Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Łoj, to bez zasobnika :-(

Często trzeba będzie dokładać, rozpalać ...

W takie temperatury jak mamy teraz, ja ładuję zasobnik raz na 5-6 dni, a popiół wybieram jak się nazbiera na full tj. z raz na 3 miesiące. Piec SAS 23kW

Bardzo wygodne sterowanie ze zdalnego sterownika (dodatkowo dokupiony)

W sumie to po założeniu dodatkowego rusztu to palę w piecu drzewem (całkiem sporo go tam wchodzi), spalam wszystkie paiery. Jak ktoś się uprze to na dodatkowy ruszt mżna wrzucać też normalny węgiel.

Zastanów się jeszcze nad tym wyborem, bo uważam, że jest to jedna z lepszych inwestycji i warto te parę tysięcy dołożyć, by potem do kotłowni codziennie nie biegać i nie dokładać, nie brudzić się ...

Pozdrawiam

Ceny każdego opału idą w górę.

Jak kupowałem ekogroszek, to ceny normalnego węgla były bardzo zbliżone.

Jeżeli chodzi o drewno - nie wiem jak to wychodzi. Może i jest taniej, tym bardziej, jeżeli ktoś tanio go sobie załatwi i sam przygotuje.

No ale wymaga to dodatkowej, sporej pracy.

Piec na ekogroszek jest w miarę bezobsługowy, ale i tak jest co robić raz na jakiś czas. Tak teraz myślę, że gdybym miał alternatywę z gazem ziemnym, to bym się przyłączył i spał spokojnie bez zaglądania.

Szczerze powiedziawszy to nie wyobrażam sobie codziennego rozpalania, dokładania, pilnowania by nie wygasło ...

A w piecu na ekogroszek można palić również drzewem (choć częściej trzeba podkładać, bo mniejsza pojemność). Ja np. w lato, w ogóle nie paliłem groszkiem, by mieć ciepłą wodę rozpalałem wieczorem piec drzewem i po pół godzinie była ciepła woda. Wszyscy się wykąpali, dogrzałem bojler na full i ciepła była do rana. Potem wszyscy do pracy, szkoły i kolejnego dnia to samo.

No ale na ciepłą wodę to wystarczy raz rozpalić i dobrze podłożyć drzewa.

By ogrzać mieszkanie drzewem trzeba chodzić do kotłowni dość często.

Pozdrawiam

ps. oczywiście pomyłkę zrobiłem z tym opróżnianiem pojemnika na popiół - raz na ok. 3 tygodnie, nie 3 miesiące

witam!!!!

Mam pytanie odnosnie okien jakie okna zamawialiscie tz.jakiej firmy i ile kosztowaly. Ja robilam wycene okien z Krakowa iwyszło jakieś 11 tyś.kolor złoty dąb, wyceniałam też w tańszych firmach i wchodzi 8tyś.Różnica niby nie taka duża i chyba zdecydujemy sie na te z Krakowa chociaz te tańsze troche kuszą.Mam nadzieję ze jeszcze troche stanieją. :roll:

olo22777,

my mamy okna z Krakowa - profil awans w kolorze złoty dąb. Wyniosło nas to ok 14 tyś - mamy dodatkowo szprosy, okucia WK1 i 3 nawiewniki (jednak zdecydowalismy się je zamontować).

Wyglądają naprawdę ładnie i solidnie - zobaczymy jakie będą w użytkowaniu.

Dla porównania sprawdzaliśmy okna drewniane - np. Sokółka - ale przekroczyło to nasze możliwości finansowe (nie pamiętam dokładnie ale to były kwoty od 24 do 32 tys!!!).

Inne okna plastikowe np. Bracia Bertrand lub Avante wyszły podobnie cenowo do Oknoplastu Kraków. Nie udało mi się znaleźć oferty w okolicach 8 tyś. niestety.

Pozdrawiam!

Witam :D

Mruwa, z przyjemnością i zazdrością obejrzałam Twój album.

Mam pytanie co do ciągów wentylacyjnych i kominów- z czego są zrobione, dlaczego zdecydowałaś się na ten materiał i ile kosztowały elementy. Czy dobrze widziałam, że komin od kominka jest w gabinecie?

Ja zastanawiam się nad kominami systemowymi, ale ciągi wentylacyjne chcę w każdym pomieszczeniu i szukam różnych opcji- nie koniecznie "systemowych" :)

Nie ma czego zazdrościć, stan surowy to nic, najgorsze i najdroższe dopiero przed nami. Mamy kominy systemowe Twister, zdecydowaliśmy się na nie ze względu na wkład ceramiczny i wówczas dość atrakcyjną cenę, pustaki wentylacyjne też są z tego systemu. Za całość materiału czyli kominy i pustaki wentylacyjne zapłaciliśmy 6800. Komin od kominka zrobiliśmy w gabinecie ponieważ w tym wypadku kominek będzie zajmował mniej miejsca w salonie, podejrzeliśmy to u Etervu i wydało nam się właściwym rozwiązaniem.

Pozdrawiam.

Witam;

Mam pytanie do osób które nie dawno robiły hydraulikę wraz z kanalizą i co. Czy możecie zdradzić ile Was to kosztowało?. Facet mi dzisiaj powiedział, że same materiały, czyli: podejścia, kocioł ok.7 tyś, podłogówka w łazienkach, wiatrołapie, kuchni i przedpokoju, grzejniki, i wszystko co tam potrzeba bez robocizny będzie mnie kosztowało ok. 40 tyś., a ja sobie myślę, że go troszkę pogieło ale być może nie mam racji dlatego pytam Was.

Pozdrawiam.

Mnie wycenił centralne ogrzewanie z piecem węglowym za 7 tyś i oraz instalację wodno-kanalizacyjną domu powyżej stanu zero na kwotę 32 tyś netto (materiał oprócz pieca wykonawca kupuje i go niestety nie odliczę).

Część podłogówki (pokój dzienny, kuchnia,lazienki, przedpokój) reszta kaloryfery.

pozdr.

Czy ktoś może obliczał ile wynosi w C110a (podwójny garaż) powierzchnia podłóg oraz powierzchnia ścian i sufitów.Nie chce mi się wyliczać a potrzebuje do wyliczenia wylewek oraz tynków.

Pytanie do Krupiarza - czy 23 kw twojego pieca to optymalna moc do naszych rogaczy. Znajomy namawia mnie na większy tj. 30 kw

pozdr.

Czy ktoś może obliczał ile wynosi w C110a (podwójny garaż) powierzchnia podłóg oraz powierzchnia ścian i sufitów.Nie chce mi się wyliczać a potrzebuje do wyliczenia wylewek oraz tynków.

Pytanie do Krupiarza - czy 23 kw twojego pieca to optymalna moc do naszych rogaczy. Znajomy namawia mnie na większy tj. 30 kw

pozdr.

Kwarti mnie już kilka osób obliczyło, że wystarczy 25 KW a też buduję C110a.

Pozdrawiam

Mnie wycenił centralne ogrzewanie z piecem węglowym za 7 tyś i oraz instalację wodno-kanalizacyjną domu powyżej stanu zero na kwotę 32 tyś netto (materiał oprócz pieca wykonawca kupuje i go niestety nie odliczę).

Część podłogówki (pokój dzienny, kuchnia,lazienki, przedpokój) reszta kaloryfery.

pozdr.

Kwarti ja mam drugą wycenę i wyszło 30500 czyli podobnie jak u ciebie, ale o dziwo u mnie podłogówki mniej. Jeżeli masz dokładne zestawienie materiałow to bardzo proszę prześlij mi na meila.

Pozdrawiam.

Kwarti - jestem przekonany że moc 23 kW do Rogacza jest w zupełności wystarczająca.

Zawsze, tj. w szcególności w bardzo mroźne dni można interwencyjnie regulować parametrami pieca, tj. dłuższym czasem podawania paliwa, krótszym czasem przerwy, zwiększyć wielkość nadmuchu, zwiększyć temperaturę na piecu ...

Pozdrawiam