Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie mogę porównywać wersji 110a do 110b - byłbym stronniczy na korzyść budowanego (a) :D

ale przyznać muszę że wersja (b) jest ciekawą propozycją, będąc w fazie wybierania projektu brałbym go pod uwagę... jest fajny

Natomiast moje pierwsze wrażenie wizualne...to czy ten projekt jest podobny do wersji 110a ??? -prawie. Ale jak wszyscy wiemy, prawie robi wielką różnicę :lol: :lol: :lol:

U nas na budowie prawie zima (znowu to "prawie" :lol: ) zacząłem kłaść elektrykę i trzeba było odłożyć pracę bo w połowie kwietnia wchodzi ekipa z dachówką a tu trzeba jeszcze wykonać izolację na facjacie i między dachami. na razie przykleiłem styropian i brakuje czasu żeby zaciągnąć siatkę, a po świętach muszę położyć tynk (tynk już załatwiony - kolor.. beżowy/ ekri... czy jakoś tak) aha jeszcze w kwietniu zapowiedział się hydraulik będziemy robić wod-kan.

mam nadzieję że jakoś z transzami kredytu wylądujemy.... :(

pozdrawiam budujących i wszystkich Nowych zaczynających.

A tak na marginesie to życzymy wszystkim spokojnych świąt Wielkiej Nocy i mokrego dyngusu... cokolwiek będziecie moczyć.... :lol: :lol: :lol:

P&M

Szanowni Państwo

Nowy projekt o nazwie Dom za rogiem C110b jest propozycją skierowaną głównie do osób posiadających działki z wjazdem od południa, chcących tą okololicznośc należycie wykorzystac budując swój dom. Stąd lokalizacja pokoju dziennego i dodatkowego pokoju na parterze - od frontu (południe), kuchni zaś od ogrodu (zachód, północ). Pierwotna wersja C110 w założeniach miała lokalizację na działkach z wjazdem od północy lub wschodu.

pozdrawiam

TW

witam Pana Tomka!

projekt (110b)jest bardzo ładny i przyjemny, ale i tak ten budowany przez nas (myślę tu o każdym kto na tym forum opisuje swój wybór) jest najładniejszy... bo własny, swój... :lol: :lol: :lol:

nasza działka ma wjazd od zachodu i pewnie lepszym rozwiązaniem byłby projekt (b), ale co tam, 110a też się sprawdzi.. 8)

pozdrawiam

Paweł

Witam wszystkich "Rogaczy"

chcieliśmy się podzielić z Wami naszą radością. Jak pewnie juz wczesniej pisalem po miesiecznych rozwazaniach i burzliwych dyskusjach na przelomie stycznia i lutego pragnąc zbudować własne gniazdko, zakupiliśmy projekt "Domu za Rogiem C110a" czyli popularnego ROGACZA :lol: z Muratora i wzięliśmy udział w konkursie na uzasadnienie naszego wyboru. Pierwsze miejsce niesie ze sobą zwrot kosztów projektu, co w dzisiejszych czasach jest niemało.

No więc przystąpiliśmy wraz z Żonką (a w sumie to wiekszy wkład wniosla w te prace Żonka) do tego konkursu z założeniem, że trzeba napisać tak, żebyśmy wygrali. Dwa wieczory wysiłku nas to kosztowało J, a ile wina przy tym poszło hohoohoho JJ. Potem kilka godzin korekcji, opraw graficznych ( w tym pozwolilem sobie zamiescic zdjecie domku ktoregos z formułowiczów z jego bazy zdjeciowej-mam nadzieje ze nie bedzie mial mi za to zazle), no i poszło … do Muratora.

I cóż? No i wygraliśmy i zajęliśmy pierwsze miejsce hurrrraaaaaaa. No a teraz chwila chwały dla nas J. Poniżej dwa linki. Jeden pokazuje laureatów konkursu, drugi link pokazuje nasze „wypociny”.

http://projekty.muratordom.pl/promocje.htm

http://projekty.muratordom.pl/pliki/pdf/1miejsce_luty_2008.pdf

Nie odbierajcie tego prosze jako chwalenie sie ale mysle fakt iz nasz i Wasz opis projektu domku wygral i jest godny polecenia. Uwazam, ze jest naprawde świetnym projektem.

Życzę Wam miłej lektury.

Korzystajac z okazji zycze Wszystkim Zdrowych i Wesolych Świat Wielkiej Nocy, spokoju, odpoczynku i kumulowania sil do dalszych prac budowlanych. :wink:

pozdrawiam

Witam,

Wojtku - szczere gratulacje dla Ciebie i żony.

Uzasadnienie bezkonkurencyjne.

Jeżeli od samego początku tak pięknie współpracujecie nad realizacją projektu jakim jest budowa własnego domu, to jestem pewien że gładko budowe przebrniecie do końca. Uważajcie ino, byście w alkoholizm nie wpadli :lol:

ps. mysle ze ten forumowicz od ktorego zapozyczyliscie zdjecie rogacza nie bedzie mial nic przeciw :wink:

Magdusia - jedno pytanie dot. kuchni. Masz bardzo malo miejsca pomiedzy wlasciwym blatem a wyspa? Jak to sie w praktyce uzytkuje? Jak jest z mijaniem sie osob? Na zdjeciach nie widac co jest miedzy kuchnia i salonem. Masz tam jakas scianke?

Jeszcze jedna uwaga techniczna po zimie pozwalajaca sciać ew. koszty.

Zaobserwowalem,ze w ogole nie jest potrzebny grzejnik w pomieszczniu gospodarczym w przejsciu pomiedzy wiatrolapem i garazem oraz w garazu. Cala zime mialem te grzejniki zakrecone.

Przy dobrze ocieplonym domu w pom. gosp. to ponad 15 st, w garazu nawet wiecej (u mnie to wynika z pieca na ekogroszek, ktory mimo iz jest dobrze izolowany ododaje dość ciepla), na tyle, ze spokojnie chodzilem tam w koszulce z krotkim rekawem. Dodam, ze brame mam segmentowa, dobrze izolowana (4cm).

Robiac drugi raz bym ich nie dawal. To oszczednosc na grzejnickach, rurkach, rozdzielaczach, oplacie za robocizne dla hydraulika (za punkt). Polecam pod rozwage.

Dla wszystkich juz mieszkajacych, budujacych sie i myslacych o budowie spokojnych i wesolych świąt Wielkiej Nocy.

Pozdrawiam

Moja kuchnia z wyspą w tym projekcie chyba wszystkich szokuje :lol:

Kuchnia jest zrobiona zgodnie z projektem, czyli jest ścianka oddzielająca kuchnię od salonu, zresztą my tylko łazienke na dole przerabialiśmy na większą, tj. przesuneliśmy drzwi i zajęliśmy miejsce pod schodami.

A wracając do kuchni, to spokojnie z mężem się mieścimy przechodząc obok siebie, od mebli do wyspy jest jakieś 70 cm z każdej strony. W użytkowaniu jest to wystarczająca ilość miejsca no i przy gotowaniu wyspa super się sprawdza :lol:

Postaram sie w najbliższym czasie wrzucić jeszcze jakieś zdjęcia.

No coz sa gusta i gusciki.

Niejednokrotnie pisalem,ze o tych sie nie dyskutuje.

Z praktycznego punktu widzenia to te 70cm to jednak bardzo malo. Tak mi się wydaje. I ja to widzę swoje dziecko stukające głową o rogi tej wyspy.

Ty masz pewnie filigranową figurę, a mężowi jeść nie dajesz i też trzyma się z konieczności nieźle. :lol: Wtedy to jeszcze ujdzie.

Pozdrawiam

Dawno nas tu nie było a na budowie zaczął się ruch. Ekipa weszła 8.03 i zaczęła od zalania chudziaka. Robota "pali" się w rękach i postawili już cały parter. Wrzuciliśmy kilka zdjęć do albumu. Zdecydowaliśmy się na drobne zmiany w oknach. Zamiast dwóch okien w salonie zrobiliśmy dużą witrynę o szer 3m. Poza tym przenieśliśmy łazienkę spod schodów i wydzieliliśmy ją z pokoiku.

Cze wszystkim

również proszę pozostałych co budują c110a o napisanie ile im poszło betonu i stali na fundamenty i stropy.

Ja mam wycenę z jednej z dużych hurtowni na cały stan surowy oprócz betonu i stali. Wyszło mi 115 tyś sam materiał ( wycena obejmuje porothern 25 lub 30 na sciany, strop z porothernu, bloczki na fundamenty, więżba dachowa, dachówka brass rzymska, okna dachowe i wszystkie inne elementy jak izolacje, rynny, itp) .

Z szacunkowego wyliczenia wynika ze 115 tyś wycena około 6 tyś stal i 12 tyś beton oraz na duperele około 20 tyś. Tak wiec według moich wyliczeń sam materiał na stan surowy otwarty to 150-160 tyś. Co wy na to.

Jak zeskanuje wyliczenia to mogę przesłać do analizy.

pozdr.

Czy ktos ma moze kosztorys stropu teriva do c110 wersja z podwojnym garazem?

- w jednej firmie otrzymalem cene 9900 zl

- w drugiej 7500 zl

Nie wiem skad taka roznica (czy ktos zna moze specyfikacje ile belek ile bloczkow)?

Druga sprawa, specyfikacja dachu?

- ile dachówek

- ile gasiorow

- ile dachowek bocznych itd....

z gory dziekuje