pabelo76 29.05.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 mija74 - z reguly sprzedawca powinien (dachowki, blachy) wyliczyc Ci szczegolowe zapotrzebowanie na materialy. Z doswiadczenia moge tylko podpowiedziec ze warto takze porozmawiac z wykonawca. Przy dachowce trzeba dobrze ja "rozlozyc" na dachu aby bylo jak najmniej odpadow (przy blasze podejrzewam ze takze). Moze to spowodowac poszerzenie albo zwezenie dachu o 10-15 cm na tych 15m (co da inna powierzchnie dachu) Tak samo jest w druga strone, nie rozlozysz dachowek tak aby przy kalenicy nie bylo calej dachowki. Wiec okapy moga byc tez delikatnie inne. Ja mialem okolo 250 m2, bez odliczania okien i koninow. Mam dom poszerzony o 0,6m w stosunku do orginalu i nie mam wysunietego okapu z tylu, ale za to wieksza lukarne. Co do odliczania czegokolwiek to podchodzilbym do tego delikatnie(hurtownicy przy wyliczaniu zapotrzebowania tego nie robia), Ja mialem dokladnie rozrysowany dach z podzialem na kazda dachowke a i tak braklo (patrz uwagi na poczatku, przy koszu w lukrnie jest duzo odpadow ktore nie mozna wykorzystac). Warto zostawic sobie kilka dachowek na poznej, jakby ktoras pekla mozna wymienic a po 5, 10 latach moze byc problem z dokupieniem takiej samej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 29.05.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Dzięki chłopaki za dobre rady! Paweł - ogladałam Twoja galerie zdjęć - super domek Wam rosnie! Możesz mi napisać jaka to dachówka, rynny (kolory i producent) i kolor okien (czy zmienialiście wymiary)? Tez planujemy podobne zestawienie. Bardzo ładnie wyszła Wam nadbitka - tez taka chcę Robił ja cieśla czy własnymi siłami? Jeśli cieśla to ile taka przyjemność kosztuje? Pozdrawiam! My startujemy w sierpniu - murarze zaklepani, cena 33tys., stan surowy bez więźby i dachu (ściana jednowarstwowa z porothermu 44, wszystkie ścianki działowe murowane, kominy murowane z klinkieru, taras i schody zewn., fundamenty kopia ręcznie), oni mają wszystkie swoje narzędzia + deski do szalowania i stemple. To chyba nie jest taka zła cena, jak myslicie? Więźbę i dekarza dogrywamy, chcemy zadaszyć na zimę a wiosna wykończeniówka. Ambitny plan - budowa w rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.05.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Dziękuję wszystkim za informacje - obraz stał się jaśniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 31.05.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 Dzięki chłopaki za dobre rady! Paweł - ogladałam Twoja galerie zdjęć - super domek Wam rosnie! Możesz mi napisać jaka to dachówka, rynny (kolory i producent) i kolor okien (czy zmienialiście wymiary)? Tez planujemy podobne zestawienie. Bardzo ładnie wyszła Wam nadbitka - tez taka chcę Robił ja cieśla czy własnymi siłami? Jeśli cieśla to ile taka przyjemność kosztuje? Cześć. o nasz skromny daszek pytasz..? więc: dachówka Brass z z powłoką cisar kolor grafit, rynny tytan-cynk więc kolor naturalny, pomalować można dopiero po latach, ale chyba nie będzie potrzeby bo wg mnie wygląda OK. a producent - nie mam pojęcia. Okna - Avante w okleinie złoty dąb, wymiarów nie zmienialiśmy. Nadbitka..? czy podbitka.. wbrew pozorom to zwykły pcv kupiony w castoramie, a montowali ją dekarze i ...nie doliczyli nic za robotę - fajne chłopaki :lol mruva - już wiesz wszystko, ale z naszej strony- dach to ok 256 m2 - (przypominam powierzchnia dachu przedłużona z przodu - okap i garaż pomniejszony z dwustanowiskowego o 1,4m. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 01.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 mruva - już wiesz wszystko, ale z naszej strony- dach to ok 256 m2 - (przypominam powierzchnia dachu przedłużona z przodu - okap i garaż pomniejszony z dwustanowiskowego o 1,4m. pozdrawiam Paweł Zdaje się, że ta odpowiedż skierowana jest do mija74. My o dach nie pytali jeno o ogrzewanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 02.06.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 mija74 - hmm, ktory Pawel? Jesli chodzi to o moj dom to jest tak: dachowka euronit ceglasta podwojne s w powloce perla, rynny stalowe galeco. Co do nadbitki i krokiew to robiona wlasnymi silami, jak pytalem ciesli to licza sobie za taka przyjemnosc 50 zl od pary krokwi (mozna zamowic strugana i tylko pomalowac). Przy nadbitce inaczej musi byc zrobiona wentylacja dachu, ale to juz wykonawca powinien wiedziec. Dom jest delikatnie poszerzony 0.6 metra - 0.3 wypada w przedsionku a pozostale 0.3 w kuchni i salonie. Okna zwylke plastikowe, choc marzyly sie drewniane. A by pasowaly bo dom bedzie mial duzo drewnianych elementow, barierka przy wejsciu i balustrada bedzie z grubej kantowki, taka jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 02.06.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 a tu aż roi się od Pawłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 02.06.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Dziękuję wszystkim Pawłom za odpowiedzi Oba daszki pikne! Nam nadbitkę ma przybic dekarz, który bedzie robił dach i deskowanie, zgodził sie zrobic to w cenie całej roboty związanej z dachem, czyli 35zł/m2 + 10zł/m2 deskowanie - chyba niezła ta cena? My musimy sami kupić i pomalowac drewno na nadbitkę. Napiszcie czym malowaliscie - kolor dobierany do okien? No i jak wyglada sprawa z Tą wentylacją, czy to jakoś specjalnie sie montuje czy my musimy jakieś dziurki powycinac (widziałam cos takiego na forumowych zdjęciach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 05.06.2008 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Zastanawiam się jaką zamówić ilość betonu na strop Teriva nad garażem. Cały strop łącznie z wieńcami ma wymiary 9,6 m x 6,5 m = 62,4 m2. Wieńce są standardowe 24x24 cm, 3 cm nadbetonu, jedno żebro rozdzielcze. Wiem że są jakieś przeliczniki, tylko ni bardzo wiem, czy wg. nich liczy się z wieńcami czy bez. Może ktoś się orientuje i coś mi podpowie (do soboty muszę dać odpowiedź do betoniarni), aby na poniedziałek przyjechał beton. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 06.06.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 CZeść wg. książki zużycie betony dla stropu terrivaI to ok 0,0465 m3 / m2do tego należy doliczyć wieniec i jeśli będą to również żebra zozdzielczeprzeliczniki znajdziesz w sieci, np u producentów stropu terrivapozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 06.06.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 cze wszystkimwłaśnie, uprawomocniło mi się pozwolenie na budowę wiec w lipcu zaczynał budowę. Aktualnie załatwiam kredyt w ING w CHF -myślę ze dostałem niezłe warunki przy liborze 6m obiecana marża 0.6 procenta /ale przez pierwsze dwa lata libor jest 2Y/. Zaczynam jeździć za materiałem inie wiem czy nie za późno. Czy zdążę załatwić stal zbrojeniową. I tu mam pytanie: jak długo czekaliście na stal na wymiar i co jeszcze należy kupić dużo wcześniej żeby nie obudzić się z ręką w nocniku.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 06.06.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Hej kwarti! Widzę, że jestesmy na podobnym etapie - moje pozwolenie będzie prawomocne za tydzień - budowa rusza w sierpniu Też robie rozeznanie w materiałach, będziemy budować jednowarstwowo z Porothermu 44. Ciekawe ceny znalazłam na allegro, ale mam strach tak kupowac na odległość, chyba nie zaryzykuję. A może ktoś z budujących robił takie zakupy przez internet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 07.06.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Według informacji znalezionych w internecie i podanych przez kierownika budowy przyjąłem, że na 10 m2 stropu trzeba 1 m3 betonu - dot. stropu Teriva I (wliczone są tutaj wieńce, żebra, i to co wchodzi międzu pustaki tzw. nadbeton - czyli wszystko). zamówiłem 7 m3, gdyż do 6,25 musiałem doliczyć beton na nadproże nad garażem N-1 (ok. 0,6 m3). Zobaczymy czy wystarczy. Parę osób na innym poście też mi coś doradziło - oto link: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2548762#2548762 Kwarti - wg. minie nie masz się co martwić. Materiału dzisiaj jest pod dostatkiem. Czas dowozu na budowę 1-2 dni. No chyba, że jakaś większa ilość i trzeba przywozić od producenta to wtedy ok. 7 dni. Mówiąc szczerze to jeżeli dzisiaj bym rozpoczynał budowę, to bym wszystkiego na raz nie zwoził. Strasznie zagraciłem sobie tym sposobem budowę. Dodatkowe koszty z ułożeniem materiału, jego przeniesieniem itp. Zrób "zero", przywieź pustaki i wstaw odrazu na chudziaka, murarze będą ci wdzięczni. Mniej zapłacisz. Ja musiałem najmować dodatkowych ludzi aby donosili murarzom prawie pod nos. Oczywiście murarze też mogą je nosić, ale oni są od czego innego. Przelicz ile kosztuje godzina pracy dobrego murarza, a ile pomocnika. A jak ci rozładuje od razu HDS-em do środka to nic nie zapłacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 12.06.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Witajcie, To pytanie i do tych którzy już mieszkają (choć oprócz Krupiarza szczęśliwi już mieszkający raczej rzadko tu zaglądają) i do tych, którzy właśnie budują a być może mają to już za sobą: pewnie jakbym przeszukała wszystkie 23 strony wątku to jakieś wspominki bym odnalazła....ale tak przed weekendem to straszna praca jak sobie zaplanowaliście taką prozaiczną sprawę jak urządzenie przedsionka - chodzi mi o jakąś szafę na wieszanie kurtek, płaszczy i chowanie butów. Ja chodząc po naszym stanie "0" widzę, że będzie z tym dość ciężko - wiatrołapik wąziutki i raczej szafa się nie zmieści ;-( Myśleliśmy żeby zlikwidować ściankę pomiędzy wiatrołapem a garażem i tam upchnąć jakąś szafę, ale tu pojawia się problem - jak zlikwidujemy tę ściankę to będzie trzeba robić podciąg żeby belki stropowe miały się na czym opierać.... Jakie macie uwagi, pomysły, rozwiązania ? Pozdrawiam, Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkaa 12.06.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Marta PR - my nie wstawiamy drzwi miedzy wiatrołapem a pomieszczeniem gospodarczym i to pomieszczenie adaptujemy na szafe zabudowaną. Zlikwidowane tez zostało małe okienko. Jesteśmy na etapie stanu surowego i widząc to w realu uwazam, że to dobry pomysł. Murarze trzy razy mnei pytali czy tak napewn ochcę i czy nie będzie mi śmierdziało z garażu. Nie wiem czy nie będzie śmierdziało, ale o tym opowiem za trzy miesiące jak sie wprowadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viki24 12.06.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Myśleliśmy żeby zlikwidować ściankę pomiędzy wiatrołapem a garażem i tam upchnąć jakąś szafę, ale tu pojawia się problem - jak zlikwidujemy tę ściankę to będzie trzeba robić podciąg żeby belki stropowe miały się na czym opierać.... Jakie macie uwagi, pomysły, rozwiązania ? Cześć Marta Zawsze możesz zamówić dłuższe belki stropowe, oprą się one wtedy z jednej strony na ścianie kuchni a z drugiej strony na ścianie garażu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 15.06.2008 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Witaj, Miejsca w wiatrołapie jest dość, pod warunkiem, że wprowadzi się podstawową zmianę w tym projekcie - poszerzy budynek właśnie w wejściu o 30 cm . Widzę że tego nie zrobiłaś. No to trochę "po ptakach". Co można zrobić? Jednym rozwiązaniem wydaje się być "atak" na pomieszczenie gospodarcze. Tyle że i tak zostanie przestrzeń z prawej strony od wejścia do zagospodarowania (odbicie lustrzane). Wiele zrobić się nie da, bo możliwość ruchu ograniczają drzwi wejściowe i dzrzwi prowadzące do holu. Ja bym pomieszczenia gospodarczego nie likwidował. Zrobił bym węższą szafę wnękową (węższą) tak by ubrania w niej wkładać nie "standardowo", ale wieszać w kierunku od tyłu do przodu. Można też te 90 cm ukraść z pomieszczenia gospodarczego i cofnąć ścianę. Można to zrobić tak jak pisze VIKI poprzez przeciągnięcie belek stropowych od ściany w garażu do ściany w kuchni lub po prostu od ściany garażowej do tej przesuniętej ściany i drugie od tej ściany do kuchni. Tyle że wtedy trzeba zrobić tak, by drzwi do pomieszczenia gospodarczego licowały się z frontem szafy wnękowej (tą małą ściankę trzeba zrobić w kształcie L). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alfzmelmack 16.06.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Witam wszystkich Dawno nie pisalem ale tak to jest jak z zpracy do pracy sie wraca Mam pytanie do osob ktore maja juz ten etap za soba. Pytanie dotyczy kanalizacji: 1.Czy kanaliza powinna isc pod lawa czy w fundamncie? 2. czy moze ktos zrobic rys planu kanalizy 3.czy pamieta ktos ile czego kupil na wykonanie 4. moze jakies sugestie dot. tego tematu 5. i jeszce pyt. dot doplywu powietrza do kominka (czy rura 130 starczy, gdzie powinna wychodzic w posadzce centralnie w stosunku do kominka czy z rogu) 6. i jeszce pyt dot skrzynki bezpiecznikowej czy umiesciliscie ja w garazu czy w pom. gosp pomiedzy garazem a wiatrolapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manuelka 16.06.2008 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Bardzo długo nie pisałam.ale nie było o czym.Bank skutecznie nas przystopował.Półtora m-ca czekaliśmy na odpowiedż i dopiero kiedy postanowiliśmy wycofać wniosek i pójść do konkurencji sprawa nabrał tempa i wystarczyły 2 godz. na odp.do wszystkich ubiegających się o kredyt-grzecznosc nie popłaca1 lipca wchodzi ekipa i zaczna rosnac mury.a jeśli chodzi o mury to jak posadowione macie sciany działowe np.miedzy garazem i kotłownia? bezpośrednio na posadzce, czy inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 17.06.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 http://www.domzarogiem.yoyo.pl/kanalizacja.jpgJa mam tak zrobiona kanalizacje pod posadzka, co do dokladnego wykazu rur to nie pamietam, kupowalem dluzsze a potem skracalem (oczywiscie czerwone o grubszych sciankach)Wyjscie kanalizacji mam nad lawa fundamentowa. Jest to okolo 70 cm pod powierzchia. Da to 1,3m przy wejsciu do szamba.Lokalizacja skrzynki elektrycznej sama sie narzuca w pomieszczeniu gospodarczym (ja tak mam, i w niczym ta skrzynka nie przeszkadza), ale jesli wolisz gdzie indziej elektryk ci tam ja zrobi, wazne aby w to miejsce byla mozliwosc doprowadzenia kabla zasilajacego. Ja na etapie fundamentow zostawilem rure tz arota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts