Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak się zastanawiam i :

- jeden kominek od strony ogrodu (odpowietrzenie kanalizy w kotłowni)

- drugi kominek przy kominie z kotłowni (odpowietrzenie kanalizy z małej łazienki)

-trzeci kominek z lewej strony lukarny (odpowietrzenie pionu który idzie z przejscia pomiedzy garazem a mieszkaniem i do którego ma byc podłączone wc z gornej lazienki)

- czwarty kominek z prawej strony lukarny (odpowietrzenie pionu kanalizy z kuchni)

- a piąty.....?

Tak się zastanawiam czy w kuchni nie idą dwa piony w górę. Jakoś nie wyobrażam sobie tej kanalizy. Fachowcy postawili mi stan surowy nie uwzględniając wentylacji i kanalizy i teraz bede musial sie przebijac przez strop i kuc w scianach. Mam prosbę, jak ktos by mógl wrzucic zdjęcia z ułożonej kanalizy. I jeszce wentylacja:

-dwa pokoje na dole wrzuce w went. przy kominie

-lazienka dolna tez w komin

-- pozostaje kuchnia na dole no i lazienika na gorze.....czy potrzebny kominek wentylacyjny?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

po przeróbkach mam troszkę inny układ łazienki na dole, więc i wntylacje/ piony są inaczokapuej ułożone.

natomiast z pewnością odradzam niezrobienie wentylacji w kuchni i łazience - wg mnie są to dwa pomieszczenia gdzie najwięcej wymienia się powietrza. kuchnia dodatkowo ma dwie went. Krupiarz potwierdzi że jedna połączona (went + wywiew okapu nie należy łączyć)

a łazienka... po kąpieli ilość pary ....sam sobie odpowiedz

Poza tym można łączyć w jeden kominek kilka odpowietrzeń kanalizy (połączone rurkami na strychu

pozdr

P

PILNA SPRAWA!

Bardzo prosze o szybki odzew! Chodzi o okna dachowe - ten pokój z 2 oknami. Kupiliśmy Veluxy, mają byc właśnie montowane. Sa kupione 2 kołnierze, dekarz twierdzi, że zdecydowanie lepiej gdyby był 1 kombi. Grubość krokwi między oknami to 12cm. Dzwoniłam do Veluxa twierdzą ,że standardowy kołnierz kombi pasuje do krokwi 8cm, a w naszym przypadku powinien być kombi 14cm między oknami - czyli taki na specjalne zamówienie (pewnie droższy). Nie mam juz czasu na specjalne zamówienia - dach się robi. Jak macie to rozwiązane u siebie - kołnierz kobi czy 2 oddzielne? Jaka jest u Was odległość między tymi 2 oknami? Miałam zmiany w konstrukcji więźby i nie wiem jakie krokwie są w "standardowym" rogaczu. Z góry dzieki za pomoc!

W naszym przypadku ta jedna krokiew rozdzielajaca dwa okna ma 14 cm. Dekarz zamowil okna Fakro wraz z kolnierzami (2). Oczywiscie przy probie montazu okazalo sie, ze kolnierze na siebie nachodza. Zdecydowalem sie zostawic w po 3 strony oryginalnych kolnierzy a obszar pomiedzy oknami na krokwi zabezpieczyc obrobka blacharska wykonana na placu budowy. Udalo sie dobrac kolor blachy w ten sposob, ze nie jest to bardzo widoczne, natomiast co do szczelnosci - na razie trzymam kciuki. Sprawdze po pierwszym ulewnym deszczu.

Ja bym nic nie przycinal, zmniejsza sie wytrzymalosc takiej krokwi a jaki moze dac to skutek lepiej nie myslec.

Jesli juz to mozna zrobic wymian przy oknie (wycina sie krokiew miedzy oknami a doklada sie belki porostopadle na ktorej opieraja sie pozostale kawalki wycietej krokwi)

Dlaczego masz takie grube krokwie? A jakie szerokie?

mozna zrobic wymian przy oknie (wycina sie krokiew miedzy oknami a doklada sie belki porostopadle na ktorej opieraja sie pozostale kawalki wycietej krokwi)

właśnie o to chodzi, można wstawić dodatkowa poprzeczne belki nad (między) oknami osiągając wzmocnienie pocienionej krokwi

Dlaczego masz takie grube krokwie? A jakie szerokie?

i to jest bardzo dobre pytanie, może krokwie są po prostu przewymiarowane (większy przekrój niż wymagane) i sprawa pocienienia krokwi nie ma znaczenia? warto w takiej sytuacji zapytać kier. bud.

pozdrawiam

P

PILNA SPRAWA!

Bardzo prosze o szybki odzew! Chodzi o okna dachowe - ten pokój z 2 oknami. Kupiliśmy Veluxy, mają byc właśnie montowane. Sa kupione 2 kołnierze, dekarz twierdzi, że zdecydowanie lepiej gdyby był 1 kombi. Grubość krokwi między oknami to 12cm. Dzwoniłam do Veluxa twierdzą ,że standardowy kołnierz kombi pasuje do krokwi 8cm, a w naszym przypadku powinien być kombi 14cm między oknami - czyli taki na specjalne zamówienie (pewnie droższy). Nie mam juz czasu na specjalne zamówienia - dach się robi. Jak macie to rozwiązane u siebie - kołnierz kobi czy 2 oddzielne? Jaka jest u Was odległość między tymi 2 oknami? Miałam zmiany w konstrukcji więźby i nie wiem jakie krokwie są w "standardowym" rogaczu. Z góry dzieki za pomoc!

Miałem ten sam problem. Krokiew między oknami mam grubości 14 cm.

Najpierw kupiłem dwa pojedyncze okna. Jednak dekarze szybko kazali mi wymienić na "kombi" tzn. samo opierzenie okien. Przy pojedynczych opierzeniach mimo 14 cm szerokości krokwi, fartuchy nachodzą na siebie i praktyczni nie ma możliwości ich właściwego uszczelnienia.

Wprawdzie przy opierzeniu kombi znowu występuje mały problem tzn. za wąska jest taka blaszka w kształcie rynienki, którą się nasuwa pomiędzy obydwa opierzenie w środkowej części. Blaszka ta jest standardowo przystosowana chyba do krokwi o szerokości 8 cm. Ja tą blaszkę wziąłem na wzór, dekarze na dachu zmierzyli jaka powinna być nowa większa szerokość i w ciągu 30 min, dorobiłem na giętarce (wyszedł prawie orginał ), no może po za identycznym kolorem blachy. Sprawa jest naprawdę prozaicznie prosta.

Pozdrawiam.

Witaj anuusia,

projekt piwniczki mamy - taki gotowy z muratora lub ładnego domu.

ale dziura była kopana bez uwzględnienia wymiarów piwniczki (czyli trochę na oko) - na tamten moment chodziło nam o wydobycie żwiru do obsypania fundamentów.

Jeśli jesteś zainteresowana projektem daj znać - spróbuje znaleźć go (po raz kolejny - bo co znajdę to za jakiś czas z powrotem gubię ;-)) - zrobię skany i wyśle na Twój prywatny mail.

A tak poza tym zaglądamy w galerie pozostałych budujących i podziwiamy postępy prac ;-).

U nas chwilowy zastój - ale niedługo zamontują nam okna - taki kolejny etap przybliżający do zawieszenia w nich firanek ;-)

pozdrawiam!

Marta

Witam wszystkich budujących...

po "pewnej" nieobecności. W miarę możliwości staram się sledzić nasze forum. Podziwiam postępy robót Rogaczy.

Właśnie dzisiaj tez dostałam Muratora i naocznie mogłam stwierdzić co tam ciekawego nagadaliśmy :)

Mam nadziję, że nasze doświadczenia komuś się przydadzą :D

Nasz domek spokojnie stoi sobie na górce, tylko ...jabłka się juz nie toczą. Niedługo po wizycie Pana A. Paplińskiego ścieliśmy jabłonkę. :-?

Szkoda tylko, że nie ma naszego najnowszego zdjęcia, które specjalnie robilismy dla Muratora. Postaram się umieścić je (może jutro?) w moim albumie. Całą sobotę poświęcilismy na karczowanie skarpy, żeby dom było widać. Tyle dobrego, że i tak juz dawno mieliśmy ją wykarczować.

Poza tym nic wielkiego się u nas nie dzieje. Trochę uporzadkowaliśmy teren wokół domu. W środku mało przybyło, bo funduszy jakos mało. Na wiosnę planujemy zrobić bramę wjazdową i może podłogi. Ja mam nadzeiję w końcu wygospodarować jakis ogródeczek i warzywniaczek.

Życzę wszytkim rogaczom wszystkiego najlepszego i przede wszystkim szybkich wprowadzek po wykańczającej wykończeniówce. Ale masła maślanego :o

A nam niedługo trzasnie roczek, jak zamieszkaliśmy w naszym wymarzonym domku :D :D :D Trzeba będzie kupić szampana.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witajcie,

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, powodzenia i samych sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym - i co ważne dla każdego z nas na tym forum - samych dobrych fachowców, tanich materiałów i jak najszybszego ... albo co najmniej - zgodnego z wcześniejszymi planami - zamieszkania w nowym domku!

Marta i Radek

Witam wszystkich Rogowiczów!

Od roku jestem czytelnikiem tego forum i cieszę się, że wreszcie mogę do niego dołączyć. Właśnie obmyślamy zmiany w projekcie, który dotarł do nas dwa tygodnie temu. Nasze pomysły na zmiany:

- poszerzyć garaż,

- podwyższyć pomieszczenie nad garażem (raczej niewiele, aby zmieścić się w 140m2),

- podwyższyć garaż,

- łazienkę na parterze zamienić miejscami z przejściem do garażu,

- przesunąć wejście do pokoju na dole w stronę wejścia do garażu,

- z części pomieszczenia za garażem zrobić małą łazienkę z wejściem z pokoju na dole (przesunięcie komina i kanału wentylacyjnego),

- zlikwidować okna w garażu,

- zlikwidować balkon, drzwi balkonowe zastąpić normalnymi oknami.

Sugestie mile widziane!

Pozdrawiamy!

pomysły na zmiany:

- poszerzyć garaż,

któraś wersja ma dwustanowiskowy..

- podwyższyć pomieszczenie nad garażem (raczej niewiele, aby zmieścić się w 140m2),

- podwyższyć garaż,

podwyższając dwa piętrowo pomieszczenia zrównasz się z bryłą budynku..?

- łazienkę na parterze zamienić miejscami z przejściem do garażu,

zrobiłem to, rzuty do zobaczenia w galerii zdjęć

- przesunąć wejście do pokoju na dole w stronę wejścia do garażu,

czy na pewno jest tam na to miejsce?

- z części pomieszczenia za garażem zrobić małą łazienkę z wejściem z pokoju na dole (przesunięcie komina i kanału wentylacyjnego),

to może być ciekawe, o ile przydatne..?, na pewno koszt łazienki nie jest mały

- zlikwidować okna w garażu,

- zlikwidować balkon, drzwi balkonowe zastąpić normalnymi oknami.

kwestia gustu,jak niechcecie balkonu (chyba że posadowienie budynku wyklucza balkon) ale z okien w garażu bym nie rezygnował, światło gratis ze słoneczka jest lepsze niż płacenie energetykom

pozdrawiam Paweł