Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym podziękować całej rodzinie Mariusza z Świdnicy koło Zielonej Góra za możliwość obejrzenia domu za rogiem. Dom jest bardzo ładny i pomysłowo wykończony. Wizyta ta pomogła nam w podjęciu bardzo ważnej decyzji czyli kupna projektu dom za rogiem. Jeszcze raz podziękowania i pozdrowienia dla całej rodziny.

:D

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest też kilka sposobów impregnacji. Mój zanurza w wannach, ale z tego co wiem,dobrze samemu także zadziałać w temacie. Pytanie, czy lepiej to zrobić przed ułożeniem, czy już na gotowo za pomocą np.pompowanego spryskiwacza?Jakie dobre( i w miarę tanie) preparaty użyliście dla swoich więźb?

Pozdrawiam

Witaj Lechosia,

jeśli dobrze pamiętam to nasze drewno było impregnowane "fobosem". A wyglądało to tak, ze była to ciężka praca mojego męża, teścia i chłopaka do pomocy - "malowali" zwykłymi szczotkami - chyba dwukrotnie (oj szybko się wszystko zapomina).

Pryskanie opryskiwaczem na gotowa więźbę byłoby pewnie bardziej uciążliwe. Poza tym po takiej impregnacji chyba dobrze dla drewna będzie jak sobie poleży poprzekładane i przykryte z góry, żeby pierwszy deszcz nie spłukał impregnatu zanim ten zdąży się dobrze wchłonąć.

Impregnowaliśmy sami - bo się trochę przestraszyliśmy, że impregnacja w tartaku - to będzie bardziej "koloryzacja" niż rzeczywista impregnacja. Ale to kwestia gustu, zaufania i pewnie tartaku ;-)

Pozdrawiam i życzę powodzenia i szybkich postępów w budowie!

Marta

Hejka

Od dwóch tygodni jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki. Od dawna chodzi nam po głowie rogacz. Tylko mnie te schody przerażają. Czy one nie sprawiają wrażenia jakby się wchodziło do wieży? Czy nie są za wąskie? Czy są wygodne?

A może ktoś przyjmie nas na chwilę pod swój rogaczowy dach celem obejrzenia? Bylibyśmy bardzo wdzięczni. Najchętniej w okolicach Warszawy. Działka jest w Jaktorowie koło Grodziska. My mieszkamy koło Błonia. Może ktoś ma rogacza w obrębie powiedzmy 70 km?

Cze

Mam pytanka odnośnie łat i kontrłat?

Ile tego kupiliście do projektu C110A oraz czy kontrłaty wymienione w projekcie 4x4 cm są zasadne. W tartakach proponują mi 2,5 x 5 cm.

pozdr.

Witam. Ja także przyłaczam się do pytania. Czy ma ktoś policzone ile tego mniej więcej idzie na dach bez przeróbek w C110a?

Pozdrawiam

Mam powazne pytanie i Wielka Prosbe.

Czy jest tutaj ktos z okolic Szczecina?

Juz bylismy zdecydowani na projekt (parterowka) i mi przyszly kierbud tak namieszal w glowie z cenami, ze juz nic nie wiem.

Rogacz w wersji C110B jest praktycznie idealny dla mnie, mojej dzialki (troche duzy, ale skoro dom tej wielkosci wychodzi w cenie 120m parterowki...).

Chcialabym zobaczyc domek budowany wg tego projektu "od srodka" tzn moze byc jakikolwiek Rogacz, bo wersja B chyba jest dosc nowa i pewnie jej jeszcze nie ma stojacej.

Gdybym mogla skonsultowac moje wyobrazenia przestrzenne z rzeczywistoscia, bylabym bardzo wdzieczna!

A jesli ktokolwiek buduje C110B, prosze o sygnal!!!

Mam powazne pytanie i Wielka Prosbe.

Czy jest tutaj ktos z okolic Szczecina?

Juz bylismy zdecydowani na projekt (parterowka) i mi przyszly kierbud tak namieszal w glowie z cenami, ze juz nic nie wiem.

Rogacz w wersji C110B jest praktycznie idealny dla mnie, mojej dzialki (troche duzy, ale skoro dom tej wielkosci wychodzi w cenie 120m parterowki...).

Chcialabym zobaczyc domek budowany wg tego projektu "od srodka" tzn moze byc jakikolwiek Rogacz, bo wersja B chyba jest dosc nowa i pewnie jej jeszcze nie ma stojacej.

Gdybym mogla skonsultowac moje wyobrazenia przestrzenne z rzeczywistoscia, bylabym bardzo wdzieczna!

A jesli ktokolwiek buduje C110B, prosze o sygnal!!!

Azalka C110a buduje u nas Walimar, jest ze Szczecina.

Walimar jest ze Stargardu :) mam nadzieje, ze uda mi sie w miare szybko do jego domku dotrzec.

Dostalam dzis z Muratora rysunki pogladowe C110B i w szczegolach wyglada jeszcze lepiej, niz w uproszczonym projekcie. Musze przyznac, ze ten dom sprawia wrazenie nadzwyczaj wygodnego. Wszystko jest "jak trzeba"...

Pytanie, ile bedzie kosztowalo :roll:

Azalka ja buduję C110a i jak do tej pory (stan surowy zamknięty) kosztowało mnie to 175 tyś. Zakładam, że zmieścimy się w 350. Oczywiście kosztuje mnie to dużo czasu (szukanie dobrych cen, targowanie) ale dla mnie warto. Dom rzeczywiście jest bardzo wygodny, ma dobrze rozplanowaną przestrzeń, na nas gdy oglądaliśmy go pierwszy raz zrobił niezwykłe wrażenie. Najlepiej jedż i zobacz sama. Mnie podobają się parterówki ale niestety warunki działki na to nie pozwalały a i taniej też pewnie by nie było. Przejrzałam chyba z 20 katalogów i w każdym domku było coś nie tak, a tutaj po prostu wszystko idealnie pasuje. Jeżeli szukasz mniejszego domu to polecam projekt który był moim pierwszym faworytem "Południowa z HB Studio".

Nie, nie, nie.

Zadna inna poddaszowka.

Ja ten projekt po prostu uwielbiam, jest doskonaly, jedyne, co bym zmienila, to wywalenie lukarn i odciecie balkonu (koszta), we wnetrzu zupelnie nic (jedyny projekt, w ktorym nie ruszam wnetrza sposrod grubych setek obejrzanych) ale uznalam, ze na taki duzy nas nie stac, nawet nie bralam go pod uwage.

Juz sobie wybralam parterowke - miala byc tansza nisz domek z poddaszem - ale ostatnio (faza rozmow z kierbudem) powiedziano mi, ze sie w 300 tysiacach za nia nie zmieszcze...

I uslyszalam, ze "Rogacz" bedzie tanszy w surowym zamknietym. Padlam i podniesc sie nie moge - poprzestawial sie caly moj "domkopoglad".

Teraz probuje sie zorientowac, jaka bylaby roznica koncowa. Bo roznica w powierzchni uzytkowej prawie 50m2...

Jesli koszta beda porownywalne, to juz jest zdecydowane i przyklepane (takze przez mojego Mauza), ze C110B.

Jesli roznica bedzie znaczna - jednak "moja", wybrana juz, parterowka.

Juz oddalam projekty do takiej orientacyjnej wyceny "proporcjonalnej", ale umieram ze zdenerwowania i niecierpliwosci, wlasnie smaruje posta na forum w tym temacie ;)