Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to jestem załamany. Kwietniowa nagła nocna śnieżyca doprowadziła mnie do załamanie nerwowego. Dzisiaj rano po roztopieniu się śniegu i opadach deszczu mam ponad 1 m wody wykopie. Awaryjnie nabyłem pompę i pompuję wodę z fundamentów, a deszcz dolewa swoje. Boje się, że podmyje ławy. Takim amatorskim sprzętem mogę się bawić tak jeszcze z tydzień. Chyba trzeba będzie znaleźć coś bardziej profesjonalnego. A prognozy pogodowe są raczej złe - niestety.

No to jestem załamany. Kwietniowa nagła nocna śnieżyca doprowadziła mnie do załamanie nerwowego. Dzisiaj rano po roztopieniu się śniegu i opadach deszczu mam ponad 1 m wody wykopie. Awaryjnie nabyłem pompę i pompuję wodę z fundamentów, a deszcz dolewa swoje. Boje się, że podmyje ławy. Takim amatorskim sprzętem mogę się bawić tak jeszcze z tydzień. Chyba trzeba będzie znaleźć coś bardziej profesjonalnego. A prognozy pogodowe są raczej złe - niestety.

No niestety - my też nie mamy szczęscia. Stoi woda - mąż codziennie wypompowuje - też nabyliśmy pompę.

Dzisiaj planowane miało być wykonanie izolacji pionowej zewnątrz i wewnątrz, ocieplenie styropianemi montaż folii kubełkowej.

Kolejny raz musimy przełożyć.

Wierzę,że w następnym tygodniu pogoda będzie łaskawsza.

No przykro mi :cry:

Walimar - ty się ciesz że masz do czego tą pompę podłączyć - tj. prund masz, bo w waszym regionie za wesoło nie było ostatnimi dniami.

Prorokiem nie jestem, ale znając co nieco branżę energetyczną, to takie sytuacje będą się w przyszłości niestety powtarzać :-).

Łaskawszej aury życzę.

Pozdrawiam

Fajnie jest.

Wypompowałem z wykopu ponad połowę wody, a przez wczorajsze popołudnie i noc dopełniło ponad wczorajszy stan. Do soboty niech tak stoi (od soboty - niedzieli podobno polepszenie pogody). Wtedy muszę intensywnie brać się do roboty. Co z tego wyjdzie zobaczymy.

Dzisiaj rozmawiałem z gościem od piachu, wyliczył, że na zasypanie fundamentu potrzeba "lekko" 600 - 650 ton piachu. Za 30 ton chce ok. 350 zł, daje to za całość ok. 7.000 - 7.500 zł. Cement w porównaniu z piachem to "pikuś".

Walimar, ekra, przykro mi, ale od przyszłego tygodnia ma być lepsza pogoda (więcej słońca) zdążycie nadrobić stracony czas. Mam nadzieję, że będzie dobrze.

Pozdrawiam

Dzięki za słowa pocieszenia - ale właśnie sprawdziłam długoterminową prognozę - cały przyszły tydzień ma padać. Powiem więcej - najbliższy dzień bez opadów to dopiero 24 kwietnia.....

Czyżby natura chciała, żebyśmy budowali basen ?

Dzisiaj rozmawiałem z gościem od piachu, wyliczył, że na zasypanie fundamentu potrzeba "lekko" 600 - 650 ton piachu. Za 30 ton chce ok. 350 zł, daje to za całość ok. 7.000 - 7.500 zł. Cement w porównaniu z piachem to "pikuś".

walimar- jakie wysokie Ty murowałeś ściany fundamentowe?? - bo rozumiem że ten piach do ich zasypu. my zasypując ściany średnio do ok 1,3m wysokości potrzebowaliśmy ok 200 t piachu, jeśli u Ciebie potrzeba 3 x tyle to jaką masz wysokość ścianek???, czy aby facet się nie "rypnął"?

przelicz to sobie sam - przyjmując że 1m3 piachu waży ok 2t przemnóż to przez wyliczoną objętość. tak liczyłem u siebie i nic się nie pomyliłem.

nie to żebym się wymądrzał - ale sprawdź czy gość się nie pomylił, a może chce Cię naciąć

pozdrawiam

P.

Mamy juz projekt C110a i architekt pracuje nad planem zagospodarowania terenu, umiescilismy juz takze obrys budynku na działce a ze jest dosyć szeroka wiec pozostawilismy 8m od budynku do granicy działki od strony wschodniej. Od strony zachodniej pozostanie około 12 metrów.

Projekt dotarł wraz ze zgoda na zmiane sposobu wentylacji z grawitacyjnej na mechaniczną oraz zgoda na podwyzszenie scianki kolankowej nad czescia garazową.

Zwracam sie do osób które wprowadzały zmiany, jaka jest wysokosc scianki kolankowej nad garazem w waszych domach? C110a ma powiekszony garaz wiec bedzie ładna sypialnia z garderobą.

zajrzałam do projektu i u nas poniesiona została ścianka kolankowa o 90 cm.

Pojechaliśmy dzisiaj na nasz plac budowy i zastaliśmy w naszym wykopie basen i obsypany brzeg wykopu.

Wypompować, czy jeszcze nie, bo prognozy na ten tydzień znowu nieciekawe?

Czy próbowaliście wypompowywać za pomocą ciężkiego sprzętu - mam na myśli na przykład szambiarkę?

Przy pierwszych rozmowach z naszym architektem rzeczywiście była mowa o 2 pustakach, czyli ok 50 cm.

Ponieważ my bliżniaczymy dwa rogacze, nasz architekt właśnie tak podniósł tę ściankę, aby dom tworzył ciekawą bryłę.

Przy naszym rozwiązaniu zostaje jeszcze prawie 1 m różnicy pomiędzy dachami.

Nie wiem tylko, czy przy takim podniesieniu okna nie będą za wysoko w dachu...

Ja ci dam ojca dyrektora!!!

Odpowiem to co wysłałem ci na priv

"Witaj.

Spojrzałem na zdjęcia.

U mnie nad garażem jest 2 pustaki MaX-y. Dodatkowo dochodzi wieniec i murłata (murłata chyba 16 cm).

U mnie to pomieszczenie jest garderobą i pralnią. Jest ok. Nie zakłóca to bryły budynku z zewnątrz. Ja tam mam jeszcze ocieplenie, wylewkę i dość wysoką podłogę na legarach (łącznie z 8 cm). Jak będą tam panele, to zostaje dodatkwoo 5 cm.

Jeżeli miałby być tam pokój, to pewnie jeszcze jedna cegła by nie zaszkodziła, choć niekoniecznie.

Nad częścią mieszkalną mam 4 pustaki + wieniec + murłata.

Reasumując: Na pewno nie mniej niż 2, a nie więcej niż 3.

Jakbym robił jeszcze raz i lokował tam pralnię i garderobe (tak jak mam), to zrobiłbym tak samo.

Pozdrawiam"

jeśli u Ciebie potrzeba 3 x tyle to jaką masz wysokość ścianek???, czy aby facet się nie "rypnął"?

przelicz to sobie sam - przyjmując że 1m3 piachu waży ok 2t przemnóż to przez wyliczoną objętość. tak liczyłem u siebie i nic się nie pomyliłem.

nie to żebym się wymądrzał - ale sprawdź czy gość się nie pomylił, a może chce Cię naciąć

pozdrawiam

P.

U mnie ława ma wysokość 30 cm, a sciany z bloczków 113 cm, razem 143 cm.

Zgodnie z twoją radą sam przeliczyłem ilośc pisku zasypowego i wyszło mi, ze musze wsypac ok. 350 ton. Dzięki za podpowiedź.

Witam, długo mnie nie było ale też dużo się działo. W końcu udało nam się załatwić kredyt, pierwsza transza w przyszłym tygodniu.

Panowie wczoraj skończyli kłaść nam betonowy płot a my skończyliśmy palić resztę ściętych brzózek. Dzisiaj mąż z bratem robią tymczasowe przednie ogrodzenie ze stempli i stawiają szopę a we wtorek kopara zdejmuje humus, na piątek jest planowane zalewanie. Teraz będzie latanie za materiałami coby nikt nas nie oszukał.

Ja również gratuluję ;-)

Grunt to dobrze zacząć, a potem już z górki ...

Nasze "problemy" budowlane są inne niż większości z was, ale też posówamy budowę do przodu. Właśnie wczoraj panowie skończyli układać kostkę brukową. Przed położeniem kostki posprzątałem w końcu działkę, nawiozłem czarnej ziemi. Nareszcie zaczyna to nabierać wyglądu.

W końcu błoto i piach nie będą się nosiły do środka domu.

Teraz zostaje nawiezioną ziemię porównać po działce i siać konkretną trawę coby się zazieleniło :)

Kostka to był chyba ostatni tak duży wydatek. Zostaje jeszcze ogrodzenie z przodu ale wydaje mi się, że nie pochłonie to aż tak dużych nakładów w wersji w jakiej chcemy je wykonać.

A poza tym robi się ciepło i na wsi jest super. W zimę uroków mieszkania we własnym domu tak się nie odczuwa.

Przyspieszajcie i się wprowadzajcie.

Pozdrawiam