ognik79 04.01.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Drodzy forumowicze liczę na wymianę doświadczeń. Spalanie pelletu, ustawienia pieca, metraż grzanych powierzchni itp. Po 3-miesięcznej walce z ustawieniami, zmianą pelletu nadal nie jestesmy zadowoleni z ilością spalanego paliwa. dom 110 m2 powierzchni grzanej, w grudniu temp. od 4 do -17 na zew., w domu 19,20 stopni poszło 1,170t peletu. kto może coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tito 27 06.01.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 witam mam taki sam kociolek temperature kotla mam ustawiona na 70 stopni ciepla woda uzytkowa 42 stopnie na wykresie ustawienie na7 to znaczy ze w centralne idze od32 do 45 stopni w zaleznosci od teperatury na zewnatrz spala mi okolo worka nieraz poltora na dobe peletu z barlinka dom okolo 200 m 24pustak ceramiczny+10cm stropianu w domu okolo 20 stopni dodam tylko ze caly dol podlogowka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ognik79 13.01.2011 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 tito 27 jakie masz ustawienia na palniku? tzn od P1 do P5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.01.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Uwaga na pellet Barlinka - mam sporo skarg na najnowsze zakupy. A toi duzo spala, a to się nie chce palić, a to diabelnie szlakuje. Może ktoś podrabia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 13.01.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Hej Mały. Wątpie żeby ktoś podrabiał, po prostu jakość tego peletu spadła. Pelet ma już markę, więc można już sypać bylejaki materiał.Ja też mam dużo uwag od klientów dot Barlinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esstu 06.02.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam,ten sam kocioł (+ solar z zasobnikiem 300 l) eksploatuję drugi sezon. Domek 9x9 (pełne podpiwniczenie, parter i poddasze) poroterm 24 + ocieplenie styropian 15cm, okna 3 szybowe. Podstawowe ustawienie kotła: temp kotła 60, delta 10, charakterystyka nr 10. W tym sezonie przed mrozami (do -2 stopni) spalanie miałem na poziomie 15 kg / dobę (1 worek). Od stycznia, po nadejściu mrozów spalanie zwiększyło się do ok 25 kg / dobę. Na parterze (podłogówka) utrzymuję temp w granicach 22-23 stopnie, natomiast na poddaszu ok 21-22 stopnie (poddasze ocieplone wełna 18 +5 cm). CWU - temp 50 stopni. Może się mylę ale co do spalania jest to chyba przyzwoity wynik. Proszę napiszcie czy u Was coś się zmieniło w spalaniu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 09.02.2012 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 widze ze spalanie masz rewelacyjne, ile CI idzie pelletu na sezon ?? i grzejesz podłogówka czy karolyfery ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esstu 13.02.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Od marca 2011 do dziś spaliłem 1,5 tony pelletu AnoEko (worki po 15 kg) oraz 5 worków Barlinka (worki po 25 kg). Podłogówka - parter, kaloryfery: 1 w piwnicy i cale poddasze. Kocioł pracuje na CO i CWU od ok. 15 marca do ok. 15 października. W pozostałym czasie do CWU solar. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 13.02.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Ciekawie piszesz @Esstu. W sezonie cieplejszym (15marzec-15Październik)kocioł pracuje na CO i CWO, a w pozostałym CWU na solar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esstu 13.02.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Sory, oczywiście odwrotnie. Jesień zima - kocioł, wiosna lato - solar.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esstu 27.02.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Hej Mały. Wątpie żeby ktoś podrabiał, po prostu jakość tego peletu spadła. Pelet ma już markę, więc można już sypać bylejaki materiał. Ja też mam dużo uwag od klientów dot Barlinka Posiadam jeszcze trochę peletu Barlinka zakupionego w 2010r i oraz partię peletu zakupionego w 2011r. Bardzo się one różnią od siebie kolorem i spalaniem. Ten z 2010 r jest jasny i dobrze się spala. Ten zakupiony w 2011 jest ciemny i spala się wyraźnie gorzej. Nie wiem czy w 2011 trafiłem tylko na taką partię czy faktyczne Barlinek zaczął produkować kiepski pelet. Jaki kolor i jakie spalanie ma aktualnie sprzedawany pelet z Barlinka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 27.02.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Od marca 2011 do dziś spaliłem 1,5 tony pelletu AnoEko (worki po 15 kg) oraz 5 worków Barlinka (worki po 25 kg). Podłogówka - parter, kaloryfery: 1 w piwnicy i cale poddasze. Kocioł pracuje na CO i CWU od ok. 15 marca do ok. 15 października. W pozostałym czasie do CWU solar. Pozdrawiam A to ciekawe ???? ArnoEko pakuje tylko w worki 25kg ???? Ty ten kocioł użytkujesz czy sprzedajesz takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esstu 01.03.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 A to ciekawe ???? ArnoEko pakuje tylko w worki 25kg ???? Ty ten kocioł użytkujesz czy sprzedajesz takie? Niestety NIE posiadasz pełnej wiedzy odnośnie peletu ArnoEko. W 2011 kupiłem 2 tony pakowane po 15 kg. Mam jeszcze kilka worków. Nie wiem dlaczego jesteś taki zdesperowany. Kocioł Pellux 200 tak jak napisałem wcześniej - użytkuję drugi sezon. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 01.03.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) Niestety NIE posiadasz pełnej wiedzy odnośnie peletu ArnoEko. W 2011 kupiłem 2 tony pakowane po 15 kg. Mam jeszcze kilka worków. Nie wiem dlaczego jesteś taki zdesperowany. Kocioł Pellux 200 tak jak napisałem wcześniej - użytkuję drugi sezon. Pozdrawiam Właśnie w zeszłym sezonie kupowałem (na spółkę ) transport ArnoEko i twierdzili że nie mają i nie będą mieć w innych opakowaniach niż 25kg i 1T ?! Poza tym ten pelet jest kiepski. Edytowane 1 Marca 2012 przez stanisław.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 01.03.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Kiepski to mało powiedziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esstu 02.03.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 twierdzili że nie mają i nie będą mieć w innych opakowaniach niż 25kg i 1T ?! Poza tym ten pelet jest kiepski. Tak jak napisałem wcześniej pakują i sprzedają worki po 15 kg. Kiepskie są niewątpliwie worki foliowe. Co do jakości tego peletu - mogę porównać spalanie w moim kotle oraz kotle mojego sąsiada. W kotle u mojego sąsiada ten palet faktycznie się nie sprawdził. Posiada on kocioł retortowy i znaczne ilości tworzącego się spieku-żużla, jak twierdzi sąsiad, dyskredytują ten pelet. W moim kotle (inny palnik) powstający spiek-żużel w niczym nie przeszkadza. Muszę go tylko raz na 2-3 dni wyrzucić z palnika. Nie mam także zastrzeżeń ci do kaloryczności tego peletu. Nie wiem jednak, czy nie ma różnicy w jakości peletu tej firmy określanych jako "pelet przemysłowy" i "pelet dla klientów indywidualnych". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts