MartaPR 22.04.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witajcie, Ja tez dawno nie zaglądałam na forum. Mruva - fajnie słyszeć, że budowa wystartowała U bas też widać początki. Na działce Mąż z Teściem stawiają domek gospodarczy. Kredyt podpisany - dziś będzie wpis do hipoteki - i można go uruchamiać. W środę Koparka będzie usuwać humus a w sobotę wchodzi geodeta. Ekipa wchodzi 5 maja Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robent 23.04.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Witam, Po raz pierwszy zalogowałem sie na tym forum. Trochę to dla mnie skomplikowane Właśnie zakupiłem projekt domu za rogiem i mam nadzieję, że w lipcu rozpoczną się prace. Chętnie obejrzałbym ten dom w realu. Może ktoś z okolic wielkopolski umozliwi nam to. Będe ogromnie wdzięczny za wszystkie rady i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 25.04.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Witam wszystkich Rogowiczów. Jestem dopiero na etapie zakupu działki, ale już wiem co chciałbym na niej mieć. Dzięki za zestawienie materiału NA ZERÓWKę, czy ktoś mógłby podesłać takie zestawienie na SUROWY OTWARTY Zainteresował mnie też temat rekuperatora, jeśli to możliwe proszę o przybliżony koszt instalacji oraz montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 25.04.2008 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 ...nim zapytasz poszukaj odpowiedzi... się nie popisałem właśnie znalazłem odpowiedź na swoje pytanie , ale gdyby tak inne zestawienie dla porównania (z dachem), będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrAg 26.04.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam Czy ktoś będzie budował "Dom za rogiem" w okolicach Warszawy? Ekipa z polecenia wyceniła wstępnie koszt robocizny na 45 tys. zł od fundamentu do więźby dachowej (bez pokrycia dachowego) Wersja c110. Czy to dużo jak na te okolice? pozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niedziel 27.04.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam wszystkich Oficjalnie chciałem dolaczyc do grona sympatykow "domu za rogiem'. Nie nazwe sie jeszcze budujacym poniewaz dopiero zakupilismy (ja +moja druga polowka) dzialke no i oczywiscie wspanialy projekt Na pewno nie raz bede prosil o pomoc i wsparcie dobra rada. Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 28.04.2008 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 No to się wreszcie uporałem z wodą. Pogoda w ostatnim tygodniu sprzyjała. Fundament osuszony, zaizolowany, ocieplony, okryty folią kubełkową. Na budowę dojechało już dobrze ponad 250 ton piasku. Połowa już wsypana jest do środka fundamentu i zagęszczona. Od poniedziałku zabieram się, za opaskę drenażową wkoło fundamentów, kanalizację i zasypywanie na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.04.2008 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Tak pogoda piękna, dzisiaj lub jutro będą nam lać fundament a Pan studniarz ma opóźnienie. Jak na razie mamy wielką dziurę, uzbrojone ławy i górę piasku taką 6/8 - koparkowy trochę poszalał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 28.04.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 witajcie serdecznie witamy wszystkich szaleńców domu za rogiem. trzymamy kciuki za powodzenie na "placu boju...budowy" Walimar - najważniejsze że robi się ciepło i ...sucho, teraz będzie już coraz wyżej i lepiej. mruva - pamiętaj wrzuć parę grosików w beton fundamentów, coby kasa w domu zawsze była!!! a u nas na razie chwila przestoju,zrobione fragmenty elewacji na facjacie i między połaciami dachu (tynk i kolor na gotowo), w środę wchodzą dekarze z dachówką, a od maja zaczynamy z wod-kan....oj lato będzie gorące!!! pozdrawiam wszystkich ciepło P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.04.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 mruva - pamiętaj wrzuć parę grosików w beton fundamentów, coby kasa w domu zawsze była!!! Kasa już naszykowana, posunęłam się jeszcze dalej - kamień w każdy róg (podobno na szczęście - Feng Shui). Mam pytanie czy większość z Was ma krokwie 18, mój majster mówi, że za duże a z tego co pamiętam to tylko takie można ocieplić wełną 15 cm, czepia się również murłaty (również chodzi o wielkość)?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka_1976 29.04.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 no to ja chciałam się z Wami pożegnać ...wymieniamy naszego rogacza na nowy projekt - będzie to Faworyt-wariant I odbicie lustrzane...bardziej mi odpowiada jego układ wewnętrzny i projekt bardziej odpowiada naszemu planowi zagospodarowania...ale przez sentyment będę tu zaglądała i podczytywała jak komu idzie budowa zwłaszcza u Walimara, bo ja też ze Stargardu pozdrawiam i zyczę mocnych nerwów!!kasy, pięknej pogody, terminowych i rzetelnych fachowców Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 29.04.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Mam pytanie czy większość z Was ma krokwie 18, mój majster mówi, że za duże a z tego co pamiętam to tylko takie można ocieplić wełną 15 cm, czepia się również murłaty (również chodzi o wielkość)?. my mamy krokwie 16 cm - wełna 15 cm i zostaje 1 cm na wentylacje, nasi cieśle określili to jako b. wystarczającą wys. Murłata rozm. 14x14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 29.04.2008 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Jeżeli mówimy o prawdziwej dylatacji to powinno tego być ok. 3 cm. A dla niewtajemniczonych jak to się robi, to:1. wełna jest sprężynująca, a więc od strony odeskowania, lub folii rozciąga się po skosach między krokwami sztywno sznurek.2. kładąc wełnę dochodzi ona do tego sznurka, jednakże w wyniku napierania na niego nie powinna dochodzić do desek lub folii - tak się dzieje gdy zostawiona zostanie odpowiednia wysokość szczeliny (odpowiednio nisko zostanie zawieszony sznurek i zostanie dobrze naprężony).3. Z tego co wiem to wełna/wata ma najlepsze parametry gdy pracuje/rozkurczy się do szerokości przewidywanej tj. np. 15 cm. Oczywiście można ją ścisnąć i upchnąc nawet do 5 cm (i dlatego niektórzy mówią pewnie że i 16 wystarczy, bo wtedy też można zostawić szczelinę np. 3 cm) tyle że pewnie traci się na właściwościach izolacyjnych (ile tego nie wiem), a nie o to chodzi (tak mi się na chłopską logikę wydaje). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 29.04.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Krupiarz - masz racje co do ściśliwości wełny, powinna "pracować" w pełnym rozprężeniu inaczej traci na parametrach izolacji termicznej. nie wiem jak moi fachowcy chcę to zrobić by zapewnić dobrą wentylację i wełna nie dotykała desek ale się dowiem - może od dekarzy bo jutro "wchodzą" na dach. ale wezmę pod uwagę podpowiedzi. sznurek - faktycznie to dobry i chyba najpopularniejszy sposób na wykonanie odstępu od pokrycia dachu. ale to jeszcze przede mną pozdr P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 29.04.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 Mam pytanie czy większość z Was ma krokwie 18, mój majster mówi, że za duże a z tego co pamiętam to tylko takie można ocieplić wełną 15 cm, czepia się również murłaty (również chodzi o wielkość)?. No to co jam mam powiedzieć. U mnie fachowiec od projektowania na etapie adaptacji projektu (chyba dla zasady) zwiększył jeszcze przekroje więźby, i tak: krokwie K - 80x200, krokwie KP - 160x180, płatwie P -140x160, krokwie koszowe KK - 160x180. Poza tym są trochę jeszcze wydłużone (ale to już mój pomysł) Chyba przyjdzie mi takie zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 30.04.2008 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Powiem tak: pewno dach Ci się na głowę się nie zawali. Będziesz spał spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 30.04.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 Mam pytanie i ogromną prośbę do wszystkich osób które budują C110a (dwustanowiskowy garaż) ze stropem Terriva. Czy moglibyście się podzielić informacją ile Wam wyliczyli potrzebnych materiałów na budowę w/w stropu (wraz z garażem) tzn. ile stali w podziale na średnice, ile pustaków itp., sprawa pilna, bardzo proszę. Nam dzisiaj wylali fundament, weszło 14 m3 B-20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 30.04.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2008 cześć mruva- cosik kiedyś liczyłem i to cosik przesłałem Ci na maila mam nadzieje coś się z tego doczytacie ... pozdr P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 01.05.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2008 pa-ma serdeczne dzięki , spróbujemy to rozpracować. A czy pamiętasz może ile poszczególnej stali zamawiałeś na strop?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 05.05.2008 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 niestety, nie bardzo Ci pomogę, nie pamiętam, a stal kupowałem kilka razy Natomiast mniej więcej możesz sobie policzyć: (dł obwody budynku + garażu + 0,7m na zakładki) x4 = dł drutu fi12 do wieńcy do tego tam gdzie strop ma większą rozpiętość niż 2m (dł belek terrivy) potrzebne są żebra rozdzielcze: od ściany do ściany w poprzek belek + oparcie na ścianach x2 = ilość drutu... do tego wszystkiego strzemiona czyli fi 6 (tego już nie umim wytłumaczyć) ale tak w ogóle to pogadaj ze swoim majstrem budowy, jak chłop jest "kumaty" to bez problemu to dość dokładnie policzy... pozdr P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts