MartaPR 14.11.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Witajcie, mam pytanie do tych którzy są o 1 (albo i więcej) krok dalej niż my Dotyczy ono drzwi tarasowych - chcemy zamówić drzwi o wymiarach zgodnych z podanymi w projekcie - z ruchomym słupkiem - był u nas facet i robił pomiar i w ofercie umieścił taką oto pozycję: szerkość, wysokość: 1779 x 2320, teraz "dziura" ma wysokość 2400 (trzeba przewidzieć jeszcze 15 cm na styropian i podłogę). Czy u Was próg od tych drzwi "wystaje" poza poziom podłogi? Jesli tak to ile - tyle ile ma cała rama okna? Przyznam, ze dla mnie idealnie byłoby przechodzić przez takie drzwi niemalże "ślizgiem"....tylko nie wiem, czy to w ogóle możliwe? Inna sprawa - to kwestia szprosów w oknach - przejrzałam mnóstwo galerii rogowiczów - i chyba nikt nie zdecydował się na okna ze szprosami. W projekcie to tak ładnie wygląda - ale jakby sobie policzyć na ile pól podzielone są te okna i przemnożyć przez koszt jednego pola - to suma chyba by wyszła straszna.... To tak dla rozgrzania wątku, który zapadł w sen zimowy Pozdrawiamy serdecznie! Marta i Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 14.11.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Witajcie, faktycznie albo mamy małą drzemkę zimową/ jesienną albo wszyscy zapracowani... nie żebym się przechwalał ale bliżej mi do drugiej grupy Marta - co do okna wiem że są systemy okien z niskim progiem - pytanie czy te przez Was wybrane do nich należą - sprzedawca z pewnością by się tym pochwalił. Czy facet zmierzył odpowiednią wysokość okna -radzę się upewnić - nie raz widziałem zamontowane zbyt wysokie okna tarasowe i był problem z odpowiednim wykończeniem podłóg/ tarasów. u nas mierniczy zapytał najpierw na jakiej wys będzie podłoga i dopiero w odniesieniu do tej miary zmierzył wymiar okna. szprosy - wg mojej wiedzy są to delikatne ramki ozdobne umieszczone wewnątrz między szybami (obecnie b. rzadko stosuje się szprosy dzielące szyby - dawniej takie były w starych drewnianych oknach, wynikało to po troszę z funkcji ozdobnej a po trosze z ekonomi - małe szybki były tańsze) ich koszt to raczej dopłata do okna (ale możliwe że u Was jest inaczej sugeruję wnikliwe sprawdzenie) a teraz u mnie- dzieje się !!! obecnie ekipa pracuje nad elewacją - docieplanie 15cm styro. mam nadzieję że uda im się położyć tynk przed mrozami. w środku rozprowadzone wszystkie instalacje i wykonane tynki cem-wap, muszę się pochwalić że trafiłem rewelacyjną ekipę, każdy kto coś wie o tynkach cem i zobaczy tę robotę naprawdę jest pełen uznania (gładziutkie że hej...) tydzień temu skończyłem skrzynkę bezpieczników -wcześniej alarm i teraz firma S...D pilnuje mi domku (w naszej okolicy jest to bardzo wskazane!) mamy zamówione drzwi zewnętrzne (padło na gerdę z okładziną mdf) ale montaż dopiero w połowie grudnia. zamówione również drewno (deski) na podłogi, oraz schody (stolarz już zaczął kleić) plan na teraz_ białkowanie ścian, powiesić grzejniki i zacząć grzać... by w cieple instalować gniazda, przełączniki...itd. no i jeszcze jedna droga inwestycja - trza kupić wełnę na poddasze, dobrze że teraz ceny na ten produkt mocno spadły qrcze - jest tyle pracy i sprawia mi to sporą frajdę - szkoda tylko że mam tak mało czasu na wykańczanie domku - na razie wykańcza mnie praca ale nie ma się co łamać - głowa doi góry byle jak najszybciej sie przeprowadzić, ale to jeszcze trochę potrwa. pozdrawiam wszystkich ciepło P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krupiarz 16.11.2008 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Zeby obsadzić takie duże okno, na około musi być przynajmniej po 1,5 cm luzu (potem wypełnia się to pianką). Czyli z twojej różnicy 8 cm zostaje 5. Pytanie co będziesz dawała na to co już masz. Skoro mówisz, że będzie jeszcze styropian, to mniemam, że będzie też na nim jakaś wylewka. Styropianu przydało by się z 5 cm, na to 4 wylewki no i coś na jakąś podłogę - jeżeli panele to minn 2 cm (o parkiecie czy też podłodze na legarach nie wspominając). Tak więc z mojego rachunku wynika, że powinno być min 11 cm. Ty masz 5. Dodatkowo jest zawsze pewien luz na ramie okna tarasowego (próg okna) na który można ew. wejść z podłogą, ale chyba nie będzie to wyglądało za dobrze, bo wtedy nie będzie miejsca na listwę przypodłogową i na to by wykończenie podłogi jakoś zamaskować. Tak więc mój wstępny wniosek - trochę za duże masz zmierzone okno tarasowe. Tak jak mówi pama - są drzwi tarasowe z niskim progiem, ale to chyba dotyczy drzwi przesównych - wtedy progu prawie nie ma i jest wpuszczony podłogę z jednej strony i taras z drugiej, ale ma to swoje minusy - w szyie gdzie okno chodzi zmierają się śmieci i się toto zapycha (ten mechanizm jest też droższy). Jeżeli chodzi oszprosy - są różne. Są z szybami dzielonymi, ale częściej spotykane są po prostu paski naklejane w środku. Są też szprosy nakładane na szybę od zewnątrz, które w każdej chwili można samodzielnie ściągnąć (znajomi tak mają). Tak więc rozwiązań jest wiele. Temat do doczytania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 16.11.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Inna sprawa - to kwestia szprosów w oknach - przejrzałam mnóstwo galerii rogowiczów - i chyba nikt nie zdecydował się na okna ze szprosami. W projekcie to tak ładnie wygląda - ale jakby sobie policzyć na ile pól podzielone są te okna i przemnożyć przez koszt jednego pola - to suma chyba by wyszła straszna.... To tak dla rozgrzania wątku, który zapadł w sen zimowy Pozdrawiamy serdecznie! Marta i Radek Jesteśmy chyba jedynymi, którzy zdecydowali się na szprosy w oknach w Rogaczu. Nie zapłaciliśmy dużo - może dlatego, że zdecydowaliśmy się na białe okna i białe szprosy. Jak tylko będę mogła wkleję zdjęcie. Dodam, że jak jechałam na budowę to serce miałam na ramieniu - czy moje wyobrażenia co do szprosów nie miną się z rzeczywistością ? Ocenicie sami - to zapewne kwestia gustu. Szprosy są pomiędzy szybami. Mamy duże opóźnienie w budowie z powodu budpwy drogi - nie mozna było dojechać na posesję. Dopiero za trzy dni będziemy kładli tynki wewnętrzne i niepokoję się, czy czasem nie będzie nagle mrozu - co wtedy ? Macie takie doświadczenia ? Coś wiecie na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 18.11.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 "pa-ma" napisał....w środku rozprowadzone wszystkie instalacje i wykonane tynki cem-wap, muszę się pochwalić że trafiłem rewelacyjną ekipę, każdy kto coś wie o tynkach cem i zobaczy tę robotę naprawdę jest pełen uznania (gładziutkie że hej...) Potwierdzam, tynki suuuper - byłem , zobaczyłem , pochwaliłem , kiedyś myślałem o gipsowych ale teraz mocno się zastanowię. Gratuluję Pawle dalszych postępów, myślę że po sezonie grzewczym wystawisz notę piecykowi CO. Czekam na obiecane fotki i szkice (będzie łatwiej wyoślić architektowi o co mi biega) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 20.11.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 "pa-ma" napisał ....w środku rozprowadzone wszystkie instalacje i wykonane tynki cem-wap, muszę się pochwalić że trafiłem rewelacyjną ekipę, każdy kto coś wie o tynkach cem i zobaczy tę robotę naprawdę jest pełen uznania (gładziutkie że hej...) Potwierdzam, tynki suuuper - byłem , zobaczyłem , pochwaliłem , kiedyś myślałem o gipsowych ale teraz mocno się zastanowię. A ja bym chętnie zobaczyła, poprosimy o zdjęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 24.11.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 tak na szybko wrzuciłem parę zdjęć, ptrk - na jednym ze zdjęć niemrawo narysowałem miejsce na drzwi do garażu i kawałek ścianki przy schodach. obecnie jestem na etapie upychania wełny na poddaszu - zakupiłem na 150 m2 - czy aby dobrze policzyłem...? przekonam się na koniec. elewacja stanęła na siatce i kleju - zima skutecznie wstrzymała roboty, mam nadzieje że jej jeszcze na chwile przejdzie i chłopaki dokończą dzieło, albo chociaż zamontują parapety (jasny granit). zobaczym.... życzę wszystkim ciepła P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 25.11.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2008 Dzięki pa-ma za pomoc, wszystko już jasne . Co do elewacji no no nabiera domek wyglądu, a elektryczne dzieło całkiem, całkiem (sporo tych zabezpieczeń) . Montowałeś jakiś układ pod generator prądotwórczy?(coby energetyki nie zasilić?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 27.11.2008 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 tak, mam obwód awaryjny (lodówka, piec, hydrofor i oczyszczalnia) z odpowiednim odcięciem od sieciP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptrk 02.12.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witam wszystkich witam i o zdrowie pytam A tak na na poważnie - machina poszła w ruch. Pierwsze pieniążki odpływają, zamówiliśmy z żonką mapy do celów projektowych (koszt ok. 700 zł) będą za ok 4 tygodnie. Później do architekta, by potwierdził już na 100% że nasze wymarzone rogate cudo z zaplanowanymi zmianami da się zmaterializować . Potem resztę pozwoleń (załatwi wszystko architekt jak się dogadamy co do ceny-zamierzamy dołożyć mu rolę kier.budowy) i kwiecień , maj może ruszymy. Mam prośbę, napiszcie ile sztuk map do celów projektowych było wam potrzebne i w jakich skalach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 03.12.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Qrcze- niby nie dawno ale nie pamiętam ile tych map bylo, ale nie przejmuj się gość który je przygotowuje doskonale wie ile czego trza!. Skalę mapy miałem 1:1000, ale zasięgiem obejmowała kilka działek (robiłem je razem z sąsiadem, pewnie dlatego płaciłem za komplet ok 400 plnpozdrPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.12.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Mam pytanie jak rozwiązaliście odpływ wody z rynny nad gankiem?, czy tak jak w projekcie czyli łańcuchy czy też jakoś inaczej?. pa-ma - widzę, że u Ciebie już z górki, na kiedy przewidziana przeprowadzka?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 04.12.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witaj mruva! Jesteśmy na tym samym etapie - właśnie dzis omawiałam temat rynien z dekarzem ) Będziemy mieli rozwiązanie podpatrzone u anstak, 2 rynny połączone trójnikiem i wspólny odpływ. Bardzo ładnie jest to widoczne na fotkach w dzienniku anstak - to link - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64205 Podobnie chcemy zrobic z drugiej strony, czyli rynne z przodu garażu połaczyć z odpływam z części domu. Nie wiem czy jasno się wyraziłam... Pooglądaj fotki anstak wtedy wszystko będzie jasne! Pozdrawiam i oby pogoda nadal nam sprzyjała ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marolinezka 04.12.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Witajcie, właśnie jesteśmy w trakcie odbiorów prac dekarzy.Mamy właśnie tak puszczoną rynnę nad gankiem jak pisze mijja74. Pozdrawiam i trzymam kciuki za pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.12.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Dzięki mija74, zajrzałam, wydrukowałam i jutro im zawiozę. Pewnie się wkurzą ponieważ front już prawie skończyli i będą musieli poprawiać, ale takie jest życie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 05.12.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 hm... w koncu jakis ruch na watku. Co do rynien, mozna zrobic tak jak anstak, mozna robic i inne kombinacje, w gruncie chodzi tylko o to aby odprowadzic wode z dachu, Dom Za Rogiem ma kilka akcentow estetycznych, miedzy innymi ta wystajaca polac dachu podparta slupami i moim zdaniem niewarto jej psuc platanina rur. Ja mam lancuch, na razie zrobiony do testow, i sie sprawdza. Jedyna wada jest to ze splywajaca woda rozpryskuje sie przy ziemi. Jak bedzie trawa nie powinno juz sie tak dziac. mruva - jak skonczysz budowe to zobaczysz ze pa-ma dopiero zaczyna miec pod gorke bo wykonczenowka wykancza. Kolejny Dom Za Rogiem probuje byc zamieszkany - moj Papiery sa juz w nadzorze budowlanym i za 3 tygodnie bedziemy mogli oficjalnie mieszkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 05.12.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 pabelo dzięki za słowa otuchy kiedy przeprowadzka - marzy nam się na święta.... święta wielkanocne póki co chłopaki skończyli elewacje - jak znajdę jakieś 5 min to zrobię zdjęcia, a jak jeszcz jakąś godzinę to wrzucę na galerię pozdr P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 06.12.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 hm... w koncu jakis ruch na watku. Ja mam lancuch, na razie zrobiony do testow, i sie sprawdza. Jedyna wada jest to ze splywajaca woda rozpryskuje sie przy ziemi. Jak bedzie trawa nie powinno juz sie tak dziac. Mój wykonawca proponował aby pod rynną wykopać pół metrowy dół i wysypać żwirem, to podobno niweluje rozpryskiwanie. mruva - jak skonczysz budowe to zobaczysz ze pa-ma dopiero zaczyna miec pod gorke bo wykonczenowka wykancza. Zdaję sobie sprawę, że wykończeniówka to najcięższy okres budowy, ale mimo wszystko im dom staje się bardziej realny tym bardziej bym chciała aby już mnie zaczął wykańczać, niekoniecznie finansowo. Kolejny Dom Za Rogiem probuje byc zamieszkany - moj Papiery sa juz w nadzorze budowlanym i za 3 tygodnie bedziemy mogli oficjalnie mieszkac. Wielkie Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alfzmelmack 09.12.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 WitamMam prośbe. Kupilem na dach 5 kominków (dachowka ceramiczna) W którym najlepiej miejscu je umiescic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 09.12.2008 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witaj, slowo "najlepiej" nie jest najszczęśliwsze. najlepiej zależy dla kogo... kominki z reguły są przy ciągach wentylacyjnych i najlepiej by tam je instalować, jednocześnie najlepiej by były jak najwyżej (najlepiej ponad kalenicę) by zapewnić jak najlepszy ciąg wentylacyjny. Cóż nic może mądrego nie napisałem, więc jak nikt inaczej Ci nie poradzi montuj je zgodnie z projektem - nad Twym pytaniem już głowił się projektant pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts