Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmowa z wykonawcą - co uzgodnić ??

Recommended Posts

Witam

Mam wkrótce spotkanie z firmami, z którymi chciałbym uzgodnić budowę domu

Moje pytanie jako laika w tej sprawie

Co uzgodnić z wykonawcą ?

O czy pamiętać przy uzgadnianiu zakresu prac

Mam na myśli podaną cenę przez firmę powiedzmy np 50 tys.za robociznę z dachem

Nie chciałbym się później zdziwić np dodatkowymi kosztami np koparki przy fundamentach, zakupu stempli, ociepleniem fundamentów, obróbkami dekarskimi, komina, schodów, tarasów, betoniarki, itp

Co zwyczajowo jest przyjęte w wycenie prac SSO ?

O czy pamiętać przy uzgadnianiu zakresu prac

Mam na myśli podaną cenę przez firmę powiedzmy np 50 tys.za robociznę z dachem

Nie chciałbym się później zdziwić np dodatkowymi kosztami np koparki przy fundamentach, zakupu stempli, ociepleniem fundamentów, obróbkami dekarskimi, komina, schodów, tarasów, betoniarki, itp

Co zwyczajowo jest przyjęte w wycenie prac SSO ?

Generalnie nie ma czegoś takiego jak "zwyczajowo przyjęty zakres prac", bo każda ekipa oferuje różne warunki. Wszystko zależy od ekipy i umowy. A umowa na podany przez Ciebie zakres prac powinna być tylko i wyłącznie na piśmie - nic na gębę! A skoro umowa na piśmie, to różne punkty można w tej umowie wpisać. Ja podpisując umowę na SSO podpisałem ją z ekipą, która:

1. była polecana,

2. miała przystępne ceny,

3. zapewniała w swoim zakresie drewno na szalunki,

4. miała własne stemple do podpierania stropu,

5. sama troszczyła się o wszystkie machiny potrzebne na placu budowy np. betoniarka, zagęszczarka, koparka...,

6. sama organizowała sobie wychodek (Toi-Toi),

7. sami organizowali sobie żarcie :D:D:D:D. Nie rozumiem inwestorów, którzy na budowie gotują ekipie obiadki...:D:no::no::no:

Edit:

Przypomniało mi się, że uzgadniane były jeszcze następujące rzeczy. Cena za SSO miała zawierać wykonanie:

8. schodów wewnętrznych i zewnętrznych (frontowych)

9. tarasu

10. ścianek działowych parteru (chociaż było ich bardzo niewiele)

11. kanalizacji parteru

Edytowane przez Jarek EM08

wracając do pytania zawartego w temacie - uzgadniać wszystko , wszystko , i jeszcze raz wszystko , i mówię to z perspektywy wykonawcy nie inwestora , szlag trafia i krew zalewa gdy po półmetku roboty inwestor z czegoś się rozmyśla , albo na kolanie gryzmoli zmiany w projekcie według własnego uznania , i z uśmieszkiem mówi ,, panie majster ale zrób pan tak , jakoś sie dogadamy - tylko te jakos sie dogadamy pada bardzo rzadko

1.) Jeżeli sam, kupujesz deski na szalunki, "sztomple: - uzgodnij kto i w jaki sposób jes później demontuje - inaczej wyrzucisz 80%

2.) Ustal sprawy porządkowe gdzie i w jaki sposób składowane są śmieci (folia papier, inne), gdzie palety, gdzie gruz, gdzie pozostałe niezużyte materiały - inaczej

będziesz miał wysypisko na budowie.

3.) Dziś po doświadczeniach budowlanych wpisałbym też kategoryczny zakaz spożywania napojów alkoholowych pod groźbą wysokich kar!!

4,) Ustal zakres prac z zastrzeżeniem, że mają być wykoanane wg ściśle projektu, wszyskie rozbieżności muszą być wcześniej uzgodnione i zawarte w formie aneksu, gdyby wykonawca proponował jakieś zmiany zawrzyj w aneksie, na czyj wniosek są zmiany i, że wykonawca odpowiada za skutki tych zmian - unikniesz tłumaczenia "Pan tak chciał to zrobiłem"

Tak jest - wszystko zawieramy w umowie - termin i kary za przekroczenie koniecznie.

Materiałów szukamy sami porównując ceny w hurtowniach i wskazujemy skąd maja co brać.

Z mojej perspektywy podczas robienia SSO niepotrzebnie było robione ocieplenie fundamentów bo potem i tak były odkopywane i doklejane do grubości ocieplenia powyżej fundamentów.

Poproś o numery tel. ich klientów - zobaczysz inne budowy - będziesz wiedział czy byli z nich zadowoleni.

Przypilnuj dobrego zagęszczenia piachu którym będą zasypywane fundamenty - sprawdzamy wbijając pręt zbrojeniowy (szczegółów szukaj na tym forum)

Najczęściej zadawane pytania na forum

Edytowane przez panfotograf