Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł na pellet Biawar Pellux 200

ognik79

Recommended Posts

Drodzy forumowicze liczę na wymianę doświadczeń. Spalanie pelletu, ustawienia pieca, metraż grzanych powierzchni itp. Po 3-miesięcznej walce z ustawieniami, zmianą pelletu nadal nie jestesmy zadowoleni z ilością spalanego paliwa.

dom 110 m2 powierzchni grzanej, w grudniu temp. od 4 do -17 na zew., w domu 19,20 stopni poszło 1,170t peletu. kto może coś doradzić?

witam mam taki sam kociolek temperature kotla mam ustawiona na 70 stopni ciepla woda uzytkowa 42 stopnie na wykresie ustawienie na7 to znaczy ze w centralne idze od32 do 45 stopni w zaleznosci od teperatury na zewnatrz spala mi okolo worka nieraz poltora na dobe peletu z barlinka dom okolo 200 m 24pustak ceramiczny+10cm stropianu w domu okolo 20 stopni dodam tylko ze caly dol podlogowka pozdrawiam

• 1 year później...

Witam,

ten sam kocioł (+ solar z zasobnikiem 300 l) eksploatuję drugi sezon. Domek 9x9 (pełne podpiwniczenie, parter i poddasze) poroterm 24 + ocieplenie styropian 15cm, okna 3 szybowe. Podstawowe ustawienie kotła: temp kotła 60, delta 10, charakterystyka nr 10. W tym sezonie przed mrozami (do -2 stopni) spalanie miałem na poziomie 15 kg / dobę (1 worek). Od stycznia, po nadejściu mrozów spalanie zwiększyło się do ok 25 kg / dobę. Na parterze (podłogówka) utrzymuję temp w granicach 22-23 stopnie, natomiast na poddaszu ok 21-22 stopnie (poddasze ocieplone wełna 18 +5 cm). CWU - temp 50 stopni. Może się mylę ale co do spalania jest to chyba przyzwoity wynik. Proszę napiszcie czy u Was coś się zmieniło w spalaniu.

Pozdrawiam.

Od marca 2011 do dziś spaliłem 1,5 tony pelletu AnoEko (worki po 15 kg) oraz 5 worków Barlinka (worki po 25 kg). Podłogówka - parter, kaloryfery: 1 w piwnicy i cale poddasze. Kocioł pracuje na CO i CWU od ok. 15 marca do ok. 15 października. W pozostałym czasie do CWU solar.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Hej Mały.

Wątpie żeby ktoś podrabiał, po prostu jakość tego peletu spadła. Pelet ma już markę, więc można już sypać bylejaki materiał.

Ja też mam dużo uwag od klientów dot Barlinka

Posiadam jeszcze trochę peletu Barlinka zakupionego w 2010r i oraz partię peletu zakupionego w 2011r. Bardzo się one różnią od siebie kolorem i spalaniem. Ten z 2010 r jest jasny i dobrze się spala. Ten zakupiony w 2011 jest ciemny i spala się wyraźnie gorzej. Nie wiem czy w 2011 trafiłem tylko na taką partię czy faktyczne Barlinek zaczął produkować kiepski pelet. Jaki kolor i jakie spalanie ma aktualnie sprzedawany pelet z Barlinka?

Pozdrawiam

Od marca 2011 do dziś spaliłem 1,5 tony pelletu AnoEko (worki po 15 kg) oraz 5 worków Barlinka (worki po 25 kg). Podłogówka - parter, kaloryfery: 1 w piwnicy i cale poddasze. Kocioł pracuje na CO i CWU od ok. 15 marca do ok. 15 października. W pozostałym czasie do CWU solar.

Pozdrawiam

A to ciekawe ????

ArnoEko pakuje tylko w worki 25kg ????

Ty ten kocioł użytkujesz czy sprzedajesz takie? :)

A to ciekawe ????

ArnoEko pakuje tylko w worki 25kg ????

Ty ten kocioł użytkujesz czy sprzedajesz takie? :)

Niestety NIE posiadasz pełnej wiedzy odnośnie peletu ArnoEko. W 2011 kupiłem 2 tony pakowane po 15 kg. Mam jeszcze kilka worków. Nie wiem dlaczego jesteś taki zdesperowany.

Kocioł Pellux 200 tak jak napisałem wcześniej - użytkuję drugi sezon.

Pozdrawiam

Niestety NIE posiadasz pełnej wiedzy odnośnie peletu ArnoEko. W 2011 kupiłem 2 tony pakowane po 15 kg. Mam jeszcze kilka worków. Nie wiem dlaczego jesteś taki zdesperowany.

Kocioł Pellux 200 tak jak napisałem wcześniej - użytkuję drugi sezon.

Pozdrawiam

Właśnie w zeszłym sezonie kupowałem (na spółkę ) transport ArnoEko i twierdzili że nie mają i nie będą mieć w innych opakowaniach niż 25kg i 1T ?!

Poza tym ten pelet jest kiepski.

Edytowane przez stanisław.k

twierdzili że nie mają i nie będą mieć w innych opakowaniach niż 25kg i 1T ?!

Poza tym ten pelet jest kiepski.

Tak jak napisałem wcześniej pakują i sprzedają worki po 15 kg. Kiepskie są niewątpliwie worki foliowe.

Co do jakości tego peletu - mogę porównać spalanie w moim kotle oraz kotle mojego sąsiada. W kotle u mojego sąsiada ten palet faktycznie się nie sprawdził. Posiada on kocioł retortowy i znaczne ilości tworzącego się spieku-żużla, jak twierdzi sąsiad, dyskredytują ten pelet. W moim kotle (inny palnik) powstający spiek-żużel w niczym nie przeszkadza. Muszę go tylko raz na 2-3 dni wyrzucić z palnika. Nie mam także zastrzeżeń ci do kaloryczności tego peletu. Nie wiem jednak, czy nie ma różnicy w jakości peletu tej firmy określanych jako "pelet przemysłowy" i "pelet dla klientów indywidualnych".

Pozdrawiam