Alfzmelmack 09.12.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Tak się zastanawiam i :- jeden kominek od strony ogrodu (odpowietrzenie kanalizy w kotłowni)- drugi kominek przy kominie z kotłowni (odpowietrzenie kanalizy z małej łazienki)-trzeci kominek z lewej strony lukarny (odpowietrzenie pionu który idzie z przejscia pomiedzy garazem a mieszkaniem i do którego ma byc podłączone wc z gornej lazienki)- czwarty kominek z prawej strony lukarny (odpowietrzenie pionu kanalizy z kuchni)- a piąty.....? Tak się zastanawiam czy w kuchni nie idą dwa piony w górę. Jakoś nie wyobrażam sobie tej kanalizy. Fachowcy postawili mi stan surowy nie uwzględniając wentylacji i kanalizy i teraz bede musial sie przebijac przez strop i kuc w scianach. Mam prosbę, jak ktos by mógl wrzucic zdjęcia z ułożonej kanalizy. I jeszce wentylacja:-dwa pokoje na dole wrzuce w went. przy kominie-lazienka dolna tez w komin-- pozostaje kuchnia na dole no i lazienika na gorze.....czy potrzebny kominek wentylacyjny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 09.12.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 po przeróbkach mam troszkę inny układ łazienki na dole, więc i wntylacje/ piony są inaczokapuej ułożone.natomiast z pewnością odradzam niezrobienie wentylacji w kuchni i łazience - wg mnie są to dwa pomieszczenia gdzie najwięcej wymienia się powietrza. kuchnia dodatkowo ma dwie went. Krupiarz potwierdzi że jedna połączona (went + wywiew okapu nie należy łączyć)a łazienka... po kąpieli ilość pary ....sam sobie odpowiedzPoza tym można łączyć w jeden kominek kilka odpowietrzeń kanalizy (połączone rurkami na strychupozdrP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 10.12.2008 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Zgadzam się z pa-ma, wentylacja *2 w kuchni i łazienkach konieczna. Myśmy darowali sobie wentylacje pokoi na poddaszu, wentylowane jest tylko pomieszczenie nad garażem i oczywiście łazienka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 10.12.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 PILNA SPRAWA!Bardzo prosze o szybki odzew! Chodzi o okna dachowe - ten pokój z 2 oknami. Kupiliśmy Veluxy, mają byc właśnie montowane. Sa kupione 2 kołnierze, dekarz twierdzi, że zdecydowanie lepiej gdyby był 1 kombi. Grubość krokwi między oknami to 12cm. Dzwoniłam do Veluxa twierdzą ,że standardowy kołnierz kombi pasuje do krokwi 8cm, a w naszym przypadku powinien być kombi 14cm między oknami - czyli taki na specjalne zamówienie (pewnie droższy). Nie mam juz czasu na specjalne zamówienia - dach się robi. Jak macie to rozwiązane u siebie - kołnierz kobi czy 2 oddzielne? Jaka jest u Was odległość między tymi 2 oknami? Miałam zmiany w konstrukcji więźby i nie wiem jakie krokwie są w "standardowym" rogaczu. Z góry dzieki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 10.12.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 W naszym przypadku ta jedna krokiew rozdzielajaca dwa okna ma 14 cm. Dekarz zamowil okna Fakro wraz z kolnierzami (2). Oczywiscie przy probie montazu okazalo sie, ze kolnierze na siebie nachodza. Zdecydowalem sie zostawic w po 3 strony oryginalnych kolnierzy a obszar pomiedzy oknami na krokwi zabezpieczyc obrobka blacharska wykonana na placu budowy. Udalo sie dobrac kolor blachy w ten sposob, ze nie jest to bardzo widoczne, natomiast co do szczelnosci - na razie trzymam kciuki. Sprawdze po pierwszym ulewnym deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 11.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 W projekcie jak pamiętam są krokwie 8cm, u mnie okno kombi fakro, ale krokiew między oknami chyba jest 10cm, Jeśli masz grubszą krokiew niech zwyczajnie ją przytną od grubości na całej długości okna - nie powinno być z tym problemuP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 12.12.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Ja bym nic nie przycinal, zmniejsza sie wytrzymalosc takiej krokwi a jaki moze dac to skutek lepiej nie myslec. Jesli juz to mozna zrobic wymian przy oknie (wycina sie krokiew miedzy oknami a doklada sie belki porostopadle na ktorej opieraja sie pozostale kawalki wycietej krokwi)Dlaczego masz takie grube krokwie? A jakie szerokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 12.12.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 mozna zrobic wymian przy oknie (wycina sie krokiew miedzy oknami a doklada sie belki porostopadle na ktorej opieraja sie pozostale kawalki wycietej krokwi) właśnie o to chodzi, można wstawić dodatkowa poprzeczne belki nad (między) oknami osiągając wzmocnienie pocienionej krokwi Dlaczego masz takie grube krokwie? A jakie szerokie? i to jest bardzo dobre pytanie, może krokwie są po prostu przewymiarowane (większy przekrój niż wymagane) i sprawa pocienienia krokwi nie ma znaczenia? warto w takiej sytuacji zapytać kier. bud. pozdrawiam P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walimar 13.12.2008 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 PILNA SPRAWA! Bardzo prosze o szybki odzew! Chodzi o okna dachowe - ten pokój z 2 oknami. Kupiliśmy Veluxy, mają byc właśnie montowane. Sa kupione 2 kołnierze, dekarz twierdzi, że zdecydowanie lepiej gdyby był 1 kombi. Grubość krokwi między oknami to 12cm. Dzwoniłam do Veluxa twierdzą ,że standardowy kołnierz kombi pasuje do krokwi 8cm, a w naszym przypadku powinien być kombi 14cm między oknami - czyli taki na specjalne zamówienie (pewnie droższy). Nie mam juz czasu na specjalne zamówienia - dach się robi. Jak macie to rozwiązane u siebie - kołnierz kobi czy 2 oddzielne? Jaka jest u Was odległość między tymi 2 oknami? Miałam zmiany w konstrukcji więźby i nie wiem jakie krokwie są w "standardowym" rogaczu. Z góry dzieki za pomoc! Miałem ten sam problem. Krokiew między oknami mam grubości 14 cm. Najpierw kupiłem dwa pojedyncze okna. Jednak dekarze szybko kazali mi wymienić na "kombi" tzn. samo opierzenie okien. Przy pojedynczych opierzeniach mimo 14 cm szerokości krokwi, fartuchy nachodzą na siebie i praktyczni nie ma możliwości ich właściwego uszczelnienia. Wprawdzie przy opierzeniu kombi znowu występuje mały problem tzn. za wąska jest taka blaszka w kształcie rynienki, którą się nasuwa pomiędzy obydwa opierzenie w środkowej części. Blaszka ta jest standardowo przystosowana chyba do krokwi o szerokości 8 cm. Ja tą blaszkę wziąłem na wzór, dekarze na dachu zmierzyli jaka powinna być nowa większa szerokość i w ciągu 30 min, dorobiłem na giętarce (wyszedł prawie orginał ), no może po za identycznym kolorem blachy. Sprawa jest naprawdę prozaicznie prosta. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anuusia 15.12.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 witamJa mam pytanie do "MartaPR" o tą piwniczkę za domem? To wg jakiegoś projektu było wyliczane co i jak duże/głębokie trzeba zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 15.12.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witaj anuusia, projekt piwniczki mamy - taki gotowy z muratora lub ładnego domu. ale dziura była kopana bez uwzględnienia wymiarów piwniczki (czyli trochę na oko) - na tamten moment chodziło nam o wydobycie żwiru do obsypania fundamentów. Jeśli jesteś zainteresowana projektem daj znać - spróbuje znaleźć go (po raz kolejny - bo co znajdę to za jakiś czas z powrotem gubię ) - zrobię skany i wyśle na Twój prywatny mail. A tak poza tym zaglądamy w galerie pozostałych budujących i podziwiamy postępy prac . U nas chwilowy zastój - ale niedługo zamontują nam okna - taki kolejny etap przybliżający do zawieszenia w nich firanek pozdrawiam! Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anuusia 15.12.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 bardzo chętnie przyjmę projekcik, jeżeli uda się go znaleść) ze swojej strony też poszukam... ostatnio mąż obiecał że takową mi sprawi... więc kuję żelazo póki gorące;)) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 16.12.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Wczoraj przyszedł do nas styczniowy ('09) numer muratora - i co widzimy ? Kolejni 'rogowicze' opisują swój dom i przygody z tym związane Gratulacje Agniecha1 - miło było o Was poczytać Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 16.12.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Cholercia a ja od paru dni wypatruję w kioskach a nowego numeru nie ma, a teraz to tym bardziej nie będę mogła się doczekać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 17.12.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witam wszystkich budujących... po "pewnej" nieobecności. W miarę możliwości staram się sledzić nasze forum. Podziwiam postępy robót Rogaczy. Właśnie dzisiaj tez dostałam Muratora i naocznie mogłam stwierdzić co tam ciekawego nagadaliśmy Mam nadziję, że nasze doświadczenia komuś się przydadzą Nasz domek spokojnie stoi sobie na górce, tylko ...jabłka się juz nie toczą. Niedługo po wizycie Pana A. Paplińskiego ścieliśmy jabłonkę. Szkoda tylko, że nie ma naszego najnowszego zdjęcia, które specjalnie robilismy dla Muratora. Postaram się umieścić je (może jutro?) w moim albumie. Całą sobotę poświęcilismy na karczowanie skarpy, żeby dom było widać. Tyle dobrego, że i tak juz dawno mieliśmy ją wykarczować. Poza tym nic wielkiego się u nas nie dzieje. Trochę uporzadkowaliśmy teren wokół domu. W środku mało przybyło, bo funduszy jakos mało. Na wiosnę planujemy zrobić bramę wjazdową i może podłogi. Ja mam nadzeiję w końcu wygospodarować jakis ogródeczek i warzywniaczek. Życzę wszytkim rogaczom wszystkiego najlepszego i przede wszystkim szybkich wprowadzek po wykańczającej wykończeniówce. Ale masła maślanego A nam niedługo trzasnie roczek, jak zamieszkaliśmy w naszym wymarzonym domku Trzeba będzie kupić szampana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 18.12.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Agnieszko ja od dawna śledziłam Wasze postępy na budowie i wiem jakie trudności musieliście przezwyciężyć w związku a tą górą. Jeszcze raz wielki szacunek - a miejsce jest piękne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaPR 31.12.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Witajcie, Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, powodzenia i samych sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym - i co ważne dla każdego z nas na tym forum - samych dobrych fachowców, tanich materiałów i jak najszybszego ... albo co najmniej - zgodnego z wcześniejszymi planami - zamieszkania w nowym domku! Marta i Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 06.01.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam wszystkich Rogowiczów!Od roku jestem czytelnikiem tego forum i cieszę się, że wreszcie mogę do niego dołączyć. Właśnie obmyślamy zmiany w projekcie, który dotarł do nas dwa tygodnie temu. Nasze pomysły na zmiany:- poszerzyć garaż,- podwyższyć pomieszczenie nad garażem (raczej niewiele, aby zmieścić się w 140m2),- podwyższyć garaż,- łazienkę na parterze zamienić miejscami z przejściem do garażu,- przesunąć wejście do pokoju na dole w stronę wejścia do garażu,- z części pomieszczenia za garażem zrobić małą łazienkę z wejściem z pokoju na dole (przesunięcie komina i kanału wentylacyjnego),- zlikwidować okna w garażu,- zlikwidować balkon, drzwi balkonowe zastąpić normalnymi oknami. Sugestie mile widziane!Pozdrawiamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 07.01.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 mort - witam w "klubie" Co do zmian to proponowalbym poszerzyc wiatrolap aby zmiescic szafe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 09.01.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 pomysły na zmiany: - poszerzyć garaż, któraś wersja ma dwustanowiskowy.. - podwyższyć pomieszczenie nad garażem (raczej niewiele, aby zmieścić się w 140m2), - podwyższyć garaż, podwyższając dwa piętrowo pomieszczenia zrównasz się z bryłą budynku..? - łazienkę na parterze zamienić miejscami z przejściem do garażu, zrobiłem to, rzuty do zobaczenia w galerii zdjęć - przesunąć wejście do pokoju na dole w stronę wejścia do garażu, czy na pewno jest tam na to miejsce? - z części pomieszczenia za garażem zrobić małą łazienkę z wejściem z pokoju na dole (przesunięcie komina i kanału wentylacyjnego), to może być ciekawe, o ile przydatne..?, na pewno koszt łazienki nie jest mały - zlikwidować okna w garażu, - zlikwidować balkon, drzwi balkonowe zastąpić normalnymi oknami. kwestia gustu,jak niechcecie balkonu (chyba że posadowienie budynku wyklucza balkon) ale z okien w garażu bym nie rezygnował, światło gratis ze słoneczka jest lepsze niż płacenie energetykom pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts