kwarti 30.03.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 walimar - mi też obiecałeś ten adrespozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 30.03.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 walimar - mi też obiecałeś ten adres . No to już wysyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 30.03.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek Kula 31.03.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Witam Walimar czy i ja tez moglbym prosic o ten adres hurtowni na [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anuusia 01.04.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 witam ... temat słupa w jednym z pokoi na górze!!! juz się przewijał i postaram się odszukać posty, ale mam takie szybkie pytanie: czy ktoś szarpnąl się już na przeliczanie patrametrów, żeby go zlikwidować (ewentualnie schować w ściany), czy lepiej pomyśleć o zagospodarowaniu pomieszczenia ze słupem? jak to wygląda u juz osób mieszkających? ... i jeszcze jedno pytanko - zastanawiał się ktoś nad zmianą stropu z gęstożebrowego (Terriva lub Poroterm) na płyty kanałowe typu żerań? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 01.04.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 zastanawiał się ktoś nad zmianą stropu z gęstożebrowego (Terriva lub Poroterm) na płyty kanałowe typu żerań? pozdrawiam Tak ja się zastanawiałem i z pewnością bym wybrał ten rodzaj stropu, ale prawdopodobnie będę miał strop monolityczny - jak mi się firma nie wycofa. Wadą stropu płyty kanałowe jest jedynie to że na budowie musisz mieć dzwig a u mnie by był z tym problem. Moim zdaniem jest to bardzo dobry strop i zdecydowanie lepszy od terivy która po jakimś czasie klawiszuje - oczywiście to jest opinia osób którzy maja taki strop ja nie mam w tym temacie zadnego doświadczenia. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 02.04.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 witam ... temat słupa w jednym z pokoi na górze!!! juz się przewijał i postaram się odszukać posty, ale mam takie szybkie pytanie: czy ktoś szarpnąl się już na przeliczanie patrametrów, żeby go zlikwidować (ewentualnie schować w ściany), czy lepiej pomyśleć o zagospodarowaniu pomieszczenia ze słupem? jak to wygląda u juz osób mieszkających? pozdrawiam anuusia u mnie żaden słup nie stoi na środku, wszystkie są przesunięte w galerii (budowa domu za Rogiem) zdjęć starałam się to pokazać, jeśli jeszcze coś będziesz chciała dokładniej zobaczyć to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anuusia 02.04.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 agniecha1 - dzięki... chyba to co chciielismy to wypatrzyliśmy:) wcześniej już przeglądałam galerie, ale większej uwagi akurat na to nie zwróciłam dopiero jak jest potrzeba;) i jeszcze jedno: ktoś Wam to przeliczał czy tak po prostu "poprzesuwaliście" słupki - żeby zniknęły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 02.04.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 anuusia z tego co pamiętam, to było ustalane między naszym murarzem i dekarzem - mieli zrobić tak, żeby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 02.04.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 Witam, czy ja też mogę prosić namiar na hurtownię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
argi1 03.04.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Jesli ktos budoje lub budowal wedlug tego projektu,prosze o wsparcie ,niedlugo zaczynam !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 03.04.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Nie budowałem domu według tego projektu, jednakowoż wspieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki24 04.04.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Spróbuj tutaj: http://forum.muratordom.pl/czy-ktos-wybudowal-buduje-murator-c110-dom-za-rogiem,t49843.htm?highlight=c110 cała banda "rogowiczów" dzieli się doświadczeniami z budowy C110 Myślę że to ci pomoże i życzę wytrwałości na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 05.04.2008 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witajcie Wczoraj zaleliśmy strop. Poszło 14m3 betonu B20. Mam pytanie: czy ktoś zmieniał przebieg rury kanalizacyjnej z kuchni na poddasze? Wg projektu wychodzi ona poza ścianą poddasza i trzeba ją wprowadzić do domu. Przy takim układzie może być za mały spadek. Jak sobie z tym poradziliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 06.04.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Mam pytanie ???? Jakie wysokie wyszły wam ściany fundamentowe. U mnie aby wyjść na przyzwoitą wysokość ponad poziom terenu, ściana fundamentowa ma 8 bloczków tj. ok. 113 cm. wysokości. Problem w tym, że kierbud chce ją wieńcować (znowu dodatkowe koszty). Jego zdaniem ściany mogą się później rozchodzić. Co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alfzmelmack 06.04.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Moim zdaniem wieniec dolny może być. Fakt dodatkowy koszt ale na tym bym nie oszczędzał. Ja również muszę wysoko wyniesc fundament. Domek wychodzi w dolku no i nie chce by ulica była wyżej. No i w tym dolku jest wilgotno (porosniety mchem ) takze na hydroizolacji nie bede oszczedzal. A mam takiego kierbuda co mowi ze humusu to w zasadzie nie potrzeba sciagac!!!!, co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 06.04.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Ja mam pochyłą działkę i z jednej strony fundamenty wyszły mi na ok 1,2m nad ziemią. Będę jeszcye chciał podrównać działkę wokół domu po ociepleniu fundamenów, ale będą wystawały z 80 cm nad poziom gruntu. Bedę też musiał mieć więcej schodków do domu. Fundamenty są u mnie całe z betonu i podwójnie zborojone dołem i górą.pozdrawiam. Xsbyshek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 06.04.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Walimar dzięki za info . Zorientuję się na swoim terenie co i jak i dam znać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 06.04.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 . A mam takiego kierbuda co mowi ze humusu to w zasadzie nie potrzeba sciagac!!!!, co o tym sadzicie? Czy aby ma uprawnienia i wiedzę. Ja jestem laikiem, ale opracowania techniczne (to co czytam) mówią co innego. Mój "kierbud" kazał ściągać humus do gruntu nośnego (białego piachu). Wyszło tego spoooooro. Później podobno humus traci objętość, robią się pustki i mogą pękać posadzki (kwestia technologi wykonania i oczywiście nakładów finansowych). Jak to później naprawić i jakimi kosztami. Ja tam nie chcę ryzykować, wymieniam grunt w fundamentach z zagęszczeniem. Chcę spać spokojnie we własnym wymarzonym domu. Moim zdaniem na kartoflisku lub ściernisku namiot można postawić i to w zacisznym miejscu. Jeszcze raz, pytam jakie macie wysokie fundamenty. Baaardzo ważna sprawa jutro lub pojutrze muszę podjąć decyzję czy robić dodatkowy wieniec czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 07.04.2008 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 Witaj, W kwestii fundamentów to ja się wymądrzał nie będe. U mnie nie były wysokie, chyba 6 bloczków na ławie, oczywiście żadnego wieńca górnego nie dawałem. Fachowcem nie jestem, ale ja bym tego wieńca nie dawał. Oczywiście jak się da to nie zaszkodzi, ale jest pytanie czy w czymkolwiek pomoże. To dodatkowe koszty zbrojenia, betonu, no i desek na szalunki i robocizny. Tak na zdrowy rozum to co się może w dole domu rozejść??? Większość ściany fundamentowej i tak będzie w gruncie a więc będzie podparta. Parę bloczków będzie ponad, a potem cała ściana parteru będzie ponad. To co też co np. 1 m robić wieńce? Co innego robienie wieńców na ściance kolankowej. Tam jest to oczywista oczywistość i jest to konieczne, gdyż dach dwuspadowy (czy jakikolwiek inny) i napiera na ściankę wypychając ją do zewnątrz. w parterze całe fundamenty są przyciśnięte równo od góry np. stropem który "wiąże" konstrukcję na poziomie sufitu powodując że się nie rozchodzi. To tak na moją prostą inżynierską logikę, ale zaznaczam, że budowlańcem z zawodu to ja nie jestem. Czasami niektórzy fachowcy chcą się na naszej budowie "wykazać" lub "błysnąć". zazwyczaj na źle to to nie robi, tyle że dzieje się to kosztem naszego porfela. 8 bloczków to wcale nie tak dużo. Ale pamiętaj: autor powyższego postu nie bierze odpowiedzialności ze ewentualne skutki podjętych przez Ciebie decyzji. Słuchaj innych - swój rozum miej (ojciec tak zawsze powiadali) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts