treewood 04.01.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Szukalem troche po forum ale niestety nie znalazlem sytuacji takiej samej jaka mam ja. Dlatego tez pytam. Mam sytuacje taka, ze na parterze chce umiescic ogrzewanie podlogowe. Pod parterem bede mial piwnice nie ogrzewana. W wiekszosci przypadkow wyczytalem, ze izolacje miedzy piwnica nie ogrzewana a parterem powinno sie zamontowac od tej strony zimnej czyli pod stropem miedzy piwnica a parterem. Niestety wiazac sie to bedzie z dodatkowymi kosztami na ogrzewanie bo przeciez skoro bede mial ogrzewanie podlogowe to przeciez caly strop zelbetonowy o grubosci 16 cm bedzie sie nagrzewal co spowoduje niesamowita bezwladnosc tego systemu. Piwnica jest ocieplona od zewnatrz i nie ma ocieplenia na podlodze wiec mysle, ze temperatura nie bedzie tam spadala ponizej 0 stopni zwlaszcza, ze prawie 80% powierzchni jest w ziemi na glebokosci conajmniej 1metra (w niektorych miejscach nawet i 2.3 metra). Wyjscia sa wg mnie 3:- zaizolowac piwnice styropianem od strony dolnej strony stropu wg zalecen roznych doradcow- wylozyc styropian na stropie pod podlogowka - wg mnie najsensowniejsze w tym przypadku rozwiazanie (aczkolwiek nie wiem czy nie bedzie problemu z wilgocia)- zaizolowac piwnice styropianem od strony dolnej stropu a takze i na stropie pod podlogowka Prosze o jakies porady w tej sytuacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 10.01.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 folia budowlana, styropian na plyte pod ogrzewanie podlogoweod wewnatrz piwnicy daj spokoj, docieplisz gdy bedziesz mial zbyt wysokie rachunki za ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts