pabelo76 02.09.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 walimar - ciezko mi bedzie zrobic zdjecia bo wszystkie kanaly sa juz zabudowane ale ponizej masz schemat mojej instalacji http://www.domzarogiem.yoyo.pl/went-dol.JPG http://www.domzarogiem.yoyo.pl/went-gora.JPG Nie robilem instalacji na skrzynkach rozpreznych, sa drogie. Jak liczylem spadki cisnien to nie bylo problemu z trojnikami (ten dom nie ma duzej kubatury) Nie mam co prawda jeszcze zbalansowanej instalacji (nie zalozylem jeszcze amemostatow) ale rekuperator caly czas "dmucha". Co do przewodow to glowne dochodzace do trojnikow to sonoduct 160 dalej to 125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alfzmelmack 02.09.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 WitamW banku Milenium 3,79 ale wklad wlasny 50% . Rzeczoznawca 400 zl, 1 % za zalatwienie kredytu.Oczywiscie frank szwajcarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 04.09.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Witam!Dopiero wystartowałam - mam zalane ławy. Chciałam zapytać w którym miejscu macie wyprowadzona na zewnątrz rure doprowadzającą powietrze do kominka? Mam poszerzony taras i wyprowadzenie wypada na tarasie (będzie betonowy), czy można dać jakieś kolanko czy cos takiego i wyprowadzic rurę w podłodze tarasu? Czy lepiej kupic dłuższa i wyprowadzic po skosie pod oknem gabinetu? Nie chciałabym rozkuwać ścian na zewn. bo będą jednowarstwowe i niczego nie przykryje stropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 04.09.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Ja mam taras normalnej szerokości - więc wylot jest obok tarasu ogrodowego. Dom buduję według lustrzanego odbicia . Wylot wychodzi mi na ścianie południowo-wschodniej i nie wiem jak sprawdzi się to w praktyce.Generalnie bowiem zaleca się , aby wlot był " od zachodu ". Żałuję ,że tego nie zrobiłem . Wtedy ten wlot wypadłby w cokole ściany z balkonem . Wystarczyło tylko dodać 3 metrowy dodatkowy odcinek rury i poprowadzić na tę ścianę.. Być może Ty możesz jeszcze tak zrobić i nie będzie konfliktu z tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 04.09.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Hej, to znowu ja po dluugiej przerwie. Mieszkamy sobie już od kilku miesięcy, a nadal domek nie do konca umeblowany:(((Ale spoko, mysle, że wszystko z czasem sie jakoś zrobi. czytałam wasza dyskusje na temat scianki pomiedzy kuchna a salonem.Ja generalnie mam to rozwiazane tak jak w projekcie, a kuchnie mam zabudowaną Ikeą. Wszystko sie w praktyce sprawdza. Co do telewizora, tez mamy z tym kłopot, na razie stoi obok kominka ( rozwiazanie takie sobie), ale jak sie dorobimy:)) to kupujemy plazme i powiesimy na sciance rozdzielającej kuchne, a nowa sofa ma stac tak na przeciwko, zeby był tez miły widok na kominek Dla jasnosci wklejam zdjecie, ktore bylo robione jakies dwa tygodnie po przeprowadce (tłumacze sie, bo teraz mamy juz normalne lampy i firanki,a zdjecie przedstawia jeszcze stan dziki:)) Kuchnia moim zdaniem jest bardzo przestronna i wygodna i nie ma do niej zastrzeżeń. http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lj/fe/a6lx/EK26sMKHb8T0Mr0QKB.jp http://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/lj/fe/a6lx/BFiNBHxfZOdddJfB2B.jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 04.09.2008 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 Dzięki Krupiarz za informację, dzięki pa-ma za zaproszenie. Do Częstochowy mam ok 120 km tak więc ze 2 godzinki jazdy.Jeśli nie znajdę czegoś bliżej, jak najbardziej skorzystam ( przy okazji po 17 latach znów odwiedzę to wspaniałe miasto) Tymczasem właśnie nabyłem działeczkę, , jak wszystko pójdzie dobrze to na wiosnę ruszamy z budową jeśli ROGACZ w realu zachwyci jak ten ze zdjęć. Do zobaczenia wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 05.09.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 anstak - moglbys zamiescic wiecej zdjec???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 05.09.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Ja mam taras normalnej szerokości - więc wylot jest obok tarasu ogrodowego. Dom buduję według lustrzanego odbicia . Wylot wychodzi mi na ścianie południowo-wschodniej i nie wiem jak sprawdzi się to w praktyce.Generalnie bowiem zaleca się , aby wlot był " od zachodu ". Żałuję ,że tego nie zrobiłem . Wtedy ten wlot wypadłby w cokole ściany z balkonem . Wystarczyło tylko dodać 3 metrowy dodatkowy odcinek rury i poprowadzić na tę ścianę.. Być może Ty możesz jeszcze tak zrobić i nie będzie konfliktu z tarasem. Hej! No niestety, ten wylot tez mi wypada od południa ewentualnie wschodu, nie wiem co lepsze? Od strony zachodniej mam garaż i musiałabym przez niego prowadzic tą rurę to ok.10m - trochę duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 05.09.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 anstak , ja również przyłączam się do prośby o następne zdjęcia. Widzę też , że trochę zmieniłaś wyloty wentylacji w kuchni i przeniosłaś je z sufitu na ścianę. Poza tym to w tych zdjęciach jest dla mnie coś optymistycznego. A myślę ,że nie tylko dla mnie. Gratulacje z powodu zamieszkania i czekamy na następne zdjęcia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavo 05.09.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 anstak - moglbys zamiescic wiecej zdjec???? Mam dokładnie taka samą prośbe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 05.09.2008 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 pabelo76 - witam serdecznie ponownie. Zgodnie z obietnicą porozmawiajmy na temat rekuperacji. Czy możesz podać jakiej marki używasz rekuperatora ( o jakiej wydajności wymiany powietrza i sprężu). Wielkość rekuperatora ustalałeś sam czy na podstawie gotowego projektu. Piszesz, że główne kanały maja średnicę fi 160, a pośrednie fi-125. U mnie projektant przewidział główne fi-200, a pośrednie fi-150. Zastanawia mnie czy zmniejszenie przekrojów nie wpłynęło na głośność instalacji. Na podstawie zamieszczonego schematu i paru zdjęć domyślam się, że chyba rury kanałów umieściłeś pomiędzy stropem a podwieszanym sufitem, chyba, że się mylę. Największy problem mam z doprowadzeniem rury do dolnej łazienki. Chyba to zrobię przez ścianę w garażu. Jeszcze jedno pytanie na dzisiaj - czy w instalacji stosowałeś jakieś przepustnice do regulacji ilości powietrza i jak zamierzasz wyregulować cały system (tylko anemostatami ?). Na razie pozdrawiam i do usłyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 08.09.2008 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Witam Centrala to polski wyrob, firmy Jan-gaz. Dosc solidnie zrobiony, na wymienniku HEATEX-a a wentylatory tez polskie Konwektora. Wydajnosc 350 m3/h sprez 250Pa przy 250 m3/h. Sam rekuperator jest slyszalny dopiero na 4 i 5 biegu, teraz chodzi na max i slychac go w domu ale nie ma nigdzie drzwi (odglos jakby wialo na zewnatrz) docelowo ma byc za sciana k-g. Kanaly tak dobralem miedzy innymi aby zmiescily mi sie pod podwieszonym sufitem. Rura 160 ma naprawde srednice ponad 21 cm. Poza tym teoretyczne wzory nie wykluczyly mi tej srednicy (na forum wentylacji jest facet ktory twierdzi ze do takich domkow wystarczy srednica 10 cm, podobno ekspert) Nie mam tez dlugich kanalow, najdluzszy na okolo 18m. Do prowadzenia kanałów duzo upraszcza podwieszony sufit. Bez niego nie wiem jak poprowadzilbym kanaly, na pewno bylyby duzo dlusze i z zalamaniami. U gory kanaly poprowadzilem pomiedzy krokwiami jetkami a platwia, jest tam taka "dziura" w sam raz na kanal. Nie prowadzilem "na skroty" bo chcialem miec pozytek ze strychu. Przewody to sonoduct wiec teoretycznie powinny byc ciche, teraz jest OK. Mysle ze uda mi sie zbalansowac instalacje tylko anemostatami, tu gdzie moze byc problem to te najblizej centrali (moze gwizdac) Choc znow teoretycznie jest wszystko ok bo maja byc ponad 3 m od centrali. Na razie mam inne zajecia ale czas "zabawy" wyregulowania centrali sie zbliza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alfzmelmack 08.09.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Ufffff Skończyłem właśnie deskować dach. Robiłem to samemu także troszke się pobawiłem (jakieś 2 tygodnie po 5h) Poszło 7 kubików desek. Teraz bede wykonywał kanalizacje równiez samemu no i chudy beton. Pytanie: 1. Jakiej grubości chudziak dawaliście? 2. Jaki styropian na posadzki? 3. Ile poszło wam metrów kabla elektrycznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 08.09.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Lechosia - odpowiadam tutaj ponieważ być może jeszcze komuś się przyda. jak do tej pory zużyliśmy:beton na fundament B20 - 14m3styropian 12 cm - 36 op.bloczek fundamentowy - 1836 szt. (nie jest to ilość rzeczywista, mamy spory spadek i stąd znacznie większa ilość bloczków)siatka do dociepleń 100m2wapno 30 kgdysperbit - 220 kgcement 1,4 tfolia PVC - 3 szt.stal 12 fi - 356,4 kgbeton B10 na stan zero - 13 m3BK 240/590 - 1600 szt.BK 120/590 - 662 szt.zaprawa klejowa 875 kgstemple ok. 80 szt.deski szalunkowe 1 m3folia PVC 1,4 szt.nadproża L-19 45,6 mbbelka stropowa 4,6 - 14 szt., 5,80 - 14 szt., 6,40 - 12 sztpustal stropowy Terriva 790 szt.siatka P1 - 4 szt., siatka P2 - 13 szt., stal na strop 12 fi - 1008,8 kgbeton B20 (garaż) - 6 m3, beton B20 (dom) - 12 m3gwożdzie budowlane - 14 kgcegła pełan 360 szt. do tego musisz doliczyć piasek, ewentualny żwir, pompe, gruche, dwa kominy systemowe, kanalizę w ziemi wraz z robocizną, więżbę, kotwy, łaty, kontrłaty i samą robociznę. Jak do tej pory wydaliśmy na materiały i robociznę ok. 110 tyś. W najbliższym czasie czeka nas jeszcze dachówka, okna połaciowe, cegła klinkierowa na kominy i robocizna. Myślę, że zamkniemy się w kwocie ok. 160 tyś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 09.09.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Nie robilem instalacji na skrzynkach rozpreznych, sa drogie. Jak liczylem spadki cisnien to nie bylo problemu z trojnikami (ten dom nie ma duzej kubatury) Nie mam co prawda jeszcze zbalansowanej instalacji (nie zalozylem jeszcze amemostatow) ale rekuperator caly czas "dmucha". Co do przewodow to glowne dochodzace do trojnikow to sonoduct 160 dalej to 12... Czy zamontowanie wentylacji mech. z rekuperatorem spowodowało modyfikację w projekcie wentylacji? Podobno można zaoszczędzić na niektórych rzeczach. Czytałem artykuł o takich instalacjach - autor twierdził cytuję: NA CZYM MOŻNA OSZCZĘDZIĆ DZIĘKI REKUPERACJI Po wstępnej analizie projektu okazuje się, że w przypadku zmiany wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną można zrezygnować z wymurowania jednego komina wentylacyjnego. Pozostają jedynie kominy spalinowe wykorzystywane przez piec CO oraz kominek, z których zrezygnować nie można. Okazuje się również, że rezygnujemy z zainstalowanych na dachu dodatkowych kształtek wentylacyjnych, czyli kominków dachowych - pozostawiamy jedynie płaski dach. Cztery okna połaciowe wyposażone w tzw mikrowentylację zamieniamy na identyczne okna bez opcji mikrowentylacji, co w przypadku niektórych producentów zmniejsza koszt okna połaciowego nawet o 50%. To samo dotyczy pozostałych okien i drzwi typu balkonowego. Rezygnacja z mikronawiewników czy - w niektórych wypadkach - rezygnacja z konieczności otwierania okien pozwoli na dalsze obniżenie kosztów o elementy wymagane przy tradycyjnej wentylacji grawitacyjnej, które po prostu nie zostaną kupione ani zamontowane. Warto również zauważyć, że okna nieotwierane są generalnie najtańsze, więc w przypadku np. niektórych fragmentów okien salonu może to dość znacznie obniżyć koszt ich zakupu. Co do tych okien bez możliwości otwarcia to bym tak nie szalał, ale cała reszta godna zastanowienia.Jak ty to rozwiązałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 09.09.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Witaj pa-ma Fajny piecyk CO. Mam pytanko - gdzie wygospodarowałeś miejsce na opał, trochę tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 10.09.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 ptrk - Jak wentylacja mechaniczna ma sie do oszczednosci? W stosunku do orginalnego projektu wentylacji grawitacyjnej "Domu za rogiem" jest tansza Jakby policzyc wszystkie kominy wentylacyjne i dachowki wentylacyjne to da calkiem niezla sumke... No ale niekoniecznie trzeba zrobic tak jak jest w projekcie i z tego co przeczytalem na tym watku, ludzie tak robia. Ja mam dwa koniny dymne systemowe, oba z kanalem wentylacyjnym. Jeden bedzie wykorzystany do wentylacji kotlowni (nie koliduje to z wentylacja mechaniczna), drugi kanal tak jak ci pisalem, bedzie uzywany czasami do okapu (tu moga sie pojawic problemy z podcisnieniem, dlatego jest przewidziania na nim przepustnica). Okna mam zwylke z funkcja rozszelnienia, a przez to ze jest wentylacja nawiewno-wywiewna mozna zrezygnowac z nawiwnikow w oknach - kolejna oszczednosc (zwylky nawiewnik ok 50zl higrosterowany ok 150zl na okno). Generalnie wszytkie opisy wentylacji mechanicznej podkreslaja komfort jej uzytkowania. Nie trzeba otwierac okien aby miec swierze powietrze, przez to nie ma przeciagow, jest mozliwosc regulowania intensywnosci wentylacji (mam zamiar ja sterowac z centralki alarmowej) Ale jak bedzie w rzeczywistosci to sie okaze. Kolejna zaleta wentylacji mechanicznej jest to ze mozesz ja podlaczyc do gruntowego wymiennika ciepla (w zimie ci podgrzewa nawiewane powietrze w lato chlodzi - za darmoche albo do centralnego klimatyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 10.09.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Wielkie dzięki pabelo76 . Jeszcze nie wbiłem łopaty na działce, a już czuję się ROGOWICZEM. Jak dobrze mieć wszystko zaplanowane przed pracą (na pewno życie skoryguje mój entuzjazm ale i tak zawsze to lepsze rozwiązanie niż budowa na żywca z projektu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 10.09.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 KRUPIARZ - jaki piec CO zamontowałeś u siebie ( te 2 tony opału na sezon to niezły wynik - 3 do 4 to dla mnie byłoby już coś, przy obecnym 5,5 t orzecha w moim małym starym domku) . Gdzie składujesz opał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 11.09.2008 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Ja już nie raz wypowiadałem się o wentylacji mechanicznej. Ja jej nie robiłem. Mam grawitacyjną. Po prostu o mechanicznej trzeba pomyśleć dość wcześnie, przewidzieć kanały, przejścia przez ściany, stropy, rozpoznać jaki sprzęt i wymiennik będą instalowane .... . Na dość wczesnym etapie nie miałem do tego głowy. Poza tym jeżeli chodzi o oszczędność, to nie jest ona duża w przypadku pieca na paliwo stałe (jeżeli w ogóle). Komfort jest większy przy mechanicznej, ale to że więcej powietrza jest wymieniane w pomieszczeniach i ta świeżość nie jest za darmo. Częściej następują wymiany, rekuperator odzyskuje część ciepła, ale większość ucieka na zewnątrz mimo wszystko. Przy wentylacji grawitacyjnej wymiany nie następują tak często i dlatego mniej ciepła jest tracone (nigdy tego nie liczyłem, ale tak mnie się wydaje). Poza tym przy mechanicznej dochodzi energia zużywana na rekuperację, eksploatacja rekuperatora, możliwość psucia. Jeżeli chodzi o gruntowy wymiennik, to ja go "prawie" zrobiłem. To znaczy jest część ziemna i kanały. Będzie nadmuch mechaniczny (w przyszłości , a powietrze będzie uchodziło grawitacyjnie przez kratki wentylacyjne (nadciśnienie w pomiesczeniach). Taką przynajmniej mam koncepcję i mam nadzieję, że będzie działało. Likwidacja wielu kominków wentylacyjnych na dachu ma swoje konsekwencje - nie każde pomieszzenie jest wentylowane bezpośrednio (nie z każdego jest odprowadzenie na zewnątrz). To powoduje, że przy grawitacyjnej trzeba biegać po mieszkaniu i otwierać/zamykać nawiewniki, okna (wieczorem/przy wyjściu z domu) by wprowadzić świeże powietrze. Nie jest to specjalnie upierdliwe, ale zawsze. Reasumując - robiąc wentylację mechaniczną nie liczyłbym na wielkie "ogólne" oszczędności na ogrzewaniu (jeżeli w ogóle całościowo wystąpią). Zyskuje się na komforcie, nie trzeba też pamiętać o otwieraniu/zamykaniu okien/nawiewników (np. w lecie otwierasz okna, a tam na całą wieś szczekają psy i ciężko zasnąć ) ale ten komofort kosztuje. To swoistego rodzaju "bajer" w domu. To trochę tak jak z klimatyzacją w samochodzie. Fajnie jak jest, lepiej się jeździ (zużywa się przy tym więcej paliwa) ale bez tego też da się żyć. Jeżeli kogoś stać na zainwestowanie w auto z klimą (zazwyczaj droższe) i potem na eksploatację tej klimy - to ok. Ptrk - piec mam SAS-A na ekogroszek. 23kW. Tyle opału mi rzeczywiście poszło zeszłej zimy i w domu miałem całkiem ciepło (mówią, że każdy 1stC więcej w domu, to 10% opału w górę, tak więc zużycie zużyciu nierówne - ja miałem zawsze pomiędzy 21-22 st w dzień i w nocy 20-21 - a więc nie oszczędzałem za bardzo - dla mnie było za wysoko, a dla żony ledwo akceptowalnie; pod koniec zimy to bez patrzenia na termometr z dokładnościądo 0,5 stC mogłem powiedzieć jaka jest temp. Na prawdę 1 st różnicy bardzo czuć). Zobaczymy jak będzie tej zimy. Opał składuję w kotłowni Ja mam przesunięte drzwi i okno w stosunku do projektu i mam je prawie na środku. Po prawej mam kotłownię, po lewej magazyn na ekogroszek. Ostatnio przywiozłem 2,2 tony groszku (zaworkowany, ułożony do sufitu) i jeszcze z tona tam się zmieści, a więc spokojnie na normalną zimę/sezon miejsca starcza i o to chodziło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts