Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wykaz metriałów na fundamenty:

beton na ławę B20 - 16m3

bloczek 14cm 1600sz. - 7-8 warstw

styropian HYDROMAX 10cm - 24 paczki

klej do styropianu

rury kanalizacyjne fi160 i fi110

stan "0"

beton komórkowy 24cm - 1840szt

klej do BK

Mój majster powiedział, że BK tylko na klej bo cement "słabo" trzyma no i robi się mostek cieplny bo cementu trzeba dać ok 1-2 cm a kleju 3-4mm

Strop daję firmy RECTOR. Jest droższy niż "standardowy" ale belki wykonane są z betonu sprężonego klasy B60. Ilość belek i baniaków wyliczą w hurtowni na podstawie projektu.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to się i u mnie ruszyło. Na dzień dzisiejszy mam zrobione szalunki, a jutro leję beton. Niestety okazało się, że teren po zebraniu humusu jest dosyć pochyły i musiałem w jednym miejscu "złamać" ławę (ława schodkowa). Wyszły dodatkowe koszty niestety.

Co do moich kosztów, które do chwili obecnej poniosłem:

deski na szalunki - ok. 2 m3 - 1.000 zł, piasek na chudzik - ok. 20 ton - 400 zł, cement do chudzika - ok. 0,85 tony - 350 zł, beton B-20 na ławę - 20 m3 - 5.200 zł + pompa 500 zł, postaki Poroton Roben 24 P+W - 198 m2 - 12.182zł, pustaki Poroton Roben 11,5 P+W - 2.462, zł, strop TERIVA: pustaki - 780 szt.- 4.290 zł, belki stropowe: 2x24 cm, 3x510 cm, 6x450 cm, 13x570 cm, 15x630 cm - 5.550 zł, (strop TERIVA również nad garażem) stal zbrojeniowa: fi- 8 mm - 41 kg - 116 zł, fi- 6 mm - 166 kg - 400 zł, fi-12 mm - 730 kg - 2.000 zł, drut wiązałkowy - 25 kg - 160 zł, bloczki fundamentowe 38x24x12 - 1800 szt. - 6.930 zł,

Oczywiście to tylko te najważniejsze elementy.

Co do robocizny to dogadałem się, że stan surowy otwarty - bez dachu (stan zero , ściany parteru, strop, ściany poddasza, 4 słupy, ściany wewnętrzne, komin) - fachowcy wezmą - 27.000 zł.

Za robociznę dachu druga ekipa chce 70 zł/m2 (położenie więźby, ofoliowanie, położenie dachówki, orynnowanie, wstawienie okien połaciowych i dokończenie komina) - czyli 240 m2 x 70 zł = 16.800 zł.

Czyli robocizna stanu surowego otwartego wyniesie mnie ok. 43.800 zł.

Mam kilka pytań

1. W jednej firmie tez otrzymalem podobna cene za strop teriva ok 9500 zl

natomiast w drugiej ok 7500 zl. Ta liczba pustakow i belek to na c110a?

2. Do czego potrzebna jest stal fi 8?

Strasznie tani ten B-20 u mnie -----Koszalin---- Gorażdze beton B-20 wychodzi 18m3 - 7200 zl juz z pompa. A w Agrobudzie 7700zl

Pozdrawiam

acha mam wycene dachowki euronit, postaram sie wrzucic w poniedzialek (nie mam neta w domku)

-- wiezba na dach wyniosla mnie 12500 zl (z pelnym deskowaniem)

Walimar, to ekipę za stan surowy otwarty znalazłeś taniutką :) ja z tego co się orientowałam to w granicach 35 tys. Za to ekipę na dach znajomi mają za 60 zł/m2 - ponoć sprawdzeni...jakbyś chciał namiary to pisz, wyślę Ci na priv, bo ja też ze Stargardu :)

ja już straciłam nadzieję na wprowadzenie na święta bożego narodzienia 2008, no...chyba że 2009 roku, bo póki co papiery załatwiamy, załatwiamy i końca nie widać...mamy jeszcze dodakowe latanie z podziałem działki, bo kupiliśmy ze znajomymi wspólnie wielką,żeby nie tracić czasu na podziały, to teraz mamy...

ech, kiedy ja zacznę swoją budowę??? pogoda piękna się robi, nic tylko działać...

pozdrawiam

info odnośnie stropu

jak rozmawiam z fachowcami od budowy i z architektami to twierdzą że strop teriva to największe gó...no i dziwią się ze ludzie budujący ściany z ceramiki na to się decydują.

Twierdzą ze lepiej jest zrobić już strop monolityczny. Firmy budowlane polecają terivę gdyż przy nim jest najmniej pracy.

Co wy na to?

jak rozmawiam z fachowcami od budowy i z architektami to twierdzą że strop teriva to największe gó...no i dziwią się ze ludzie budujący ściany z ceramiki na to się decydują.

No ale co ???, stropy gęstożebrowe pękają, walą się, mają mniejszą wytrzymałość czy jak ???. Wiem z niewielkiego już doświadczenia, że co fachowiec to technologia, zależy kto co umie i chce robić. Dotyczy to każdej dziedziny życia. Idź do sklepu i spróbuj kupić pralkę, telewizor lub komputer. Gwarantuje że każdy sprzedawca będzie zachwalał to co ma akurat na sklepie i co musi mu zejść z półki. Trzeba też wziąć pod uwagę elementy ekonomiczne. Może sam strop monolityczny jest tańszy ale co z czasem, a to też pieniądz. Pewnie najtaniej było by ze szwagrem, bratem ojcem czy teściem robić własne pustaki, cegły, wylewać ławy z betoniarki, ale kto dzisiaj w to sie będzie bawił. Ten system budowy gwarantuje, że wprowadzisz się do wymarzonego domu za 2 lub 3 lata, albo i później, a odsetki zarypiaste w banku rosną. Jeżeli jest to takie nie dobre do dlaczego 75 % domów powstaje z ceramiki i ze stropami gęstożebrowymi.

A tak w ogóle, to właśnie wylałem dzisiaj ławy, 20 m3 betonu zalano w 1,5 godz. Pogoda jest obiecująca, tak więc w poniedziałek ściągam szalunki, a od wtorku tysperbit, papa, bloczki i do góry.

Co do inwestorów z rejonu zachodniopomorskiego (Stargard Szczec. i okolice)- polecam betoniarnię z Nowogardu, za beton B-20 dałem 260 zł/m3 - netto (bez rachunku) i 2 godz. pracy pompy 500 zł. W Stargardzie poniżej 340 zł brutto, nikt nie chciał ze mną rozmawiać, a trzeba doliczyć dojazd sprzętu z Nowogardu prawie 40 km. Chłopaki działają sprawnie i bez zbędnych komplikacji.

Maciejka_1976 - niestety na papiery i urzędy na razie nie ma silnych. U mnie trwało to 9 miesięcy. Pierwotnie zakładałem, że zacznę budowę jesienią 2007 r. ale pozostało to tylko w sferze marzeń. Życzę ci powodzenia, wytrwałości i głowa do góry. Wszystkie przeszkody się kiedyś kończą. Pozdrawiam.

Walimar - a mnie zaskoczyła cena za Poroton, czy tych pustaków starczy już na cały dom?, a jeżeli tak to czy oferują transport do Łodzi?.

I gdzie ty takie tanie bloczki fundamentowe kupiłeś - kupowałeś teraz czy przed podwyżką? - jestem w szoku :o :o :o

Nie wiem jakie ceny są u Was w Łodzi. Ja bloczki i pustaki kupowałem pod koniec lutego 2008 r. Wprawdzie dostałem pewne rabaty, ale trzy hurtownie oferowały podobne ceny. Czy mi bloczków i pustaków starczy na cały dom, tego nie wiem. Powiększyły mi się trochę fundamenty, to może mi zabraknąć. Wyszedłem z założenia, że lepiej dokupić 1-2 palety bloczków lub pustaków, niż ma mi ich zostać, i co z tym później robić. Pierwotnie liczyłem, że powinno wyjść prawie na styk. Zobaczymy. Co do transportu, to nie jest on taki istotny, czy samochód z granicy skręci na Szczecin czy na Łódź, problem może być dopiero z dokumentami, kierowcy trzeba pokwitować na listach przewozowych, część zabrać i oddać osobiście w hurtowni. Nie wierzę, że u Was nie można wynegocjować podobnej ceny, tylko trzeba się targować i jeszcze raz targować. Każdy chce sprzedać i to trzeba bezwzględnie wykorzystywać. Dwa tiry z bloczkami jechały do mnie na budowę od razu z fabryki z Niemiec, a w cenie za bloczek był wliczony transport. Dodatkowe koszty by się zrobiły, gdyby tiry zostały rozładowane na hurtowni, a stamtąd HDS -em przywożone by były dopiero na budowę. Na tira wchodzi 22 palety Porotonu, a na samochód z HDS-em 6-8 palet, Jeden kurs i rozładunek z hurtowni to koszt ok. 100 zł. Do mnie przyjechały 2 tiry.

Co do bloczków fundamentowych, to są jeszcze tańsze, tzw. oszczędne, z dwoma otworami w śrokdu - 3,55 zł/szt. Wszystko w jednej hurtowni. Dzisiaj za 1 m2 Porotonu chcieli ok. 67 zł, ja w lutym płaciłem ok. 60 zł.(Niemcy podnieśli cene). Jak kogoś interesuje ta hurtownia, to proszę na prv.

Witajcie,

Za dwa tygodnie rusza wreszcie budowa naszego "bliźniaka za rogiem"

W związku z tym mam pytanie do wszystkich kredytującech swoje budowy całkowicie lub częściowo:

Czy banki żądają od Was rachunków, czy zadowalają się zdjęciami z budowy bądź "wizją lokalną?"

Będę wdzięczna za informację.

Pozdrawiam

A u nas wreszcie wstawiliśmy okna. Ech, i nareszcie to wszystko przypomina dom ;)

Co do kredytu. U nas (kredyt w Pekao SA) przyjeżdża po wykorzystanej każdej transzy kredytu pani inżynier z banku i patrzy, czy rzeczywiście zrobiliśmy to co mieliśmy zrobić. Nie robi żadnych problemów, nawet jak coś tam jest nie do końca zrobione. Taka bardzo życiowa babka.

Walimar - wracając do pustaków, jak to jest, że Tobie naliczyli na ściany zewnętrzne Poroton 37/24/23 - 615 sztuk, a mnie BK 24/24/59 - 1740 sztuk. Z tego co rozumiem BK jest większy od Porotonu także z czego wynika różnica, czy ktoś mnie próbuje oszukać, czy też Ty kupiłeś sobie znacznie mniej :o ? . Rozumiem, że budujesz C110a?.

Pozdrawiam.

Walimar - wracając do pustaków, jak to jest, że Tobie naliczyli na ściany zewnętrzne Poroton 37/24/23 - 615 sztuk, a mnie BK 24/24/59 - 1740 sztuk.

A jak ty policzyłeś, że ja zamówiłem 615 szt. Porotonu 24 P+W.Ten pustak ma wymiary 30,8x24x24, co na 198 m2 daje 2592 szt., i na razie tyle stoi na buddowie + 2,5 palety odkupione od znajomego. Moim zdaniem będę jeszcze musiał coś dokupić, ale to już na bieżąco, tak żeby nic później nie zostało.