Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czas zacząć myśleć o instalacji gazowej i wodnej. Dostałem wstępną wycenę, która opiera się na kotle gazowym i grzejnikach firmy "Immergas" - ponoć jako jedyna daje 5 lat gwarancji.

Mam więc pytanie, czy może ktoś was zakładał kocioł i grzejniki tej firmy i co o tym sądzicie ???.

Pozwolę sobie przedstawić wstępną wycenę instalacji c.o, c.w.u i poddać to Waszej ocenie:

- kocioł gazowy kondensacyjny 4,7 - 24 KW + zasobnik 120 l, z osprzętem i automatyką pogodową (Immergas) - 7,500 zł,

- wkład kominowy (Immergas) - 1,185 zł,

- rozdzielacz ogrzewania podłogowego (TeCe) z szafką podtynkową - 1.977 zł,

- grzejniki płytowe VK (Immergas) - 8 szt. - 3.891 zł,

- grzejniki drabinkowe Foxtrot (immergas) - 3 szt. 882 zł,

- głowice termostatyczne + podejścia grzejników - 11 szt. - 825 zł,

- rury, filtry, zawory, śrubunki do kotłowni - 985 zł,

- pompa cyrkulacyjna c.w.u z programatorem - 470 zł,

- zawór podtynkowy (TeCe) - 3 szt. - 1.071 zł,

- płyta izolacyjna systemowa ogrzewania podłogow. (TeCe) - 86 m2- 2,382 zł,

- rury ogrzewania podłogowego - 520 mb. 2.236 zł,

- wodomierz ogrodowy - 60 zł,

- konsola wodomierza - 135 zł,

- stelaż podtynkowy do WC - 3 szt. 1.800 zł,

- rury, kształtki, zawory i filtry do wody i c.o - 2.415 zł,

- filtr wody tubowy - 125 zł,

- izolacja termiczna rur (termoflex) - 940 zł,

- materiały pomocnicze: pianka, klipsy, peszel, itp. - 580 zł,

- instalacja gazowa wewnętrzna (tylko kotłownia) - 445 zł,

- instalacja gazowa zewnętrzna (przyłącze od gazomierza do kotłowni) 3.300 zł

- ROBOCIZNA (całość) 5.000 zł.

RAZEM: 38.204 zł.

Proszę o opinie i informacje, czy ta wycena mieści się w przyzwoitej normie i np. jakie wy koszty przy tego rodzaju instalacji ponieśliście.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

takiej szczegółowej rozpiski jak Ty nie jestem w stanie teraz podać, ale na grubych cyfrach:

instalacja wod-kan (razem z hydroforem i bojlerem) -ok 4 tyś pln

wycena cwu + co = ok 20tyś (dokładnie jeszcze nie wiem bo temat nie skończony) w tym grzejniki, rury itp.. i piec z podajnikiem miałowo-węglowy (8 tyś)

robocizna 2 - 2,5 tyś

nie ma w zestawieniu kranów, stelaży podtynkowych i wodomierzy...

dokładne dane dopiero za jakiś miesiąc

pozdr

P

Mam pytanie, w którym miejscu umieściliście kominek wentylacyjny do okapu w kuchni.

Krupiarz - czy Twój kominek w kuchni jest zrobiony wg projektu czy też masz go w innym miejscu. Pytam ponieważ również chcemy dołożyć dodatkowe okno w łazience na górze i mamy poważny problem z wentylacją kuchni. Boimy się, że jak zrobimy wg projektu to wyjdzie nam w oknie no i co z tym okapem od niego przede wszystkim powinna być wentylacja a nie chcemy za dużo kominków?. Nasz chcieliśmy przenieść nad okap ale wygląda na to, że wyszedłby on na środku łazienki, jak rozwiązać problem?.

Może pytanie troszkę chaotyczne ale jest już póżno a to nie daje mi spokoju :( :o

Witaj,

Kominek w kuchni - powiem szczerze że nie wiem czy wg. projektu, bo nie wiem jaki jest projekt.

Ja po prostu zrobiłem go w ścianie (tej oddzielającej kuchnię od wiatrołapu) w rogu. Wpuściłem tam kanał wentylacyjny w ścianę i wyprowadziłem go stropem (w pustakach stropowych Terriva) do ścianki na górze oddzielającej pokój od łazienki i dalej tą ścianką wyprowadziłem ponad dach. Moja ściannka na górze była dość szeroka (2 profile po 7 cm -a więc 14 cm przestrzeni) i nie było problemu, nad dachem kominek.

Jeżeli chodzi o okap to zrobiłem podobnie - też rura w stropie i ścianie na górze i kominek ponad dach.

Tu jednak zrobiłem mały błąd, bo do tej rury w stropie poprowadziłem rurę ze spiżarni - tak by był jeden kominek na dachu z dwóch pomieszczeń. I pewnie by działało ok. gdyby nie wentylator okapu, który gdy pracuje część powietrza wwiewwa do spiżarni :-(.

NO i musiałem zatakać anemostat w spiżarni i jest ok. Ale efekt jest taki, że spiżarnia jest wentylowana oknem. Działa, ale gdybym robił drugi raz, to dałbym dodatkową rurę w spiżarni i puścił ją w ścianie fronotowej ponad dach.

Oczywiście im więcej zagięć w przewodach wentylacyjnych tym słabsza wentylacja, ale inaczej za bardzo się nie dało.

Normalną wentylację można by jeszcze puścić w ściane frontowej, ponad dach (w ścianie zrobić wycięcie - kanał i włożyć rurę wentylacyjn) tylko nie wiem czy nie trafi się na murlatę, a tą jest już cieżej obejść - szczerze powiedziawszy to nie mam pomysła ;-( ), ale z rurą okapu u mnie byłoby ciężko, bo kuchnia daleko od ściany fronotwej.

Pozdrawiam

mruva- wentylacja w kuchni wg. projektu wychodzi ze stropu nad kuchnią i "przed" ścianą łazienki - jeśli zrobisz dodatkowe okno połaciowe w łazience to faktycznie w widoku będą kominki wentylacyjne. Proponuje przesunąć sam wylot kominka troszkę dalej od połaci (nie koniecznie zmieniając wylot ze stropu), będie to mało komplikujące do wykonania i pozbędziesz się kominków na dachy z pola widzenia okna.

czy dać dwie rury w jdną?? - doświadczenia Krupiarza dały mi do myślenia, bo chciałem zrobić podobnie.. :roll: (dzięki Krupiarz... :D ) i stoją dwa kominki obok siebie 1-okap kuchenny, 2-went. kuchni, i raczej tak by to trza zrobić...

trochę motam z tym wyjaśnieniem, ale jakby co do daj znać spróbuje pokazać jak jest u nas i może to da obraz

pozdrawiam

Paweł

u nas zbrojenie zaczyna się od fundamentu pod schody z którego wypuszczone były pręty, spocznik połączony ze zbrojeniem stropu nad garażem i oczywiście pręty łączone z górnego stropu (hol na górze), pręty zbrojenia poprzeczne wpuszczane w ścianę

niewiele mam zdjęć, ale może coś dojrzysz tu:

http://picasaweb.google.com/pawolc/SzczegYBudowy

pozdr

Witam;

U nas budowa trwa, właśnie byliśmy bliscy pierwszej wpadki - otóż Panowie zapomnieli zamontować podciągu P2 nad gankiem. Na szczęście w piątek zjawił się kier-bud i w porę to zauważył. W poniedziałek o 8 rano zalewanie, także był czas na korektę. Gdyby ktoś potrzebował danych na temat ilości materiałów zurzytych do stanu ze stropem to służę pomocą.

Mam pytanie do osób które mają górną łazienkę bez dodatkowego okna - jak wygląda sprawa ze światłem, jest go wystarczająco czy też dołożylibyście okno połaciowe?.

Pozdrawiam.

Mam pytanie do osób które mają górną łazienkę bez dodatkowego okna - jak wygląda sprawa ze światłem, jest go wystarczająco czy też dołożylibyście okno połaciowe?.

nie mogę do końca stwierdzić jak będzie jasno w łazience, bo jeszcze nia ma tynków, szare ściany nie oddają faktycznego efektu. Ale mimo to uważam że w łazience jest wystarczająco światła (jak ktoś lubi zawsze może mieć więcej.. 8) )

nie pamiętam jaka jest szerokość tego okna w oryginale - myśmy je troszkę poszerzyli i obecnie w świetle muru ma ono 90 cm.

pozdrawiam

P

Pozdrawiam.

Hej.

Co prawda my jeszcze nie używamy górnej łazienki, ale widzę, że dodatkowe okienko przydałoby się. My łazienkę mamy na stronę północno-wschodnią zatem światełka za duzo tam nie wpada. Po prostu pociągnęliśmy dodatkowe światełko do części bez okna. Może kiedyś dołożymy okno połaciowe?

W kuchni okno tez jest na stronę północno-wschodnią, zatem jeszcze nigdy nie musiałam otwierać go na oścież. O to kiedyś pytała się chyba Ekra. Uchylanie w zupełności mi wystarcza, a nie mamy jeszcze zamontowanego wyciągu, niestety :cry:

Chciałam dodać jeszcze słówko o tym, na co kiedyś Krupiarz zwracał uwagę, a mianowicie na grzejniki w garażu i pomieszczeniu gospodarczym.

Garaż mamy większy i w zimie nie był jeszcze wyizolowany do końca, zatem tak ciepło, jak u Krupiarza to nie było, ale grzejnik był całkowicie zakręcony. W pomieszczeniu gospodarczym z rozmysłem nie montowaliśmy w ogóle. Natomiast w wiatrołapie zamieniłabym grzejnik na ogrzewanie podłogowe i żałuję, że nie mamy podłogówki w holl'u!

Wszystkim pracusiom "rogaczom" życzę słonecznej pogody i moc sił. :D

Dziękuję za szybkie info, musimy się nad tym poważnie zastanowić!.

Agniecha - wysłałam do Ciebie wiadomość na meila, ale spytam tutaj. Ponieważ jesteśmy przed wyborem pieca do ogrzewania a nasz faworyt prawdopodobnie odpadł ze względu na rozmiary, chciałam spytać jaki piec Ty masz (na zdjęciach widać, że mieści się doskonale), ile zurzywa eko-groszku w zimie a ile latem, na jak długo starcza zasobnik, czy jesteście zadowoleni itd.

Pozdrawiam

nie dodałem - a chyba to istotne Agniecha pisała o stronach świata względem okna - u nas okno łazienki wychodzi na zachód, dlatego całe popołudnie zagląda tam słoneczko. Może dlatego (+ większa szer. okna ) wydaje mi się że jest wystarczająco.

jak to detale są istotne.... :D