Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pomyślałem, że napiszę o tym słupie w pomieszczeniu nr 16, sam o to w swoim poście pytałem i widziałem też pytania innych.

podczas dzisiejszej rozmowy z miłą panią architekt z muratora, wyjaśniło się, że jest to słup drewniany podtrzymujący więźbe. pozostałe słupy są pochowane w ścianach. na moje pytanie czy da się go zlikwidować i zastąpić czymś innym, pani architekt odpowiedziała, że niestety nie - wiązało by się to z bardzo dużymi zmianami w projekcie więźby dachowej i ona raczej nie wyda zgody na taką zmianę (takie przynajmniej odniosłem wrażenie).

to tyle w kwestii słupa, cóż, może nie będzie z nim tak źle :wink:

jeśli ktoś ma inne informacje związane z tym słupem, niech da znać.

Pozdrawiam

.

ona raczej nie wyda zgody na taką zmianę....to tyle w kwestii słupa, cóż, może nie będzie z nim tak źle Pozdrawiam

O ile mi wiadomo osoba adaptująca może co najwyżej podjąć się wprowadzenia danych zmian lub nie oczywiście "podjąć się" tylko w przypadku gdy takie zmiany są możliwe.

Od wrażania zgody na daną zmianę jest autor projektu.

Co do słupa... sypialnia w której się od znajduje jest dość spora, pozatym nie stoi on na jej środku więc raczej nie powinno być z nim problemów.

I założę się o każde pieniądze, że jego usunięcie i zastąpienie czyms innym jest możliwe... co więcej nie powinno być zbyt kosztowne.

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o słupa, to oczywiście on tam jest. Są jeszcze dwa inne, ale jak zauważono - w ścianach. Myślę, że jak na taki dach to i tak nieźle.

My go też zauważyliśmy wczedśniej, ale ja z tym walczył nie będę. Trzeba się raczej zastanowić, jak go sensownie "adoptować" i wkomponować w sypialnię.

Czy dałoby się go zlikwidować? Pewnie jakoś tak, ale nigdy nie ma tak, że jest coś za nic i z pewnością trzebaby więźbę wzmocnić i podeprzeć w jakiś inny sposób, nie wierzę, że w "niewidzialny".

K..a kiedy w końcu przyjdzie ta wiosna???!!

Pozdrawiam

Mi natomiast architekt powiedział, że wystarczy zastosować zamiast płatwi drewnianej (chyba dobrze ją nazwałem) dwuteownik i wtedy nie będzie wymagać podparcia. Natomiast mój majster z doświadczeniem w wykonywaniu konstrukcji dachowych twierdzi że przy takiej rozpiętości tego pokoju wystarczy płatew drewniana, dla bezpieczeństwa trochę grubsza. Majster zasugerował także by wszystkie słupy (te schowane w ścianach zrobić betonowe bo łatwiej będzie je później obrobić.

Zgdazam się w całej rozciągłości.

Sam zmieniłem w adaptacji do ściany dwuwarstwowej (na pustak 25 cm+12 styropian), a teraz będę ostatecznie robił z MAX-a 29 + 12 styropian. Powyższe dokonuję przy zachowaniu osi budynku.

(choć teoretycznie, zmieniając ścianę z 44 na 25 + styropian, zmieniają się długości belek stropowych i należałoby przeprojektować strop w tym zakresie, a już na pewo trzeba to uwzględnić na etapie wykonawstwa)

Kierownik budowy ma ograniczone ale i tak dosć duże pole manewru pomiędzy tym co jest w projekcie a tym co ostatecznie będzie wybudowane. Dlatego dobrze jest by wybrać dobrego, ale " bezkonflikwowego" kierownika budowy który będzie elastycznie podchodził do pomysłów pojawiających się w trakcie budowy, na które ostatecznie zdecyduje się inwestor.

Pozdrawiam

Czyli rozumiem ze nie zeminiacie przez architekta projektu na max-29, mi powedzieli ze powinno sie zmienic projekt jezeli zmienie grubosc scian a niestety to duzo zmienai , wiec chyab zostane przy 44 i zobaczymy pewnie bedize ciepla :) mamnadzieje bo za poprawki takie na zmiena na maxa architekt powedizl jakies 2 tys :(

Witam wszystkich serdecznie

Przymierzam się do kupna tego projektu (męczę się już chyba miesiac :-)) i wszystko mi się w nim podoba tylko męczy mnie jedna rzecz - sciany i rodzaj materiału jaki jest w projekcie.

Przestudiowałem ten cały watek chyba ze trzy razy, przeszukałem watki dotyczace technologi scian w muratorze - i dalej nie wiem co robić. :-(

POMOCY !

Napiszcie przy czym zostaliscie - kto jest przy Porothermie 44 a kto zmienił na inna. Dajcie znać ile taka zmiana kosztowała Was przy adaptacji.

Tak się też zastanawiam co w końcowym efekcie jest tańsze - ta sciana z Porothermu 44 + tynk tradycyjny czy dwuwarstwowa z np. maxa + styropian + tynk cienkowarstwowy?

A może pokażeci mi jakiœ ciekawy link - żeby poczytać o tych dwóch rodzajach œcian i na coœ się w końcu zdecydować ???

Pozdrawiam

Jędrek

PS. Krupiarz - dzięki za maila- bardzo fajne jest to zdjęcie adaptacji

My zostajemy na 90 % przy prothermie 44,tzn taka sciane mamy tez po adaptacji projektu. Mam tylko takie pytanie czy jezeli w projekcie i pozwoleniu na budowe mam jednowastwowa to potem ewentualnie moge to zmienic na dwuwartwowke przy budowie? czy to jest "legalne"?

Pozdr.

ps dawno to nie zagladałam, ciesze sie, że wątek tak się rozrasta:)

My zostajemy na 90 % przy prothermie 44,tzn taka sciane mamy tez po adaptacji projektu. Mam tylko takie pytanie czy jezeli w projekcie i pozwoleniu na budowe mam jednowastwowa to potem ewentualnie moge to zmienic na dwuwartwowke przy budowie? czy to jest "legalne"?

Pozdr.

ps dawno to nie zagladałam, ciesze sie, że wątek tak się rozrasta:)

Zmiana technologii jest jak najbardziej legalna, niech kierownik wpisze w dziennik i po sprawie... było o tym parę postów wyżej

Pozdrawiam

Ja mam jak pisałem wyżej MAX-a i styropian 12.

Wychodzi stosunkowo tanio, a na moją decyzję wpłwy miało też to, że szwagier zajmuje się ociepleniami budynków styropianem. Zrobi mi więc taniej, a przede wszystkim dobrze.

Jeżeli bym miał więcej kasy to być może styropian zmieniłbym na wełnę lub ew. przymierzył się do ściany 3 -warstwowej.

Na pewno nie dawałbym ściany jednowarstwowej. Powody opisałem wyżej.

Witam

Ja chyba jednak wejdę w 2-warstwową (żona stawia warunek że ma być ciepło :D - a biorąc pod uwagę koszty ogrzewania w dzisiejszych czasach, chyba jednak należy dążyć do maksymalnie ciepłej ściany).

Napisałem do paru architektów (Kraków - pośrednicy muratora w sprzedaży projektów) - pytałem o cene projektu, adaptacji do warunków na działe i zmian konstrukcyjnych. Odpisali tak:

- projekt - 1550zł brutto - cena jak w Muratorze

- adaptacja - 1500 brutto - zawsze !!!

- zmiany (ścian 2 warstwowa, podciąg, szerokość budynku, + parę innych <= generalnie zmiany jakie zrobił Krupiarz) - 1200zł brutto

Uff - sporo (4250zł) jak na dzień dobry z budowaniem.

Zastanawia mnie ta adaptacja i koszty związane ze zmianami - w sumie chcą 2700. Też tyle daliście ?

Pozdrawiam

- zmiany (ścian 2 warstwowa, podciąg, szerokość budynku, + parę innych <= generalnie zmiany jakie zrobił Krupiarz) - 1200zł brutto

Zastanawia mnie ta adaptacja i koszty związane ze zmianami - w sumie chcą 2700. Też tyle daliście ?

Pozdrawiam

Witam

Nie bardzo rozumiem. no bo tak... adaptacja 1500+ naniesienie zmian o których piszesz 1200 razem 2700... czym w takim razie w tym rachunku jest "adaptacja"???? co w niej się mieści????

Wydaje mi się, że rosądna cena za przygotowanie projektu gotowego do złożenia w urzędzie z wnioskiem o pozwolenie na budowę to ok 1000-1500 złotych w zależności od regionu.

Przygotowanie projektu czyli - naniesienie zmian oraz wykonanie projektu zagospodarowania terenu.

teraz zaczynają się niuansy, bo zmiany mogą byc różne i jesli wejdą w konstrukcję na 1500 sie nie skończy (dodatkowe rysunki itp to musi kosztowac)

Kolejna sprawa to kwestia daptacji branżowych .. Wiem, że są regiony gdzie wystarczy zaadoptowac architekture i konstrukcję... a branże instalacyjne nie. Adaptacja branż podroży całośc opracowania

Pytanie za co w Twoim przypadku te 2700 jeśli tylko za "zmiany kosmetyczne" + zmianę technologii to jednak trochę dużo

Pozdrawiam

- zmiany (œcian 2 warstwowa, podcišg, szerokoœć budynku, + parę innych <= generalnie zmiany jakie zrobił Krupiarz) - 1200zł brutto

Zastanawia mnie ta adaptacja i koszty zwišzane ze zmianami - w sumie chcš 2700. Też tyle daliœcie ?

Pozdrawiam

Witam

Nie bardzo rozumiem. no bo tak... adaptacja 1500+ naniesienie zmian o których piszesz 1200 razem 2700... czym w takim razie w tym rachunku jest "adaptacja"???? co w niej się mieści????

Wydaje mi się, że rosądna cena za przygotowanie projektu gotowego do złożenia w urzędzie z wnioskiem o pozwolenie na budowę to ok 1000-1500 złotych w zależności od regionu.

Przygotowanie projektu czyli - naniesienie zmian oraz wykonanie projektu zagospodarowania terenu.

teraz zaczynają się niuansy, bo zmiany mogą byc różne i jesli wejdą w konstrukcję na 1500 sie nie skończy (dodatkowe rysunki itp to musi kosztowac)

Kolejna sprawa to kwestia daptacji branżowych .. Wiem, że są regiony gdzie wystarczy zaadoptowac architekture i konstrukcję... a branże instalacyjne nie. Adaptacja branż podroży całośc opracowania

Pytanie za co w Twoim przypadku te 2700 jeśli tylko za "zmiany kosmetyczne" + zmianę technologii to jednak trochę dużo

Pozdrawiam

Witam

Takš dostałem odpowieć - cytuję:

"cenę adaptacji architektonicznej bardzo wstępnie okreœlam na 1500 zł. Od razu zaznaczam, że kwestia podcišgu jest sprawš konstrukcyjnš i wymaga zaadaptowania przez konstruktora. Nawiasem mówišc, bez względu na to czy sš zmiany czy ich nie ma adaptacja jest wymagana. Jesli chodzi o adaptację konstrukcyjnš to poza adaptacjš projektu konstruktor adaptuje równiez projekt do warunków miejscowych czyli do konkretnej działki (warunki gruntowo-wodne) - całoœć opracowania konstrukcyjnego to rzšd 1200-1400 zł.

Dodatkowo w zaleznoœci od wymagań inspektora do którego trafi Państwa projekt o uzyskanie pozwolenia na budowę bedzie potrzebne zaadaptowanie poszczególnych branż - jest to rzšd 200-300zł/każda branża (wod-kan, gaz, energia, c.o.)

Pozdrawiam

arch. ************"

Chyba dobrze to zinterpretowałem - pani archietkt wycenia to na 1500 adaptacja (nie ważne czy sš zmiany czy ich nie ma) + 1200-1400 zmiany konstrucyjne zaproponowane przeze mnie + 200-300 za branże.

Wychodzi mi jak by nie liczyć - od 2700 w góre.

Druga odpowiedŸ- cutuję:

"Koszt adaptacji podstawowej to 1500 zł, proponuje jednak spotkanie ponieważ sš rzeczy dodatkowe, które dana gmina wymaga, ale niekoniecznie, należy sprawdzić w-z lub wypis z planu.

Koszt zaproponowanych zmian - to ok. 1200 zł"

Trzecia odpowiedŸ - cutyję:

"Co do zmian w projekcie proponowanych przez pana, to oprócz pkt. 3 nie widzę większych problemów, chyba że zmiana szerokoœci budynku polega tylko na doprojektowaniu większego wiatrołapu.

Cena adaptacji około 2 000 zł,-"

Trzecia cena zaczyna wyglšdać najciekawiej - nie chcš na dzień dobry 2700.

A może macie jakiegoœ architekta w Krakowie albo okolicach - sensownego i nie bardzo zdzierajšcego z ludzi ?

Pozdrawiam

Jendrek

czesc,

hmmm, te wszystkie ceny zaleza - jak juz wspomniano - od regionu. ja mam dzialke pod Wieliczka, wiec wiekszosc zalatwien (o ile nie wszystkie) bedzie w Wieliczce (czyli szybciej niz w Krakowie i bezproblemowo - mam nadzieje :wink: ). ja zalozylem, ze sam nie bede chodzil po urzedach (brak czasu oraz dojazdy z Krakowa, gdzie mieszkam), wiec szukalem arch, ktory zrobi wszystko w "pakiecie" (wszystkie papiery do PnB wlacznie).

zaczalem od spotkania z arch z Krakowa i ceny byly takie:

- mapa geod - 600

- plan zagospod dzialki - 1500 (wraz z wjazdem na dzialke - 2500)

- adaptacja + zmiany w projekcie + uzgod proj branzowe - 2400

- sporzadzenie koncepcji zagosp + czas arch w urzedach - 1000

SUMA = ok. 6500

(jak zobaczylem koncowa wycene :o , to juz nawet nie pytalem, co to jest ta koncepacja zagosp...)

potem spotkalem sie z arch z Wieliczki i ceny byly nastepujace:

- mapka geod - 450 (sam sobie znalazlem geodete z Wieliczki)

- plan zagospod dzialki + adaptacja + zmiany w projekcie - ok. 1000 - 1300

- projekt wjazdu na dzialke - 600

- uzgodnienia ZUDPowskie i wszystkie formalnosci (czas arch w urzedach) - 650

- projekty branzowe - ok. 450 kazdy

SUMA = ok. 4300

to sa ceny umowione i mam nadzieje, ze sie juz nie zmienia (moje zmiany w projekcie opisalem juz w jednym z postow). ceny projektu tutaj nie wliczam (1550, juz zakupilem w Muratorze, przysla w poniedzialek, czekam z niecierpliwoscia... :D )

w kazdym razie widac roznice, co Krakow to Krakow :wink: .

aha, jeszcze nie wspomnialem arch, ze technologia sie zmieni

(w projekcie jest sciana 1-warst, ja bede robil MAX + styropian),

wiec nie wiem, jaki to bedzie dodatkowy koszt.

Pozdrawiam

Witam,

Nie wiem czy powinienem was denerwować i podawać swoją cenę, ale ...

Ja za wszystko zapłaciłem 1000 PLN.

W to "wszystko" wchodziło:

- adaptacja projektu do warunków na działce

- plan zagospodarowania działki,

- wszystkie główne zmiany konstrukcyjne o których pisałem w innych postach,

- projekt szamba

- przeprojektowanie instalacji wodnej i kanalizacyjnej,

- chyba robił coś dodatkowo elektryk (jest tam jakiś jego podpis).

No i to wszystko.

Czyli dostałem wsio co mi było potrzebne do otrzymania pozwolenia na budowę. Praca została zrobiona tak, że bez problemów i poprawek pozwolenie dostałem - więc wszystko ok.

No i na koniec powiem, że moja cena nie jest ceną do końca rynkową. Zaangażowaliśmy parę architektów z rodziny. Wcześniej pojechaliśmy do nich na weekend do przepięknej Ostródy, sprawę i zmiany jak przystało obgadaliśmy i opiliśmy, no i za jakiś czas był gotowy projekt ;-).

Pozdrawiam

no to szczesciarz z Ciebie... :wink:

ja moge jeszcze zmniejszyc moja SUME, jesli sam sobie znajde tanszych branzowcow (co bede probowal uczynic).

aha, jeszcze dla porownania, dzwonilem pare dni temu do krakowskiej firmy "Dom dla Ciebie" (czy cos w tym rodzaju) , ktos mi mowil, ze moze byc tam tanio. okazalo sie, ze ten sam pakiet wyszedl 7500 :o.

mysle wiec, ze moja cena tez nie jest najgorsza...

oczywiscie sposrod tych rynkowych :wink:

Pozdrawiam

Witam,

Nie wiem czy powinienem was denerwować i podawać swoją cenę, ale ...

Ja za wszystko zapłaciłem 1000 PLN. ...

No i to wszystko.

No i na koniec powiem, że moja cena nie jest ceną do końca rynkową. Zaangażowaliśmy parę architektów z rodziny. Wcześniej pojechaliśmy do nich na weekend do przepięknej Ostródy, sprawę i zmiany jak przystało obgadaliśmy i opiliśmy, no i za jakiś czas był gotowy projekt ;-).

Pozdrawiam

Mnie się wydaje, że powinieneś tutaj podać adresy, kontakty itp... no i żył byś sobie z udziału w zyskach tej pary architektów z rodziny

:wink:

p.s.

Mimo wszystko Twoja cena wydaje się najbardziej realna... kwoty oscylujące w granicach 6000 to jakiś kosmos!!!!!!!!! :evil:

Supek domek. Gratululuje wszystkim wyboru. Mamy zamiar z narzeczona(juz niedlugo zona) wybudowac bardzo podobny domek na podstawie domku za rogiem. Moja narzeczona jest na ostatnim roku architektury no i wstyd byloby gdyby sama nie zaprojektowale nam domku. No i w sumie juz dosc duza czesc mamy, ale ze architektka jest poczatkujaca, dlatego chcielibysmy sie upewnic ze nie robimy zadnego glupiego bledu. :oops:

Dlatego wlasnie mam ogromna prosbe.

Krupiarz , czy moglbys mi wyslac swoje slynne skany na maila.

Prosze rowniez innych sympatykow domku za rogiem. Jesli macie jakies skany,lub macie cyfrowke i to nie problem zrobic kilka fotek to PLEASE przyslijcie na maila.Glownie zalezy nam na rzutach i przekrojach.

Pobik. Pozdrawiam sasiada(prawie). Bede budowal kolo Siedlec. Wiec to same dawne wojewodztwo siedleckie. Bardzo chetnie bym kiedys wpadl do Ciebie na dudowe po drodze do Wawy.

[email protected]

Dalczego decydujeciesie na MAXa+styropian?

Moim skromnym zdaniem styropian to chyba nie jest najmocniejsza elewacja. Teraz mieszkam w domu z ociepleniem ze styropianu 4 letnim. Juz jest poobijany przy wejsciach. A co bedzie jak dzieci zaczna grac w pilke itp.? Ja preferuje trzy warstwowa np. z siporexu.

Poza tym wedlug MURATOR 4/2005 ceny wykonania i parametry sa nastepujace.

1. MAX+styropian 14cm U=25W/(m2*K) 187 zl za m2 z robocizna

2. Beton komorkowy+styropian+beton komorkowy U=22W/(m2*K) 149 zl za m2 z robocizna

Co wy na to?

Co do pkt. 2 to nie wiem czy mozna zastosowac U=22 rowniez do zwyklego siporexu.Nigdzie nie moge sie dokopac takich informacji. Wiem ze to zalezy od producenta, ale chodzi mi o taki zwykly za okolo 5 zl.