mruva 14.05.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 pa-ma, Twój dach też bardzo ładnie wygląda. My caly czas mamy dylemat, połozyć czerwoną czy brązową - obydwie nam się podobają. Co do wydłużonego okapu to teraz w słońcu dopieo widać jak dużo cienia on daje, a te kolumienki super. Jaką dachówkę połozyłeś?, czy dużo wydaleś? i czym są obłozone kominy (wyglądają jakby były dachóweczką)?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 14.05.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Hej! Mam pytanie do tych, którzy są juz po fundamentach - kopaliście ręcznie czy koparką? Jeśli koparka to ile czasu to zajęło no i jak cena takiej usługi? Zaczynam ustalac harmonogram prac - w sierpniu ruszamy Pozdrawiam budujących! Po pewnych doświadczeniach moja rada przed rozpoczęciem robót, zlecić badania gruntu. Niby mało ważna rzecz, a można się poważnie naciąć. Badania te za 300-500 zł wykażą czy teren jest zagrożony podmakaniem, na jakiej wysokości są wody gruntowe i jaką izolację zastosować. Ja taką opinię zamówiłem (na wniosek architekta adaptującego projekt) i długo na "dziwne stwierdzenia " nie musiałem czekać (szybko się opinie geologów potwierdziły). Tak w ogóle to paru znajomych po "okazyjnej" cenie kupiło grunty zalewowe. Raz na 30-50 lat coś takiego się zdarza. Tylko co wtedy, wszystko pęka lub się wali. Humus najlepiej zdejmować mechanicznie. Co do wykopów pod ławy to zależy od rodzaju gruntu. Można przy pomocy koparki, ale lepiej i dokładniej ręcznie.Ja za 1 godz. pracy ładowacza płaciłem 90 - 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 14.05.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Pytanie do mieszkających już i budujących. Podobają mi się witryny tarasowe trzyskrzydłowe - w Rogaczu przwidziane są dwuskrzydłowe. Z tego co widziałam do tej pory to tylko Agnieszka ma trzy skrzydła, ale witryny ma z boku.Co myślicie o zrobieniu trzech skrzydeł - pokój będzie mniej ustawny? Może są inne przyczyny dla których nikt do tej pory się na to nie zdeczydował ? PS.W końcu mam zero ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 14.05.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Jaką dachówkę połozyłeś?, czy dużo wydaleś? i czym są obłozone kominy (wyglądają jakby były dachóweczką)?. hej, dachówka to brass - podwójne s grafit z powłoką cisar i cały dach w materiale to 32 tyś (dachówka, płytki, rynny tytan-cynk,okna + dodatki ) . Kominy są obłożone płytkami - struktonitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 15.05.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Kominy są obłożone płytkami - struktonitem. I to się sprawdza na kominach, dekarze zadowoleni, nie będzie przepuszczać wody itp.?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 15.05.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 myślę że się sprawdza, jest dosyć często tam stosowany. Poza tym sam komin jest obłożony płytą OSB i dopiero do płyty są mocowane płytki struktonitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 15.05.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Jeszcze trochę potruję. Czy jest tańszy od klinkieru i czy lepiej zachowuje się na kominie. Osobiście bardziej mi się podoba ponieważ zlewa się kolorem z powierzchnią dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 15.05.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 czy jest tańszy niż klinkier? - trudno to teraz wycenić.jeśli komin murujesz z cegły klinkierowej (pamiętaj że powinna być to cegła pełna, nie ze szczelinami!!) to otrzymujesz gotowy komin i nic nie trzeba robić, kolor komina zależy od koloru cegły. Jeśli murujesz zwykłą cegłą - ze względów estetycznych warto go ozdobić: albo płytką klinkierową (wybór kolorów) - choć ja byłbym ostrożny z takim wykonaniem, nie mam pewności jak zachowa się klej (nawet najlepszy) w dosyć extremalnych warunkach jakie występują na kominie. niektórzy pozostawiają ładnie otynkowany - kwestia gustu.u nas są kominy systemowe - więc musiałem je jakoś "ozdobić" i cegła klinkieru nie wchodziła w rachubę. a ponieważ widziałem już kilka kominów w obróbce struktonitem + podobny kolor co dachówka - dlatego decyzja że takowy u nas będzie zastosowanyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 15.05.2008 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Mam pytanie: w jaki sposób ociepliliście nadproża nad oknami, ale tak aby można było jeszcze zamontować rolety zewnętrzne. Same skrzynki rolet chcę zamontować na wysokości nadproży, ale w tym miejscu zaczynają się problemy z odpowiednim dociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusia113 16.05.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Witam, ja nadproży nie mam przy zwykłych oknach, od razu jest założony wieniec (był on jakoś dodatkowo wzmacniany). Nadproże zostało założone przy oknie tarasowym dla dodatkowego wzmocnienia.Z tego co pamiętam to własnie 20-30 cm zostawialiśmy na skrzynkę do rolet (o grubość skrzynki najlepiej dowiedzieć się przy zakupie).Dzięki temu nie zmienialiśmy wymiaru okien.Wtedy skrzynki roletowe są ocieplone z zewnątrz styropianem i ich wogle nie widać. W skrzynkach jest umieszczone dodatkowe ocieplenie i nie ucieka ciepło.Pierwszej zimy nie mieliśmy budynku ocieplonego a mimo to nie wiało, natomiast tej zimy już mieliśmy ocieplony budynek i nic nie ucieka. Pozdrawiam Magda [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 17.05.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 magdusia - czy mogłabyś zamieścić trochę więcej zdjęć domku, np. elewacje, kuchnie, łazienki, byłoby miło pooglądać już skończony dom. walimar - jak dostać się do Twojej galerii, czy jest udostępniona publicznie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 18.05.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 pa-mawidzę, że masz podobny zestaw kolorostyczny jak ja, tzn czarny dach i brązowe okna. Czy masz już wybrany kolor elewacji i kiedy bedziesz ocieplać i tynkować? Może coś podpatrzę od Ciebie. PozdrawiamXzbyshek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 18.05.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 walimar - jak dostać się do Twojej galerii, czy jest udostępniona publicznie?. Faktycznie coś było namieszane w ustawieniach, ale już powinno być dobrze. Daj znać czy jest już normalny dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 18.05.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 walimar - już wszystko jest o.k. Widzę, że Ty też na początku miałeś ostro pod górkę tak jak my. A właśnie my stoimy od dwóch tygodni i na tym nie koniec. Na początku czekaliśmy na studniarza, kiedy już studnia została wykonana okazało się, że pompa którą kupiliśmy jest za szeroka i trzeba wymienić. Jak już wymieniliśmy to wykonawca nie mógł i na dodatek złamał rękę. Od poniedziałku może wejść ale dziasiaj się okazało, że coś się z prądem popieprzyło i go po prostu nie ma. Najciekawsze, że nikt nie wie o co chodzi, nawet szwagier elektryk, na dodatek napier..... (przepraszam ale inaczej nie da się tego wyrazić) padać deszcz no i po robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 18.05.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 pa-ma widzę, że masz podobny zestaw kolorostyczny jak ja, tzn czarny dach i brązowe okna. Czy masz już wybrany kolor elewacji i kiedy bedziesz ocieplać i tynkować? Może coś podpatrzę od Ciebie. Pozdrawiam Xzbyshek z tym ocieplaniem to chyba nieprędko , może późna jesień... a kolor elewacji - zobacz zdjęcia facjaty i fragment ściany nad garażem - faktura baranek 2mm i kolor ...."ekri" czy jak to się tam pisze... mruva- "uszy do góry" wszelkie problemy są tylko chwilowe, po każdej burzy kiedyś zaświeci słońce - trzymamy kciuki. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 19.05.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Dzięki pa-ma, taką mamy nadzieję, ale w tym momencie to już lekka załamka i bezsilność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anuusia 19.05.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 mruva - pomyśl sobie, że zawsze ktos może miec jeszcze gorzej... np. my... ehhh bank zwodzi nas już przez 2 miesiące, co wstrzymało prace:( ale szczęście w nieszczęściu jest takie, że przy wolniejszej pracy okazło się jaki to z naszego Fachowca - fachowiec!!! Nie znoszący krytyki i nie chcący poprawiać swoich bubli, nie chcący się odzywać - wogóle wszystko na "NIE"My Rogacze musimy być mocni i nie dać się takim tam pierwszym lepszym niepowodzeniom;))) pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 19.05.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 Anuusia - mamy nadzieję, że później to już będzie lepiej, od jutra ruszają, także teraz dom w końcu będzie rósł w górę. A propo banku - o kredyt zaczeliśmy się starać w styczniu a otrzymaliśmy w kwietniu. Poradżcie - 5 tyś. za ułożenie w całym domu instalacji wodno-kanalizacyjnej to dużo czy w normie?. Równiez pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 20.05.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 Czes. Moja instalacja wodna + kanalizacja kosztowała mnie 5600,-- robocizna + materiał. Składało się na nią rozprowadzenie rurek plastikowych do wody i odpływów zainstalowanie dwóch geberitow i wyprowadzenie rurek z kotłowni na strych pod solary. Brakuje do tego jeszcze kotłowni, której nie chciałem od razu robić.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 20.05.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 cześć. ile będzie wod-kan kosztować jeszcze nie wiem, ale jesteśmy na etapie wykonania. na razie zakupy to: rurki, kształtki, mnóstwo innych popierdółek, a z konkretów to bojler jakiś drogi zawór (300pln) pompa do obiegu, zestaw hydroforu - i za to wszystko koszt ok 3700pln, robocizny jeszcze nie wiem, ale ilość materiałów to też jeszcze sprawa płynna (ze sklepu biorę na wz-kę i rozliczę się na końcu) może w sobotę poznam finalną kwotę - wtedy myślę że skończymy ten etap. CO i kocioł to temat na lipiec (trza iść do banku po kasę ) a tak przy okazji kotła - czy wszyscy jednomyślnie planujecie eko-groszek? osobiście obserwując rynek i mam obawy co do cen tego paliwa i jego dostępności - coraz więcej działających kotlowni eko i w tym roku parę składów miału pustki. Co sądzicie o piecu na ekogroch i na miał (z podajnikiem),tak żeby zawsze była alternatywa dla paliwa. czy ktoś takowy użytkuje i jakie są opinie? będę wdzięczny za spostrzeżenia. pozdr P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts