Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to i ja se coś napiszę coby wątek ni umarł ;-)

Mort - witamy na pokładzie. Tak najobólniej to kupując ten projekt dokonałeś dobrego wyboru :-)

A tak w szczegółach do twoich zmian to

- jeżeli garaż jednostanowiskowy, to bym go poszerzył o ok. 30-40 cm. I wystarczy. ostatnio jak zrobiłem tam porzadek, zrobiłem z jednej strony regały o szerokości 45 cm to samochód spokojnie wjeżdża, drzwi się otwierają i z obu stron jest dość miejsca. Z drugiej strony na ścianie powiesiłem rowery i też nie przeszkadzają. U mnie w kotłowni jest ekogroszek, ale jeżeli ktoś ma opał na gaz to kotłownię można wykorzystac na "graty" i wtedy nawet bez poszerzania jest ok. Ale tak jak powiedziałem 30-40 cm więcej tak czy inaczej w takim pomieszczeniu by nie zaszkodziło

- pom nad garażem należy podwyższyć, ale nie przesadzić, by nie zrównało się z bryłą budynku. Powinno być co najmniej 50-60 cm. niżej coby estetycznie dobrze wyglądało

- garażu bym nie podwyższał, nie ma takiej potrzeby (dla standardowych samochodów osobowych), jeżeli podwyższysz garaż to mniej podwyższysz pom. nad garażem coby spełnić warunek o którym mówię powyżej.

- zamiana łazienki - każdy chwali swoje, ja nie mam zamienione i bym nie zamieniał. Często korzysam z garażu. Przechodzę do garażu w brudnych butach, które zostawiam w pomieszczeniu gospodarczym. Gdy ktoś wraca i parkuje samochód w garażu wchodzi przez pom. gosp. i rozbiera się na wiatrołapie. Dla mnie tak jest ok. Ja z łazienki na dole prawie nie korzystam i nie muszę tam mieć światła dziennego. Wchodzę tam raczej załatwić pilne potrzeby i dużo czasu nie spędzam, a w takim przypadku łazienka w tym miejscu jest ok. Dla mnie bardzo komfortowe jest korzystanie z łazienki na górze: duża, ładny widok z okien, przy sypialniach. Różne są rozwiązania i każdy mówi że mu się sprawdzają.

- z ta łazienką w pom nad garażem - tam jest duży skos i w obecnej konstrukcji nic z tego nie wyjdzie. Musiałbyś podnieść dach garażu do poziomu bryły budynku czego nie zalecam. Poza tym komin. Jeżeli kotłownia i piec mają być tam gdzie w planie, to nie za bardzo wyobrażam sobie przesówanie komina (u mie komin jest duży, z 3 kanałami wentylacyjnymi), nigdy nie zastanawiałem się nad przesówaniem komina na zewnątrz budynku, ale tam też nie ma za dużo ruchu, bo wchodzi się na murłatę wychodzącą z bryły głównej budynku)

- okien w garażu na pewno bym nie likwidował, proponuję luksfery. Ja mam i bardzo dobrze się sprawdza, parapety pod luksferami służą za dodatkowe pułeczki (luksferów się nie otwiera :-) ) jest dużo naturalnego światła w dzień, nie jest to takie drogie.

- dodatkowo na pewno sugeruję poszerzenie budynku w osi wejścia i zrobienie podciągu na wejściu z hallu na dole do kuchni i salonu (niezależnie od tego jak potem zamerza się aranżować przestrzeń), jeżeli tego się nie zrobi, potem będzie za późno, polecam spiżarnię - ostatnio zrobiłem tam regał, i wylądowało tam wszystko co do tej pory przewalało się po półkach,szafkach itd. można zrobić większe zakupy, jest bardzo dużo miejsca, jest chłodno - jest małe okienko które się otwiera w zimę i praktycznie panuje temp. lodówkowa, wszystko jest pod ręką od rzeczy spożywczych po wszelkiego rodzaju AGD.

Agniecha - słyszałem że stałaś się medialna ;-). Aż kupię styczniowego Muratora, choć póki co cały czas mi jakoś nie po drodze.

A u nas na wsi spokój. Przed świętami skończyłem w końcu ogrodzenie z przodu bo byliśmy "otwarci". Udało się w końcu zroibic szafę wnękową na wiatrołapie i szafy w garderobie.

Powoli myśle nad pracami wiosennymi tj. systemem nawodnienia ogrodu i zagospodarowaniem działki w rośliny zielone. Może wkrótce zainstaluje i odpalę jednostkę odkurzacza centralnego (w końcu by wypadało)

Takie tam małe sprawy kogoś kto już mieszka. Ale jak już niejednokrotnie powtarzałem - teraz to już jest luzik. Nikt nie goni, nie trzeba się wyrabiać przed napiętymi terminami, następnymi wykonawcami, szukać materiałów i stresować się wyborami tych własciwych ... .

Znowu się rozpisałem przy porannej kawie :-(

Wszystkim życzę szybkiego zamieszkania i pozdrawiam

pabelo76, pa-ma, Krupiarz - jestem Wam bardzo wdzięczny za uwagi!

Garaż chcemy powiększyć maksymalnie o 0.5m, ponieważ ma zostać jednostanowiskowy. Chodzi o więcej miejsca na graty i powiększenie kotłowni, której część ma być przeznaczona na łazienkę.

Podwyższenie garażu (jeśli już będzie), to niewielkie - chodzi o to, by dodatkowa łazienka (z części pomieszczenia za garażem [na dole]) miała normalniejszą wysokość.

Aby umożliwić wejście do niej z pokoju na dole komin trzeba przesunąć, ale nieznacznie - w stronę środka domu, a nie na zewnątrz.

W żadnym wypadku nie chcemy zrównać garażu z domem! To byłaby katastrofa:)

Z balkonu rezygnujemy z powodów czysto praktycznych. Wiemy, że i tak nikt nie będzie z niego korzystał, zamiast tego powiększymy nieco taras:)

Luksfery w garażu to bardzo dobry pomysł i faktycznie przyda się tak trochę darmowego światła, więc najprawdopodobniej skorzystamy z tej podpowiedzi.

Poszerzenie budynku w osi wejścia jest bardzo kuszące, ale zbyt mocno powiększa całkowitą powierzchnię użytkową domu (ponad 1,5m na każde 10cm). Zobaczymy co da się zrobić.

Nad ogrzewaniem nadal się zastanawiamy. Na początku myśleliśmy o piecu na ekogroszek lub pelety, ale czy przy obecnej ich cenie to się opłaca mając jako alternatywę gaz?

Z drugiej strony cena gazu pewnie będzie rosnąć jeszcze szybciej (o ile w przyszłości w ogóle będzie...)

Mam pytanie do osób mieszkających: ile kosztuje Was ogrzewanie domu?

Pozdrawiam!

No to jeszcze raz dopiszę.

W kwestii balkonu - faktem jest, że za często się z niego nie korzysta. Z przyczyn praktycznych można z niego zrezygnować (ja nie korzystam lub korzystam rzadko bo nie mam jeszcze barierki), ale chodzi też o względy estetyczne - z balkonem i barierką budynek wygląda o wiele ładniej.

Ponadto zastanów się nad wielkością okien na tej ścianie. Ta ściana jest baaaardzo duża. Są tam tylko 2 okna na dole i 2 na górze. Bez balkonu może być trochę łyso.

Ponadto w projekcie okna i drzwi balkonowe są trochę małe. Nie chcę się chwalić, ale wydaje mi się, że powiększenie okien i drzwi balkonowych na tej elewacji wygląda korzystniej i "zmniejsza pustkę". Dodatkowo balkon z barierką i jest całkiem ładnie.

Poszerzenie budynku jest koniecznością. Wiem co mówie. Ostatnio zrobiliśmy szafę wnękową. Spokojnie weszła i normalnie można wejść i się przebrać. Bez poszerzenia wiatrołap byłby bardzo mały, a szafa niewygodna (za płytka).

Koszty ogrzewania: na ekogroszek - myślę, że w tym roku wyjdzie mi z 2,5-3 t na sezon grzewczy. Tak więc na cały rok z ciepłą wodą, myślę, że byłoby to ok. 3 - 3,5 t, co daje ok. 2,5 tys/rok.

Pozdrawiam

Witam wszystkich Rogowiczów po dlugiej nieobecnoscii

Nasz rogacz tez pomalutku rosnie ostatni atak zimy zmusil nas do zrobienia malej przerwy.Jak juz wczesniej pisalam nasz domek stawiamy wlasnymi silami i jak narazie idzie nam niezle. Dachoweczka polorzona na gorze scianki dzialowe i instalacja elektryczna a w sobote ocieplalismy strych wata.A w kwestii balkonu - to my tez z niego zrezygnowalismy izrobilismy taras z zadaszeniem jak to mowia kwestia gustu ale jak dla mnie to super postaram sie wieczorem wklejic jakies zdjecia .

Zycze wszystkim rogowiczom duzo sily i cierpliwosc na placu boju.

Pozdrawiam!!!!! :p :p :p

Witam Wszystkich w Nowym Roku,

Mam dylemat odnośnie drzwi wejściowych. W projekcie są drzwi otwierane na zewnątrz. Czy macie zamontowane właśnie takie drzwi?

Czy przy standardowej wersji wejścia drzwi montowane do wewnątrz w jakiś sposób kolidowałyby z innymi drzwiami w wewnątrz?

Pozdrawiam

marolinezka: drzwi powinny otwierac sie na zewnatrz. Wez pod uwage ze przy drzwiach otwieranych do wewnatrz napierw masz oscierznice i prog potem drzwi. Co bedzie jak napada Ci duzo sniegu. Poza tym takie drzwi nie beda wygodne i zabiora ci przestrzen w wiatrolapie. Wydaje mi sie ze przepisy ppoz tez wymagaja drzwi otwieranych na zewnatrz.

Choc zamontowane drzwi otwierajacych sie do srodka nie spowoduje kolizji z innymi.

Ja zamontowałem drzwi otwierane do wewnątrz. Zadaszenie jest duże, śniegu nie powinno dużo napadać - a taki kierunek wydaje mi się naturalniejszy. Przpisy p-poż z tego co pamiętam wymagają otwierania na zewnątrz drzwi zewnętrznych jedynie w przypadku budynków publicznych (ale mogę się mylić).

Mam do was pytanie - jak poradziliście sobie z ociepleniem tego fragmentu nad wysuniętym parterem? u mnie po ostatnich opadach śniegu przy włączonym grzaniu pojawił się następujący obrazek

http://img518.imageshack.us/img518/8848/termowizjaqn0.th.jpg

To, że ciepło ucieka mi przez strych mnie nie dziwi, bo izolacja na suficie poddasza jeszcze nie jest skończona. Ale martwi mnie ten fragment pod lukarną - nie zwróciłem na niego dokładnie uwagi, a wychodzi mi tam potężny mostek termiczny. Ocieplenie ścian już jest, więc od zewnątrz nic nie wcisnę. Zastanawiam się nad wdmuchaniem tam czegoś, póki jeszcze nie mam zabudowy z GK. Tylko trzeba by zrobić to dokładnie pod samo deskowanie, bo wychładza się przez tą wewnętrzną ściankę leżącą na stropie. Jak to jest u was, a może macie jakieś pomysły?

Witajcie,

my z kolei zamawiamy właśnie resztę okien (przed Swietami udało się tylko wstawić okno w lukarnie i drzwi balkonowe na górze) -

początkowo chcieliśmy aby w 3 oknach (kuchnia, jadalnia, gabinet) zamontowali nam nawiewniki. Po namyśle zrezygnowaliśmy z kuchni i jadalni - tam mozna pokombinowac coś z doprowadzeniem powietrza do kominka (przynajmniej tak się nam w tej chwili wydaje) - więc został gabinet...

Ale tak idąć dalej zaczęliśmy się obawiać, że takie zamontowanie/ wyfrezowanie w ramie okna spowoduje pogorszenie jego właściwości (???).

Czy ktoś w ogóle ma nawiewniki?

A może jakiś ekspert nam podpowie/doradzi/odradzi w tym temacie.

Pozdrawiamy!

ps. okna mamy z oknoplastu Kraków - profil awans

Ner0n: napadac sniegu to moze nie napada ale zawiac zawsze moze ;P Coz kazdy wybiera i pozniej mieszka.

Ja mam ten "zalomek" frontowy na pietrze zlicowany z parterem i wtedy nie ma problemu z ociepleniem. U Ciebie z tego co widze na zdjeciach jest tak jak w projekcie, sciane na pietrze masz "prosto". Dziwne ze fachowcy od elewacji nie zrobili Ci ocieplenia. Twoj pomysl na wdmuchanie styropianu jest dobry tylko czy ta przestrzen bedzie na tyle szczelna ze ci go pozniej wiatr nie wydmucha?

MartaPR: dzialanie wentylacji grawitacyjnej wymusza zastosowanie miedzy innymi nawiewnikow (niekoniecznie musza byc w oknach) Dlatego jesli ich nie bedziesz miec to w niedlugim czasie czeka Cie grzyb na scianach. Tak jak ty zachowywali sie moi rodzice, ocieplili dom wymienili okna a nawiewniki kojarzyli z uszkodzeniem ramy i ze przez nie bedzie uciekac cieplo "a nie po to ocieplali dom zeby teraz robic dziury w oknach" I co? po 4 latach grzyb taki ze serce sie kraje (wilgotnosc 70-80%, rosa na oknach ale pomimo tego nie zdolalem ich przekonac do nawiewnikow)

Zakladam ze masz kominy wentylacyjne, beda one dzialac wtedy gdy bedzie doplyw powietrza z zewnatrz A co robi wspolczesny budowniczy? Elimimuje wszystkie szczeliny ociepla dom styrpianem robiac "termos" Nawiewnik Ci rozszelni dom i wiecej ciepla ci ucieknie wenylacja, ale to dla twojego dobra w koncu czlowiek oddycha tlenem a nie CO2

Mam pytanie do wszystkich, którzy mają już wykończony stryszek.

Co kładliście na podłogę - deski czy też moze płyty OSB?

Jeżeli płyty to jakiej grubości?

I tak z innej beczki - ile płaciliście za ocieplenie m2 poddasza wełną mineralną razem z położeniem płyt kg?

Pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie, mam tyle pracy, że nawet nie ma czasu wejść na forum. Domek osiągnął stan surowy otwarty, obecnie czekamy na okna a w ubiegłym tygodniu przyjechali Panowie i podłączyli nas do sieci elektrycznej :D :D :D , w końcu własny prąd a nie porzyczka od sąsiada.

mariolinezka - my będziemy kłaść płytę 18 ale jak widać u niektórych osób na zdjęciach deski też się kładzie.

Mam pytanie - jak zaadoptowaliście łazienkę na górze, ciągle mamy problem z tym wąskim kawałkiem na końcu, zrobić tam prysznic (czy będzie swobodnie po ociepleniu mamy trochę przesunięty fundament i pomieszczenie jest węźsze niż w projekcie) czy też wstawić wannę, zdjęcia mile widziane.

Serdecznie pozdrawiam

Witam serdecznie i z przyjemnością donoszę że grono "rogaczy" powiększa się o jeszcze jedną rodzinę. Wstępnie wybraliśmy projekt z 2 garażami. Teraz od kilku godzin wczytuję się w posty na forum. Ufff... jestem już na 5 stronie! Pozdrawiam wszystkich aktywnie udzielających się na tym forum. Specjalne podziekowania dla Krupiarza. Mam prośbę czy moglibyście mi Panstwo udzielić informacji w jakiej kwocie planujecie się zamknać z budową? Jestem laikiem i domową "lokomotywą" budowlaną, ale cóż... w totka nie wygrałam, a jak to mówią "mierz zamiary na siły".

Pozdrawim raz jeszcze i gratuluję odwagi w rozpoczęciu budowy.

pabelo - dzięki za sugestię mnie na saunę na pewno nie wystarczy a pralnię planuję w innym miejscu.

Witaj Beata i miłej lektury ja też przez to przechodziłam ale na prawdę warto. Co do Twojego pytania to chcielibyśmy zamknąć się w kwocie 350 ale nie wiem czy się uda, te wykończenia strasznie drogie :evil: .

Pozdrawiam

Witam serdecznie po dłuższej przerwie.

Faktycznie roboty jest nazbyt wiele - tym bardziej, że do końca kwietnia muszę się wprowadzić do "rogacza".

Mam pytanie - jak zaadoptowaliście łazienkę na górze, ciągle mamy problem z tym wąskim kawałkiem na końcu, zrobić tam prysznic (czy będzie swobodnie po ociepleniu mamy trochę przesunięty fundament i pomieszczenie jest węźsze niż w projekcie) czy też wstawić wannę, zdjęcia mile widziane.

Ja tam postawiłem (postawię) wannę. Ze względu na skos jest tam dosyć mało miejsca, swobodnie to tam można sobie posiedzieć. Pierwotnie chciałem tam upchnąć natrysk, ale po ociepleniu i położeniu płyt G-K, zrobiło się dosyć wąsko. Jedno zdjęcie tego zakątka znalazłem (dodałem do albumu - ostatnie). Nie jest ono najbardziej aktualne, ale teraz tylko je mam pod ręką. Przy najbliższej okazji dodam bardziej aktualne.

marolinezka - ja położyłem deski 2,5 cm. Są prawie dwa razy tańsze od płyt OSB (po impregnacji), a i mniej odrzutu zostaje po położeniu.

beata_żyrardów - też liczyłem na 350 - 400 tys. zł. Na dzień dzisiejszy już prawie to wydałem. Jestem na etapie wykończeniówki. Teren zewnętrzny na razie nie ruszony. Myślę, że realną ceną (faktyczną) jest co najmniej 450 tys. zł. (chyba, że ktoś to robi sam lub ze szwagrem - "fachowcy" się strasznie cenią.

Pozdrawiam wszystkich.