarty (od fundamentów po dachówkę) wyszło 56 tysięcy (i jest to najtańsza z 4 ofert jakie dostaliśmy).

Nasz Gdańsk jest bardzo ładny, ale jak widać dość drogi ;-(

Strasznie mocno czekamy już na rozpoczęcie robót - ale ekipę będziemy mieli dostępną dopiero w początkach maja.

Ciągle załatwiamy sprawę kredytu - inżynier współpracujący z bankiem zażyczył sobie, żeby do powierzchni użytkowej dodać powierzchnię garażu i tak ze 120 metrów (wersja c110a) robi sie 160 m - no ale przecież bankowi zależy,żeby pożyczyć jak najwięcej pieniędzy, no i oczywiście zarobić lepiej, bo to więcej odsetek, wyższe ubezpieczenia itp. ... ale to przecież nie instytucja charytatywna ;-)

Dla zainteresowanych - dostałam wycenę dla okna typu sash (typu amerykańskiego - podnoszone do góry) - 2500 zł (bracia bertrand) za okno 1500 x1500. I to chyba jest taka standardowa cena, bo w internecie znalazłam informacje, że za takie okno producenci życzą sobie 1250 zł za m2.

No i niestety pozbierawszy wyceny stolarki okiennej musimy zrezygnować z okien drewnianych bo są po prostu dwukrotnie droższe od okien plastikowych w okleinie imitującej drewno. Ale może nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - nie będzie mój biedny mąż latał z pędzlem lub wałkiem co jakiś czas ;-)

Ciekawa jestem Waszych wyborów w kwestii okien i drzwi.

Pozdrawiam serdecznie!

Witam wszystkich,

Z zazdrością czytałam Wasze koszty robocizny przedstawione powyżej.

38 tysięcy! miło by było, u nas niestety za stan surowy otwarty (od fundamentów po dachówkę) wyszło 56 tysięcy (i jest to najtańsza z 4 ofert jakie dostaliśmy).

Nasz Gdańsk jest bardzo ładny, ale jak widać dość drogi ;-(

moim zdaniem za projekt z podwójnym garażem cena poniżej 60 tyś jest bardzo dobra.

U mnie pierwsza firma wyceniła stan surowy otwarty z wzmocnionymi fundamentami /szkody górnicze/ na 75 tyś złotych.

Czekam na pozostałe wyceny ?

U nas również okna będą plastikowe, choć bardzo marzyły mi się drewniane, ale szara rzeczywistość kredytowa zmusiła nas do takiego właśnie wyboru (właśnie teraz na nie czekam ;)).

Natomiast drzwi zewnętrzne wybraliśmy drewniane i już nie mogą doczekać się montażu. Powoli walczymy dalej z budową :)

witam

powiem szczerze ze nam podoba sie bardziej wersja stara projektu, nie wiem czy to z powodu juz tak duzego zaangazowania w stary projekt.....

generalnie wybralismy C110a i tego sie trzymam i nie zaluje....

a tak na marginesie to ciezkie i mozolne sa te sprawy papierkowe, ale dobrze ze mimo tego na dzialce mozna cos robic.... :lol:

pozdrawiam