Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pa-ma, Twój dach też bardzo ładnie wygląda. My caly czas mamy dylemat, połozyć czerwoną czy brązową - obydwie nam się podobają. Co do wydłużonego okapu to teraz w słońcu dopieo widać jak dużo cienia on daje, a te kolumienki super.

Jaką dachówkę połozyłeś?, czy dużo wydaleś? i czym są obłozone kominy (wyglądają jakby były dachóweczką)?.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej! Mam pytanie do tych, którzy są juz po fundamentach - kopaliście ręcznie czy koparką? Jeśli koparka to ile czasu to zajęło no i jak cena takiej usługi? Zaczynam ustalac harmonogram prac - w sierpniu ruszamy :) Pozdrawiam budujących!

Po pewnych doświadczeniach moja rada przed rozpoczęciem robót, zlecić badania gruntu. Niby mało ważna rzecz, a można się poważnie naciąć. Badania te za 300-500 zł wykażą czy teren jest zagrożony podmakaniem, na jakiej wysokości są wody gruntowe i jaką izolację zastosować. Ja taką opinię zamówiłem (na wniosek architekta adaptującego projekt) i długo na "dziwne stwierdzenia " nie musiałem czekać (szybko się opinie geologów potwierdziły). Tak w ogóle to paru znajomych po "okazyjnej" cenie kupiło grunty zalewowe. Raz na 30-50 lat coś takiego się zdarza. Tylko co wtedy, wszystko pęka lub się wali.

Humus najlepiej zdejmować mechanicznie. Co do wykopów pod ławy to zależy od rodzaju gruntu. Można przy pomocy koparki, ale lepiej i dokładniej ręcznie.Ja za 1 godz. pracy ładowacza płaciłem 90 - 100 zł.

Pytanie do mieszkających już i budujących.

Podobają mi się witryny tarasowe trzyskrzydłowe - w Rogaczu przwidziane są dwuskrzydłowe. Z tego co widziałam do tej pory to tylko Agnieszka ma trzy skrzydła, ale witryny ma z boku.

Co myślicie o zrobieniu trzech skrzydeł - pokój będzie mniej ustawny? Może są inne przyczyny dla których nikt do tej pory się na to nie zdeczydował ?

PS.

W końcu mam zero !

Jaką dachówkę połozyłeś?, czy dużo wydaleś? i czym są obłozone kominy (wyglądają jakby były dachóweczką)?.

hej, dachówka to brass - podwójne s grafit z powłoką cisar i cały dach w materiale to 32 tyś (dachówka, płytki, rynny tytan-cynk,okna + dodatki ) . Kominy są obłożone płytkami - struktonitem.

czy jest tańszy niż klinkier? - trudno to teraz wycenić.

jeśli komin murujesz z cegły klinkierowej (pamiętaj że powinna być to cegła pełna, nie ze szczelinami!!) to otrzymujesz gotowy komin i nic nie trzeba robić, kolor komina zależy od koloru cegły. Jeśli murujesz zwykłą cegłą - ze względów estetycznych warto go ozdobić: albo płytką klinkierową (wybór kolorów) - choć ja byłbym ostrożny z takim wykonaniem, nie mam pewności jak zachowa się klej (nawet najlepszy) w dosyć extremalnych warunkach jakie występują na kominie. niektórzy pozostawiają ładnie otynkowany - kwestia gustu.

u nas są kominy systemowe - więc musiałem je jakoś "ozdobić" i cegła klinkieru nie wchodziła w rachubę. a ponieważ widziałem już kilka kominów w obróbce struktonitem + podobny kolor co dachówka - dlatego decyzja że takowy u nas będzie zastosowany

p.

Witam,

ja nadproży nie mam przy zwykłych oknach, od razu jest założony wieniec (był on jakoś dodatkowo wzmacniany). Nadproże zostało założone przy oknie tarasowym dla dodatkowego wzmocnienia.

Z tego co pamiętam to własnie 20-30 cm zostawialiśmy na skrzynkę do rolet (o grubość skrzynki najlepiej dowiedzieć się przy zakupie).

Dzięki temu nie zmienialiśmy wymiaru okien.

Wtedy skrzynki roletowe są ocieplone z zewnątrz styropianem i ich wogle nie widać. W skrzynkach jest umieszczone dodatkowe ocieplenie i nie ucieka ciepło.

Pierwszej zimy nie mieliśmy budynku ocieplonego a mimo to nie wiało, natomiast tej zimy już mieliśmy ocieplony budynek i nic nie ucieka.

Pozdrawiam

Magda

[/url]

walimar - już wszystko jest o.k. Widzę, że Ty też na początku miałeś ostro pod górkę tak jak my. A właśnie my stoimy od dwóch tygodni i na tym nie koniec. Na początku czekaliśmy na studniarza, kiedy już studnia została wykonana okazało się, że pompa którą kupiliśmy jest za szeroka i trzeba wymienić. Jak już wymieniliśmy to wykonawca nie mógł i na dodatek złamał rękę. Od poniedziałku może wejść ale dziasiaj się okazało, że coś się z prądem popieprzyło i go po prostu nie ma. Najciekawsze, że nikt nie wie o co chodzi, nawet szwagier elektryk, na dodatek napier..... (przepraszam ale inaczej nie da się tego wyrazić) padać deszcz no i po robocie. :evil: :evil: :evil:

pa-ma

widzę, że masz podobny zestaw kolorostyczny jak ja, tzn czarny dach i brązowe okna. Czy masz już wybrany kolor elewacji i kiedy bedziesz ocieplać i tynkować? Może coś podpatrzę od Ciebie. Pozdrawiam

Xzbyshek

z tym ocieplaniem to chyba nieprędko , może późna jesień...

a kolor elewacji - zobacz zdjęcia facjaty i fragment ściany nad garażem - faktura baranek 2mm i kolor ...."ekri" czy jak to się tam pisze... :lol:

mruva- "uszy do góry" wszelkie problemy są tylko chwilowe, po każdej burzy kiedyś zaświeci słońce - trzymamy kciuki.

pozdr

mruva - pomyśl sobie, że zawsze ktos może miec jeszcze gorzej... np. my... ehhh bank zwodzi nas już przez 2 miesiące, co wstrzymało prace:( ale szczęście w nieszczęściu jest takie, że przy wolniejszej pracy okazło się jaki to z naszego Fachowca - fachowiec!!! Nie znoszący krytyki i nie chcący poprawiać swoich bubli, nie chcący się odzywać - wogóle wszystko na "NIE"

My Rogacze musimy być mocni i nie dać się takim tam pierwszym lepszym niepowodzeniom;)))

pozdrawiam wszystkich

Anuusia - mamy nadzieję, że później to już będzie lepiej, od jutra ruszają, także teraz dom w końcu będzie rósł w górę. A propo banku - o kredyt zaczeliśmy się starać w styczniu a otrzymaliśmy w kwietniu.

Poradżcie - 5 tyś. za ułożenie w całym domu instalacji wodno-kanalizacyjnej to dużo czy w normie?.

Równiez pozdrawiam

Czes. Moja instalacja wodna + kanalizacja kosztowała mnie 5600,-- robocizna + materiał. Składało się na nią rozprowadzenie rurek plastikowych do wody i odpływów zainstalowanie dwóch geberitow i wyprowadzenie rurek z kotłowni na strych pod solary. Brakuje do tego jeszcze kotłowni, której nie chciałem od razu robić.

Pozdrawiam

cześć.

ile będzie wod-kan kosztować jeszcze nie wiem, ale jesteśmy na etapie wykonania.

na razie zakupy to: rurki, kształtki, mnóstwo innych popierdółek, a z konkretów to bojler jakiś drogi zawór (300pln) pompa do obiegu, zestaw hydroforu - i za to wszystko koszt ok 3700pln, robocizny jeszcze nie wiem, ale ilość materiałów to też jeszcze sprawa płynna (ze sklepu biorę na wz-kę i rozliczę się na końcu)

może w sobotę poznam finalną kwotę - wtedy myślę że skończymy ten etap.

CO i kocioł to temat na lipiec (trza iść do banku po kasę :o )

a tak przy okazji kotła - czy wszyscy jednomyślnie planujecie eko-groszek?

osobiście obserwując rynek i mam obawy co do cen tego paliwa i jego dostępności - coraz więcej działających kotlowni eko i w tym roku parę składów miału pustki.

Co sądzicie o piecu na ekogroch i na miał (z podajnikiem),tak żeby zawsze była alternatywa dla paliwa. czy ktoś takowy użytkuje i jakie są opinie? będę wdzięczny za spostrzeżenia.

pozdr

P