stastny 29.03.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Supek domek. Gratululuje wszystkim wyboru. Mamy zamiar z narzeczona(juz niedlugo zona) wybudowac bardzo podobny domek na podstawie domku za rogiem. Moja narzeczona jest na ostatnim roku architektury no i wstyd byloby gdyby sama nie zaprojektowale nam domku. Krupiarz , czy moglbys mi wyslac swoje slynne skany na maila. Prosze rowniez innych sympatykow domku za rogiem. Jesli macie jakies skany,lub macie cyfrowke i to nie problem zrobic kilka fotek to PLEASE przyslijcie na maila.Glownie zalezy nam na rzutach i przekrojach. No byłby wstyd gdyby narzeczona nie zaprojektowała sama... tedy po co te skany, zdjęcia z cyfrówki itp???? hłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrek 30.03.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Witam, Nie wiem czy powinienem was denerwować i podawać swoją cenę, ale ... Ja za wszystko zapłaciłem 1000 PLN. W to "wszystko" wchodziło: - adaptacja projektu do warunków na działce - plan zagospodarowania działki, - wszystkie główne zmiany konstrukcyjne o których pisałem w innych postach, - projekt szamba - przeprojektowanie instalacji wodnej i kanalizacyjnej, - chyba robił coś dodatkowo elektryk (jest tam jakiś jego podpis). No i to wszystko. Witam Kto szuka nie błšdzi - znalazlem architekta który zrobi to tez za "około" tysiaka (zrezygnowalem ze zwiekszenia szerokosci budynku - to jest zmiana za ktora policza zawsze okolo 1200) - chyba ze macie w rodzinie architektow jak niektorzy szczesciarze ) Uff - jednak warto poczytac i popisać na forum - przydalo sie. Trzeba dzwonic, pisac, jezdzic - i wszedzie sie targowac ! Udalo mi sie utargowac 50 PLN nawet na samym projekcie w jednym z biur posrednictwa sprzedazy.... (ale architekt był twardy jak skała - za "pieczat" na projekcie - 1500 PLN + dodatkowe oplaty i sam musialem wszystko zalatwiac, itd -zrezygnowalem) Projekt zamowilem (we wtorek odbior) - wiec witam wszystkich w klubie Info dla krzys9033 Co do rzutow (mam fajne 4 PDF'y z muratora (oryginaly) - parter, poddasze, wiezba, przekroj - moge podsylac - dostalem z jednej firmy). Polecam jeszcze adaptacje Kruparza - mi się podabaly te zmiany. Podesle Ci. Co do narzeczonej - to zawsze latwiej sie cos "szybuje" niz wymysla od zera Co do sciany - hmmmmmm - trzeba pomyslec i skalkulowac, i zastanowic sie czy ceramika czy beton, i wiele innch za i przciw. Przyznam ze decyzja wazna i trudna - ale decyzje o scianach moze podjac kierownik budowy (potwierdzili wszyscy architekci z jakimi rozmawialem) - tak ze uszy do gory - jest czas aby sie zastanowic i dobrze zdecydowac. Pytanie do Krzysia - nie podesłał by mi adresu albo telefonu tego geodety? Może i ja bym się zalapal na jego uslugi? W koncu Wieliczka to rzut kamieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiow 30.03.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Jendrek, moglbys napisac dokladnie co jest w tym tysiaku (pakiet, tak jak ja pisalem czy jego skladowe), bo mnie to mocno intryguje. co do namiarow na geodete, przesle na priva. aha, ja buduje pod Wieliczka - we wiosce o wiele mowiacej nazwie - Zabawa . Jesli Ty mozesz zdradzic polozenie swojej dzialki, bedzie razniej . co do sciany, hmmm, tak jakos zalozylem, ze zrobie tradycyjnie. ale jest jeszcze troche czasu, trzeba bedzie poczytac i przemyslec. na razie mam duzo myslenia w zwiazku z POŚiem, musze zdecydowac gdzie na dzialce chce miec dom polozony, a to wymaga decyzji gdzie bedzie POŚ (a wlasciwie dlugie dreny rozsaczajace). krzys9033, jesli skany Krupiarza i PDF'y Jendrka to za malo, daj znac (zrobie zdjecia tego co Cie bedzie jeszcze interesowalo i Ci przesle) Pozdrawiam aha, takie moze troche niemadre pytanie, wiem, ze odpowiedz zalezy od wielu indywidualnych czynnikow, ale moze... czy ktos wie jaka jest optymalna odleglosc fronty domu (drzwi wejsciowych) od ogrodzenia - bramy wjazdowej. ja zalozyem 8 metrow, tak, aby bylo miejsce na drugi samochod i nie bylo ciasno, ale zarazem, zeby nie bylo za duzo odsniezania w zimie. ile Wy macie w swoich projektach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys9033 30.03.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Jedrek dzieki WIELKIE. PDFy sa super. Prosilem rowniez Krupiarza, ale niestety ostatnio cos sie rzadko pojawia. Wiosna sie zaczela i pewnie ostro wzial sie do budowania. Myslisz ze mialby cos przeciwko gdybys Ty mi je podeslal? Co do sciany to masz racje, mozna sie namyslic prawie w ostatniej chwili. U mnie w okolicy zdecydowana wiekszosc buduje z siporexu. Jesli chodzi o wymyslanie to wszyscy "artysci" potrzebuja inspiracji Tak na marginesie to ci architekci to straszni zdziercy. Chociaz z drugiej strony zdobyc uprawnienia budowlane nie jest tak latwo. Sam jestem elektrykiem i bede probowal takowe zdobyc.Czytalem przykladowe pytania.Koszmar. PS. Jakby ktos mial jakies pytania odnosnie zagadnien elektrycznych to chetnie pomoge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrek 02.04.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Jendrek, moglbys napisac dokladnie co jest w tym tysiaku (pakiet, tak jak ja pisalem czy jego skladowe), bo mnie to mocno intryguje. co do namiarow na geodete, przesle na priva. aha, ja buduje pod Wieliczka - we wiosce o wiele mowiacej nazwie - Zabawa . Jesli Ty mozesz zdradzic polozenie swojej dzialki, bedzie razniej . W tysiaku ma być zatwierdzony projekt w starostwie i wydane pozwolenie na budowę - jeżeli bedzie czegos brakowac to jest to na glowie architekta aby to uzupelnic - a takie zalatwienie sprawy mi sie podoba bo jest zamkniety pewien etap. Sam mam zalatwic geodete i wszelkie papiery typu wypisy i wyrysy z ewidencji pow. i planu zagospodarownia. Nie bylo tez jeszcze mowy o projekcie wjazdu na dzialke - pewnie dojdzie niestety 500 PLN Generalnie ma wchodzi w to: - adaptacja projektu do warunków na działce + plan zagospodarowania dzialki - wszystkie zmiany o których pisałem (bez zmiany szerokosci budynku - (jak chce zmieniac szerokosc budynku - to slono trzeba bedzie placic) oraz zmian jakie moze zrobic kierownik budowy - czytaj technologia scian), - projekt oczyszczalni (tego nie byl pewien - mowił aby poszukac w internecie jakis projektow i sobie cos wybrac - bedzie sie dostosowywal) Mam nadzieje ze po nastepnej wizycie u niego - nie zmieni sie nic z naszych ustalen i nie pojawia sie "ukryte koszty". Jak na razie zamowilem projekt u niego (100 pln zaliczki) i umowilem sie wstepnie co do kwoty (1000 pln) Na czwartek jestem umowiony na powaze gadanie i ustalanie szczegolow dotyczacych zmian, itp. Jak bede po rozmowie i co z niej wyjdzie - dam znac. Dzieki za geodete - dzwonilem w piatek - mial oddzwonic - na razie czekam. Co do miejscowosci - moja sie nie zawywa tak "zabawnie" jak Twoja - Ja buduje we wsi Żerkowice (gmina Iwanowice) na styku z gmina Michalowice (niedaleko Kozierowa, Naramy). Co do odleglosci frontu od ogrodzenia - te 8 m wydaja sie sensowne - ja myslalem wlasnie o wielkosci 8-10m (mam spora dzialke 50x50 i moge postwic dom byle gdzie) PS. Krupiarzu - przeslalem twoja adaptacje do krzys9033 - mam nadzieje ze nie masz mi tego za zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek36 02.04.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Witam ja również przemierzam się do budowy domu projekt DOM ZA ROGIEM bardzo mi się podoba tylko jedno mnie martwi mianowicie mały salon.Gdy się ma dużą rodzinkę tak jak ja to zorganizowanie imprezy w takim saloniku jest trudne .Salon łączy się wprawdzie z jadalnią ale szerokość połączenia 2.2m. wyklucza wykorzystanie jadalni na duże impezy rodzinne.Idealnym wyjściem byłoby przedłużenie domu o 1-2m. ale wówczas pojawi się problem podparcia dachu , czy ktoś o tym myślał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiow 02.04.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Jendrek, czyli mamy dzialki po przeciwnych stronach Krakowa. aha, co do geodety. ktos mi kiedys mowil, ze lepiej jest brac geodete z rejonu, w ktorym sie buduje (dlatego moj jest z Wieliczki). chodzi o to, ze "lokalni" lepiej orientuja sie w swoim terenie, wiedza o wszystkich "dziwactwach" w terenie i w urzedach, z oczywistych powodow. ale to tylko jedna z opinii... co do Twoich kosztow - nie piszesz o projektach przylaczy (u mnie koszt ok. 450 PLN za kazdy, czyli 1350, oczywiscie uzgodnione przez arch w ZUDPie). jeszcze zapytaj co z kosztami znaczkow, oplat i innych urzedniczych haraczy - kto to pokryje (moze sie uzbierac ladna sumka). nie wiem jak Ty tutaj liczysz projekt POŚ - czy w tym tysiaku czy nie. mnie wydaje mi sie, ze koszt projektu POŚ trzeba policzyc osobno. piszesz o tym, ze zmiana technologii wykonania scian moze byc zrobiona przez kierowniak budowy. pewny tego jestes? bo ja do tej pory sadzilem, ze jest to na tyle powazne i co najwazniejsze, wymagajace pewnych przeliczen wytrzymalosciowych, ze musi to byc zrobione przez arch (no bo jesli teraz projekt jest pod sciane POROTHERM 44 a ja chce MAX + 12 styropian, to chyba jest duza zmiana). swojego arch jeszcze nie pytalem jak z tym jest. tak przy okazji, pierwsza praca na mojej dzialce miala miejsce w sobote 01.04.2006 (i nie jest to prima aprilis ). mianowicie razem z przedstawicieliami firmy instalujacej POŚ, zroblilismy metrowa dziure i za tydzien (jesli nie bedzie lalo przez tydzien), bede robil test perkolacyjny. panowie z firmy po wykopaniu dziury stwierdzili, ze powinno byc OK (rodzaj gleby - lessy). piszesz, ze bedziesz odsuwal dom o ok. 10 m od ogrodzenia - gdzie w takim razie dasz drenaz rozsaczajacy do POŚa? u mnie bedzie miejsce na drenaz z tylu domu, tylko, ze wyjscie rury kanalizacyjnej w tym projekcie jest z od frontu, wiec trzeba pokombinowac... grzesiek36, hmmm, nigdy nie myslalem, ze ten salon jest za maly. ja w moim projekcie likwiduje sciane dzialowa miedzy salonem i kuchnia oraz dodaj wykusz (pare metrow kw powinno sie pojawic), wiec w sumie te zmiany powinny stworzyc dosc duza przestrzen. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiow 02.04.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2006 Jendrek, wycofuje pytanie na temat miejsca pod drenaz... dzialka 50x50 a ja z takimi pytaniami, wybacz... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrek 03.04.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Ano dzialki mamy po przciwnej stronie - ale nie szkodzi co by sie w razie czego nie odwiedzic . Jak cosik rusze - to zapraszam - zawsze to we dwoch razniej. Znalzlem sobie "lokalnego" geodete ze Skaly - koszt 550 PLN z VAT - mniej się nie dalo W Krakowie geodeta to król - i chyba reszta zawodow takze - od dzisiaj szukam wszystkiego zaczynajac sprawdzac w promieniu 20 km od centrum. Blizej nie ma sensu. Mam paru geodetow - kolegow - z ktorymi wspolpracuje czasami (robimy mapy numeryczne dla nadlesnictw) - powiedzial mi zebym wzial sobie ksiazke telefoniczna i dzwonil po okolicy -bo oni w Krakowie "trzymaja cene" - wrrrrrrrrrrr Tak - to tyle na temat geodezji i ich uslug. Co do kosztow przylaczy - uwazaj - powiedzial mi jeden taki (architekt) ze bedzie to kosztowac okolo 60 do 200 pln + po 100 pln za 1 medium (czyli okolo 500-600 pln lacznie) uzgodnione w ZUDPie - nie wiem czy to prawda i jak traktowac jego slowa - na razie nie mam doswiadczen w tej dziedzinie - chetnie poslucham kogos kto juz to przeszedl. o technologi scian bylo sporo juz pisane - nawet na tym temacie - moze zmienic to kierownik budowy wpisem do dziennika- ja potwierdzilem to u dwoch architektow. oj - wielka ta moja dzialka - w sumie 27 arow - kto to skosi ??? Musze sobie chyba zrobic ogrod w stylu rustykalnym - zeby nic nie musiec w nim robic grzesiek36 - ja o tym nie myslalem - dla mnie salon jest wystarczajacy - myslalem o poszerzeniu w miejscu sieni o okolo 30cm - to co zrobil Krupiarz - ale zrezygnowalem. Likwiduje drzwi do kuchni i otwieram holl na salon. Przerabiam scianke dzialowa pomiedzy kuchnia a salononem. Umyslilem sobie kawalek calej sciany (jaki 1 m) a pozniej cos w stylu barku - mniej wiecej do tej dlugosci co jest w projekcie. Taka pol otwarta kuchnia na salon. Meczy mnie jeszcze mysl zeby te dwa okna (pojedyncze) w salonie zmianic na jedno wielkie okno balkonowe (potrojne, przesuwane) symetrycznie ulozone do tych dwoch balkonowych na gorze (wielkie okon pod balkonem - powiekszyl bym rowniez taras na ta strone z dodatkowym oknem - żeby sie dalo wyjsc z niego na taras). Nie wiem tylko jak by to wygladalo. Co myslicie o takiej zmianie? Czy nie zepsuje to wygladu elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 03.04.2006 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Witam, Widzę że dyskusja rozgorzała. Ja rzeczywiście ruszylem z budową. Zrobiłem zagęszczenie piachu w środku, położyłem rury kanalizacyjne do poziomu 0 i wylałem pierwszą posadzkę - chudy beton - to ostatnie chłopaki zrobili w sobotę. Teraz podlewam i ganiam ich by przyszli już w czwartek stawiać ściany . Mam nadzieję, że przyjdą, choć jeszcze jakąś robotę kończą. Nie mogę się doczekać. Jeżeli chodzi o skany, to chwilowo ich nie mam - zaginęły wraz z laptopem, dlatego proszę się zwracać do tych którzy je otrzymali np. jenderek. Jeżeli chodzi o drzwi balkonowe na dole to my swoje poszerzamy z 1,8 m do 2,4 m i robimy drzwi nie uchylno - rozwierne ale przesówane na bok (jedno skrzydło się uchyla i następnie zachodzi na drugie które jest stałe). To rozwiązanie sporo droższe od standardu, ale tam jest trochę mało miejsca na drzwi uchylno -rozwierne. Jak się dwa skrzydła otworzy to zajdą np. na kanapę lub coś innego co będzie stało w rogach. Zobaczymy. A przy tym chcemy zrobiić większe przeszklenie bo co 2,4 to nie 1,8 m. Jeżeli chodzi o okna z prawej strony - to u mnie będą dwa o szerokości 1,4 i wysokości 1,8 m. Żona lubi duże szklane przestrzenie i dużo światła w domu. Cóż zrobić, trzeba płacić. Wielkość salonu - rzeczywiście nie jest za bogaty, ale ja go pootwierałem na kuchnię i hall, trochę się zwiększył przez zmianę technologii wykonania ścian, myślę, że rodzina się zmieści. Dużych imprez się w końcu nie robi co tydzień, a kilka razy do roku to jakoś się pomieścimy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek36 04.04.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Panowie dzięki za odpowiedż być może skorzystam z waszych pomysłów . Jak narazie to jeszcze przeglądam katalogi chociaż żona już wybrała ZA ROGIEM. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 04.04.2006 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Cóż, nic dodać nic ująć: TWOJA ŻONA MA DOBRY GUST No i pozdrowienia, szczególnie dla niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jendrek 07.04.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 No to projekt kupiony Przyszla wielka zolta reklamowka z Muratora. Studiuje - uff - lekko jestem przerazony iloscia niewiadomych Mam nadzieje, ze to chwilowe i mi szybko przejdzie. pozdrawiam weekendowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiow 08.04.2006 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 jendrek, powoli przechodzi... ja jestem po tygodniu studiowania troszeczke madrzejszy... ale juz oddalem projekt do adaptacji, wczesniej zrobilem xero, zeby sie nadal nad tym projektem "znecac". mam pytanie do wszystkich: czy ktos myslal o innym stropie niz Akermana? z tego co czytalem wymaga on pelnego deskowania, czyli dosc duzo drewna bedzie musialo pojsc. nie ma zadnych elementow prefabrykowanych i wszystko trzeba na budowie skladac, a to czasochlonne. a np. taka Teriva to troche stepli do podparcia zeber i gotowe. pytanie z tym zwiazane: czy zmiana technologii stropu (na Terive) wymaga przeliczen i czy w ogole ma to sens? co myslicie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusia113 09.04.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 witam wszystkich, długo mnie tu nie było, ale nie miałam dostepu do netu, a teraz nadrabiam zaległości krzysiow ja mam przerobiony strop na teriva - wszyscy mi go polecali od architekta począwszy poprzez kierownika budowy i trzy firmy budowlane które robiły wycenę. Mamy już ostateczne pozwolenie na budowę i mamy zamiar ruszać po świętach o ile zacznie być cieplej i ziemia lepiej wyschnie pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiow 09.04.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 magdusia113, no to gratuluje PnB i powodzenia z budowa pociagne troche temat Terivy. 1. czy zmiana technologii stropu wymagala zgody ze strony autorow projektu? 2. czy wymagalo to przeliczen w projekcie? a te trzy kosztorysy, mozna wiedziec jakie kwoty Ci wyliczono (robocizna za poszczegolne etapy)? i na jaki sie zdecydowalas? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusia113 09.04.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 magdusia113, no to gratuluje PnB i powodzenia z budowa pociagne troche temat Terivy. 1. czy zmiana technologii stropu wymagala zgody ze strony autorow projektu? 2. czy wymagalo to przeliczen w projekcie? a te trzy kosztorysy, mozna wiedziec jakie kwoty Ci wyliczono (robocizna za poszczegolne etapy)? i na jaki sie zdecydowalas? Pozdrawiam w sprawie stropu Teriva to: 1. architekt zrobił to sam bez dodatkowych kosztów, a pozwolenie z tego co wiem nie wymagało zgody ze tony autorów. 2. wzięłam proejkt do ręki i widzę, że na str. 8 strop jest przekreślone z Akermana na teriva nova ogrubości 24 cm - 21 pustak i 3 cm nadbeton. I wszędzie tam gdzie napisano Akerman architekt poprawił na teriva. Z tym, że mój architekt miał też uprawnienia konstrukcyjne. Wycenę wprawdzi podawałam już wcześniej i kopiują ją teraz: Witam, moje trzy wyceny: 1 Wykonawca: Roboty ziemne, betonowanie, zbrojenie murowanie zewnętrznych z maxa + styropian i wewnętrznych, izolacje wraz z wykonaniem kominow, schodów, ocieplenia ( bez tynku zewnetrznego) stropu, wienca, lukarny wyceniono na 21 650 netto. Materialy zalatwiamy sobie sami. Facet współpracuje z wykonawcą od dachów, który za dach bierze 36 zł za m2, co w naszym przypadku daje około 8 640,00 zł netto (mam poszerzony garaż o 2,10). Na robocizne składa się więźba, położenie krokwi, foli, kontrłata, łaty, haki nadrenowe, dachówka, opierzenie kominów, okna połaciowe, rynny (w poziomie i pionie) i monataż okien połaciowych. 2 Wykonawca: Roboty ziemne, betonowanie, zbrojenie murowanie zewnętrznych z maxa + styropian i wewnętrznych, izolacje wraz z wykonaniem kominow, schodów, ocieplenia ( bez tynku zewnetrznego) stropu, wienca, lukarny wyceniono na 27 287,00 netto. Materialy zalatwiamy sobie sami. Facet współpracuje z wykonawcą od dachów, który za dach bierze 44 zł za m2, co w naszym przypadku daje około 10 560,00 zł netto (mam poszerzony garaż o 2,10). Na robocizne składa się więźba, położenie krokwi, foli, kontrłata, łaty, haki nadrenowe, dachówka, opierzenie kominów, okna połaciowe, rynny (w poziomie i pionie) i monataż okien połaciowych. 3 Wykonawca: Roboty ziemne, betonowanie, zbrojenie murowanie zewnętrznych z maxa + styropian i wewnętrznych, izolacje wraz z wykonaniem kominow, schodów, ocieplenia ( bez tynku zewnetrznego) stropu, wienca, lukarny wyceniono na 26 000,00 netto. Jak robi fundamenty to widziałam osobiście i uważam, że super Materialy załatwiamy sobie sami lub nam pomaga ale my faktury bierzemy tylko na siebie. Facet współpracuje z wykonawcą od dachów, który za dach bierze 50 zł za m2, co w naszym przypadku daje około 12 000,00 zł netto (mam poszerzony garaż o 2,10). Na robocizne składa się więźba, położenie krokwi, foli, kontrłata, łaty, haki nadrenowe, dachówka, opierzenie kominów, okna połaciowe, rynny (w poziomie i pionie) i monataż okien połaciowych. pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jancio75 12.04.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Cześć wszystkim.a u mnie już prawie gotowy jest parter, jutro (czwartek) będą wylewać strop nad garażem. Bardzo mocno zastanawiam się nad likwidacją drzwi zewnętrznych do kotłowni. Garażu nie powiększałem ale jest naprawdę szeroki - może tylko trochę za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna Rusin 14.04.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Przede wszystkim zycze wszystkim Forumowiczom Wesołych Świat. Dawno tu nie zagladałam i jestem wrecz zszokowana ze watek tak bardzo sie rozwinal. Chcialam sie pochwalic ze mam już pozwolenie na budowe tegoż "ślicznego" domku za rogiem. Krupiarz! Prośba do Ciebie - wiem ze wszyscy Cie o to proszą - proszę i ja - przeslij mi proszę zdjęcia fundamentow i zaadoptowany projekt. Chcialabym porownac, zobaczyc co moge od Ciebie "spapugowac" - mam nadzieje ze sie nie gniewasz - ale jestes dla mnie DUZYM AUTORYTETEM .Pozdrawiam serdecznie, Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 14.04.2006 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witam, Jakieś zdjęcia na kompie w pracy mam. Jeżeli szybko podasz adres e-mail to ci je przeeślę (uwaga ogólna: jeżeli ktoś prosi o skany lub cokolwiek co ma być przesłane prośba o podawanie adresu e-mail, bądź w poście w wątku lub na priv). Jancio - mi to żal d...e ściska, że już jedziesz ze ścianami. Ja miałem zaczynać z wczesnej wiosny, ale mastrowi się ekipa rozpadła, z 4 czy 5 zostało ich 2. Obecnie próbuje kompetować ekipę, jeżeli się uda to po świętach pojadą dalej, a jeżeli nie to nie wiem. Jestem mocno zdenerwowany całą sytuacją, ale wierzę że uda się ruszyć wkrótce, bo mam ambitne plany by gwiazdkę spędzić we własnym domu (ech rozmarzyłem się). Po cichu powiem wam jeszcze jedno (mam nadzieję, że nie zaglądają tu wykonawcy). Szybko ruszajcie z budową i ją kończcie. Wkrótce ceny za wykonastwo pójdą znacznie do góry. Dlaczego tak sądzę? Co lepszych fachowców wsysa nam coraz mocniej zachód (Unia). Jadą tam i pracując podobnie, zarabiają 2-3 razy więcej. Tak się stało z ludźmi z ekipy która miała robić u mnie. Po prostu jeżeli nie dostaną większych stawek na miejscu będą wyjeżdżać, a ceny będą wię wyrównywać, niestety na naszą niekorzyść. Jak twierdzi majster młodzi nie chcą się brać za budowlankę, inni fachowcy/rolnicy korzystają z funduszy unijnych i całkiem nieźle na tym wychodzą i mają w d.... ciężką pracę na budowie. Facet ma poważne problemy ze skompletowaniem ekipy. A z innej beczki to wszyskim "rogaczom" życzę zdrowych i wesołych świąt, miłej rodzinnej atmosfery, smacznych jajek, pogody i mokrego dyngusa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts