kwarti 26.08.2008 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Przypominam ze moje tak rozbudowane fundamenty to wynik szkód górniczych.A przy okazji mam pytanko: w projekcie jest 10 cm styropianu do ocieplenia ścian fundamentowych-czy to nie za dużo - zastanawiam się nad 5cm. Czy ta ilość nie jest przypadkiem spowodowana zamierzeniem zlicowania sciany fundamentowej z ścianą zewnętrzną budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 26.08.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 witam mój kierbud stwierdził ,że liczy się suma styropianu w podłodze i fundamentu- więc te 5 cm z pewnością wystarczyło by. Ja dałem jednak 7 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lrychel 26.08.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 witam wszystkich którzy buduja do za rogiemjestem z torunia, pod koniec tyg. ekipa bud. rusza z muramidzieki za wszystkie rady nt. niedomagan projektu i pomyslow rozwiazania ichmam prosbe do Piotra z Torunia o kontakt(wyslalem ci prywatna wiadomosc)jezeli to mozliwe to chcialbym zobaczyc twoja budowe?lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolla25 26.08.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Pytanie do wszystkich co mają w swoich projektach "rogacza" spiżarnię. Gdzie ją usytuowaliście? Bardzo proszę o skany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 26.08.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Kolejnym "niedomaganiem" tego projektu jest to ze spizarni nie da sie nigdzie sensownie "dokleic" (pomysl Krupiarza mi sie nie podoba). U nas funkcje spizarni bedzie pelnic pomieszczenie gospdarcze, nie jest co prawda kolo kuchni ale lepszy rydz niz nic Nasz projekt ma garaz i pomieszczenie gospodarcze sa obnizone w stosunku do poziomu domu o 45 cm, dlatego okno jest wysoko i zmiesci sie calkiem spora "zabudowa" szafkami. Wyglada to tak: http://www.domzarogiem.yoyo.pl/spizarnia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr L 26.08.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Pabelo 76 jeżeli chodzi o tą podbitkę to nadal rozważam deskowanie.Poza tym zwiększyłem przekroje krokwi więc myślę że nawet gdybym je delikatnie podciął świat by się nie zawalił.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 26.08.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Akurat też obecnie będę robił podbitke - i wytłumaczcie mi proszę po co podcinać krokwie. Mam pełne deskowanie. Wentylacja dachówek odbywa się poprzez listwę tzw. wróblówkę która jest ponad papą , a dalej to kontrłaty. Natomiast osuszanie desek od dołu będzie zrealizowane poprzez kratki wentylacyjne umieszczone w dolnej części podbitki , pomiędzy każdą parą krokwi.To powietrze będzie wychodziło górą poprzez wycięcia w deskach pod kalenicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 27.08.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Witam wszystkich ROGOWICZÓW. Poszukuję wybudowanego-zamieszkanego lub budującego się domu ZA ROGIEM w okolicach Bielsko , Oświęcim lub Wadowice. Przeczytałem sporo tekstów, a projekt i zdjęcia przeglądałem dziesiątki razy, jednak na żywo to całkiem inna bajka. Dlatego mam ogromną prośbę o informację na temat lokalizacji ROGACZA w tych okolicach (myślę że nawet do 50-70 km jestem w stanie się pofatygować). Będę wdzięczny za każdą wiadomość. Witaj ptrk, Pomysł masz dobry. Ja myślę, że by zobaczyć rogacza na żywo powinienneś roszerzyć promień odległości dojazdu. U mnie swego czasu (pod Warszawą) byli ludzie np. z Częstochowy lub nawet z dalsza Zobaczyć na żywo chałupę którą będziesz ew. budował i spędzisz w niej resztę życia - bezcenne (za wszystko inne zapłacisz kartą tak tak Krupiarz to z Częstochowy Cię pozdrawiam ja!! ptrk - Wiem że ktoś w twojej okolicy budował rogacza - musiałbyś poszukać na forum, ale jeśli masz ochotę to zapraszam do Częstochowy, ekipa powoli kończy tynki wewn. więc będzie nawet dosyć ładnie... pozdrawiam P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 27.08.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Już jest parę zdjęć więc trzeba się pochwalić.Takich fundamentów to chyba nikt nie ma wow! takie fundamenty na szkodach to standard? piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manuelka 27.08.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Mój cieśla nie jest zachwycony brakiem podparcia wiezby.Chodzi zapewne o szeroko omawiane słupy w pokoju na górze.W mojej wersji projektu słupów już nie ma.Mam ogromna prośbe do tych ,którzy maja o skan projektu.Czy strop pod tymi słupami macie jekos wzmocniony, zebra czy cos takiego? Ja mam strop terriva.Z góry dziękuje za odzew.mój mail [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 27.08.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 ekipa powoli kończy tynki wewn. więc będzie nawet dosyć ładnie... pozdrawiam pa-ma, to jakieś nowe zdjątka w albumie by się przydały a przede wszystkim pochwal się córcią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 27.08.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 ertevu - jesli masz pelnie deskowanie nic nie trzeba podcinac, ale gdy deskowania nie ma, nadbitka blokuje szczeliny wentylacyjne pomiedzy kontrlatani a latami i zeby tak sie nie dzialo podcina sie krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 27.08.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 manuelka - dowiedz sie o co doklanie chodzi twojemu ciesli, jesli masz juz kupiona wiezbe, to moge sie domyslac ze problem jest z platwia, w projekcie jest podzielona na dwie czesci i tak niefortunnie ze laczenie wychodzi poza murem podpierajacym komin wtedy bez slupa w pokoju ani rusz. Moj ciesla doradzil mi zeby zamowic te platwie tak aby laczenie wychodzilo na murze, najlepiej byloby zamowic je w calosci ale jaki tartak wyznie i przywiezie 12 metrowa belke.Ja mam strop monolityczny i w miejscu slupa (tego w scianie od lazienki) jest zageszczone zbrojenie. Zaluje ze nie zrobilem belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 27.08.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 Mój cieśla nie jest zachwycony brakiem podparcia wiezby.Chodzi zapewne o szeroko omawiane słupy w pokoju na górze.W mojej wersji projektu słupów już nie ma.Mam ogromna prośbe do tych ,którzy maja o skan projektu.Czy strop pod tymi słupami macie jekos wzmocniony, zebra czy cos takiego? Ja mam strop terriva.Z góry dziękuje za odzew.mój mail [email protected]. Ja mam strop z porothermu tzn gotowe belki i pustaki. Jest to z pewnością strop typu teriva. Prawdopodobnie chodzi tutaj tylko o trochę inny kształt pustaka. Ale wracając do podparcia słupów- zdecydowanie słup musi stać na wzmocnionym miejscu. U mnie w tym miejscu są złączone ( leżą obok siebie ) trzy belki , do tego zbrojenie. Słup z całą pewnością nie może stać na pustaku , ale o tym dobrze powinien wiedzieć wykonawca oraz kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 28.08.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 pa-ma, to jakieś nowe zdjątka w albumie by się przydały a przede wszystkim pochwal się córcią. no to się chwalę: http://picasaweb.google.pl/pawolc/Julia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.08.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Śliczna maleńka, jak tak patrzę to myślę, że i nasz czas się zbliża, tak na nowy domek co by było komu zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 29.08.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Witam serdecznie po krótkiej nieobecności Muszę się pochwalić, że maja droga "przez mękę" w tym tygodniu zatrzymała się na stanie surowym zamkniętym (koszt - lekko ponad 200 tys. pln.). Okna, rolety i brama garażowa na pilota (ale bajer) wstawione. Teraz sprzątanie pozostałego bałagany i czas zabrać się za instalacje. Czy może ktoś już założył instalację wentylacyjną z rekuperatorem i chce się tym trochę pochwalić. Parę wskazówek by mi się przydało, bo chyba sam się podejmę jej montażu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 30.08.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 Witam serdecznie po krótkiej nieobecności Muszę się pochwalić, że maja droga "przez mękę" w tym tygodniu zatrzymała się na stanie surowym zamkniętym (koszt - lekko ponad 200 tys. pln.). Okna, rolety i brama garażowa na pilota (ale bajer) wstawione. Pozdr. No to gratulacje - 200 tyś za stan surowy to nie za dużo jak na dzisiejsze ceny materiałów i robocizny. walimar - ty masz chyba dachówkę robena kasztan sredzka plus - czy możesz to potwierdzić. Dzisiaj byłem w hurtowni i porównywałem braasa kasztan cisar z robenem - i dla mnie ceramika jest zdecydowanie lepsza jeżeli chodzi o wygląd zewnętrzny. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 30.08.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 walimar - ja mam wentylacje mechaniczna, pytaj a postaram sie pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 01.09.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 walimar - ty masz chyba dachówkę robena kasztan sredzka plus - czy możesz to potwierdzić. Tak faktycznie moja dachówka do Roben Kasztan Plus. Wiielu osobom się ten kolor bardzo podoba - na dachu również ładnie wygląda. Niestety ma też, drobne wady. Wg. oceny moich dekarzy jest lekko zwichrowana, a zwłaszcza dachówki krańcowe. Trochę fachowcy mieli roboty z dobieraniem dachówki w poszczególne miejsca (jak w puzzlach), niektóre nie zawsze pasują i "tańczą". A tak w ogóle to, obniżki (promocje) na dachówkę Roben, robi podobno dlatego, że kończy produkcję, tego wzoru. W jednej z hurtowni poinformowali mnie, że matryce "kaput" (nie opłaca się robić nowych) i czas najwyższy wejść na rynek z nowym asortymentem. Może to tłumaczy już nie najwyższą jakość ich dachówek. Dzisiaj rabaty sięgają podobno do 50 %. Pabelo76 - na pewno się do ciebie odezwę. Strasznie mnie męczy ta wentylacja. Jakbyś mógł zrób jak najwięcej zdjęć - zwłaszcza w miejscach rozgałęzień (trójniki, skrzynki rozprężne itp.). W tym podobno tkwi sedno właściwej pracy, no może poza samymi przekrojami rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts