Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witajcie,

- pabelo - co inżynier to inżynier...ładny rys. :D :D :D

ja dawałem kanalizę (wylot ) ponad ławą w ścianie fundamentowej, i tak jest jakieś 60 cm pod powierzchnią, czy potrzeba głębiej?? myślę że nie tym bardziej że później odpowiednio niżej musisz posadowić szambo czy POŚ, no chyba że masz kanalizację...to zazdroszczę, dodatkowe sugestie - widzę że masz wiedzę, ale na wszelki wypadek: spadek rur 2-3%, połączenia pod kątem 45% (nie prostopadle!!)

manuelka - ściany działowe posadowione są na tzw. podwalinach ( zalewana na gruncie mała belka zazbrojona ułożona przez całą szerokość garażu) , zresztą podobnie zrobili murarze przy ściance między kuchnią i salonem - ma to zapobiec ewent osiadaniu pod ciężarem ścianki, istotne - zbrojenie tej beleczki (coś jak fundamencik) jest zakotwione (wpuszczone ) w ściany zewn.

no i życzę powodzenia!!!

P

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cze

Mój inspektor nadzoru po przejrzeniu projektu (budowa na III stopniu szkód górniczych ) zaproponował mi podniesienie stropu w garażu i zrównanie go ze stropem w budynku tak by była to jedna płyta (aha będę miał strop monolityczny).

Wiąże się to też ze zmianami schodów. I tu pytanie czy ktoś z was takie rozwiązanie stosował jeżeli tak to czy to się sprawdziło.

pozdr.

to rozwiązanie wiąże się z większą ilością zmian, zmienisz elewację (wyższy garaż), jeśli kalenice będą na jednej wys., to powstaje troszkę wielki optycznie domek :o

Problemem mogą być schody (tam nie ma za dużo miejsca) jak chcesz zrobić przejście do pomieszczenia nad garażem?? czy połaczenie stropów jest konieczne na szkodach górniczych?? jeśli tak to może pomyśl o innym projekcie - który spełni Wasze oczekiwania funkcjonalne ale również wymagania techniczne

życzę powodzenia

Kwarti, ja ci dobrze radze, wez sie zastanow, albo zmien inspektora.

Po jaką cholerę nad garażem ma być strop na równi ze stropem na d budynkeim, przecież przedziela je ściana nośna. Oba stropy to niezależne konstrukcje. Nawet jeżeli będziesz je robił jako jedną płytę to zbrojenie i belki i tak pójdą różne (jedne nad garaż, drugie nad pozostałe pomieszczenia.

Krótko mówiąc - bez sensu.

Jak ma się coś obsunąc to i tak się obsunie, i czy będzie to jeden strop czy dwa niezależne, nie ma tu znaczenia.

nie znam się na tzw. szkodach górniczych, nie mam doktoratu z projektowania, ale jak już powiedzialem - technicznie to jest bez sensu, a bryła budynku znacznie straci.

Różni "fachowcy" czasami starają się na naszych budowach "wykazać" coby inwestor wiedział za co płaci pieniądze, no i jak jest wszystko ok. to przecież jest źle, i trzeba zaproponować zmiany i ulepszenia coby "coś się działo".

Co najmniej z kimś to jeszcze skonsultuj, (z niezależnym projektantem). pod kątem "niezbędności" zmianyl

Łojciec mawiali "słuchaj innych swój rozum miej". I tym się należy w życiu kierować :-)

Pozdrawiam

Witajcie,

To pytanie i do tych którzy już mieszkają (choć oprócz Krupiarza szczęśliwi już mieszkający raczej rzadko tu zaglądają)

Pozdrawiam,

Marta

Moi drodzy "Rogacze"

Zaglądam tu może i rzadko, ale zaglądam.

Gratuluję wszystkim postępu robót, to na początek!!!

A zaglądam rzadko, bo my ciągle mamy budowę.

Ale też muszę przyznac, że gro mojego czasu (i mojej drugiej połówki) zajmuje teraz praca - niestety. No cóż budownictwo kwitnie, a mój zawód jest ściśle z nim związany, zatem na brak pracy w pracy nie narzekam.

Zresztą sami zobaczycie, jak zamieszkacie juz na swoim.

Jednakże jeśli ktoś konkretnie będzie chciał się poradzić właśnie nas, zawsze odpowiem.

Czasami bardzo bym chciała coś odpisać, ale to są tak fachowe pytania, że powiem szczerze, że jest mi ciężko, albo już zapomniałam.

Życzę wszystkim dalszych postępów w pracach i nie ma co się załamywać "MAŁYMI" trudnościami. Wiem cos na ten temat, już niedługo o nich zapomnicie, albo będziecie mieli przynajmniej co wspominać, jak ja swój murek, ulewy, czy brak mrozów i brak dojazdu na budowę.

A tak na koniec, to mamy już swój domowy internet :D :D :D

pozdrawiam gorąco wszystkich :D

Witamy.

u nas wyszło 11,5 m3 drewna więc trochę mniej. Jest to więcej niż w oryginale ale zostały pogrubione krokwie (7x20), murłaty, płatwie.

W tartaku za drewno zapłacę z impregnacją 7750 zł (cena bez łat i kontrłat) czyli ok 800 zł/m3

pozdrawiam

ps. spytamy się o te wiatrownice naszego wykonawcy

No to wczoraj policzyłem ile mi trzeba drewna na więźbę dachową. O zgrozo wyszło mi 13,6 m3. Rozesłałem zestawienie do paru tartaków: ceny podobne 800 zł/m3 netto z impregnacją.

I tutaj mam pytanie do czego służą wiatrownice i gdzie się je mocuje. Z mojej skromnej wiedzy internetowej montowane są jako wzmacniania krokwi, od wewnętrznej strony więźby. Ale nie wiem jak dokładnie się te wiatrownice montuje i czy np. nie będą przeszkadzały w ułożeniu drugiej warstwy wełny. Umówiony dekarz w rozmowie na telefon zrobił trochę zdziwioną minę i chce jeszcze raz zobaczyć projekt. Czy Wy wogóle zamawialiście i montowaliście te wiatrownice (idzie na nie ponad 1 m3 drzewa).

Jeszcze raz ja.

Ponownie zwracam się z prośbą do osób które budują C110a w takich wymiarach jak w projekcie. Czy moglibyście napisać ile Wam wyliczyli pustaków stropowych (Terriva), belek itp. i w jakich rozmiarach, sprawa bardzo pilna :o :o :o .

Pa-Ma - jak znajdziesz czas wrzuć parę nowych fotek do albumu.

Pozdrawiam

Ofertę na strop przesłałem na prv.

U nas na budowie nadszedł czas instalacji. Kładę kabelki z elektrykiem, kolega od przyszłego tygodnia kładzie instalację wod-kan. Na koniec lipca mamy zamówione wylewki i potem tynki.

Co do ogrzewania to zdecydowaliśmy się na elektryczne. Na parterze będzie akumulacyjne (wylewka 10-13cm) a na poddaszu zwykłe (wylewka 7cm).

Wrzuciliśmy kilka zdjęć do albumu.

MartaPR - wysłałam do Ciebie wiadomość na priv, jeżeli możesz to odpisz.

Pozdrawiam

Witaj Mruva,

przepraszam nie było mnie w domu przez weekend.

Wieczorem odpiszę na mail z danymi ilościowymi dotyczącymi stropu,

U nas Panowie stawiają ściany parteru - trochę się przeraziliśmy - bo jednak widać że są przyzwyczajeni do budowania z porothermu na grubą zaprawę, a nie z ytonga na klej....Dziś wieczorem przekonamy się, czy nasze uwagi nie poszły na wiatr....

pozdr,

Marta

MartaPR - wysłałam do Ciebie wiadomość na priv, jeżeli możesz to odpisz.

Pozdrawiam

Witaj Mruva,

przepraszam nie było mnie w domu przez weekend.

Wieczorem odpiszę na mail z danymi ilościowymi dotyczącymi stropu,

U nas Panowie stawiają ściany parteru - trochę się przeraziliśmy - bo jednak widać że są przyzwyczajeni do budowania z porothermu na grubą zaprawę, a nie z ytonga na klej....Dziś wieczorem przekonamy się, czy nasze uwagi nie poszły na wiatr....

Witaj Marta;

W takim razie czekam z niecierpliwością. O co chodzi z tymi Panami, macie szpary pomiędzy bloczkami. My również budujemy na klej i też mamy szpary - jest na to jakaś rada? (Panowie powiedzieli, że wszystko uzupełnią).

Jeszcze raz ja.

Pa-Ma - jak znajdziesz czas wrzuć parę nowych fotek do albumu.

Pozdrawiam

Cześć mruva - a interesuje Cie cosik konkretnego??, ostatnio (od czasów dachówki) nic się większego nie zmieniło - zewnętrznie. Aktualnie walczymy z instalacjami, wod-kan wykonany, robi się (no może nie się... bo ja to robię :roll: )elektryka, za 3 tyg robimy ogrzewanie (piec zamówiony), a z czasem rzeczywiście bardzo ciężko - towar mocno deficytowy.... :(

pozdrawiam

P

Witam wszystkich po małej przerwie.

Najpierw parę informacji dla tych zainteresowanych betonem na strop teriva.Na garaż (powiększony) 62,4 m2 zamówiłem 7 m3, a zabrakło 0,5 m3. Na strop nad budynkiem mieszkalnym (nic nie zmieniałem , tak jak w projekcie) zamówiłem 14m3 B-20, zostało 0,5-0,75 m3.zalałem stopy fundament. słupów.

Wczoraj zakończyły się prace ze stawianiem ścian szczytowych. Za tydzień rusza druga ekipa - będą montować dach, Więźba już leży na budowie. Znalazłem promocję dachówki Robena Kasztan Plus. Normalnie kosztuje ok. 43 m2, a ja kupiłem za 33zł/m2. Dachówki trzeba 300m2, to zaoszczędziłem 3.000 zł (chociaż raz)

pzdr

Witam

Valimar mozesz napisac ile czego kupowales na dach?

tzn ile sztuk dachowki i tej bocznej itp oraz ile kominkow do wentylacji?

Mi babka zaproponowala za 3,4 zl brutto tego robena w Koszalinie.

I jeszcze jedno pytanie:

mozecie napisac jak puscilisxcie przewody kanalizacyjne na gore, oraz wentylacje z kuchni i dolnej lazienki? no i jak ida kable elektryczne ze skrzynki do poddasza. Fajnie by bylo jakies zdjecia. Ja robie strop lany tzn szalowanie zbrojenie i zaleje. Mysle ze taniej od terivy i chyba lepszy. Jakies 16 kubikow b-20

Witam

Valimar mozesz napisac ile czego kupowales na dach?

tzn ile sztuk dachowki i tej bocznej itp oraz ile kominkow do wentylacji?

Mi z wyliczeń wyszły następujące ilości:

- dachówka Roben Plus Kasztan - 2.880 szt. tj. 294 m2,

- dachówka brzegowa lewa - 63 szt. tj. 21 mb,

- dachówka brzegowa prawa - 87 szt. tj. 29 mb,

- kominki wentylacyjne - 4 szt (3 piony kanalizacyjne + okap kuchenny),

- dachówka wentylacyjna - 8 szt.,

- gąsiory - 69 szt. tj. 23 mb.,

- gąsiory końcowe - 4 szt.

Co do stropu monolitycznego - to chyba dobry pomysł ze wzg. finansowych. Mi poszło ponad 21 m3 B-20, a do tego trzeba doliczyć belki stropowe, pustaki, i sporą ilość stali na żebra, wieńce, podciągi.