MartaPR 17.02.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Cześć, atak zimy - nie za bardzo można cokolwiek grzebać na budowie (przynajmniej u nas) - więc czasami wieczorami siadamy z mężem i zastanawiamy się nad niektórymi aspektami wykończenia (o.... do wykończeniówki to jeszcze daleka droga, ale pomyśleć warto). Ostatnio natknęliśmy się na artykuł o posadzkach w garażu. Czy ktoś z Was zastosował może pomysł z betonową posadzka pokrytą specjalną farbą lub jakimś impregnatem)?Jak to się sprawdza? Bo cenowo chyba dużo korzystniej wychodzi niż płytki w garażu?A może ktoś coś podobnego widział u kogoś? W tym tygodniu też powinniśmy mieć wycenę instalacji wod-kan+co+podłogówka. Jak dostanę zamieszczę dla porównania. Pozdrowienia z zasypanego śniegiem Gdańska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 17.02.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Powiedzcie mi o ile dłuższa kupowaliście więźbę dachową odnosząc się do zestawienia z projektu pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 18.02.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Kwarti - dłuższą z automatu wyliczył nam Pan w tartaku i ja niestety tych danych nie posiadam. Marta - U nas też zastój czekamy na okna, drzwi i bramę a póżniej mamy nadzieję ruszyć dalej. Czy macie już położoną instalację elektryczną i ewentualnie ile Was to kosztowało. Czekam na dane od Was dotyczące hydrauliki, u mnie konkurs trwa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marolinezka 23.02.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 witajcie, uprzejmie proszę o informację w jaki sposób rozwiązaliście ogrzewanie przedsionka i hallu. Czy macie tam ogrzewanie podłogowe czy grzejniki a moze podłogowe/grzejnik? Pan, który będzie nam kładł instalację ma obawy, że sama podłogówka nie wystarczy, jeżeli w kuchni i w salonie nie będzie drzwi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 23.02.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 My właśnie planujemy w tych miejscach podłogówkę a o tym, że nie wystarczy to nie pomyślałam , drzwi też nie planujemy. Moi znajomi co prawda w innym projekcie mają podłogówkę na całym parterze, jedyne drzwi to te oddzielające wiatrołap od pozostałych pomieszczeń i jest o.k. Mariolinezka czy macie już tą wycenę na wod-kan i co i możecie się podzielić?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 23.02.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam wszystkich budujących.Tydzień temu zakończyliśmy montaż kotłowni więc mogę podzielić się swoimi spostrzeżeniami z ogrzewania tego domu.Przez ostatni tydzień zima była średnio łagodna więc i piec nie miał za bardzo co robić. Generalnie to zainstalowałem piec z projektu czyli de Dietricha MC25 LP z zasobnikiem BS130. Wkrótce doczepię zdjęcia.Piec ten ma dużą skalę modulacji i może pracować od 4,3 do 24 kW.Przez ostatni tydzień ( poza pierwszym dniem ogrzewania zimnego domu ) piec pracuje na najmniejszej mocy tj. 4,3 kW załączając się co kilka minut na 2- 3 minuty.Bardzo interesowały mnie wyniki moich obliczeń dotyczących podłogówki oraz kaloryferów. Przypomnę te wyliczenia: "pokój na dole - kaloryfer CV22-60/1,10 dałem jednak 1,20 Salon - dwa kaloryfery CV22-60 /0,90 ,dałem 1,00]Jadalnia- podłogówka , powierzchnia 7,3 m2 raster 0,15m,kuchnia -podłogówka , powierzchnia 6,7 m2 raster 0,15mhol dolny - podłogówka , powierzchnia 4m2 , raster 0,35 młazienka dolna -podłogówka , powierzchnia 1,45 m2 , raster 0,20msień -podłogówka, powierzchnia 3m2, raster 0,1 mpom. gosp. - podłogówka 2m2 , raster 0,15 m jest raster 0,5mgaraż -kaloryfer CV11-60/0,60kotłownia-kaloryfer CV22-60/0,70 zamiast niego jest " rzadka " podłogówkałazienka górna - podłogówka , powierzchnia 10m2, raster 0,1msypialnia 1- kaloryfer CV22-60/1,20sypialnia 2-kaloryfer CV22-60/1,10sypialnia 3-kaloryfer CV11-60/1,10strych gospodarczy - 2 kaloryfery CV22-60/1,00oznaczenia np. CV11-60/1,00 oznacza kaloryfer typu V ( doprowadzenie od dołu ) pojedyńczy o wysokości 60 cm i szerokości 1,00 metra.CV22 oznacza kaloryfer podwójny.Powyższe obliczenia zostały przeprowadzone dla ściany Porotherm 30 cm plus ocieplenie styropian 12cm , ocieplenie stropu wełna 20cm , grubość styropianu w podłodze 9cm , założona najniższa temp. zewnętrzna - 24 stopni, założone ,że kaloryfery będą zasilane wodą o temperaturze +60 stopni , a podłogówka +45 stopni." koniec cytatu.Zgodnie z powyższymi wyliczeniami została ułożona podłogówka oraz kaloryfery.Na razie nie mamy drzwi wewnętrznych - więc temperatura wyrównuje się samoistnie między pomieszczeniami.Pierwsze spostrzeżenie to takie ,że w każdym z pomieszczeń jest taka temperatura jaką zakładałem , czyli np. zimniej w garażu i pom. gosp. a jednakowo ciepło w sypialniach czy jadalni.Generalnie na początku wszędzie było za ciepło- więc zmieniłem w piecu tzw. krzywe grzania na niższe. Z tego następny wniosek , że można by jeszcze trochę zmniejszyć zainstalowane kaloryfery, a proszę zauważyć , i tak zastosowałem mniejsze niż w projekcie.Pozdrawiam.P.S Ostatnie posty dotyczą też cen za hydraulikę. A więc kaloryfery - około 4000 złrury do podłogówki ( Kisan )-około 2000 złpiec z zasobnikiem plus regulatory , mieszacz, pompy-12500złinne złączki. nyple , rury miedziane, zawory ,filtry itp. około-1500złrobocizna ( hydraulik plus ja)-5000złwięc razem wyszło ok. 25 000 zł.Do tej kwoty należy dodać około 5 000 za zrobienie " wody " czyli punkty typu umywalka,zlewozmywak,prysznic, umocowanie stelaży, wykonanie kanalizacji powyżej stanu zero wykonane jeszcze przed tynkami wewnętrznymi.Około 3500 kosztowało doprowadzenie wody z ulicy.a oto obiecane zdjęcia :http://picasaweb.google.pl/ertevu/Kotlownia?authkey=QoBb62g54Ls&feat=directlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mija74 24.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Hej ertevu!Dosłownie z nieba mi spadłeś, bo właśnie jak najszybciej musze wybrać kaloryfery i każdy radzi co innego, mam totalny metlik w głowie. Napisz proszę jakiej firmy grzejniki zastosowałeś, bo wiem że moc zależy od firmy. Masz kocioł kondensacyjny? Też planuje de dietricha. No jak w prosty sposób obliczyć moc grzejników dla poszczególnych pomieszczeń??? Mam ściane jednowarstwową 44, na dole 10cm styropianu w podłodze, na górze 5cm. Dół to prawie w całości podłogówka, oprócz gabinetu. Nie wiem jak dobrac te pieruńskie grzejniki na górze. Instalator jakoś tak na oko liczy a ja wolałabym trochę dokładniej. Bardzo prosze o szybki odzew!!!Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 24.02.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Witaj mija ja obliczałem grzejniki korzystając z bezpłatnego programu Purmo OZC ze strony :http://www.purmo.com/pl/downloads/software.htmProgram wymaga przeczytania około 150 stronicowej instrukcji. Potem należy wpisywać wymiary ścian , okien , drzwi, wybierać materiał z którego są te przegrody wykonane. Dosyć żmudna robota.Radzę od razu skorzystać z moich obliczeń. Wyniki i tak wyjdą podobne. Do obliczania podłogówki potrzebny będzie program Purmo CO.Purmo OZC wyliczy tylko kaloryfery ( i poda zapotrzebowanie na ciepło poszczególnych pomieszczeń )Grzejniki też mam Purmo- chyba 10 lat gwarancji.Są droższe od innych - ale jakość widać już po samej wadze , są po prostu trochę cięższe niż inne sprzedawane w marketach. Poza tym dobre rozwiązanie zawieszenia na ścianie. Nie mam żadnych zastrzeżeń.Grzejniki kupowałem trochę taniej niż w sklepach poprzez internet ( firma chyba grzewka z Białegostoku) z fakturą .Dostawa kurierem na plac budowy.Moc grzejników ( a w zasadzie ilość oddawanego ciepła) zależy przede wszystkim od temperatury na wejściu ( zasilaniu). Licząc swoje ogrzewanie od razu założyłem , że zastosuję piec kondensacyjny, czyli uzyskujący największą sprawność przy pracy przy niskich temperaturach.Dlatego też założyłem ,że w czasie najwyższych mrozów temperatura zasilania grzejników nie przekroczy ( nie będzie takiej potrzeby )60 stopni, a podłogówki 45 stopni. Obecnie kiedy temperatura na zewnątrz jest w pobliżu zera - piec pracuje z temperaturą około 30 stopni , więc z pełną kondensacją.( i sprawnością ). Zastosowany piec MC25 LP jest piecem kondensacyjnym , i każdy z serwisantów z którymi rozmawiałem podkreślał , że jest to piec z górnej półki w jakości. Na rynku ostatnio pojawiły się MCR 24 , są dużo tańsze , ale mają inaczej zbudowany palnik ( ogólnie słabsze materiały ). Piec kupowałem za pośrednictwem tego pana z forum http://forum.muratordom.pl/wzorem-grzeska-kotly-i-nie-tylko-w-dobrych-cenach,t46373.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 25.02.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Mnie do C110a, ogrzewanie kotłem na eko-groszek 25kw, zaproponowali grzejniki Biasi:V22/600/1400 3490W - 1 sztV22/600/800 1994W - 3V22/600/1000 2493W -1V22/600/700 1600W -1V22/600/600 1496W - 1V22/600/500 1247W - 1plus dwa grzejniki łazienkowe dodatkowo do podłogówki, wiatrołap, przedpokój, kuchnia, jadalnia, mała i duża łazienka to podłogówka. Co o tym myślicie?. Jakie ogrzewanie macie w przedpokoju na górze?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 02.03.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Cze Mam pytanie do tych którzy mają komin systemowy kominka umieszczony w ścianie nośnej. Jak rozwiązany macie problem wieńca?Drugi mój pomysł to jest przesunięcie tego komina do rogu i zrobienie kominka narożnego. Czy ktoś ma takie rozwiązanie. Proszę o pomoc.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 03.03.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 kwarti - z tego co pamietam wszystko bylo opisane w karcie technicznej systemu. Ja mam Leiera. Komin przerywa wieniec, u mnie jest strop monolityczny i bylo zrobione zbrojenie ktore omija komin. Komin nie jest polaczony ze stropem.Co do pomyslu z kominem w kacie - o ile dobrze rozumiem chcesz przeniesc komin w kat sciany zewnetrznej - pomysl jak taki komin bedzie wygladal na dachu - aby byl ciag musi miec okreslona wysokosc, tam do dachu bedziesz mial ze 3m a pozniej 3m nad polacia dachu jak to bedzie wygladac tymbardziej przy brzegu dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 03.03.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 pabelo76a co ty na to:http://www.dachy.info.pl/konstrukcje/co-maja-wience-stropowe-do-kominow.htmlpozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 03.03.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Nic na to Moj komin opiera sie na sciane ktora jest na pietrze, tak zreszta jest w projekcie. Jest tez zazbrojony 4 x fi 12. Nie jest zwiazany ze stropem aby nie bylo naprezen spowodowanych rozszezaniem pod wplywem ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowakos 04.03.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Jestem nowym wielbiceielem domu za rogiem. Obecnie jesteśmy na etapie rozmowy z naszym architektem na temat zmian w projekcie ( termin następna sobota). Bardzo nam zależy nam na przeniesieniu komina w okolicy śniany z kuchnią. Wiem, że ktoś wypowiadał się na temet tego pomysłu i napisał, że komin wtedy wyjdzie gdzies na holu na górze. Ostatnio dostałem szczegółowe szkice tego projektu od muratora i moim zdanie można to jakos pogodzic. Jakie sa wasze opinie. Czy ktoś przenosił już w to miejsce komin?. Razem z żoną chcemy na ścianie tam gdzie jest teraz komin umieścić duży telewizor ( taka zbudowana ściana z starej poniemickiej cegły około 50 cm z półkami w srodku) bardzo efektownie to wygląda. Na tej samej ścianie telewizor i kominek może sprawić, że po pewnym czasie coś może nas denerwować. Albo kominek albo telewizor. Moim zdaniem nie mozna patrzec na te dwa obiekty jednocześnie ??? Mam gorącą prośbę do osób które budują dom, lub juz mieszkaja w "rogaczu" w okolicy Zielonej Góry ( chetnie pojedziemy nawet dalej) Razem żoną bardzo chętnie zobaczylibysmy dom na żywo. Na pewno bedzie bardzo interesujace doświadczenie. Za pomoc od razu z góry dziękuję. Mój e-mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.03.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witaj, myśmy się zastanawiali nad przeniesieniem komnka na tę ścianę też nam nie pasował obok telewizora ale niestety nijak nie pasowało, także musiał zostać na tej ścianie na której jest w projekcie ale przenieśliśmy go jak najbliżej drzwi. Jeżeli chcecie podjechać do Łodzi to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwarti 04.03.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Może ktoś jeszcze podzieli się pomysłami na komin w pokoju dziennym.pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 04.03.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A nie latwiej zamiast "przenosic" komin po prostu przeniesc telewizor na sciane oddzielajaca kuchnie? Albo nie uzywac TV w salonie Bo kominek i tv na jednej scianie nie pasuje. Aha jest jeszcze cos takiego: http://domzarogiem.yoyo.pl/tv.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.03.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Można to fajnie zaaranżować - we wnętrzach jest temat o kominkach i tam ktoś wkleił bardzo fajną aranżację ściany kominkowo-telewizyjnej (niestety nie potrafię przenosić zdjęć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelo76 04.03.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ciezko tam cos sensownego wymyslec a myslalem niemalo U mnie wyglada to tak: http://domzarogiem.yoyo.pl/kominek.jpg Nie ma za bardzo miejsca na TV, standardowy 32 cale ma okolo 90 cm czyli zajmuje polowe wneki a kominek mam malutki. Przy wiekszym i innej zabudowie moze sie nawet fizycznie nie zmiescic. Poza tym ile kosztuje TV? 2 - 4 tys zl? Kominek to sam wklad (sensowny) ponad 2 tys obudowa ze 3-4 tys komin 3 tys. Niemaly koszt wiec warto sie powaznie zastanowic. A elektronika tanieje i bedzie taniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.03.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 My przesuneliśmy komin i od ściany zewnętrznej do obudowy kominka zostanie nam ponad dwa metry także TV na pewno centralnie się zmieści. Nasz telewizor ma 1,10, z każdej strony zostanie luzu po ok. 50 cm. Zresztą wyjścia nie ma tak musi być, a kominek planujemy w póżniejszym terminie. W końcu zima sobie poszła (mam nadzieję) i w końcu ruszamy, w przyszłą sobotę zakładają okna i drzwi a potem wchodzi Pan hyraulik i kasa znowu zacznie płynąć rzeką, ciekawe na ile starczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts